стрічка

Найпоширеніші фейки і маніпуляції про супутник, який купив Фонд Притули

22 Серпня 2022, 21:20
Найпоширеніші фейки і маніпуляції про супутник, який купив Фонд Притули ФАКТЧЕК 15801
Найпоширеніші фейки і маніпуляції про супутник, який купив Фонд Притули

18 серпня Благодійний фонд Сергія Притули за кошти проєкту «Народний Байрактар» купив супутник. Як вже відомо, фонд підписав договір із компанією ICEYE більш ніж на рік, тож українські воїни отримають доступ до бази даних знімків що допоможе ефективно планувати операції.

Як сказав сам Притула в ефірі одного з телеканалів, Україна тепер володіє такою технологією, якою не володіє ворог. І це величезна перевага. 

Не дивно, що невдовзі після оголошення цієї радісної новини фейсбучні «експерти» і рупори роспропаганди рознесли фейки про «Народний супутник». Причому у більшості вкидів, які потім повторно рознесли мережею, вуха стирчать з так званого телеграм-каналу сумнозвісного «анатолія шарія».

Ми зібрали найпоширеніші та пояснили (з першоджерел) де була неправда чи маніпуляція.

ФЕЙКИ / МАНІПУЛЯЦІЇ

ФЕЙК ПЕРШИЙ: «МИ «СКИДАЛИСЯ» НА «БАЙРАКТАРИ», А ВИТРАТИЛИ ГРОШІ НА ЯКИЙСЬ НЕЗРОЗУМІЛИЙ СУПУТНИК!»

Компанія «Baykar Makina» безкоштовно надасть Україні три «Байрактари», а рішення про купівлю супутника приймав не одноосібно Фонд Сергія Притули, а це робилося в декілька кроків із спеціалістами МО, ГУР, СБУ та особисто Олексієм Резніковим.

ФЕЙК ДРУГИЙ: «СКАЗАЛИ, ЩО КУПИЛИ СУПУТНИК, А НАСПРАВДІ ВІН ВСЬОГО ЛИШЕ В «ОРЕНДІ»

Українці справді придбали один супутник, який зможуть використовувати до кінця його «життя». Також компанія ICEYE надала у користування «сузір’я» із понад 30 своїх супутників на рік.

У фонді Сергія Притули також зазначають, що передбачена подальша перереєстрація супутника у відповідних реєстрах на Україну. Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані. 

ФЕЙК ТРЕТІЙ: «ЗСУ Й ТАК ОТРИМУВАЛИ ЗНІМКИ ВІД НАШИХ ПАРТНЕРІВ, ЗНАЙШЛИ КУДИ «СПИСАТИ» ГРОШІ»

Так, інформацію з супутників партнерів ЗСУ отримували, але менш оперативно та лише ту, що нам надавали. Поставало питання актуальності та швидкості даних.

«Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин. За умов війни швидкість отримання інформації – це суттєва перевага», – зазначають у фонді Сергія Притули.

Що ще може «Народний супутник»?

  • За інформацією Фонду Притули, завдяки технології супутника ICEYE Збройні сили України зможуть постійно та оперативно отримувати детальні знімки потрібних ділянок. І цьому не завадить хмарність, дощ, сніг, туман чи нічний час. Тому що супутник – радарний, він діє як ліхтар, тобто «підсвічує» поверхню землі власними радіохвилями. Завдяки цьому українські військові покращать своє планування та отримають перевагу в розвідці, а отже – зможуть ефективніше нищити окупанта.
  • Супутник пролітає над нашою територією двічі на добу.
  • Роздільна здатність «Народного супутника» – від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка.
  • Лише українська сторона як власник супутника отримує знімки території нашої країни.
  • Україна може отримувати дані навіть тоді, коли супутник не летить над нашою територією. Адже у нас є доступ до сузір’я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином отримання даних – безперервне.
  • Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.
  • На отриманих з супутника даних можна розрізнити замасковані об'єкти, або відрізняти муляжі від реальної техніки.

Читайте такожФейк про скасування виплат лікарняних та декретних допомог за кордоном

 

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024