стрічка

Фейковий допис шарія про «російських вчителів» з тимчасово окупованих територій, яких готують до страти

17 Вересня 2022, 19:19
Фейковий допис шарія про «російських вчителів» з тимчасово окупованих територій, яких готують до страти ФАКТЧЕК 2083
Фейковий допис шарія про «російських вчителів» з тимчасово окупованих територій, яких готують до страти

Днями маса користувачів соцмереж поширила фейковий скріншот із Twitter, на якому начебто проросійський пропагандист шарій переймається, що в Україні будуть «розчиняти в кислоті вчителів російської мови, які приїхали з рф вчити дітей на зайнятих росармією територіях».

Звісно, такого допису не було. Цей скрін – фейк та чийсь жарт. Та шарій вже встиг «потішити» цією вигадкою своїх підписників і нажалітися, що начебто офіційні особи України поширили його «твіт», зроблений у Photoshop.

Що цьому передувало?

Інформацію про те, що в Харківській області затримали вчителів з росії, які приїхали викладати за російською програмою в школах на тимчасово окупованих армією рф територіях, поширив 12 вересня проросійський сайт «Страна.ua». Він посилався на коментар віцепрем’єрки України Ірини Верещук. 

За її словами, «вони скоїли злочин проти» України, їх судитимуть за статтею 438 Кримінального кодексу («Порушення законів та звичаїв війни»). Покарання за цією статтею передбачає до 12 років позбавлення волі.

Однак, де саме затримали вчителів та скільки їх, у новині не зазначалося. Міносвіти росії спочатку відхрестилося від цієї інформації і заявило, що російські вчителі на Харківщині не працювали. «Своїх нє бросаєм», ага. Однак згодом там зазначили, що «російські вчителі в Україні «перебувають під захистом» і знаходяться на територіях так званих «ЛНР» та «ДНР».

13 вересня в Офісі генпрокурора України заявили, що на деокупованих територіях Харківщини вчителів з росії не затримували. Отож, інформація поки суперечлива. 

Своєю чергою, радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю Breakfast Show повідомив, що якщо влада України «встановить наявність таких вчителів», вони можуть отримати терміни за самозахоплення навчального процесу. Потім їх як іноземних громадян можуть обміняти на українських громадян, «якщо буде доцільність». 

Що чекає на педагогів, які співпрацюють з окупантами?

Дії українських вчителів, які добровільно погодилися співпрацювати з окупаційною владою і викладати за їхніми освітніми програмами, підпадають під статтю про колаборацію (ст. 111-1 КК України). Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у ефірі «Українського радіо». 

Стаття 111 передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без. Ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Нагадаємо, у серпні повідомили про підозру у державній зраді так званому «міністру освіти» міста Маріуполя та чотирьом директорам шкіл, які перейшли на бік окупаційної влади. 

 

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024