стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 серпня

26 Серпня 2022, 22:45
Ситуація на фронті 4704
Ситуація на фронті

Сто вісімдесят четверту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:45

Упродовж 26 серпня окупанти випустили по Сумщині близько 140 мін та снарядів, повідомляє керівник ОВА.
На жаль, 4 людей у Білопільській громаді отримали травми, наразі знаходяться під наглядом лікарів.

21:45

У тимчасово окупованій Боровій Харківської області нещодавно з мішком на голові вивезли у невідомому напрямку заступника головного гауляйтера Ігоря Познянського, – Борівська селищна рада у Facebook

21:42

У Запоріжжі у п’ятницю ввечері чули вибухи, голова ОВА Олександр Старух повідомив про роботу ППО поблизу обласного центру.

«Гучні звуки вибухів, що було чутно годину тому в обласному центрі – це результат роботи протиповітряних сил ЗСУ. З боку Василівки ворог атакував населені пункті поблизу Запоріжжя. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. Зруйноване відбудуємо», написав у телеграмі Старух.

19:58

Росіяни у п’ятницю чотири рази обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині, поранено жінку, також удари наносилися по Нікопольському району, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко у Telegram

«Російська армія уже чотири рази обстріляла Зеленодольську громаду. Поцілили з «Ураганів» по самому Зеленодольську та Великій Костромці. Поранена 63-річна жінка. Їй надали допомогу. Лікується вдома. Є руйнування житла та виробничих будівель підприємства. Ударили росіяни й по Нікопольському району. Масштаби руйнацій  з’ясовуються».

19:55

Днями до України прибула перша партія листів, написаних українськими військовополоненими своїм рідним.

Про це написала віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Telegram

«За Женевськими конвенціями наші військовополонені вправі надсилати та отримувати листи. Національне інформаційне бюро (НІБ) Мінреінтеграції розпочало відповідну роботу з організації листування наших військовополонених з їхніми рідними. Днями до України прибула перша партія листів. НІБ працює над їх передачею рідним військовополонених».

18:35

Росіяни завезли до Мелітополя десять хімічних лабораторій, щоб у разі аварії на Запорізькій АЕС рятувати від радіації своє військове керівництво. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Лабораторії розташували на території однієї з міських лікарень.

18:20

Триває сто вісімдесят четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Ворог задіяв ствольну артилерію для обстрілів цивільної і військової інфраструктури в районах населених пунктів Середина Буда, Шевченкове, Катеринівка та Вільне Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти продовжують вести бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів. Здійснили обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії біля Варварівки, Удів, Слатиного, Петрівки, Борщової, Великих Проходів, Піщаного, Руських Тишків, Шестакового, Слобожанського, Андріївки та Гусарівки. Також ворог завдав авіаційних ударів неподалік Мосьпанового, Первомайського та Байрака. Вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Питомник, Черкаська Лозова і Шестакове.

На Слов’янському напрямку противник намагається відновити наступ в напрямку населеного пункту Барвінкове. Зафіксовано обстріли поблизу Чепіля, Бражківки, Богородичного та Костянтинівки. Завдав авіаударів біля Бражівки та Залимана. Вів наступальний бій у напрямку Карнаухівки, успіху не мав, відійшов. Вів повітряну розвідку в районі Нової Дмитрівки.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Тетянівка, Івано-Дар’ївка, Званівка та Григорівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Спірного та Сіверська. Вів повітряну розвідку біля Тетянівки. 

На Бахмутському напрямку ворог завдав вогневого ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ у районах населених пунктів Тихонівка, Васюківка, Соледар, Бахмут та Шуми. Задіяв авіацію для ударів біля Яковлівки та Кодеми.

Окупанти намагалися вести штурмові дії у напрямках населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут та Кодема, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли у районах Олександрополя, Нью-Йорка, Новобахмутівки, Нетайлового, Галицинівки, Невельського, Опитного та Мар’їнки. Завдав авіаударів неподалік Первомайського, Красногорівки та Мар’їнки.

Загарбники намагалися покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Невельське, отримали відсіч та відійшли.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Золотої Ниви, Пречистівки, Павлівки та Володимирівки. Ударів авіації противника зазнали райони Володимирівки та Новомихайлівки.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював райони населених пунктів Великомихайлівка, Новосілка, Времівка, Малинівка, Дорожнянка, Полтавка, Оріхів та Мала Токмачка. Завдав авіаційних ударів біля Ольгівського та Гуляйполя.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжив обстріли районів населених пунктів Миколаїв, Кривий Ріг, Лупареве, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Партизанське, Червона Долина, Велике Артакове, Квітневе, Іванівка, Потьомкине, Трудолюбівка, Благодатне, Таврійське, Первомайське, Широке та Поляна. Ударами авіації намагався зруйнувати важливі об’єкти інфраструктури в районах населених пунктів Олександрівка, Лозове та Ольгине.

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та завдають окупантам втрат у ближніх боях.

17:55

ЗСУ вдарили по Дарʼївському мосту через річку Інгулець й атакували гелікоптерами Мі-8 скупчення окупантів та їхньої техніки в районі Високопілля, повідомляє Оперативне командування «Південь». Дарʼївський міст розташований біля села Дарʼївка Херсонського району Херсонської області в бік Каховської ГЕС. Він сполучає Херсон і Нову Каховку на правому березі Дніпра.

17:30

Обов’язкову евакуацію, окрім Донеччини, планують оголосити на частині територій Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це в ефірі телемарафону повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Харківщина, Запоріжжя, Миколаївщина – у черзі на обов’язкову евакуацію. Я не кажу про весь регіон, але деякі частини потребуватимуть обов’язкової евакуації, і ми до неї також готуємося», – сказала Верещук.

17:00

Російські ЗМІ повідомили, що Колєсніков помер від отриманих поранень.

16:20

В окупованому Бердянську 26 серпня пролунав вибух – осколкові поранення отримав так званий «заступник керівника ДАІ» міста Олександр Колєсніков. Колаборанта доставили до лікарні з осколковими пораненнями. 

Як повідомляє ТАСС із посиланням на заяву «влади» Бердянська, окупанти звинуватили Збройні сили України у замаху на життя Колєснікова.

16:10

Росіяни двічі за день обстріляли Слов’янськ. Спершу російська армія вдарила по місту близько 6-ї ранку. Внаслідок влучання снаряду повністю зруйновано частину будівлі Слов’янського хіміко-механічного технікуму, виникла пожежа на площі понад 300 кв.метрів. Близько 11-ї її ліквідували. Без постраждалих.  Другий обстріл стався близько 13. Одразу дев’ять влучань прийшлися на мікрорайон ЦНДЛ. Постраждали два багатоповерхові будинки. На щастя, без жертв. 

15:35

Слідчі СБУ оголосили Рамзану Кадирову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Про це повідомляють на сайті СБУ.

Йдеться про такі статті ККУ:

  • ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році).

Також підозру отримали два поплічники Кадирова – Данііл Мартинов, заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці, та Хусейн Межидов – командир тактичної групи 249-го окремого моторизованого батальйону «Південь» 46-ї окремої бригади оперативного призначення північно-кавказького округу військ Національної гвардії РФ.

14:50

Під час повітряної тривоги у Запоріжжі було чутно звуки вибухів. Олександр Старух, очільник Запорізької ОВА повідомив, що спрацювали сили ППО.

14:40

Служба безпеки України нейтралізувала злочинне угруповання, яке співпрацювало з російськими військовими під час окупації Бучанського району. Про це інформує СБУ на своєму сайті.

Повідомляється, що іще на початку повномасштабного вторгнення РФ зловмисники орієнтували загарбників на місцевості та підказували геолокації для облаштування вогневих позицій ворожої артилерії, у тому числі серед житлових будинків.

Також вони допомагали окупантам в обладнанні блокпостів, кулеметних точок та місць дислокації російської техніки.

Крім того, зрадники здавали ворогу адреси перебування українських патріотів, зокрема активних учасників спротиву збройній агресії. Саме за такими «наводками» загарбники вдиралися до помешкань місцевих жителів та викрадали людей.

За даними слідства, ворожі поплічники брали участь у патрулюванні території одного з місцевих житлових комплексів, де вони фактично у заручниках утримували його мешканців.

14:00

У Миколаєві чутні звуки вибухів. Про це інформує «Суспільне Миколаїв». У місті й області триває повітряна тривога.

13:50

На тлі все частіших вибухів у Криму, за якими, ймовірно, стоять українські сили, Росія вирішила вивезти з окупованого Криму десять своїх винищувачів. Про це йдеться у секретному звіті НАТО, – пише «Українська правда».

11:44

Росіяни обстріляли завод кольорових металів у Бахмуті. Горіли обладнання та меблі підприємства

25 серпня внаслідок артилерійського обстрілу зайнявся один з цехів заводу площею в 400 квадратних метрів. Горіли меблі та обладнання заводу. Також від удару у приміщенні потріскалися вікна та посипалися рештки стін.

Рятувальники гасили вогонь більш ніж дві з половиною години.

11:35

Внаслідок удару по базі окупантів у захопленій Кадіївці Луганської області ліквідували близько 200 російських десантників.

Про це повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

11:04

Співробітнику ФСБ, який створив агентурну мережу з українських правоохоронців, повідомили про підозру.

До групи зрадників належали зокрема співробітник управління СБУ у Херсонській області, працівник місцевої прокуратури, поліцейський, службовець ДСНС і колишній чиновник ОДА.

10:34

Найближчим часом псевдореферендуму на окупованих територіях не буде завдяки роботі українських партизанів. Про це заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:24

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.08.

08:45

Ситуація на Донеччині:

У Сіверську вночі були прильоти — пошкоджено 4 будинки, у тому числі один зазнав прямого влучання. Інформацію щодо постраждалих уточнюємо

У Соледарській громаді під обстрілами опинилися Соледар, Яковлівка, Бахмутське, Міньківка та Васюківка. Інформація про постраждалих наразі не надходила.

Гучно минула ніч у Світлодарській громаді: під вогнем Одрадівка, Бахмутка, Жованка, Кодема, Миколаївка, Піски та Майорськ. За попередньою інформацією, без постраждалих.

У Краматорському районі росіяни поцілили в два заклади освіти: в Хіміко-механічний технікум у Слов'янську та школу в Миколаївці. Крім того, у Миколаївці обстрілами пошкоджено 5 житлових будинків.

У Костянтинівській громаді від обстрілу зайнялася пожежа за селом — вигоріло 30 га стерні та 0,3 га лісосмуги.

08:30

Голова ОВА Валентин Резніченко повідомив, що уночі росіяни дев’ять разів обстріляли три райони Дніпропетровщини. Ніхто з людей не постраждав. 

08:16

Захисники України вдарили по засобах ППО росіян та знищили їхній склад боєприпасів на півдні

Про це повідомляє ОК «Південь».

07:08

Українські військові на півдні за минулу добу знищили 20 росіян та кілька складів боєприпасів. Також були нанесені удари по системах протиповітряної оборони окупантів в Херсоні та Нововоскресенському.

Крім цього, ракетно-артилерійські підрозділи завдали удару по зосередженню ворога в Снігурівці, Нововоскресенському та Чкаловому.

07:00

Оперативна інформація станом 06.00 26.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто вісімдесят четверта доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Із ствольної артилерії ворог здійснював обстріли цивільної інфраструктури біля сіл Шалигіне, Шевченкове та Катеринівка Сумської області.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії об’єкти в районах населених пунктів Харків, Соснівка, Дементіївка, Слатине, Борщова, Перемога, Руські Тишки, Рубіжне, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка. Продовжив активно задіювати БпЛА для ведення повітряної розвідки та коригування вогню артилерії.

На Слов’янському напрямку противник вів бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів та недопущення просування підрозділів Сил оборони. Продовжував здійснювати вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Норцівки, Дмитрівки, Долини, Мазанівки та Богородичного.

На Донецькому напрямку ворог не полишає спроб ведення штурмових та наступальних дій. Продовжує зосереджувати зусилля на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури із артилерійських систем неподалік Івано-Дар’ївки, Серебрянки, Тетянівки, Григорівки, Званівки та Роздолівки.

На Бахмутському напрямку вогнвого ураження зазнали райони Бахмута, Бахмутського, Веселої Долини, Майорська, Зайцевого, Соледара, Білогорівки та Яковлівки. Біля Соледара, Бахмута та Кодеми ворог вів наступальний бій, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік Невельського, Водяного, Нетайлового, Красногорівко, Новобахмутівки, Нью-Йорка, Залізного та Опитного.

На Новопавлівському напрямку підрозділи противника продовжували вогневе ураження територій біля Павлівки, Новомихайлівки, Пречистівки, Вугледара, Володимирівки та Великої Новосілки з танків та артилерії різних типів.

На Запорізькому напрямку ворог із наявного озброєння обстрілював райони населених пунктів Великомихайлівка, Гуляйпільське, Малинівка, Білогірʼя, Дорожнянка, Чарівне, Оріхів, Мала Токмачка, Шевченко, Времівка, Щербаки, Новосілка, Полтавка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Вживає заходів щодо поповнення втрат.

Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах Миколаєва, Олександрівки та ще двадцяти населених пунктів.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання російських окупантів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Українські воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу втрат та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024