стрічка

Дві тисячі гривень кожному: на Волині і Рівненщині поширюють фейк про виплати банків

10 Травня 2022, 13:17
На Волині і Рівненщині поширюють фейк про виплати банків 4865
На Волині і Рівненщині поширюють фейк про виплати банків

На Волині і Рівненщині у соцмережах поширюють неправдиву інформацію, яка стосується виплат кожному з користувачів провідних українських банків.

Фактчекери проєкту «Брехунець» вкотре під час моніторингу натрапили на черговий ФЕЙК, який поширюють телеграм-канали.

ФЕЙК

Місцеві телеграм-канали поширюють повідомлення  про те, що «ПриватБанк», «Монобанк» та «Ощадбанк» нарахують кожному користувачу по 2000 гривень. У тексті додають, що допомогу можна отримати одноразово, а оформити лише до 10 травня. До повідомлення додають картинки з логотипами банків, що одразу привертають увагу. Для того, аби ж «зареєструватися» на отримання грошей, потрібно натиснути на назву банку і, звичайно, перейти за посиланням на інший телеграм-канал.

СПРОСТУВАННЯ

Відвідавши офіційні сторінки вищевказаних банків ми не знайшли інформації про виплати клієнтам 2000 гривень до 10 травня. У пресслужбі ПриватБанку нам підтвердили, що ця інформація неправдива. До речі, ідентичні повідомлення траплялися нам і у чатах всеукраїнських телеграм-каналів.

ВИСНОВОК

Отже, ми знову маємо справу з фейковим повідомленням, яке використовують адміністратори телеграм-каналів, аби заманити нових відвідувачів. Додамо, що кіберполіція застерігає від шахрайства з виплатами грошової допомоги українцям під час воєнного стану. Адже зловмисники, прикриваючись обіцяними виплатами, часто виманюють гроші. Щоденно до кіберполіції надходить більше десятка звернень з цього приводу.

Читайте також: У мережі поширюють фейк про ануляцію коштів клієнтів «ПриватБанку»

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024