стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 червня

19 Червня 2022, 23:35
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 червня 5300
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 червня

Сто шістнадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:35

Окупанти у неділю обстріляли з мінометів Середино-Будську громаду на Сумщині, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

«Середино-Будська громада сьогодні вдень була під ворожими обстрілами. По обіді росіяни відкрили мінометний вогонь, 10 прильотів по території громади, 3 з яких по території самого міста. За попередніми даними, жертв немає, інформація про руйнування уточнюється», – зазначив поспдовець.

23:07

Президент України Володимир Зеленський вважає, що наступний тиждень буде історичним для України щодо вступу до ЄС, тож варто очікувати посилення ворожої активності.

Про це глава держави сказав у вечірньому звернені.

22:50

На Донеччині внаслідок воєнних дій РФ у неділю загинуло двоє мирних мешканців, іще 12 дістали поранень, повідомляє УП.

«За 19 червня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Максимільянівці та Зайцевому. Ще 12 людей одержали поранення», – зазначив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Раніше начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик повідомив, що під час підвезення технічної води у місто Залізне мешканці потрапили під ворожий обстріл, внаслідок чого поранено 3 осіб, в тому числі дитину 2013 року народження.

 

«Під час чергового підвезення технічної води у місті Залізне наші жителі потрапили під обстріл, у результаті чого співробітник комунального підприємства втратив три пальці, жінка 1986 року народження дістала тяжке поранення стегна. І що найболючіше – скрізне поранення передпліччя отримала дівчинка 2013 року народження, також жителька міста Залізне», – повідомив начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик.

20:54

За даними російських ЗМІ, командири полку «Азов», які захищали «Азовсталь» у Маріуполі, перебувають у СІЗО «Лефортово» в Москві. Про це з посиланням на російське агентство ТАСС та джерело в правоохоронних органах РФ пише УП.

 

«В даний час кілька людей із командирів «Азова», які потрапили в полон під час штурму Маріуполя, доставлені в «Лефортово», – йдеться у повідомленні.

19:30

Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус попередив про можливі ракетні удари росіян по об’єктах залізниці в області.

«Є інформація, що сьогодні можливі ракетні удари ворога по об’єктах залізниці у Чернігівській області. Всі відповідні служби та керівники громад попереджені. Звертаюсь до громадян: не ігноруйте сигнали «Повітряна тривога». У разі надходження попередження про загрозу на додаток у телефоні, чи сигнал сирени, слідуйте в укриття», – закликав Чаус.

18:37

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 18.00 19 червня від Генштабу ЗСУ.

Триває сто шістнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному повномасштабному вторгненню.

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави. 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття білорусько-українського кордону, здійснюють фортифікаційне обладнання місцевості в Гомельській області, ведуть радіоелектронну розвідку. 

На Сіверському напрямку підрозділи збройних сил російської федерації продовжують інженерне обладнання позицій в прикордонних районах Курської області. Відзначається нарощення системи протиповітряної оборони на території Брянської області.

На Харківському напрямку ворог інтенсивно обстрілював  позиції наших військ зі ствольної та реактивної артилерії. Провів розвідку боєм в районі населеного пункту Рубіжне, успіху не мав. 

На Слов’янському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля ворог зосереджує на накопиченні ресурсів з метою здійснення подальшого наступу у напрямку міста Слов’янськ. Ворог обстрілював позиції наших військ та вів повітряну розвідку БпЛА «Орлан-10».

На Лиманському напрямку активних дій окупантів не зафіксовано. 

На Сєвєродонецькому напрямку противник проводить цілодобову повітряну розвідку БпЛА «Орлан-10». Веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають, успіху ворог не має.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаударів вертольотами   в неподалік Яковлівки та ракетних ударів в районах населених пунктів Травневе, Доломітне, Зайцеве та Нью-Йорк. 

На східній околиці населеного пункту Берестове українські воїни успішно відбили ворожий штурм.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів. На Авдіївському напрямку відзначається збільшення інтенсивності артилерійських обстрілів наших позицій. 

На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював мирні населені пункти Лимани, Лупареве, Нова Зоря, Таврійське, Новогригорівка, Білоусове, Князівка, Тополине, Велика Костромка та Осокорівка. Противник вдосконалює інженерне обладнання першого та другого рубежів оборони. 

Російські окупанти нарощують систему протиповітряної оборони на тимчасово захопленій території Херсонської області.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника та стійко тримати оборону на всіх напрямках. 

17:50

Верховна Рада підтримала будівництво бомбосховищ у кожному новому будинку.

Народні депутати ухвалили законопроєкт, який вимагає від забудовників проєктувати і споруджувати бомбосховища в кожній новій будівлі.

Про це повідомляє в telegram-каналі голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк,

17:10

Із зерносховищ Луганської області російські окупанти вивезли 15 тисяч тонн соняшника та 10 тисяч тонн зерна. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також за його словами, окупаційна влада заготовляє зерно під майбутню посівну, пропонуючи аграріям«сприятливі умови закупівель» – по 8,0 тисяч російських рублів, тоді як Україна платила по 8,6 тис гривень за тону продукції.

16:55

На сході України загинув засновник і багаторічний керівник «Легіону Свободи», командир батальйону «Карпатська Січ» (49-ий окремий стрілецький батальйон ЗСУ) Олег Куцин «Кум».

Про втрату повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків

15:10

Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що українські військові наблизились до кордонів Херсону, а на Запорізькому напрямку посунули линію фронту на 10 км південніше. 

Про це Іван Федоров написав у Telegram

«На сьогодні Збройні сили України суттєво просунулись і вже перебувають  на кордонах Херсону. І я впевнений, що найближчим часом, у найближчі тижні місто Херсон буде звільнено нашими героїчними військовими. 

Така ж ситуація у напрямку міста Мелітополь. Уже більш як на 10 кілометрів просунулися від Запоріжжя у напрямку Мелітополя наші Збройні сили».

14:30

Через мінометні обстріли на Сумщині постраждала 48-річна мирна жителька, знищено 1 і пошкоджено щонайменше 9 будинків, електроопору.

Про це інформує пресслужба Сумської обласної прокуратури

14:17

Генеральний штаб Збройних сил України показав знищення українськими воїнами ворожих реактивних систем залпового вогню.

«Як 40 окрема артилерійська бригада імені Великого князя Вітовта днями знищила ворожі реактивні системи залпового вогню», йдеться на сторінці ГШ ЗСУ у фейсбуці.

14:00

Для забезпечення безперебійних поставок тепла й електроенергії Уряд доручив передати шість ТЕЦ у власність «Нафтогазу». 

Про це у соцмережах повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, це дозволить ефективніше витрачати ресурси й управляти цими підприємствами, а також підготувати їх до зими.

13:40

Мер Мелітополя Іван Федоров пояснив, що організація навчального процесу у місті відбувається за українським законодавством. 

Тому усі «тести» які вимагають здати окупанти для зарахування до шкіл, не актуальні, йдеться у повідомленні голови міста.

13:10

На Волинському напрямку, обстановка за минулий тиждень значних змін не зазнала. 

«Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати маневри в районі білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. 

Продовжує зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території рб. 

Особовий склад Волинської бригади територіальної оборони у взаємодії з іншими підрозділами сил ЗСУ та усіма складовими сил оборони краю повністю контролює ситуацію у зоні своєї відповідальності та до опору готовий» – 100 окрема бригада ТрО Волині.

13:05

Уряд пропонує РНБО ввести санкції проти російської компанії «Роснефтегаз», а також афілійованих з нею підприємств, зокрема і компанії «Татойл». 

Про це у телеграм каналі повідомив Прем'єр міністр Денис Шмигаль.

12:47

Вночі на 19 червня повітряні сили збили дві російських ракети типу «Онікс» над Одеською областю, – ОК «Південь».

12:20

Кількість жертв ракетного удару по Дніпропетровській області зросла до двох людей.  Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко в Telegram

11:50

Протягом доби ворог продовжував обстріли Харківщини: є загиблий та поранені. Внаслідок обстрілів Андріївки та Донця, що в Ізюмському районі, загинув 73-річний чоловік, 4 цивільних отримали поранення. 1 поранений в Чугуєві. Протягом доби також зазнавали обстрілів Дергачівська, Золочівська громади. На Ізюмщині ворог також завдав удару по підприємству з нафтопереробки. Масштабну пожежу досі ліквідовують. На лінії зіткнення тривають бойові дії», – повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

10:57

Під час гасіння пожежі на нафтобазі в Новомосковському районі Дніпропетровській області вибухнув резервуар з паливом, один рятувальник загинув, ще двоє у лікарні. Про це повідомив глава ОДА Валентин Резніченко

«Щойно вибухнув резервуар з паливом у Новомосковському районі. Там рятувальники 14-ту годину борються з пожежею, яку спричинила ракетна ворожа атака. Один рятувальник загинув, двоє з опіками ушпиталені. Ця атака наробила багато біди — загалом постраждали 13 людей, у однієї людини забрала життя».

10:54

Рідні загиблих бійців «Азова» принесли на Майдан 55 прапорців із  позивними та датами загибелі захисників Маріуполя.

10:15

На тимчасово окупованих територіях Запорізької  області росіяни залякують місцевих жителів, зокрема, погрожуючи смертною карою.

«Окупанти намагаються залякати місцеве населення та придушити будь-який рух опору шляхом введення смертної кари. Але українські партизани продовжать чинити опір. В цей час окупанти продовжують боротися між собою за владу та фінанси», - повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

09:47

В Херсонській області українські пілоти на трьох гелікоптерах атакували ворожі позиції. В результаті було знищено живу силу окупантів, а також кілька одиниць техніки, - повідомляють в оперативному командуванні «Південь»

09:10

Вранці над Київщиною силами ППО було збито кілька російських ракет.

«Сьогодні зранку у Вишгородському районі були чутні вибухи. Відпрацювала ППО по ворожому повітряному об’єкту. Задимленості не виявлено, пожежі відсутні, постраждалих немає», — повідомляє Київська ОВА.

Також повідомляється про збиття ракет на територією Бучанської громади.

08:30

Збройні сили України завдали нищівного удару по пункту управління 20-ї загальновійськової армії Росії на Харківщині. В результаті, за наявною інформацією, загинули всі, хто там перебував.

08:29

«Живий щит з українців — єдина тактика росіі»: в Маріуполі окупанти продовжують ховати техніку серед житлових кварталів. 

«Здавалось, до чого б тут Донецьк? Цікавий факт. Сьогодні всі російські військові блогери синхронно розмістили заклик йти на контракт до армії окупантів. 200 тисячі рублів за радість померти на українській землі. Можна нескінченно заперечувати втрати та хвалитись «перемогами», але в момент необхідності поповнення живої сили — лізе назовні» – написав в радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

08:27

У Луганській області триває боротьба за Сєвєродонецьк, українська армія відбила штурми на кількох ділянках фронту, у Лисичанську загинули люди. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:08

На Київщині чули вибухи. Попередньо - спрацювала ППО. Поблизу Києва вранці, ймовірно, збили російську ракету: звук, схожий на віддалений вибух, було чути й у центрі Києва.

07:39

Українські військові змусили відступити ворога в районі населеного пункту Тошківка, а також відбили штурм у напрямках Оріхове – Золоте та Первомайськ – Золоте, зупинили ворога у напрямку Врубівка – Миколаївка. Про це інформує Генштаб ЗСУ

На Волинському та Поліському напрямках без змін, зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку з метою сковування дій Сил оборони, у прикордонних районах Брянської та Курської областей ворог продовжує  утримувати підрозділи зі складу Західного військового округу. Противник продовжує удосконалювати інженерне обладнання позицій та вести повітряну розвідку.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та обстрілах позицій українських військ. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Тимофіївка та Цапівка. Триває постачання озброєння, військової техніки і матеріальних засобів з території Російської Федерації.

Неподалік Рубіжного ворог без успіху намагався провести розвідку боєм. Провів дистанційне мінування місцевості у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв позиції підрозділів ЗСУ неподалік Дібрівного, Вірнопілля, Курульки, Богородичного і Долини.

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів. Обстріляв українські підрозділи в районах населених пунктів Донецьке та Миколаївка. Завдав авіаудару неподалік Пришибу та ракетного – по населеному пункту Маяки.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти здійснюють обстріли у районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське, Біла Гора та Устинівка. Завдали авіаційних ударів поблизу Білої Гори, Мирної Долини та ракетного удару в районі Верхньокам’янки. З метою корегування вогню в районі Сєверодонецька ворог проводить цілодобову повітряну розвідку із застосуванням БпЛА «Орлан-10». Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над цим містом.

Українські підрозділи відбили штурм в районі населеного пункту Тошківка. Противник відійшов  та проводить перегрупування.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють позиції ЗСУ в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Яковлівка та Покровське. Зафіксовано ракетні удари поблизу Зайцевого та Нью-Йорка.

Ворог веде штурмові дії у напрямку Оріхове – Гірське, бойові дії тривають.

Штурм у напрямках Оріхове – Золоте та Первомайськ – Золоте українські захисники успішно відбили.

З метою викриття вогневих позицій сил оборони, силами штурмових груп, загарбники намагаються вести розвідку боєм у напрямку Ниркове – Миколаївка, бойові дії тривають. Спробу просування у напрямку Врубівка – Миколаївка ЗСУ зупинили точним вогнем. Противник відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Завдав ракетних ударів в районах населених пунктів Миролюбівка та Гродівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих позицій.

На Миколаївському напрямку ворог здійснював вогневе ураження підрозділів Сил оборони із ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Правдине, Посад-Покровське та Благодатне. Вів повітряну розвідку позицій наших військ із застосуванням БпЛА у районі населеного пункту Таврійське.

На Криворізькому напрямку противник обстрілював з артилерії та реактивних систем залпового вогню у райони населених пунктів Червоний Яр та Кобзарці.

Українські захисники завдають ворогу втрат на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

«Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах», – зазначають у Генштабі.

06:48

Українськими ракетно-артилерійськими підрозділами та авіацією в рамках виконання вогневих завдань здійснено 4 повітряних атаки.

Про це інформує оперативне командування «Південь» у повідомленні у Facebook.

Трійкою гелікоптерів — по скупченню ворога в Херсонському районі, штурмовиками – по скупченню живої ворожої сили та техніки в районі Давидова Броду та Снігурівки, а винищувачем — по складу боєприпасів в Білозірській громаді Херсонщини. Загальні втрати противника наразі підтверджено в кількості 28 росіян, одного танку Т-62, радіолокаційної станції, паливозаправника та іншої автомобільної техніки. Остаточні втрати – уточнюються.

06:44

Намагаючись мінімізувати втрати на морі, ворог переформатовує корабельне угруповання з акцентом на підводний флот.

06:35

росія озвучує питання зняття санкцій з експорту її власного зерна та злакових в обмін на відкриття коридорів для вивезення зерна з портів України. Про це заявив постійний координатор ООН в Туреччині Альваро Родрігес.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024