стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 червня

08 Червня 2022, 23:36
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 червня 5182
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 червня

Сто п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:36

Протягом доби 8 червня ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала ракетно-бомбових ударів по окупаційних військах. Знищено щонайменше десять одиниць бойової броньованої техніки та близько двох десятків рашистів.

Напередодні, 7 червня ударна авіація, під прикриттям винищувачів, знищила близько восьми одиниць техніки, уразила склади пально-мастильних матеріалів, склади боєприпасів ворога та живу силу ворога.

На даний час штурмовиками та бомбардувальниками Повітряних Сил ЗС України з початку повномасштабного вторгнення на територію України здійснено понад 1100 групових авіанальотів по колонах техніки, позиціях, живій силі та логістичних центрах російських окупантів.

Зенітні ракетні війська Повітряних Сил 8 червня уразили два безпілотні літальні апарати «Орлан-10», ще сім БпЛА цього типу знищила протиповітряна оборона Сухопутних військ.

23:11

Харків'яни повідомляють про вибух у місті.

23:01

Вечірній звіт оперативного командування «Північ».

Надвечір сьогодні окупанти вчергове обстріляли з території рф прикордоння Сумщини. 

Зафіксовано 14 приходів на напрямку Катеринівки (попередньо з міномету). 

Втрат серед особового складу та техніки немає. Інформація щодо загиблих чи поранених уточнюється.

22:47

Головне зі звернення Президента:

Рівно 10 років тому в цей день почався Євро-2012 – чемпіонат Європи з футболу, який об’єднав усіх українців, українців і поляків, українців та абсолютну більшість європейців. Церемонія відкриття була у Варшаві, фінальна церемонія – у нас у столиці, в Києві. Матчі проводилися в різних містах наших двох країн, зокрема і в Донецьку, на «Донбас Арені». Всього лише 10 років минуло, а таке враження, що це було в іншому світі.

Сьогодні окупанти випустили абсолютно божевільну новину, що нібито вони готуються об’єднати якісь футбольні клуби з усіх окупованих територій в один псевдочемпіонат – із Донецька, Луганська, Херсона, Мелітополя, Криму, навіть із частини території Грузії. Це просто знущання окупантів з людей, які все прекрасно пам’ятають.

10 років тому наш Донецьк був сильним, гордим і розвинутим містом. А потім прийшла Росія. Принесла якраз такого неадекватного рівня ідеї. І тепер це місто-привид, яке втратило більшість людей, тисячі життів і абсолютно всі перспективи. Тільки повернення України, яке обов’язково буде, тільки наш прапор і тільки український закон означатимуть для цих територій, для цих міст просто нормальне життя – знову. Життя, яке там було. Мирне, безпечне, відкрите для всього світу. І, звичайно, – нові матчі команд світового рівня на «Донбас Арені».

Я вдячний Президенту Польщі Анджею Дуді, другу всіх українців, за те, що він вирушив зараз у спеціальну поїздку країнами Європи для підтримки європейської перспективи нашої держави. Саме в цьому червні маємо отримати рішення щодо кандидатства. І всі наші друзі, всі наші дипломати зараз працюють для цього, працюють на повну.

Разом з Анджеєм мала поїхати й Президентка Словаччини Зузана Чапутова – планувалась така спільна ініціатива двох лідерів. Завадив позитивний тест на ковід. Що ж, такі умови нашого життя зараз. Бажаю Зузані якнайшвидшого одужання.

Говорив сьогодні з канцлером Німеччини Шольцом. Також про рішення на користь України щодо кандидатства, яке насправді буде рішенням і на користь Європи. Про оборонну підтримку говорили. І про продовольчу безпеку, гарантування якої – вже справді глобальний інтерес. Бо ніхто не може бути зацікавлений, окрім російської держави, у глобальній продовольчій кризі.

Звернувся сьогодні до учасників інвестиційної конференції, організованої для обговорення економічних перспектив нашої держави. Серед учасників були представники найбільших світових фондів. Захід хоча й непублічним був, але все ж дуже вагомий, потужний. Запросив їх інвестувати в Україну. 

Також поспілкувався з учасниками спільноти керівників найбільших американських компаній. Це вже 133-й такий саміт, і цьогоріч він обʼєднав провідні сили глобального бізнесу. Обговорили, як бізнес може допомагати Україні вистояти. Закликав виходити з російського ринку й не підтримувати своїми податками цю війну. 

Для мене дуже важливо побачити, що в такій аудиторії – а це, ще раз підкреслю, представники найбільш впливової частини американського бізнесу – вважають, що санкції проти Росії потрібно посилювати. Отже, було б правильним для політиків почути цю позицію. 

Сєвєродонецьк за підсумками і цієї доби, вже 105-ї доби повномасштабної війни, залишається епіцентром протистояння на Донбасі. Захищаємо наші позиції, завдаємо ворогу відчутних втрат.

Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих протягом всієї цієї війни. Я вдячний кожному й кожній, хто обороняється на цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля нашого Донбасу.

Також підписав укази про нагородження наших героїв. 285 учасників бойових дій відзначені державними нагородами, 68 із них – посмертно. Вічна пам’ять усім, хто віддав життя за Україну! Вічна слава нашим героям, які захищають державу!

22:35

На тимчасово окупованій території Донецької області Росія призначила нового очільника самопроголошеного уряду.

21:46

Упродовж цієї доби українські захисники на Донбасі відбили 7 атак російських військ. Угруповання Обʼєднаних сил повідомляє, що на одній локації ще триває бій.

Росіяни втратили три танки, дві броньовані машини, чотири одиниці автомобільної техніки та шість безпілотників «Орлан-10».

У районі відповідальності Оперативно-тактичного угруповання «Схід» ЗСУ за цю добу знищили 31 загарбника, чотири одиниці автотехніки та два безпілотники.

20:20

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, яка наразі ситуація в області:

понад 90% Луганської області тимчасово окуповані росією; 

  • у Сєвєродонецьку продовжуються бої, Лисичанськ — повністю під контролем ЗСУ;
  • ситуація у Сєвєродонецьку важка, але її повністю контролюють українські війська;
  • частина території Гірської громади окупована рф, іншу контролює Україна;
  • росіяни стріляють великими калібрами, тому руйнування величезні

18:58

Оперативна інформація станом на 18.00 08.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках, в рамках чергового етапу перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь, здійснюється переміщення окремих підрозділів до пунктів постійної дислокації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Обстріляв з мінометів цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ходине, Рижівка та Велика Писарівка Сумської області. Окрім того, противник виконував провокативні прольоти армійської авіації вздовж державного кордону України.

На Слобожанському напрямку ворог зосереджував зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Питомник, Ртищівка, Іванівка, Гусарівка та інших. 

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупаннти обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Привілля, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Воронове, Тошківка, Гірське та інших.

На Слов’янському напрямку українські військові успішно протидіють спробам ворога покращити тактичне положення в напрямку міста Слов’янськ. Окупанти зосереджують зусилля на підготовці для подальших наступальних дій. Противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Вільного, Адамівки, Долини і Тетянівки. Завдав авіаудару по Слов’янську.

Українські воїни ведуть оборонні бойові дії в районі населеного пункту Довгеньке.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Комишуваха, Врубівка, Миколаївка, Семигір’я і Нью-Йорк. Штурмова та армійська авіація противника завдала авіаударів неподалік Нової Кам’янки, Покровського та Клинового.

Захисники України завдали російським окупантам значних втрат у живій силі та техніці під час ворожого штурму поблизу Берестового. Бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські окупаційні війська обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Вугледар, Микільське та інших. Також противник застосував штурмову авіацію неподалік Мар’їнки і Кам’янки.

На Південнобузькому напрямку обстановка залишилась без суттєвих змін.  Ворог намагається утримати займані позиції та не допустити перегрупування і посилення підрозділів Сил оборони. Застосовував артилерію в районах Великої Костромки, Любомирівки і Новомиколаївки, а штурмову та армійську авіацію - в районах населених пунктів Олександрівка, Князівка і Новоданилівка.

На тимчасово захоплених територіях України окупанти продовжують здійснювати заходи адміністративно-поліцейського режиму, проводити обшуки цивільних мешканців, грабувати та знищувати місцеву інфраструктуру. 

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії, та стійко тримають оборону.

17:48

Поблизу Херсона військові РФ розгорнули ракетні комплекси «Іскандер –М». Є загроза нанесення ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах України, — речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

16:55

росія вкрала близько 600 тисяч тонн продукції з аграрних підприємств України, повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Продукцію вивозили на територію окупованого Криму, а потім — до міжнародних портів. Наразі відомо, що близько 100 тисяч тонн продукції направили до Сирії.

16:34

Між Україною та російськими загарбниками відбувся черговий обмін тілами загиблих військових, вдалося повернули 50 полеглих героїв, з них 37 — оборонці з Азовсталі, – пише УП.

15:44

У центрі Донецька пролунали вибухи. Є постраждалі, – пишуть ЗМІ.

15:42

Протягом минулої доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучались 155 разів до виконання завдань з розмінування. Вдалося виявити, вилучити і знешкодити 823 вибухонебезпечні предмети, обстежити територію площею 1044 га.

15:34

Українські бойові підрозділи за знищили одразу кілька цілей противника на межі Миколаївської та Херсонської областей. Завдяки «небесним кораблям» окупанти недорахувалися БМД-2, – повідомляють у ЗСУ.

15:28

Окупанти зранку обстріляли Бахмут. Російські снаряди вдарили по навчальному закладу та адмінбудівлі, де перебували люди. Школа зруйнована повністюю. До повномасштабного вторгнення росії в Україну в ній навчалося 400 дітей.

На місці працюють поліцейські, рятувальники та вибухотехніки. Триває розбір завалів та огляд території. Попередньо, є інформація про постраждалих.

Слідчі спільно з СБУ задокументували воєнний злочин росії за статтею Порушення законів та звичаїв війни.

15:27

Близько 12:00 з боку російського пункту пропуску «Троєбортне» орки обстріляли прикордонне село Шосткинського району Сумської області.

Кілька ворожих боєприпасів влучили у приміщення підрозділу Держприкордонслужби України. Це спричинило його руйнування. 

Варто наголосити, що це приміщення було відкрите лише у 2015 році для належного утримування незаконних мігрантів. В час повномасштабного вторгнення росії в Україну воно не використовувалося.

15:20

Британська розвідка про ситуацію в Україні:

росія продовжує намагатися атакувати у Сєвєродонецьку з трьох напрямків, хоча українська оборона тримається і малоймовірно, що за останні 24 години якась зі сторін досягла значних успіхів.

У той час як рф зосереджує свій наступ на центральному секторі Донбасу, вона залишається в обороні на своїх флангах.

Нещодавно українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині, у тому числі відновивши плацдарм на східному березі річки Інгулець.

Оскільки фронт окупованої зони простягається на понад 500 кілометрів, рф та Україна стикаються зі схожими проблемами у підтримці лінії оборони і одночасно у вивільненні боєздатних підрозділів для наступальних дій.

Окуповану Херсонську область окупанти примусово інтегрують в систему рф, вводячи російський рубль як законний платіжний засіб і наймаючи російських вчителів для впровадження російської програми та мови в школах. 

Росія, швидше за все, стверджуватиме про окупацію Херсона як свідчення покращення управління та рівня життя українського народу.

14:06

​За минулу добу в Харківській області загинуло п'ятеро людей, 12 цивільних осіб отримали поранення. У Харкові пошкоджено будинки та супермаркет, – пише УП.

12:36

Спецслужби рф намагаються залякувати українських військовослужбовців, розсилаючи на особисті телефонні номери письмові повідомлення з погрозами. У них лунають заклики зрадити присязі, скласти зброю, здаватися в полон або перейти на бік ворога.

Як повідомляють у Генштабі ЗСУ, підсилюються погрози зазначенням персональних даних (прізвища та імені особи, коду платника податків, місця реєстрації та інколи даними щодо чисельності та складу сім'ї).

Розсилання йде через SMS, а також через мобільні месенджери Телеграм, Вайбер, Сігнал або Ватсап.

У тексті погроз йдеться про нібито точне встановлення місцезнаходження особи, якій надійшло вказане повідомлення. Зазначається, що у випадку продовження служби по місцях проживання власника телефону та його сім'ї буде завдано точних ракетних ударів. 

Надіслані такого типу погрози спрямовані в першу чергу на те, щоб дестабілізувати морально психологічний клімат у підрозділах Сил оборони України, посіяти сумніви та знизити бойовий дух.

Зазвичай зазначені персональні дані осіб є застарілими: особа давно змінила місце реєстрації, переїхала в іншу місцевість, змінила підрозділ, у якому проходила військову службу, припинила проходження військової служби взагалі тощо.

«Подібні дії ворога є одним із видів психологічної атаки, яка не підкріплюється жодними конкретними діями», – наголошують у Генштабі ЗСУ.

12:31

У Львові запрацював офіс підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей.

До роботи залучили представників ЗСУ, юристів та психологів, а серед волонтерів є матері та дружини військових, – повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

11:51

СБУ викрила понад 160 ворожих ДРГ і повідомила про підозри тисячі зловмисників за злочини проти держбезпеки.

Про це повідомили у Телеграм-каналі СБУ.

Одна з останніх спецоперацій – знешкодження російської агентури, яка готувала теракти на півдні України. Зокрема, СБУ затримала ворожого агента, який розвідував дислокацію артилерії та спецпідрозділів ЗСУ на південному фронті.

На Рівненщині контррозвідка СБУ затримала ворожого агента, який за вказівкою загарбників збирав установчі дані українських захисників.

У Хмельницькому затримано «розконсервованого» агента фсб. Зрадник збирав розвіддані для здійснення ракетних ударів по стратегічним об’єктам регіону.

На Дніпропетровщині викрито адміністраторку інтернет-спільнот, які виправдовували агресію рф та військові злочини окупантів.

У Києві до 8 років ув’язнення засуджено російського агента, який коригував ворожі ракетні обстріли по об’єктах енергетики та водопостачання. Зловмисник був затриманий співробітниками СБУ у травні цього року.

11:04

У тимчасово окупованому Енергодарі рашистські окупанти продовжують викрадати людей.

Про це повідомляє Телеграм-канал «Енергодар».

Лише протягом останнього тижня вони затримали та вивезли в невідомому напрямку близько 20 енергодарців, 11 з них – працівники Запорізької АЕС. Місце їхнього перебування наразі невідоме.

11:00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.06 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько 31500 (+140) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1393 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3429 (+13) од,
  • артилерійських систем – 703 (+9) од,
  • РСЗВ – 213 (+6) од,
  • засоби ППО – 96 (+0) од,
  • літаків – 212 (+0) од,
  • гелікоптерів – 178 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 559 (+6),
  • крилаті ракети – 125 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2406 (+1) од,
  • спеціальна техніка – 53 (+0).
Найбільших втрат противник зазнав на Слов’янському напрямку.
 

10:49

За ініціативи Служби безпеки України арештовано активи компанії, якою володіли особи з оточення путіна.

Мова йде про одного з найбільших виробників бетоноконструкцій, який постачав продукцію як в Україну, так і за кордон. Служба безпеки встановила, що кінцевими бенефіціарами компанії є російські бізнесмени, причетні до фінансування т. зв. «Л/ДНР». 

А один із них навіть належить до найближчого оточення президента рф та є спонсором передвиборчої кампанії партії «єдина росія». До того ж – будує житло для співробітників фсб і збройних сил рф.

Щоб уникнути міжнародних санкцій та постачати товар на тимчасово окуповані території України, керівництво компанії здійснило ребрендинг торгової марки. Втім, завдяки реакції СБУ, на це підприємство накладено арешт. 

Зокрема, за рішенням суду арештовано активів на понад 2 млрд. грн:

  • 100% корпоративних прав у вигляді статутного капіталу на понад 437 млн грн;
  • рухоме та нерухоме майно підприємства орієнтовною вартістю 1,5 млрд грн;
  • 9 банківських рахунків, де наявні загалом понад 104 млн грн.

Це зроблено у межах кримінального провадження за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України)
  • ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Рішенням суду арештоване майно передається в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Викриття та документування відбувалося під процесуальним керівництвом Подільської окружної прокуратури м. Києва.

09:33

Через російські обстріли з 7 по 8 червня сталися пожежі у Холодногірському районі Харкова, а також у двох районах області. Внаслідок обстрілів пошкоджені приватні домівки, гараж та супермаркет, повідомляє Суспільне.

09:26

Українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній частині Херсонщині, яку раніше окупували російські війська з початку вторгнення в Україну.
 
Про це повідомляє Міноборони Великої Британії, пише Укрінформ.
 

«Нещодавно українські війська досягли певних успіхів у контратаці на південно-західній Херсонщині, у тому числі відновивши плацдарм на східному березі річки Інгулець», – заявили у відомстві.

У Міноборони додали, що оскільки фронт окупованої зони простягається на понад 500 км, росія та Україна стикаються з подібними проблемами у підтримці лінії оборони при вивільненні боєздатних бойових частин для наступальних операцій.

Зазначається, що тим часом російська армія продовжує робити спроби атакувати Сєвєродонецьк з трьох напрямків, проте українська оборона утримує свої позиції.

08:09

РосЗМІ повідомляє, що понад тисячу військовослужбовців з Азовсталі етаповано для проведення слідчих дій на територію рф.

Про це пише Українська правда.

«У Росію етапували понад 1 тис. людей з "Азовсталі". З ними щільно працюють правоохоронні органи. Найближчим часом після проведення очних ставок з низкою військовополонених слідство також планує направити їх до Росії».

Як уточнило джерело у правоохоронних органах, найближчим часом слідство має намір відправити до росії ще частину українських військовополонених.

За його словами, у Москві можуть перебувати понад 100 осіб, «серед яких іноземні найманці, які здалися в Маріуполі».

07:45

Наступ противника поблизу Тошківки не мав успіху. Ворог також намагався просунутися на напрямку Устинівки, однак наші захисники відкинули окупантів.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За минулу відбито одинадцять атак ворога, знищено три танки, п’ять артилерійських систем, дві бойові броньовані машини, тринадцять одиниць автомобільної техніки та три склади з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збили два безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».

07:44

Росіян стримують в Сєвєродонецьку, у Лисичанську небезпечно навіть в центральних районах.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Саме на одній із центральних вулиць Лисичанська вчора після артилерійського обстрілу загинув місцевий житель. Поранену в місті жінку госпіталізували одразу до Чернівців.

А ще пошкоджено декілька багатоповерхівок. Однак найбільше руйнувань, які зафіксовано на поточну годину, у Врубівці та Золотому. Там пошкоджено 25 будинків. Із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню росіяни обстріляли Золоте-4 та Врубівку.

Ворог продовжує нищити заклади охорони здоров’я. Останній обстріл багатопрофільної лікарні було здійснено з артилерії калібром 240 мм. А днями окупанти зруйнували будівлю місцевої станції «швидкої допомоги».

Українські військові дають відсіч росіянам в Сєвєродонецьку – стримують штурм, бойові дії тривають.

07:39

За 7 червня росіяни поранили ще 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Очеретиному, 2 у Ласточкиному і 1 у Миколаївці.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того, у Костянтинівці зареєстровано 1 людину, яка отримала поранення на Луганщині. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

07:31

Близько опівдня ворог вів вогонь з артилерії по Великописарівській та Юнаківській громадам Сумської області.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Після 15 був прильот з міномету по Краснопільщині. Майже о 23 рашисти почали гатити з мінометів по територіях Шосткинського району. 

В усіх випадках ворог вів вогонь зі своєї території. Руйнувань та постраждалих, попередньо, немає.

07:10

Оперативна інформація станом на 06.00 08 червня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському та Поліському напрямках, за планом проведення перевірки, до 11 червня 2022 року в збройних силах республіки білорусь відпрацьовуються питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів.
 
На Сіверському напрямку підрозділи противника продовжують демонстраційні заходи з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.
 
На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою недопущення просування наших військ продовжує мінування місцевості.
 
На Слов’янському напрямку противник веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Для недопущення проведення контрнаступу наших військ проводить інженерне обладнання вогневих позицій в районі населеного пункту Ізюм.
 
На Лиманському напрямку противник здійснив спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Райгородок, успіху не мав, відійшов.
 
На Сєвєродонецькому напрямку наші воїни успішно стримують штурм в місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. В районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.
 
На Бахмутському напрямку противник збільшив інтенсивність застосування оперативно-тактичної та армійської авіації. Вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної артилерії та реактивних ситем залпового вогню в районах населених пунктів Покровське, Берестове, Золоте-4, Врубівка, Травневе, Яковлівка і Доломітне. Завдав авіаударів вертольотами Ка-52 в районах населених пунктів Покровське, Відродження і Яковлівка.
В районі населеного пункту Нагірне, в результаті вогневого ураження, завданого українськими воїнами, ворог відійшов на раніше займані позиції.
 
На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ та недопущення перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки противник здійснював інтенсивний вогневий вплив по позиціях наших підрозділів в районах населених пунктів Піски, Нью-Йорк, Любомирівка, Авдіївка, Новобахмутівка, Новоселівка, Вугледар, Оріхів, Комишуваха, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Опитне. Завдано авіаційного удару по Нью-Йорку та ракетного – по населеному пункту Курахове.
 
На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону. Зафіксовано артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакіно, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине.
 
На Бессарабському напрямку без суттєвих змін.
 
За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито одинадцять атак ворога, знищено три танки, п’ять артилерійських систем, дві бойові броньовані машини, тринадцять одиниць автомобільної техніки та три склади з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збили два безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».
 
Особовий склад противника деморалізований. За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях повертають з Луганської області на територію рф.
 

06:43

На півдні України артилерію та авіацією ЗСУ завдали чотири удари по скупченню сил російської армії. У результаті було знищено кілька одиниць бронетехніки та склад боєприпасів, пише Бабель.

06:27

В окупований Херсон приїжджав заступник глави путінської адміністрації, щоб поставити місцевим гауляйтерам завдання підготувати у місті проведення псевдореферендуму до осені.
 
Про це повідомив в ефірі телемарафону керівник Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута, повідомляє Укрінформ.
 
«Вчора в Херсоні у приміщенні облдержадміністрації була велика нарада – близько 70 осіб. За нашою інформацією, був заступник глави адміністрації президента рф, який поставив завдання колаборантам і так званим гауляйтерам Херсонської області – Сальдо, Стремоусову та іншим – до осені підготувати «референдум» про включення області до складу рф. Ось це останнє їхнє рішення, а пам'ятаєте, були різні – спочатку республіка, потім приєднання до Криму, тепер приєднання до російської федерації», – сказав Лагута.
 

Він додав, що лише звільнення та повна деокупація дозволять поставити всі крапки над «і» та повернути Херсонську область.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024