стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 11 травня

11 Травня 2022, 23:11
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3356
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:11

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що можливий вступ Фінляндії до НАТО не становитиме загрози для росії, а в кремлі мають розуміти, що самі підштовхнули Гельсінкі до такого рішення після десятиліть нейтралітету

22:53

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що наступ Росії на Україну засвідчив кінець епохи, що тривала після «холодної війни».

Про це він сказав у Фінляндії на спільній пресконференції з фінським президентом Саулі Нііністьо, повідомляє Європейська правда з посиланням на Yle.

Джонсон наголосив, що після початку війни Росії проти України ситуація у Європі кардинально змінилася.

«Напад Росії на Україну змінив формулу європейської безпеки, змінив нашу дійсність та наше майбутнє. Ми стали свідками кінця епохи після "холодної війни", а напад на Україну, хоч як це сумно, відкрив нову сторінку», - сказав Джонсон.

 

За словами глави британського уряду, метою його сьогоднішнього візиту до Гельсінкі є продемонструвати, що Британія готова підтримати Фінляндію та Швецію у військовому плані у разі кризи чи нападу. 

20:30

Сенат Чехії визнав дії росіян в Україні геноцидом. У прийнятій постанові також йдеться про підтримку подальшого надання Чехією Україні зброї та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

19:27

Польща і Словаччина планують спільними зусиллями переконувати надати Україні статус кандидата на членство у ЄС ті країни блоку, які зараз вагаються щодо цього. Про це заявили президентка Словаччини Зузанна Чапутова і президент Польщі Анджей Дуда.

18:48

Американська газета The Washington Post відкриває своє бюро у Києві. Про це пише Україна 24.

18:08

Сенат Чехії визнав геноцидом українського народу злочини російської армії в Україні, – пише УП.

17:03

Центр протидії дезінформації повідомляє, що, попри заяви про вихід з ринку росії, деякі міжнародні компанії маніпулюють поняттями та фактично досі працюють на російського споживача.

Тютюнова компанія Philip Morris ще 24 березня заявила, що працює над варіантами виходу з ринку рф.

Станом на 11 травня компанія припинила випуск низки сигаретних продуктів та призупинила маркетингову діяльність в росії. Проте Philip Morris і надалі виплачує зарплату своїм співробітникам в рф, а відповідно і сплачує податки до бюджету росії. 

PepsiCo засудила агресію росії проти України, але з ринку рф компанія не пішла, а лише обмежила асортимент продуктів в росії. 

Так само маніпулюють й деякі інші компанії, які публічно засуджують дії росії, але продовжують наповнювати бюджет країни-агресора. 

Серед компаній, які, попри гучні заяви, все одно залишились на ринку рф, хоч і зменшивши свою присутність: Nestle, MARS, Danone, Procter & Gamble та деякі інші.

16:56

Президент Чехії Мілош Земан дозволив 103 чехам воювати в Збройних силах України проти російського вторгнення. Проте рішення має підписати ще прем'єр-міністр Петер Фіала.

16:51

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підписав взаємні гарантії безпеки з лідерами Швеції та Фінляндії на тлі зростання загроз у регіоні.

«Це не короткостроковий союз, а довгострокове зобов’язання зміцнювати військові зв’язки та глобальну стабільність, а також зміцнювати оборону Європи для майбутніх поколінь», – наголосив Джонсон.

16:34

Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс відвідала Ірпінь.

16:33

Польща лобіюватиме надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС, – пообіцяв президент країни Анджей Дуда. 

15:56

Болгарія та США домовились про постачання американського скрапленого газу, – пише Bulgarian News Agency.

Як повідомляє видання, він буде дешевшим за російський.

13:13

Варшава планує запропонувати Києву свої комунікаційні послуги в експорті українського збіжжя за кордон, в умовах блокади російським агресором українських портів в акваторії Чорного моря.

12:56

Українська громада зібралася біля пам'ятника радянським воїнам в Будапешті, аби наголосити, що у 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму.

12:18

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт готовий підтримати нафтове ембарго проти РФ, якщо воно стосуватиметься тільки морської нафти.

11:10

Рада Безпеки ООН 12 травня проведе відкрите засідання щодо гуманітарної ситуації в Україні.

10:28

Управління зі стягнення боргів наклало заборону на екстрадицію активів двох російських впливових осіб у Фінляндії, які підтримують політику кремля та підпадають під санкції ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Одним із власників майна є Павло Гусєв, головний редактор російської газети «московський комсомолец».

На думку ЄС, журнал підтримує наратив та дії кремля. Гусєв вважається довіреною особою та прихильником президента росії володимира путіна.

9:50

Уряд Нової Зеландії запровадив нові обмежувальні заходи проти росії за її агресію проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі уряду.

За словами глави МЗС Нової Зеландії Нанаії Махути, нові санкції зачепили осіб, що поширюють дезінформацію та відповідальних за кібератаки на Україну.

Всього під обмежувальні заходи потрапили вісім фізичних і юридичних осіб, включаючи речника міноборони рф та компанію «Агентство інтернет-досліджень», що займається «фабрикою інтернет-тролів».

7:16

В Амстердамі представили символічну інсталяцію на підтримку України

07:15

 лавров зустрівся зі своїм колегою з Алжиру і президентом країни Рамтане Ламамрою, аби обговорити газове питання і ситуацію в Україні

07:00

Палата представників Сполучених Штатів проголосувала за додаткове виділення Україні 40 мільярдів доларів

01:00

У Сенаті Сполучених Штатів зареєстрували резолюцію, яка визнає Росію державою-спонсором тероризму.

00:37

Байден звинуватив Путіна в зростанні цін на паливо й продукти. 

Президент США вважає, що повернення українського зерна на світові ринки сприятиме зниженню цін. Наразі в Україні є близько 20 мільйонів тонн зерна, які необхідно повернути на ринок. Білий дім зараз вивчає способи, як це зробити.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024