стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 червня

03 Червня 2022, 23:53
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 червня 7499
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 червня

Сто діб триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:53

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що комунікацію з полоненими бійцями полку «Азов» здійснюють українські розвідники.

23:49

Україна підготувала санкційний список з 12 тисяч росіян, які причетні до вторгнення в Україну або активно його пропагують. У списку посадовці, олігархи, пропагандисти, воєнні злочинці, а також патріарх РПЦ Кирил, який уникнув санкцій з боку Європи через позицію Угорщини.

23:31

Росіяни запустили чотири ракети з кримського напрямку. Одну збили над Одещиною, ще три над Миколаївщиною – ОК «Південь».

23:18

Депутат Львівської міськради Зінкевич пише, що на Львівщині працює ППО.

22:39

Жителі північних районів Харкова та Дергачів повідомляють про звуки вибухів.

22:04

Головне зі звернення Президента:

Рівно сто днів тому всі ми прокинулися в іншій реальності. Рівно сто днів тому прокинулися інші ми. Коли українців будить не промінь сонця, а вибухи ракет, які влучають у наші домівки, тоді прокидаються зовсім інші українці.

У 2014 році Росія прийшла до нас з одним словом, з новим словом. І це слово «війна». 24 лютого Росія додала до цього слова ще одне, зробивши словосполучення «повномасштабна війна».

І протягом ста днів ми знаходили чи отримували, бачили чи хотіли стерти ще інші слова. Їх небагато. Вони різні. Але відображають, що ми пережили. Усі буде правильно згадати саме сьогодні. Сто днів – сто слів.

Передусім це два слова: «наші герої». Тобто передусім люди, які від ночі на 24 лютого й до сьогодні обороняють нашу державу. А далі – українські слова: «паляниця», «Збройні Сили», «Стугна», «Козак», «Зміїний» і... Звичайно, «Чорнобаївка» – це одне слово, яке звучало вже багато разів і в якому видно все і про наш спротив, і про наших ворогів.

А ще – іноземні слова, які стали рідними для України: «Байрактар», «Гарпун», «Хаймарс», «Старлінк», «Жешув» і... Звичайно, «лендліз» – іще одне слово, всього лиш одне, але яке відображає 100 днів боротьби, сто днів дипломатії, сто днів підтримки. І слово, яке відображає дещо важливе в нашому характері. «Джавеліни», які викликали страх у ворогів, бо вони не чекали, що їх не врятує броня. А потім і усмішку, нашу усмішку, коли українці намалювали ще й «святу Джавеліну». Ну і слово, за яке всі в Україні підіймають келих, – «Нептун».

Щодня в нас зʼявлялися слова, які для кожного й кожної тепер значно більше, ніж просто слова. Важкі слова. «Гостомель», «Бородянка», «Охтирка», «Чернігів», «Харків», «Херсон», «Ізюм», «Мелітополь», «Маріуполь» і «Азовсталь».

А разом з ними – «армія», «арта», «морпіхи», «прикордонники», «розвідка», «нацгвардійці», «поліція», «тероборона», «авіація», «наші героїчні льотчики»... А також слово «привид». Привид Києва. Який знищував ворогів і залишався живим.

Були й слова, які наш ворог хотів стерти. «Волноваха» і «Салтівка», «Попасна» і «Сєвєродонецьк». Це слова, які ми обовʼязково напишемо знову. Але по-нашому. Так само, як «Буча». І як «Маріуполь». І ми напишемо їх обов'язково поруч зі словом «трибунал».

Щоб інші слова – «фільтрація», «депортація», «катування», «розстріл», «килимове бомбардування», «ракетний удар» – обовʼязково отримали відповідь. Відповідь всього лише з одного слова – «справедливість». Справедливість, яка стане крапкою після тимчасових для нас слів «окупація», «Мордор», «орки».

Багато що змінилося. Коли чуємо слово «Патрон», згадуємо найвідомішого сапера України. А коли чуємо «марафон», розуміємо, що це зовсім не про спорт.

І, звичайно, у наш лексикон привнесли дуже багато смертельно небезпечних слів. Того, що жоден українець і жодна українка ніколи не хотіли бачити. «Іскандери», «Калібри», «Солнцепеки», «фосфорні бомби» та інше. 

І ще одне словосполучення варто згадати – «друга армія світу». Спочатку воно виглядало загрозливо. Потім небезпечно. Після Бучі викликало тільки відразу. А зараз – хіба що гірку усмішку. Бо що залишилося від неї? Воєнні злочини, ганьба й ненависть.

Буде ще багато слів, які знатиме кожен. Які матимуть сенс для кожного. І які дадуть шанс мільйонам. Це слова «відбудова», «кандидатство» і «членство», «гарантії» та «безпека». І обов’язково – слово «повернення». Звичайно, на основі слова, яке було мрією, а стане реальністю – «звільнення».

Слова про те, куди прямує й завжди прямуватиме ворожий воєнний корабель. Про те, що робити з окупантами, коли хтось скаже: «Вова!» І, звичайно, наше вже народне – «Доброго вечора, ми з України!».

З тієї України, де розквітає поле, а вона сивіє. Із тієї України, яка стояла, стоїть і буде стояти. України, чия не вмерла ще слава і воля. України, якій ми кажемо: «Слава»! Слава Україні! Слава нації! І кожному відоме продовження – «Смерть ворогам!»

 

Бо є три слова, задля яких протягом вже ста днів після восьми років ми боремось: «мир», «перемога», «Україна».

22:02

Окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 26 цивільних об’єктів, з них: 25 житлових будинків і лінію електропередач. В результаті цих обстрілів загинуло 4 цивільні особи (серед них одна дитина), ще 3 отримали поранення.

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 9 атак ворога. На одній локації ще триває бій.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

  • 1 танк;
  • 1 артилерійську систему;
  • 6 бойових броньованих машин;
  • 2 спеціальні броньовані автомобілі;
  • 3 одиниці автомобільної техніки.
  • 1 крилата ракета;
  • 1 тактичний розвідувальний безпілотний літальний апарат «Елерон»; 
  • 2 безпілотні літальні апарати «Орлан-10».

21:35

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Сьогодні, 3 червня, наші воїни знищили:

  • особового складу – 36
  • БМП – 1
  • БТР – 1
  • АТТ – 1
  • склад з б/п – 1

20:36

ЗСУ посунули російських військових у Сєвєродонецьку на 20% і тепер РФ контролює близько половини міста, повідомив керівник ОВА Гайдай.

20:11

Росія вивозить крадене українське зерно під своїми документами до Туреччини, повідомив Суспільному посол України в Туреччині Боднар. 

«Турецька сторона відразу нам відповіла, що вона готова працювати в правовій площині, але прямих механізмів впливу на ці масові вивезення у них немає», — додав Боднар.

Посол не виключає і звернення до Інтерполу для розслідування.

19:08

В Україні до осені мають відновити більшість пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури, повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Зараз триває перший етап відбудови, на якому оцінюють збитки, складають технічну документацію проєктів і ремонтують критично важливі об’єкти. Там, де це можливо, відремонтують іще школи, дитсадки та лікарні.

18:24

Оперативна інформація станом на 18.00 03.06.2022 щодо російського вторгнення.

Сто діб триває героїчне протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. З 1 червня розпочато проведення заходів бойової підготовки підрозділів збройних сил республіки білорусь на полігоні Вижловичі  у Брестській області. Зберігається загроза ракетних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою уточнення розташування позицій наших військ ворог вів розвідку із застосуванням БпЛА у окремих районах Сумської та Чернігівської областей. Завдав ракетного авіаційного удару в районі населеного пункту Краснопілля Сумської області та здійснив мінометний обстріл в районі населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджує стримуванні просування наших військ у напрямку Державного кордону. Продовжував вогневий вплив на підрозділи Сил оборони із застосуванням авіації, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків. Триває розвідка з метою пошуку слабких місць в обороні наших військ та визначення подальших напрямків активних дій. Не припиняється проведення заходів логістичного забезпечення та посилення угруповання військ ворога.

На Харківському напрямку російські окупанти продовжують ведення оборони, руйнують цивільні об’єкти у місті Харкові. Завдали авіаційного удару вертольотами Мі-8 по позиціях наших військ в районах населених пунктів Слатине та Дементіївка.

На Слов’янському напрямку ворог готувався до відновлення наступу, зосередив угруповання чисельністю до двадцяти батальйонних тактичних груп. З метою покращення тактичного положення намагався вести наступ у напрямках на населені пункти Барвінкове та Святогірськ, успіху не мав.

На Донецькому напрямку противник зосереджував основні зусилля в районі міста Сєверодонецьк. Під прикриттям вогню артилерії вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста. Має частковий успіх, активні бойові дії тривають.

Ворог вів наступ у напрямках населених пунктів Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіху не має, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагався взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець та створити умови для її форсування основними силами угруповання.

На Лиманському напрямку окупанти застосували реактивну та ствольну артилерію в районах населених пунктів Щурове та Брусівка.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів. Зафіксовано обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Піски, Миколаївка, Полтавка та Покровське.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону, на окремих напрямках намагається повернути втрачені позиції. Здійснював артилерійське вогневе ураження та активізував ведення повітряної розвідки.

На Бессарабському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.

Основні зусилля корабельних угруповань противника в Чорноморській та Азовській морських зонах зосереджувались на виконанні завдань з ізоляції районів бойових дій та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

На тимчасово окупованій території Донецької області триває примусова мобілізація цивільного населення. Погрожуючи кримінальною відповідальністю, командування окупаційних військ намагається поповнити втрати підрозділів, яких вони зазнали у бойових діях проти захисників та захисниць України.

 

За наявною інформацією, командування збройних сил російської федерації вживає заходів з активізації проведення розвідувально-диверсійної та підривної діяльності на території України. З цією метою здійснюється набір та підготовка найманців для формування диверсійно-розвідувальних груп з подальшою їх діяльністю на території України. Перевага при здійсненні зазначеного  відбору надається жителям та колишнім жителям  Донецької і Луганської областей, які добре володіють українською мовою.

16:47

ЗСУ відкинули ворога з двох населених пунктів поблизу Сєвєродонецька. Українські захисники не дали окупантам захопити села Метьолкіне та Білогорівка. Про це під час брифінгу повідомив речник Міноборони України Олександр Мотузяник.

16:20

Зі служби звільнили поліцейських, які перебувають на окупованих територіях України. Це стосується тих працівників поліції, котрі не прибули у визначений час до місць дислокації, – повідомляє голова Нацполіції Ігор Клименко.

15:21

З 4 червня Енергоатом постачатиме електроенергію до Молдови.

14:54

В Маріупольському районі окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників, які відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою, – повідомляє мер міста Вадим Бойченко.

14:52

Понад 1,2 тисячі воєнних злочинів уже вдалось зафіксувати у Маріуполі, – повідомляє мер міста Вадим Бойченко.

14:47

росія контролює понад 90% території Луганщини. Британська розвідка висловлює побоювання, що за два тижні окупанти візьмуть під свій контроль увесь регіон.

14:34

рф вивчає можливість під'єднання Запорізької АЕС до своєї енергосистеми, – повідомляє Головне управління розвідки.

13:36

В більшості областей наразі існує загроза ракетного удару:

12:54

російський репортер, телеведучий, публіцист, блогер, у минулому депутатом Держдуми чотирьох скликань Олександр Невзоров разом із дружиною подав запит на українське громадянство. Відповідне звернення надійшло в кінці березня.

Як пише Україна 24, українська влада надала їм українське громадянство. Про це у коментарі BBC повідомив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

Раніше ще один радник очільника МВС Антон Геращенко заявив, що президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ, проте наразі його ще не опублікували.

Зауважимо, що Невзорова хочуть заарештувати в рф.

«Про українське громадянство. Без зайвих слів. Я встаю на бік жертви.

І я страшенно вдячний тим змученим, зневіреним, закривавленим людям України, що дозволили мені зайняти серед них місце», – написав він у Telegram

12:45

На Банковій підсумували 100 днів війни – 100 днів незламності українського народу:

  • Звільнено 1 017 населених пункти. 

Відновлення інфраструктури на звільнених територіях:

  • 1 194 об’єкти житлової та соціальної інфраструктури повністю відновлено
  • розміновано 370 населених пункти 
  •  автомобільне сполучення відкрито у понад 700 населених пунктах
  • продовольчі магазини працюють у понад 600 населених пунктах 
  • у понад 300 населених пунктах відновили роботу банки

12:22

«Кадирівці» вже відзвітували про взяття Сєвєродонецька, проте українські воїни дають бій окупантам у центрі міста, – повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

12:17

Експерти з Пентагону відвідали Україну для вивчення захопленої російської техніки, – пише NYT.

Американські експерти з'ясували, що передова російська зброя та системи зв'язку були побудовані на основі західних мікросхем, постачання яких скоротилося більш ніж на 90%.

12:09

Британська розвідка вважає, що за 100 днів війни росія не досягла жодної зі своїх стратегічних цілей.

У відомстві зазначають, що росіянам не вдалося досягти своїх початкових цілей — захопити Київ та центри влади України. Завдяки стійкому опору українців та нездатності росіян убезпечити себе на аеродромі в Гостомелі в перші 24 години, наступальну операцію росії вдалося відбити.

Після провалу початкового плану через помилкові припущення при плануванні та погане тактичне виконання, росія адаптувала свій оперативний план та сфокусувала увагу на Донбасі.

12:08

Російські окупанти крадуть навіть магнітики з холодильників. Також вони заздрять тому, що до війни українці мали можливість подорожувати світом, у той час як для більшості росіян це недосяжна розкіш. Про це свідчить нове перехоплення СБУ.

«Я магнитики набрал. Мы когда в доме поселились, они, е*ать, такие путешественники: они были в Китае, в Италии, в Париже. До*уя, короче, где были. Они им не нужны, не понадобились, по ходу, вот я их себе взял», – розповідає російський мародер своєму брату.

Він додає, що військові рф крадуть в Україні все, що бачать: «Пацаны чё только не пи*дят: пилы, всякую ху*ню, «тырчики», болгарки – всё домой».

Сам окупант шкодує, що забив сумку косметичними кремами, але усе «добро» згоріло разом із 10 кавомашинами, які загарбник планував переправити додому і продати.

11:43

У Маріуполі, в районі, де ворожий танк впритул розстріляв цивільні будинки, дістали 6 тіл загиблих та вивезли до братської могили.
 
Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.
 
«Пам’ятаєте пропагандистське відео Russia Today (RT), як російський танк впритул розстрілює цивільні будинки заради гарного кадру? Тоді ми вказували, що відео знято в районі вул. Пашковського та пр. Першого травня.
Зараз окупанти приступили до знищення розбору завалів доказів власних злочинів  в цьому районі. Вчора з під завалів дома на фото, одного з тих, який було для шоу розстріляно російцським танком, достали 6 тіл загиблих цивільних. П’ять трупів чоловіків та один – жіночий. «Знахідку» одразу вивезли до братської могили в с. Виноградне», – написав Петро Андрющенко.
 

Він також зазначив, що це є першим зафіксованим і незаперечним фактом вбивства цивільних в Маріуполі задля відео контенту.

«Якщо у військової злочинності є недосяжна висота, то росіяни її подолали», –  додав радник мера.

11:17

Зранку окупанти з території рф обстріляли прикордоння Чернігівщини з артилерії та мінометів.
 
Про це повідомляє оперативне командування «Північ».
 
Так, з 04:42 до 05:15 спостерігачі зафіксували на напрямку Кам’янська Слобода понад 40 вибухів (приходи) з артилерії калібру 152 мм та міномету калібру 120 мм. Втрат серед особового складу та техніки не має. Інформації, щодо загиблих та поранених серед місцевого населення та пошкодження цивільної інфраструктури не надходило.
 

11:13

Окупанти ставлять під загрозу безпечну роботу Запорізької АЕС.

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

На Запорізькій АЕС склалась критична ситуація щодо забезпечення стабільної та безпечної роботи станції. Практично відсутні запчастини та витратні матеріали.

Під час захоплення станції один зі снарядів, випущених окупантами, розірвався поблизу одного з енергоблоків. Внаслідок цього стався витік оливи. Пошкодження вдалося відремонтувати, але персонал був змушений залити в контур відпрацьовану оливу.

Наразі робота на станції ведеться вахтовим методом. Тривалість вахти складає один тиждень.

Особовий склад окупаційних військ, залучений в охороні об'єкта, розміщений в основному в готелі «Україна» та в приміщеннях профілакторію станції. Також військові займають квартири евакуйованих громадян. На станції діє суворий пропускний режим. У кожної чергової зміни вилучають практично всі особисті речі, особливо телефони.

Керівництвом рф станції вивчається можливість під’єднання станції до енергосистеми рф. Втім, через технічні причини це поки що технічно неможливо.

09:46

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.06 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько/ about 30950 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1367 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3366 (+12) од,
  • артилерійських систем – 661 (+14) од,
  • РСЗВ – 207 (+0) од,
  • засоби ППО – 95 (+0) од,
  • літаків – 210 (+0) од,
  • гелікоптерів – 175 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 535 (+14),
  • крилаті ракети – 121 (+1),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2329 (+4) од,
  • спеціальна техніка – 51 (+0).
Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

09:44

Служба безпеки України знешкодила злочинне угруповання, яке передавало окупантам розвіддані та прибутки від наркобізнесу.

У ході масштабної операції у Києві та Чернігові Служба безпеки нейтралізувала міжнародне угруповання, яке щомісяця переправляло в рф понад 3 млн у гривневому еквіваленті від збуту оптових партій амфетаміну. 

Кошти виводили через російську біржу криптовалют, а їхні кінцеві отримувачі – особи, підконтрольні представникам спецслужб країни-агресора. Крім того, у складі ОЗУ діяла розгалужена мережа наркодилерів, яких окупанти використовували для збору даних щодо дислокації та переміщення українських військ.

Загалом до угруповання входило більше 20 осіб. Свій «товар» реалізовували на території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Для пошуку клієнтів створили декілька спеціалізованих Телеграм-каналів. Двох організаторів ОЗУ затримано. Вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

08:00

Військові аналітики Сполучених Штатів припускають, що Кремль проявляє нерішучість «щодо того, як інтегрувати окуповану територію» на півдні України.

Про це пише Українська правда із посиланням на американський Інститут вивчення війни (ISW).

Російські війська 2 червня продовжили операції із захоплення Сєвєродонецька і Лисичанська. Російське військове керівництво, ймовірно, використає захоплення цих двох міст, щоб стверджувати, що вони «звільнили» всю Луганську область, перш ніж повернутися до Донецької області, але навряд чи загарбники мають сили, необхідні для захоплення значної території в Донецькій області після попередніх втрат.

Російське військове керівництво продовжує відчувати ускладнення з достатнім формуванням сил і підтримкою морального духу мобілізованого особового складу. Російська примусова мобілізація навряд чи створить значну бойову міць і загострить низький моральний дух і погану дисципліну в російських і довірених підрозділах.

2 червня 113-й полк так званої «ДНР» опублікував відеозвернення до президента росії путіна, в якому примусово мобілізовані воїни скаржаться, що всю війну провели на передовій у Херсоні без їжі та ліків, а мобілізаційні комітети не проводили необхідних медичних оглядів.

Крім того, російська окупаційна влада продовжує стикатися з проблемами встановлення постійного контролю на нещодавно окупованих українських територіях. 

Інститут повідомляє, що 2 червня російські війська знову наносили ракетні та артилерійські удари по Донецькій області. А також продовжили наступальні дії на схід від Бахмута в районі Комишувахи, Михайлівки, Врубівки, Берестового, Білогорівки, Світлодарська та Нагірного.

Ключові висновки експертів ISW:

  • Російські війська продовжують віддавати перевагу захопленню Сєвєродонецька за рахунок інших напрямків просування.
  • Окупанти продовжували штурм Сєвєродонецька та Лисичанська, щоб отримати повний контроль над Луганською областю.
  • Росіяни поступово просувалися навколо Авдіївки.
  • Українські контрнаступи на північному заході Херсонської області відкинули російські війська на східний берег річки Інгулець і, ймовірно, продовжуватимуть порушувати російські наземні лінії зв’язку уздовж траси Т2207.
  • Кремль продовжував проводити непослідовні окупаційні заходи на півдні України, що підтверджує як потужний опір українців, так і «ймовірну нерішучість Кремля щодо того, як інтегрувати окуповану територію».

07:57

Під приціл ворожої артилерії знову потрапила Зеленодольська громада. 

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Постраждалих немає.

У Мар‘янському, яке увечері сильно постраждало через ворожу атаку, працюють фахівці – відновлюють газ та світло. 

07:46

Бої у Сєвєродонецьку тривають, по Мирній Долині росіяни нанесли авіаудар.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Не маючи значних досягнень на фронті, ворог звітує черговими перемогами над цивільною інфраструктурою – б’є по домівках та підприємствах. «Руський мир» в їхньому розумінні – це степ навкруги», – написав він.

Лише в Сєвєродонецьку, де точаться бої в центрі міста, пошкоджено дев’ять будинків. У Лисичанську – два, а також інфраструктура та транспорт пожежної частини. Зокрема, чотири автомобілі, на яких б могли виїжджати на пожежі і рятувати життя. 16 будинків зруйновано в Гірському, шість – в Золотому, ще три – в Тошківці.

Вчора зранку в Лисичанську артилерійським снарядом ворога вбило жінку.

Російські загарбники продовжують обстріли  цивільної інфраструктури і українських військових в районах Сєвєродонецька, Борівського, Устинівки і Лисичанська. 

Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції.

Також ворог здійснює обстріли в районах Золотого, Комишувахи, Миколаївки, Білогорівки та Врубівки. За минулу добу відбито п’ять атак окупантів, знищено п’ять танків, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини. Підрозділи протиповітряної оборони було збили три БПлА типу «Орлан-10».

07:23

Оперативна інформація станом на 06:00 03 червня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні охорони державного кордону. Одночасно, відбувається ротація підрозділів спецпризначення в прикордонних з Україною районах. В ході перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь проведено збори спеціалістів зв’язку та інженерно-технічного складу. Залишається загроза завдання ракетних ударів з території республіки білорусь.
 
На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Завдав ракетного удару по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Гудового Сумської області. Також на Сумщині ворог обстріляв райони населених пунктів Бачівськ, Ходине і Славгород.
 
На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу. поповнює запаси матеріальних засобів, озброєння і техніки з території російської федерації. З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснює вогневе ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню.
 
На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на стримуванні дій Сил оборони України. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Башкіровка, Моспіно, Руська Лозова, Печеніги та Михайлівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Нового.
 
На Слов’янському напрямку ворог концентрується зокрема на інженерному обладнанні позицій. Обстріли цивільної інфраструктури фіксувалися в районах Дібрівного, Курульки, Вірнопілля, Червоної Поляни та інших. Поблизу Довгенького ворог завдав авіаударів силами армійської авіації. Проводив штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина, успіху не мав, після завданих підрозділами Сил оборони втрат відійшов.
 
На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують артилерійські обстріли по всій лінії зіткнення.
 
На Лиманському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ярова, Щурове, Старий Караван і Райгородок. Проводив штурмові дії поблизу Студенка, бойові дії тривають.
 
На Сєвєродонецькому напрямку російські загарбники продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Борівське, Устинівка і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції. В центральній частині Сєверодонецька тривають бої.
 
На Бахмутському напрямку ворог здійснює обстріли в районах населених пунктів Покровське, Нью-Йорк, Золоте, Комишуваха, Миколаївка, Берестове, Білогорівка та Врубівка. Поблизу останнього окупанти вели безуспішні штурмові дії.
 
Силами штурмової та армійської авіації ворог завдав авіаударів по інфраструктурі неподалік Відродження, Ротів, Новолуганського і Доломітного. 
 
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не проводив. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Авдіївка, Піски, Золота Нива. Силами окремих підрозділів та диверсійно-розвідувальних груп намагався вступати у бойові зіткнення та вести штурмові дії поблизу Красногорівки та Полтавки. Успіху не мав, відійшов на попередні позиції.
 
На Південнобузькому напрямку протягом доби ворог, застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Кавказ, Лепетиха, Дмитрівка, Осокорівка, Благодійне, Степова Долина. 
 
На окремих ділянках Криворізького напрямку противник активізував ведення повітряної розвідки та намагався провести штурмові дії. Отримав відсіч і відійшов на раніше зайняті позиції.
З метою утримання рубежів оборони окупанти посилюють передові позиції за рахунок переміщення резервів на вірогідні напрямки висування підрозділів Сил оборони.
 
Окремі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії на Попаснянському напрямку зазнали значних втрат, щонайменше 50% особового складу, озброєння та техніки. 
 
Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Це призводить до відмов особового складу від участі в бойових діях.
 
За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито п’ять атак ворога, знищено п’ять танків, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини. Підрозділи протиповітряної оборони було збили три БПлА типу «Орлан-10». На інших напрямках російські окупанти теж зазнали відчутних втрат.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024