стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 травня

26 Травня 2022, 23:50
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 15155
Війна

Україна 92 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:50

Найбільше ударів крилатими ракетами російські окупанти завдають на Луганському напрямку. Сьогодні Повітряні сили «приземлили» одну з них – авіаційну ракету класу «повітря-поверхня» Х-59.

23:23

Україна отримала партію штурмовиків Су-25 та багатоцільових вертольотів Мі-17, – пише Україна 24. Це – авіатехніка радянського виробництва, яку нам передали країни Східної Європи.

23:06

Літак-винищувач ВПС ЗСУ успішно відпрацював ворожу ціль (ракету) у небі над Чернівецькою областю. Про це повідомляє голова ОВА Сергій Осачук.

22:59

Волонтерка Меланія Подоляк опублікувала знайдену в Київській області методичку ЗС рф зі спілкування з населенням, залишену окупантами після відступу.

22:24

Кількість загиблих унаслідок атаки на Харків зросла до 9, а постраждалих – до 19. Про це в ефірі національного телемарафону «UA Разом» повідомив голова ОВА Олег Синегубов.

22:16

Окупанти упродовж доби обстріляли майже 50 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 60 цивільних об’єктів. Загинуло 9 цивільних осіб, ще 14 отримали поранення і травми різного ступеню важкості, – повідомляє ООС.

21:53

За добу на донецькому та луганському напрямках наші воїни ООС знищили:

  • 1 танк;
  • 5 артилерійських систем;
  • 5 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 5 ворожих автомобілів;
  • 1 гвинтокрил Ка-52;
  • 1 крилату ракету;
  • 1 БПЛА типу «Орлан-10».

Бої тривають.

21:43

Унаслідок обстрілу Харкова загинуло 5-місячне немовля. Про це повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко.

У момент атаки молода сім’я гуляла на вулиці. Батько дитини помер одразу, матір у тяжкому стані госпіталізували. Малюка вибуховою хвилею відкинуло на дах під’їзду.

Загалом не стало восьми харків’ян, ще 17 – зазнали поранень.

21:37

На околицях Сєвєродонецька тривають важкі бої, рашисти намагаються прорватись в місто, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Українські військові посунули ворога у Тошківці та закріпились на позиціях.

21:35

ЗМІ пишуть про вибухи в Харкові та Очакові. 

21:00

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» звітує про втрати ворогаза добу:

  • особового складу – 87;
  • БМП – 5:
  • артилерійських систем – 3;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 3;
  • гвинтокрилів – 1;
  • БПЛА – 1.

Бої тривають.

20:50

Росіяни вбили ще п′ятьох мирних жителів Донеччини. Загиблі були мешканцями Мар’їнки, Лиману та Зорі. Про це повідомив глава ОВА Павло Кириленко.

20:47

Важкоатлет Геннадій Красильников виявився ворожим корегувальником. Українські бійці затримали його у Чугуєві на Харківщині.

Спортсмен брав участь у двох Олімпійських іграх у складі збірної України.

15.7K20:46
 

20:44

Майже по всій Україні лунає повітряна тривога.

 

19:31

У Маріуполі російські окупанти планують використовувати порт у особистих інтересах, оскільки «розмінували його». Про це інформує російське Міоноборони в Telegram

Збройні сили Росії стверджують, що з ранку 25 травня «у цілодобовому режимі відкрито морський гуманітарний коридор в Азовському морі» завдовжки 115 миль, завширшки 2 милі.

Російські загарбники просять іноземні суховантажі «Царівна» (Болгарія), «Азбург» (Домінікана), «Смарта» (Ліберія), «Блю Стар» (Панама), «Азов Конкорд» (Туреччина), «Леді Аугуста» (Ямайка) піти з акваторії Маріуполя, за нібито безпечним коридором.

У російському відомстві додали, що «гаванню можуть безпечно користуватися цивільні судна».

18:53

Триває дев’яносто друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

На Волинському та Поліському напрямках, на території Брестської області, тривають тактичні навчання підрозділів сил спеціальних операцій, військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог продовжує заходи інженерного обладнання позицій у прикордонних районах Брянської області. За наявною інформацією, для посилення охорони ділянки російсько-українського кордону на зазначеному напрямку противник залучає підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Противник і далі обстрілює з мінометів та ствольної артилерії позиції Сил оборони у прикордонних районах Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив.

На Харківському та Слов’янському напрямках противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування наших військ, обстрілює українські позиції. З метою уточнення положення наших військ вів повітряну розвідку БпЛА типу «Орлан-10». Здійснив дистанційне мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони України.

За підтримки артилерії ворог вів наступ у напрямку населеного пункту Богородичне, успіху не мав, відійшов на позиції, що займав раніше.

На території Бєлгородської та Воронезької областей противник продовжує підготовку резервів. Поповнює запаси з метою подальшого відновлення наступу.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли підрозділів наших військ, завдає ракетних ударів, веде розвідку, нарощує авіаційну підтримку, здійснює перегрупування військ. Посилює угруповання за рахунок переміщення резервних підрозділів.

На Лиманському напрямку противник зосереджував зусилля на вогневому ураженні наших підрозділів в районах Озерного та південніше населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямках населених пунктів Сєвєродонецьк та Борівське. Успіху не має. У напрямку населеного пункту Устинівка має частковий успіх. З метою порушення логістичного сполучення та недопущення маневру наших військ завдає ударів по мостових переправах.

На Бахмутському напрямку російські окупанти ведуть наступ у напрямках населених пунктів Комишуваха, Ниркове, Берестове та Білогорівка, успіху не мають, зазнали втрат та відійшли. У напрямках Покровського та Клинового ворог має частковий успіх, оволодів населеним пунктом Мідна Руда. Здійснює перегрупування.

На Авдіївському напрямку ворог намагався поновити наступ, успіху не має.
На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів, обстрілював позиції наших військ з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, вів контрбатарейну боротьбу.

На Запорізькому напрямку угруповання противника додатково посилено сформованим танковим батальйоном на танках Т-62.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Продовжує обстріли наших військ та веде повітряну розвідку з використанням БпЛА. Виявлено проведення інженерними підрозділами окупантів заходів із мінування узбережжя Каховського водосховища.

На Бессарабському напрямку, на території Придністровського регіону Республіки Молдова, знижено рівень терористичної небезпеки. При цьому, особовий склад оперативної групи російських військ в регіоні продовжує несення служби в посиленому режимі.

На тимчасово захоплених територіях України окупаційна влада продовжує заходи адміністративно-поліцейського режиму. Триває перешкоджання виїзду мирних жителів на територію, підконтрольну українській владі. Крім того, окупанти активізовали трансляцію пропагандистських інформаційних матеріалів через наявні та спеціальні засоби телерадіомовлення.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

16:40

Через росіян частково підтопило Нову Каховку, Херсон під загрозою. Окупанти не дозволяють відремонтувати два гідроагрегати на Каховській ГЕС, що призвело до часткового затоплення Нової Каховки. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов, якого цитує Інтерфакс-Україна.

Наразі на Каховській ГЕС розгорнуто один із пунктів управління південного військового округу РФ, а також 49 армії противника. Росіяни не допускають ремонтників до двох гідроагрегатів на Каховській гідроелектростанції.

16:33

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що наразі росіяни штурмують українські позиції одночасно на декількох напрямках. 

«Зараз обстановка на фронті залишається складною та має ознаки до подальшого загострення. Противник задіяв всі сили і засоби для захоплення території та оточення наших військ. Ворог здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії фронту. Бої досягли максимальної інтенсивності. Ворог штурмує позиції наших військ одночасно на декількох напрямках. Попереду нас очікує надзвичайно складний і тривалий етап боротьби до повного звільнення наших територій у міжнародно визнаних кордонах. Треба розуміти, що це війна і, на жаль, втрати з нашого боку неминучі».

Радниця міністра оборони нагадала, що 8 років тому, 26 травня 2014 року, відбувся перший бій за Донецький аеропорт. За її словами, весь світ знає, що Донецький аеропрорт – це символ незламності українських воїнів. Тепер у цей же ряд стала історія оборони Азовсталі.

«І оборонці Дапу, і оборонці Маріуполя – це яскрава ілюстрація нашої нескореності і прагнення до свободи. Ці героїчні епізоди російсько-української війни мають бути постійним нагадуванням тим, хто на четвертому місяці нашої боротьби знову дістає із ганебних «мюнхенських» шухляд зрадницькі ідеї про умиротворення агресора. Цей «безсилий пацифізм» ми відкидаємо. Україна боротиметься, а зберегти обличчя Путін може, забравшись геть з наших територій».

16:02

Генштаб ЗСУ показав світлини гаубиць FH70, які прибули до України та вже нищать ворога на передовій.  Ці гаубиці оснащені напівавтоматичним завантажувачем снарядів, тому навчений екіпаж може робити до 6 пострілів за хвилину, практично через кожні 10 секунд.

15:53

Російські окупанти обстрілюють Харків, наразі відомо про 4 загиблих. Влада закликає усіх залишатися в укриттях. Повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Просимо жителів Харкова та району перебувати в укриттях. Окупанти знову обстрілюють обласний центр. За попередньою інформацією, внаслідок обстрілів 7 осіб постраждали. На жаль, 4 загиблих».

Глава ОВА додав, що наразі інформація щодо поранених і загиблих ще уточнюється.

15:51

26 травня протиповітряні сили збили ракету російських військ над Сумами. Про це повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький у Telegram.

«Опівдні наші сили ППО збили ворожу ракету над Сумами!».

14:59

Очевидці повідомляють журналістам, що російські окупанти знову розпочали обстріли цивільної інфраструктури Харкова й передмість з артилерії. Місцеві мешканці Харкова і Дергачівська міськрада повідомили в коментарі Суспільному, голова Золочівської громади Віктор Коваленко в коментарі Суспільному.

Щонайменше 5 російських снарядів вдарили по Дергачах. За даними міської ради Дергачів, одна людина загинула й одна поранена.

Російські загарбники обстрілюють як центр Дергачів, так й околиці. Жителі Харкова повідомляли, що російські снаряди вибухали в Лісопарку, районі  авіаційного інституту, селища Жуковського й на Павловому Полі.

Віктор Коваленко повідомив, що внаслідок обстрілів росіян по селах Золочівської громади постраждала одна мешканка села Калинового. Загарбники розпочали артилерійський вогонь по селу Уди близько 5 ранку, знищивши один будинок і пошкодивши ще три. Також постраждало приміщення сільгосппідприємства в селі Гур’їв Козачок.

14:45

На трасі Лисичанськ – Бахмут ЗСУ знищили блокпост разом з російськими окупантами.

«Було осіб 50 (окупантів. - Ред.). Їм навіть вдалося закріпитись на якийсь час, якийсь блокпост поставили, але це був ситуативний успіх. ДРГ там частина залишилася вже надовго. Блокпост розбили, їх відкинули. Трасу зараз російська армія не контролює. Єдине те, що вони її обстрілюють», — розповів Сергій Гайдай.

Наразі доїхати з Бахмута до Лисичанська «колосально складно». Втім, ЗСУ знаходять інші варіанти, щоб перевозити гуманітарні вантажі.

13:50

Видання «Медиазона» склало карту відправлень майна, награбованого в Україні російськими військовими, повідомляє Бабель.

Журналісти зʼясували, що загалом мародери відправили 58 тонн посилок. Зокрема, у них були кросівки, шини, мікрофон, телевізор, ковбаси та консерви, гітара, намет і навіть російський безпілотник «Орлан».

12:58

Станом на 26 травня 2022 року, країна-агресор продовжує вивозити українських громадян до росії та на тимчасово окуповану територію України. Відомо, що кордон із рф перетнули вже 238 329 дітей.

Про це повідомляє Офіс омбусмана України. 

Відповідно до статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, здійснювати примусове (індивідуальне чи масове) переселення або депортацію забороняється. Проте росія вдається до протиправних дій, нехтує правилами ведення війни. 

12:54

За добу росіяни обстріляли 13 населених пунктів Донеччини. Загинули мирні жителі.

Про це повідомляє Міністертство внутрішніх справ України.

Руйнувань зазнали 27 цивільних об’єктів – житлові будинки, школа, оздоровчий заклад, залізнична інфраструктура. На місцях обстрілів працювала поліція, всі злочини рф задокументовано. Ворог вдарив по населених пунктах – Авдіївка, Покровськ, Бахмут, Слов’янськ, Мар’їнка, Миколаївка, Святогірськ, Лиман, Південне, Велика Новосілка, Райгородок, Сидорове, Времівка.

Російські війська били з ракетних комплексів «Іскандер», реактивних систем залпового вогню «Град» і «Торнадо», важкої артилерії, танків. Є загиблі та поранені цивільні мешканці.

Поліція та СБУ відкрили кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

12:15

Бойовики «днр» заявили, що проведуть «референдум» про приєднання до складу росії, але після того, як вийдуть на «конституційні» кордони Донецької та Луганської областей.

Про це пише Бабель.

12:14

За минулу добу у Харкові зафіксований обстріл в районі П’ятихаток, постраждав 62-річний чоловік. Зазнала обстрілів Балаклія: 10 людей, серед яких 9-річна дитина, поранені. Загинули 2 людей: чоловіки 64 та 82 років. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Вивезти з Балаклії до Харкова вдалося тільки 9-річну дівчинку, вона у стабільно тяжкому стані. Інших пацієнтів госпіталізували до Куп’янської ЦРЛ.

Російські окупанти обстріляли Циркуни, горіли житлові будинки, 1 постраждалий. Також 1 постраждалий внаслідок обстрілу Чугуївського району. Зранку знову обстріляли Золочівську громаду та Слатине, Дергачівської громади – 2 поранених. 

«Наші Збройні Сили України ведуть інтенсивні бої з російськими окупантами. Найгарячіше на Ізюмщині. Росіяни намагаються там покращити тактичне положення в районі міста Ізюм та відновити наступ на Слов’янськ», – написав він.

11:37

За матеріалами Служби безпеки України підозру отримав «гауляйтер» росіян на тимчасово окупованій частині Запорізької області Євген Балицький.

Цей колишній нардеп-регіонал, якого у 2020 році обрали депутатом облради від «Опозиційного блоку», сприйняв вторгнення рф як шанс реалізувати власні амбіції, повідомляє СБУ.

Він не просто перейшов на бік ворога, а й заручився його підтримкою щодо силового захоплення влади в регіоні. Зокрема, за допомогою загарбників він примусив працівників місцевого самоврядування та комунальних підприємств визнати себе керівником «військово-цивільної адміністрації Запорізької області».

Зрадник критикував чинну українську владу та готував урочистості до Дня перемоги. Він також видав так зване розпорядження «О временной организации общественного порядка», яке зобов’язувало мешканців сформувати «громадські загони» для виявлення антиросійської діяльності.

Наразі зраднику оголошено про підозру  за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

10:29

На півдні України військові рф будують третю лінію оборони. Це вказує на наміри росії загарбати і втримати ці території.

Про це повідомляє головне управління розвідки Міноборони України.

10:07

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.05 орієнтовно склали:
 
  • особового складу – близько 29600 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1315 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3235 (+22) од,
  • артилерійських систем – 617 (+11) од,
  • РСЗВ – 201 (+0) од,
  • засоби ППО – 93 (+0) од,
  • літаків – 206 (+0) од,
  • гелікоптерів – 170 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 502 (+11),
  • крилаті ракети – 114 (+2),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2225 (+8) од,
  • спеціальна техніка – 47 (+3).
Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Авдіївському напрямку.
 

09:56

В Маріуполі окупанти продовжили навчальний рік до кінця літа, аби підготувати школи до російської програми. 

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Окупанти оголосили про продовження навчального року до 1 вересня. Тобто, без канікул. Основна мета –деукраїнізація та підготовка до навчального року за російською програмою. Дітям все літо будуть викладати російську мову та літературу, історію росії та математику російською. Окупанти планують відкрити 9 шкіл. Однак на зараз вдалось знайти всього 53 вчителя. По 6 вчителів на школу – яскрава ілюстрація російської освіти в Маріуполі при окупації», – написав він.

09:16

Керівник міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк розповів про ситуацію в Сєвєродонецьку в ефірі радіо «НВ»

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ситуація в Сєвєродонецьку така:

сполучення між Сєвєродонецьком та Лисичанськом є, але воно ускладнене – росіяни обстріляли ще один міст між цими населеними пунктами;

  • останні півтора тижні ворожі обстріли житлових кварталів майже не вщухають;
  • в місті залишається 12-13 тисяч людей;
  • багатопрофільна лікарня надає лише першу медичну допомогу, евакуюємо поранених до інших регіонів;
  • 90 % житлового фонду Сєвєродонецька пошкоджено або зруйновано.

08:46

Троє загиблих у Лисичанську та передмісті, обстріляний центр гуманітарної допомоги, у Сєвєродонецьку – «Імпульс».

Потужний та довготривалий артилерійський удар росіяни нанесли по Лисичанську 25 травня. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ворог намагався штурмувати оборону поблизу Устинівки і в той же час артилерією нищив це село та розташоване поряд місто Лисичанськ. Як наслідок, двоє загиблих в Устинівці та один – в самому Лисичанську. Зафіксоване потрапляння снаряду в центр надання гуманітарної допомоги, пошкоджено волонтерський автомобіль, якій доставляв їжу на Луганщину.

Серед руйнувань – 11 багатоповерхівок та будівля підприємства «Імпульс» в Сєвєродонецьку, вісім багатоповерхівок та приватних будинків, будинок культури і ЦНАП в Лисичанську, чотири будинки в Привіллі, по два – в Новодружеську та Гірському.

08:43

Опівночі російські військові обстріляли Апостолівську громаду на Дніпропетровщині, люди не травмувалися.

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

07:30

Оперативне зведення Генштабу на 6 ранку 26 травня

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжує завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках з особовим складом військових частин збройних сил республіки білорусь проводяться командно-штабні та мобілізаційні тренування. Зберігається імовірність ракетних і авіаційних ударів з території цієї країни. 

Триває ліквідація наслідків дислокації на території республіки білорусь підрозділів збройних сил російської федерації, що залучались до ведення бойових дій на території України. Проводяться заходи із попередження  незаконного обігу зброї та боєприпасів, які могли бути втрачені російськими підрозділами.

На Сіверському напрямку ворог здійснює заходи щодо прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та недопущення перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки. 

У прикордонних районах зазначених російських областей продовжено дію підвищеного рівня терористичної загрози до 8 червня поточного року.

Ворог обстріляв з мінометів калібру 120-мм та ствольної артилерії райони населених пунктів Бачівськ і Краснопілля Сумської області та населеного пункту Заріччя Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку противник здійснює систематичний вогневий вплив високої інтенсивності по районах зосередження наших військ. Також обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова та Черкаські Тишки.

Ворог намагається покращити тактичне положення в районі Ізюма та відновити наступ на місто Слов’янськ. Обстріляв із артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків райони населених  пунктів Чепіль, Довгеньке, Курулька, Богородичне та Студенок.

На Донецькому напрямку головні зусилля противника зосереджені на взятті під повний контроль населеного пункту Лиман та спробах покращити тактичне положення поблизу Сєвєродонецька та Авдіївки. Ворог активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Задіяв артилерію та штурмову авіацію по позиціях наших підрозділів та цивільній інфраструктурі регіону.

Ворог намагається закріпитись в районі Сєверодонецька. Вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку бойові дії тривають. Противник безуспішно здійснив спроби наступу в районах Комишувахи, Липового і Нагірного.

На Авдіївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районах Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки та Пісків, успіху не мали.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив спробу наступу в районі населеного пункту Золота Нива, з втратами відійшов. 

На Запорізькому напрямку противник обстріляв з артилерії райони населених пунктів Новопіль, Чарівне, Оріхів та Кам’янка.

На Миколаївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення та забезпечити вихід на адмінкордони Херсонської області. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Таврійське, успіху не мав.

На Криворізькому напрямку російські окупанти безуспішно намагалися вести штурмові дії в районі населеного пункту Миколаївка. Обстрілювали цивільну інфраструктуру поблизу Осокорівки, Трудолюбівки і Добрянки.

Противник продовжив інженерне обладнання позицій в районах населених пунктів Чорнобаївка, Правдине, Зоря.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито десять атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійські системи, бронетранспортер, автомобіль  та одну одиницю спеціальної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони знищили п’ять БпЛА типу “Орлан-10”.

Ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала удару по позиціях противника – знищено особовий склад та до десяти одиниць легкоброньованої техніки. Наші винищувачі перехопили та збили дві крилаті ракети.

03:40

СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ

«ЗСУ ведуть маневрену оборону на окремих ділянках фронту — змінюють позиції, відходять убік, за сприятливих умов проводять контрнаступ. Ми маємо широку мету — звільнити всю територію нашої країни»,  – пояснив спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник, додавши, що ситуація на сході дуже динамічна та швидко змінюється.

Gazeta.pl ґрунтовний аналіз, чому українська армія на Донбасі почала відступати і чому це не є фатальним.

Ситуація на сході Донбасу для українських захисників стала дуже тяжкою. 

Два тижні тому росіяни зазнали великої поразки на північному фланзі Донбасу при спробі форсувати річку Сіверський Донець. Але на інших напрямках справи в Росії пішли краще.

Спочатку їм вдалося прорвати лінію оборони в районі Попасної та просунутися далі за трьома напрямками. Деякі аналітики кажуть, що таку ціну довелося заплатити за оборону Дінця, сили були відвернені туди. А 25 травня росіяни вийшли на дорогу Бахмут—Лисичанськ, головну артерію постачання українських військ у районі промислового Лисичанська та Сєверодонецька, адміністративного центру Луганської області. 

Поки що захисники тримаються, але є шанс, що їм доведеться відступити, щоб уникнути оточення.

Крім того, складна ситуація і у захисників Лимана, останнього великого міста на північ від річки Сіверський Донець. Російська армія вже увійшла до міста, а захисники відступили до передмість та за лінію залізниці.

На півдні Донбасу росіяни також тиснуть. Їм вдалося увійти до передмістя Донецька Авдіївки, але тут не сталося такого масштабного прориву, як у районі Попасної.

На інших фронтах у районі Харкова, на Херсонщині та у Запоріжжі, все стабільно.

Схоже, що росіяни мають перевагу у боях на Донбасі. Експерти пов'язують це з тим, що передові частини українців значно постраждали внаслідок тривалих боїв, а домінування росіян у повітрі та знищення паливної інфраструктури ускладнює перекидання українських укріплень. Після провалу бліцкригу росіяни повільно та методично атакують село за селом та місто за містом.

Видання також цитує Ігоря Гіркіна, колишнього «міністра оборони» так званої ДНР, який стверджує, що в українців все йде за планом. За його словами, вони вже вирішили поступово виводити війська зі східної частини виступу на Донбасі та формувати сильну лінію оборони на лінії Бахмут—Северськ, у передмісті Краматорська та Слов'янська, де позиції в українській армії підготовлені.

Хоча це схоже на катастрофу, але ситуація не зовсім така. Для України зараз важливіше зберегти живими якнайбільше своїх добрих воїнів.

З початку війни вони захищаються гнучко. Іноді навіть відходять з позицій без бою, щоб завдати сильного удару росіянам в іншому місці. Зараз головне завдання — це не зупинити російську армію, як це зробили на півночі України, а завдати їй найбільше втрат та знекровити її. Це зробить подальший наступ і просування в глиб України просто неможливим.

Навіть якщо росіяни захоплять більшу частину Донбасу, це не означатиме їхньої перемоги. Російська пропаганда підноситиме це як величезний успіх, але цей успіх буде оплачений величезною кров'ю. Незрозуміло, який сенс у таких "перемогах". Адже у війні важливо не те, яку ти окупував територію, а те, чи здатен ворог чинити опір. В українців із цим немає проблем.

Багато аналітиків вважають, що Росія залишила всі свої сили на захоплення Донбасу і не має більше резервів. І якщо українці розумно відступатимуть і вибудовують гнучку, але сильну лінію оборони, то зупинять наступ. Внаслідок цього росіяни не зможуть оточити угруповання українських військ на Донбасі, а українці не втратять боєздатних частин.

Загадка ще у тому, де саме Україна накопичує свої великі резерви. Теоретично ті сили, які зараз акумулює країна і які не воюють на передовій Донбасу, можна ввести в гру у відповідний момент.

Українці можуть зволікати з введенням їх у стрій, щоб спочатку виснажити росіян та добре підготувати свої війська. Той факт, що вони не кинули всі сили на Донбас, свідчить про якийсь план і про те, що Україна почувається досить упевнено у поточній ситуації.

02:19

Найважливіше на півдні України 25 травня

Оперативне командування «Південь» відзвітувало, що вздовж лінії зіткнення на Миколаївщині та Херсонщині ворог тричі налітав гелікоптерами Мі-8 по 2-3 одиниці в групі. Один напад гелікоптерної трійки шляхом обстрілу наші підрозділи зірвали: противник ухиляючись від влучань, ретирувався на вихідні позиції.

За результатами обстрілів ворога, в тому числі і «Гіацинтом-Б», в населених пунктах вздовж лінії зіткнення виявлено влучання нездетонувавшого снаряду в житловий будинок і одну поранену цивільну особу. ДСНС знешкодила снаряд і надала допомогу потерпілому . 

За добу живу силу ворога зменшено на  20 рашистів, 2 самохідні артустановки і 1 зенітну, а також автомобільну техніку.

Ворог продовжує повітряну розвідку з метою виявлення наших позицій і способів протидії вздовж узбережжя Одещини і Миколаївщини.

Корабельне угруповання ворожих сил в Чорному морі майже без змін, продовжує блокувати судноплавство і роботу портів. Загрози ракетних ударів та висадки десантів не втрачають своєї актуальності.

 Поблизу острова Зміїний виявлено один з малих броньованих артилерійських катерів ВМС Збройних Сил України, що був захоплений рашистами в Бердянську на початку вторгнення. Цілком імовірно, що ворог намагатиметься використати такий катер, ще й під українським прапором, в своїх провокаціях із обстрілом іноземних цивільних суден, а може й прибережних районів як України, так і інших держав чорноморського регіону.

0:45

Під час повітряної тривоги ввечері на Хмельниччині сили ППО збили ракету, повідомив керівник ОВА Гамалій. Уламки впали в полі, руйнувань та травмованих немає.

0:10

Попри постійні хаотичні обстріли Сєвєродонецька російськими військами, до міста все ще можна дістатися, повідомив очільник ВЦА Стрюк. На сьогодні у місті немає світла та зв’язку. Стрюк також повідомив, що внаслідок сьогоднішніх обстрілів з боку рф у місті загинули та були поранені люди, зокрема два волонтери, які виїжджали на евакуацію.

Коментар