стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 серпня

17 Серпня 2022, 22:40
Війна в Україні 4543
Війна в Україні

Сто сімдесят п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:40

В окупованій Кирилівці Запорізької області пролунали вибухи на об’єктах, які «віджали»» російські військові.

Про вибухи повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

«Чергова бавовна для русні у Кирилівці! Цього року рашисти позбавили понад 5 мільйонів людей курорту на Азовському узбережжі. Натомість «націоналізували» бази відпочинку і готельні комплекси, хизуючись тим, як вони відпочивають.

Більше того, завезли до Кирилівки свою військову техніку, злякавшись, що у Мелітополі до неї дістануть ЗСУ. Що ж, наші сили всюди: і ззовні, і всередині лігва ворога. А рашистам цього літа підпікає не тільки від сонця».

22:25

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив в телеграмі, що окупанти обстріляли Салтівський район.

За словами Терехова, на місці прильоту сильна пожежа у житловій будівлі.

Глава ОВА Олег Синєгубов повідомив, що за попередньою інформацією, у результаті обстрілу 2 осіб загинули, 10 – постраждалих.

Синєгубов додав, що ворог досі хаотично наносить удари по місту.

22:20

У Дніпрі затвердили муніципальну програму підтримки української мови на найближчі 4 роки. 

Вона називається «Українською, будь ласка», повідомляє «Радіо Свобода».

Рішення ухвалили депутати на сесії міськради 17 серпня.

«Це означає, що різні сфери міського життя заповнюватиме дедалі більше якісного україномовного контенту. Це і книги, і фільми, і медіапродукти, що розповідатимуть про українську історію, культуру та наших видатних діячів», – пояснив мер Дніпра Борис Філатов,

22:10

Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що Україна готова забезпечити належний контроль і місія МАГАТЕ може бути направлена на захоплену ЗАЕС в легальний спосіб і дуже швидко. 

«Українські дипломати, наші атомники та МАГАТЕ – у постійному контакті. Зараз вони працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію.

Лише абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС і навколо неї може гарантувати для української держави, для міжнародної спільноти, для МАГАТЕ поступове повернення до нормальної ядерної безпеки. Російська армія повинна відійти з території АЕС та всіх сусідніх районів, забрати свою військову техніку зі станції. Це має відбутися без жодних умов і якнайшвидше.

Україна готова забезпечити належний контроль з боку МАГАТЕ, і відповідна місія може бути направлена на Запорізьку станцію в легальний спосіб, дуже швидко та максимально ефективно».

20:37

Причина вибухів на військових об’єктах окупаційних військ росії в Криму поки невідома, проте за ними стоїть Україна, пише CNN

Видання, посилаючись на звіт українського уряду, який отримала від неназваного чиновника, стверджує, що за трьома вибухами в окупованому Криму стоїть Україна.

20:15

У порт захопленого Маріуполя прибув пустий російський паром «Лаврентій», повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram

«Паром прибув пустий. Як справжній пірат – з вимкненими системами ідентифікації. Щось буде забирати в порту Маріуполя та тягнути в Єйськ. Мабуть, не мародерства очікували маріупольці, але чого іншого чекати від росії?».

18:50

Окупанти не знищили жодного HIMARS в Україні. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю «Голосу Америки».

18:40

Після останніх подій в Криму рашисти терміново переміщують свої літаки та гелікоптери в глиб півострова та на аеродроми московії, – повідомляють у Головному управлінні розвідки.

Така активність спостерігається після серії вибухів на об’єктах військової інфраструктури тимчасово окупованого півострова Крим, у тому числі на території аеродромів Саки (9 серпня) та Гвардійське (16 серпня). 

Повідомляється про переліт щонайменше 24 літаків та 14 вертольотів.

18:25

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін. На останньому ворог проводить вдосконалення фортифікаційного обладнання позицій. Здійснив артилерійські обстріли біля Чернівського, Павлівки та Гудового Сумської області.

На Харківському напрямку ворог, із танків, ствольної та реактивної артилерії, здійснив обстріли районів населених пунктів Харків, Нова Миколаївка, Дементіївка, Коробочкине, Печеніги, Руські Тишки, Одноробівка, Леб’яже, Нове, Світличне, Соснівка та Рубіжне. Противник спробував прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Леб’яже та Базаліївка, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку підрозділи противника вогнем ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню намагалися завдати ураження нашим підрозділам та зруйнувати обʼєкти цивільної інфраструктури в районах Бражківки, Дібрівного, Мазанівки, Долини та Довгенького. Ворог намагався просунутися у напрямках Новодмитрівки та Мазанівки, упіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку,з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів ворог вів обстріли із танків та артилерії неподалік Миколаївки, Краматорська, Верхньокам’янського, Тетянівки, Серебрянки, Григорівки та Райгородка. Завдав авіаційного удару біля Івано-Дарʼївки та Веселого. Штурмовими діями безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Веселе.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Бахмута, Зайцевого, Яковлівки, Білогорівки та Майорська. Окупанти задіяли авіацію для удару біля Соледара. Українські воїни придушили усі спроби ворога покращити тактичне положення підрозділів в районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Кодема, Зайцеве та Майорськ.

На Авдіївському напрямку противник продовжив вогневий вплив біля Авдіївки, Нью-Йорка, Пісків, Водяного, Опитного та Невельського. Завдав авіаудару неподалік Мар’їнки. Ворог має частковий успіх у напрямку населеного пункту Опитне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти задіяли танки та різнокаліберну артилерію для вогневого ураження районів населених пунктів Велика Новосілка, Костянтинівка, Павлівка, Сонцівка, Ольгівське, Вугледар, Чарівне, Гуляйполе, Новоданилівка, Мала Токмачка, Оріхів, Времівка, Новопіль та Новоандріївка. Авіаудари зафіксовано біля Щербаків, Малих Щербаків і Залізничного. З метою уточнення позицій вогневих засобів та корегування вогню окупанти задіяли БпЛА. Загарбники здійснили безуспішну спробу просунутися у напрямку Шевченкового та мають частковий успіх у напрямку Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для переходу у контрнаступ. Застосуванням наявних вогневих засобів намагається завдати максимальних втрат нашим підрозділам уздовж лінії зіткнення. Не припиняє ведення повітряної розвідки безпілотними літальними апаратами. Завдав авіаційних ударів неподалік Білогірки, Лозового, Білої Криниці та Посад-Покровського. Ворог намагався покращити тактичне положення у напрямку Білогірки. Наші воїни повністю поламали плани окупантів та відкинули на попередні позиції.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання з підтримки дій наземного угруповання військ. В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість уникнути бойових дій – намагаються зімітувати легке поранення, вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій. Фіксується збільшення фактів саботажу наказів офіцерів, особливо, коли це стосується наступальних дій.

18:12

«Українська правда» опублікувала розслідування про «Батальйон Монако» – українських нардепів, які виїхали до Ніцци та Монако під час війни.

За даними видання, там перебувають нардеп від забороненої партії ОПзЖ Григорій Суркіс та його брат Ігор, нардеп і столичний забудовник Вадим Столар, забудовник із Дніпра Вадим Єрмолаєв, а також олігарх Костянтин Жеваго.

ДБР почало розслідувати, чи законно вони виїхали з України.

17:21

Евакуаційний потяг із 14 пацієнтами прибув до Львова зі сходу України, – повідомляє мер міста Андрій Садовий.

Наймолодшому хлопцю 15 років, найстаршій жінці – 86. У поранених – мінно-вибухові травми.

16:47

«Бабель» публікує світлини нічного ворожого обстрілу Чорноморського університету імені Петра Могили в Миколаєві.

Пожежники вважають, що на його території розірвалися дві ракети С-300, які пошкодили корпуси та бібліотеку. Під час удару в університеті був охоронець. Він, на щастя, не постраждав.

16:29

На базі ДП «НАЕК «Енергоатом» створили кризовий штабю Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

До штабу увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

15:12

Збройні сили України ліквідували базу російських загарбників в окупованій Новій Каховці на Херсонщині, – пише УП.

Разом з технікою знищили щонайменше 12 загарбників.

 

14:01

Служба безпеки України встановила хронологію злочинів зс рф проти цивільного населення на ключових об’єктах життєзабезпечення Херсонщини: Каховській ГЕС і Північнокримському каналі. 

Ідентифіковані двоє військовослужбовців рф, які віддали злочинні накази: заступник командуючого Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення генерал-майор Міхаїл Ясніков та командувач 11 окремої інженерної бригади, полковник Дмітрій Марков. Вони безпосередньо командували захопленням Каховської ГЕС та підривом споруд Північнокримського каналу.

12:02

Збройні cили України наразі не потребують збільшення загальної кількості особового складу, мобілізації підлягають конкретні фахівці — Резніков

11:56

Вибухи на військовій базі РФ та трансформаторній підстанції в районі Джанкоя в окупованому Криму завдали значної шкоди російським ресурсам та серйозно порушили логістику російської армії. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни

11:51

Вогнеборці Одещини ліквідували наслідки ракетного обстрілу

Внаслідок влучання ракет, в одному з курортів Одеси виникло руйнування та загорання будівель. Майже 5 годин рятувальники ліквідовували наслідки на місці події.

Попередньо - постраждало 4 особи, яких в стані середньої тяжкості було госпіталізовано до медичних закладів.

На місці працювали психологи ДСНС для надання допомоги місцевому населенню. Від ДСНС було залучено 7 одиниць техніки та 42 вогнеборці.

11:50

В Мелітополі прогримів потужний вибух біля комендатури окупантів, – мер Мелітополя Федоров

11:05

Джанкой є ключовим вузлом для російських операцій на півдні України — розвідка Британії

Після нещодавніх вибухів в окупованому Криму командування РФ, швидше за все, стурбоване очевидним погіршенням безпеки на півострові.

09:58

На Одещині внаслідок нічної ракетної атаки травмування отримали 4 цивільних. Наразі їм надано медичну допомогу, важких поранень немає. Удар нанесли авіаційними ракетами Х-22.

Через ракетний удар спалахнула пожежа та сталося руйнування бази відпочинку та кількох приватних будинків. Площа загоряння – 600 квадратних метрів. Його вдалося локалізувати, рятувальники продовжують працювати.

09:43

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.08.

09:42

У Сєвєродонецьку русня заявила, що місцевим не можуть оформити пенсії та соцвиплати через нестачу документів, які нібито «знищили ЗСУ», – очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:30

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна розглядає Кримський міст як законну військову ціль та анонсував нові вибухи на півострові протягом найближчих двох-трьох місяців.

09:25

За добу з 16 по 17 серпня рятувальники Харківського гарнізону здійснили 39 оперативних виїздів, з яких:

  • на ліквідацію пожеж — 15, у т.ч. пожеж спричинених військовими діями — 9,
  • 3 – на проведення аварійно рятувальних робіт,
  • 8 – для надання допомоги населенню, комунальникам та поліції,
  • 13 – інші виїзди.

Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Ізюмському, Чугуївському, Богодухівському та Куп’янському районах області, а також в Салтівському районі міста. Горіли приватні житлові будинки, адміністративна будівля, гаражі, авто техніка та екосистеми. Всі вони були оперативно ліквідовані силами підрозділів ДСНС.

За добу піротехніки ДСНС ліквідували 10 ворожих боєприпасів, що не розірвалися. 

09:09

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 17 серпня.

Росіяни продовжують обстріли прифронтових громад від Курахового до Торецька та бити по містах у відносному тилу.

Ввечері з артилерії обстріляли Торецьк — влучили у приватний будинок та поранили цілу сім'ю з трьох людей, у тому числі 6-річну дитину.

На Донецькому напрямку під вогнем Авдіївська, Очеретинська та Кураховська громади.

В Авдіївці вночі були поодинокі прильоти у старе місто, а під ранок — у центр та в район АКХЗ.

В Очеретинській громаді під вогнем Піски та Невельське. Наслідки обстрілів встановлюємо.

У Кураховській громаді росіяни поцілили в інфраструктурний об'єкт у Кураховому та в будинок у Курахівці — там під завалами опинився чоловік, триває рятувальна операція.

Також за ніч росіяни завдали удару по Новодмитрівці — пошкодили ліцей та 8 приватних будинків, без постраждалих.

На ранок обстрілу зазнала Дружківка — зруйновано близько 10 приватних будинків.

08:50

Сьогодні близько 5 ранку Штаб оборони зафіксував запуск більш як 5 ракет із Бєлгорода. Одна з ракет вдарила в межах Слобідського району Харкова.

Пошкоджені житлові будинки, виникли кілька пожеж у Золочівській громаді. Попередньо вдень у Золочеві окупанти артобстрілом влучали по території ліцею, пошкодили футбольний майданчик, зруйнували один житловий будинок, два - пошкодили. У Золочеві поранено 22-річного чоловіка, його стан середньої тяжкості.

В Ізюмському районі через обстріли пошкоджена критична інфраструктура, загорілась трава.

08:34

Російські загарбники під час нічних обстрілів Миколаєва поцілили ракетами у Чорноморський національний університет імені Петра Могили.

08:05

Внаслідок нічних обстрілів Миколаєва було пошкоджено житлові будинки, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

07:43

Уночі російська армія обстріляла два райони Дніпропетровської області — Нікопольський та Криворізький.

07:15

Оперативна інформація станом 06.00 17.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто сімдесят п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. З території республіки білорусь, російський літак Су-34 завдав удару по інфраструктурних об’єктах на території Житомирській області. Зберігається загроза подальших ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник ворог не припиняє обстріли із ствольної артилерії по прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог, з метою корегування вогню артилерії та визначення позицій підрозділів Сил оборони,  продовжує активно вести розвідку БпЛА. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах Харкова, Петрівки, Дементіївка та ще вісімнадцяти населених пунктів.

Завдав авіаударів біля Старого Салтова та Мосьпанового. Веде наступ неподалік Леб’яжого та Базаліївки, бої тривають. Окупанти дистанційно мінують місцевість – цього разу біля Леб’яжого.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Бражківка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля та Мазанівка. Провів дистанційне мінування місцевості поблизу Довгенького. В районі Богородичного намагався вести наступальний бій, успіху не мав, відійшов. Поблизу Мазанівки та Новодмитрівки бої тривають.

На Донецькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на Бахмутському і Новопавлівському напрямках. На Краматорському та Авдіївському напрямках противник намагається покращити тактичне положення військ.

На Краматорському зафіксовано артилерійські обстріли біля Миколаївки, Слов’янська, Краматорська, Спірного, Верхньокам’янського, Івано-Дарʼївки, Григорівки та Званівки. Ворог вів повітряну розвідку в районі Краматорська. Біля Спірного окупанти вирішили сходити в наступ, зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони Бахмута, Соледара, Зайцевого, Білогорівки та Майорська. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі біля Соледара. Вів наступальні та штурмові дії неподалік Залізного, Шумів та Зайцевого, успіху не мав, відійшов. В районі Соледара та Бахмутського бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку, із танків та артилерії різних типів, обстріляно території поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Нью-Йорка, Олександрополя, Пісків, Водяного, Опитного та Невельського.

Ворог завдавав авіаударів в районах Мар’їнки, Красногорівки та Ясинуватої. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Красногорівки та Опитного. Намагається вести штурмові дії у районі Опитного, бої тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Велика Новосілка, Новосілка, Новомихайлівка, Павлівка, Богоявленка, Сонцівка, Степногірськ, Шевченко, Вугледар, Бурлацьке, Чарівне, Залізничне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоданилівка, Лукʼянівське, Оріхів, Времівка, Полтавка, Новопіль та Новоандріївка.

Завдав авіадарів поблизу Володимирівки, Новосілки та Щербаків. Вів наступальні бої в районі населеного пункту Шевченкове, отримав жорстку відсіч та відійшов. Тривають бойові дії біля Новомихайлівки.

Окупанти замінували місцевість в районах Інженерного та Українського.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ та вогневому ураженні підрозділів Сил оборони України.

Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах Миколаєва, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Окупанти завдали авіаційних ударів та вели наступальні бої неподалік Білогірки.  Українські воїни добряче прорідили  порядки російських загарбників та змусили ворога тікати. Противник продовжує ведення розвідки безпілотними літальними апаратами.

7:06

Росіяни уночі під час повітряної тривоги обстріляли Одесу ракетами. 

Дві ворожі ракети спричинили руйнування та пожежу на одній з баз відпочинку Одещини та в кількох приватних будівлях. Поранення отримали троє людей.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024