стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 травня

02 Травня 2022, 23:45
Україна 68 добу виборює свою свободу ОНОВЛЮЄТЬСЯ 8463
Україна 68 добу виборює свою свободу

Україна 68 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

Колона людей з «Азовсталі», яких визволили 1 травня в рамках гуманітарної операції з евакуації, досі не змогла дістатись Запоріжжя. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на Запорізьку ОВА.

22:59

Розвідка США повідомляє, що росія спробує «приєднати» Донецьку та Луганську області до «середини травня», далі в планах окупантів – анексія Херсонської області та створення так званої ХНР.

22:54

Відео з місця сьогоднішнього ракетного удару в Одесі

21:52

Військовослужбовці угруповання упродовж доби Об’єднаних сил успішно відбили 12 атак ворога.

Зокрема українські захисники знищили 6 танків, 5 артилерійських систем, 22 одиниці бойової броньованої техніки та 8 автомобілів ворога.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 5 безпілотних літальних апаратів типу «Орлан-10»

21:42

​В Україну прибуло понад 70 гаубиць M777, що становить близько 80% від загальної кількості з 90 гармат, які США зобов'язалися надати.

 

21:02

Окупанти продовжують обстрілювати Оріхов у Запорізькій області.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

За даними слідства, 1 травня 2022 року військовослужбовці збройних сил рф вчергове обстріляли з важкої артилерії житлові квартали міста Оріхова.  Внаслідок ворожої атаки пошкоджені багатоповерхові будинки. За попередніми даними, серед мирних жителів є четверо поранених та двоє загиблих.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

20:59

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Зокрема, 2 травня російські фашистські війська здійснили одну атаку. Наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки. Крім того, знищила склад з боєприпасами. Втрати ворога складають:

  • особового складу – 75
  • танків – 2
  • БМП – 6
  • ББМ – 5
  • артилерійських систем – 1
  • мінометних розрахунків – 2
  • АТ – 3
  • БПЛА – 4
  • спеціальна техніка  – 1

20:57

Завод «Азовсталь» у Маріуполі піддався черговій атаці ворога, росіяни використовують різні види озброєння. Внаслідок бомбардування почалася пожежа, – пише УП.

Українські захисники з полку «Азов» живі, проте їх бомбардують, працює ворожі артилерія та авіація.

20:55

Серед загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі є 13-річна дитина, – повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

20:53

Внаслідок ракетного удару по Одесі загинув 15-річний хлопець, неповнолітня дівчина потрапила до лікарні. З трьома людьми працюють психологи, – повідомляє начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Всього в будівлі, у яку влучила ракета, було п'ятеро людей.

20:42

За процесуального керівництва Бучанської окружної прокуратури встановлено та заочно повідомлено про підозру військовослужбовцю Управління федеральної служби військ нацгвардії рф у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

За даними слідства, у березні 2022 року, перебуваючи у місті Буча, підозрюваний жорстоко поводився з мирними громадянами, які не брали участі у бойових діях та не мали зброї. Разом з іншими військовослужбовцями рф він вбив чотирьох мирних мешканців. Їх тіла знайшли із зав’язаними за спиною руками та слідами катувань.

Також встановлено, що російський військовослужбовець примушував іншого потерпілого зізнатися у підривній діяльності проти армії рф. Для цього він бив чоловіка  прикладом автомата, гардою для ножа, руками й ногами. Змушував його нюхати мертве тіло та, імітуючи страту, стріляв поруч з вухом беззбройного мирного мешканця.

Підозрюваний
Підозрюваний

20:13

росія готується оголосити повну мобілізацію 9-го травня, – повідомляє очільник ГУР Кирило Буданов.

«Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них в наявності і підраховувати, що вони можуть видати по мобілізаційних нарядах. Це абсолютно необхідний крок перед початком справжньої мобілізації», – йдеться в повідомленні.

19:48

З жителями окупованого Ізюма Харківської області вже тиждень немає зв'язку, а в самому місті дуже багато окупантів, розповів голова Ізюмської військово-цивільної адміністрації Степан Масельський.

Він каже, що якщо раніше хтось іноді ще міг додзвонитися, то зараз зв'язок паралізований — його глушать окупанти. За підрахунками ВЦА, у місті залишаються приблизно десять тисяч мешканців (до війни тут було понад 45 тисяч жителів). Через відсутність гуманітарних коридорів та постійні обстріли людей з Ізюма не можуть евакуювати ще з 12 березня. 

«Деякі люди пробують виїздити самостійно. Комусь вдається, іншим — ні. Одного разу випускають, наступного — вже ні. В самому місті Ізюмі дуже багато загарбників, техніки, і звідси ці проблеми», — сказав Масельський.

19:42

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив, що 2 травня рух евакуаційної колони з Маріуполя до Запоріжжя затримується.

«Затримка руху колони з Маріуполя! Про час евакуації з м.Токмак та м.Василівка попередимо за 2 години. Чекайте новини!», – йдеться у повідомленні.

19:39

Внаслідок ракетного удару по Одесі є загиблі та поранені. Повідомив голова ОВА Максим Марченко у Telegram.

«Ворог завдав ракетного удару по одному з об'єктів інфраструктури Одеси. На жаль, є загиблі та поранені. Ми цього так не залишимо», – сказав очільник.

19:29

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18.00:

  • На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли Харкова. На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії противника у напрямках Ізюм – Барвінково та Ізюм – Слов’янськ
  • Ворог перекинули понтоннийміст через Сіверцький Донець
  • Окупанти продовжують обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів, що розташовані на незначному віддаленні від кордону України з території рф
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджено на встановленні повного контролю над н.п. Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямках н.п. Лиман і Сіверськ
  • На Таврійському напрямку тривають заходи щодо перегрупування підрозділів, інженерного обладнання позицій. Зокрема, на вогневих позиціях у районі н.п. Токмак Запорізької області, розгорнуто підрозділ ствольної артилерії. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районі населеного пункту Оріхів
  • На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області противник розгорнув склад паливно-мастильних матеріалів та пункт ремонту і відновлення пошкодженої техніки
  • На Південнобузькому напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської області, продовжує розгортання підрозділів реактивної та ствольної артилерії для вогневого ураження позицій наших військ
  • Триває перекидання матеріальних засобів з тимчасово окупованої території АР Крим з використанням залізничної інфраструктури України
  • На Бесарабському напрямку обстановка у Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Противник, через підконтрольні засоби масової інформації, продовжує розповсюджувати провокативні повідомлення про посилення загрози населенню Придністров’я з боку України
  • На тимчасово зайнятих територіях російські окупанти штучно створюють і загострюють гуманітарну та економічну кризи. В населених пунктах спостерігається нестача ліків, асортимент продуктових магазинів обмежений, не функціонують банківські установи

19:23

По Одещині нанесено ракетний удар — є влучання в об'єкти міської інфраструктури, зокрема пошкоджено одну з релігійних споруд. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Повідомляє ОК «Південь».

19:16

У Харкові змінили тривалість комендантської години, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов

Тепер вона триватиме з 21:00 до 6:00, тобто розпочинатиметься на годину пізніше, ніж раніше. У цей час заборонено пересуватися містом пішки чи транспортом.

18:38

В Одесі пролунав потужний вибух.

17:28

Кількість загиблих у Маріуполі сягнула десятків тисяч. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у твітері. 

«За два місяці від початку повномасштабної війни кількість загиблих лише в Маріуполі сягнула десятків тисяч. Ніхто не приніс стільки болю мешканцям Донбасу, як рф з 2014 року й особливо сьогодні», – сказав Подоляк.

17:26

В Маріупольському зоопарку від російських обстрілів загинуло приблизно 20 тварин. Про це повідомив радник міського голови міста Петро Андрющенко.

Зокрема, було вбито 5 верблюдів, 3 лами, 6 мавп, 4 страуси та один леопард.

17:11

російські військові відкрили вогонь по селищі Золочів, на Харківщині. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, вранці 2 травня 2022 року військовослужбовці ЗС рф обстріляли смт Золочів Богодухівського району. Внаслідок обстрілу пошкоджено шість житлових будинків та два навчальних заклади.

17:08

У Чорному морі наразі перебуває три російських носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр», із сумарним ракетним залпом до 20 ракет, тоді як тиждень тому було 8 носіїв із ракетним залпом 58 ракет. Про це повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу, повідомляє пресслужба міністерства.

16:30

СБУ встановила особи майже 900 російських загарбників, які чинили злочини проти мирного населення на Київщині.

В української спецслужби є вся інформація на окупантів, а також докази їхніх звірств. Наразі перевіряються дані щодо причетності до злочинів ще понад 2,5 тисяч рашистів, чиї підрозділи базувалися на території Київської області. 

СБУ продовжує документувати кожного російського загарбника. Слідчі та оперативні підрозділи Служби опитали майже 7 тисяч свідків ворожих звірств. 

16:01

Кабінет міністрів погодив рішення правління НАК «Нафтогаз України» про відсторонення генерального директора Укргазвидобування Олени Кобець від здійснення повноважень.  Про це йдеться у відповідному розпорядженні уряду.

15:59

За даними Головного управління розвідки, в рф активізується кампанія з набору «добровольців» на військову службу за контрактом, в якому кожен регіон змусять знаходити по 200 вояк щотижня. 

Передбачається, що «добровольці» мають відновити втрати особового складу підрозділів, які брали участь у війні в Україні. Також планується формування кількох нових підрозділів.

15:15

Військові 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади збили ще один російський безпілотник «Орлан-10». 

14:57

З початку повномасштабного російського вторгнення у Київській області вже знайшли 1 202 тіла українських цивільних, які загинули від рук окупантів. Ще близько 300 людей зникли безвісти. Про це повідомив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

14:27

У селищі Мангуш неподалік Маріуполя вже зібралися люди на приватних автівках, чекаючи на можливість виїхати із зони бойових дій, повідомляє Маріупольська міська рада.

14:14

Окупанти знищили один з найкращих освітніх закладів Луганщини — Лисичанську гімназію, яку збудували наприкінці XIX століття. Гімназія входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська.

«Була побудована більше 100 років тому бельгійцями. Входила до топ-100 кращих шкіл країни. Витримала дві світові війни та бій за місто в 2014, але згоріла через тварин без цінностей в 2022 році», – ділиться випускниця Яна Гончаренко.

14:07

З Маріуполя російсько-окупаційні війська вивозять трупи в автомобілях «гуманітарного вантажу»: вантажівки, якими до міста завозять «гуманітарні подачки», на зворотному шляху завантажують тілами загиблих, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

14:05

В Одесі знищили російський безпілотник, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

13:54

За уточненою інформацією від Запорізької ОВА, до Запоріжжя почали прибувати мешканці Маріуполя на власному автотранспорті. Людей, яких евакуювали з «Азовсталі», очікують за кілька годин.

13:48

Понад сто цивільних мешканців Маріуполя, які два місяці переховувалися в «Азовсталі», прибули до Запоріжжя. Жінки, діти та люди похилого віку вже отримують все необхідне – гаряче харчування, медикаменти, продукти. Також їм надають психологічну допомогу — повідомили у військовій службі правопорядку ЗСУ.

13:23

В Україні відновили роботу понад 3,4 тисячі садочків.

У садочки також пішли 1,8 тисяч дітей-переселенців, повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Частина закладів дошкільної освіти використовують елементи дистанційного навчання в роботі.

У десяти областях деякі садочки працюють у змішаному або звичному форматі.

Заклади дошкільної освіти у шести регіонах створили чергові групи або продовжили змішаний чи очний формат навчання.

13:21

У Маріуполі окупанти повністю закрили всі інформаційні потоки в місто та назовні. 

Для утримання цієї блокади жорстко контролюють фото та відео. Не можна навіть робити селфі без окремого дозволу російських солдатів.

13:01

Понад 5,5 мільйона людей втекли з України від початку війни 24 лютого.

Про це повідомило в понеділок Агентство ООН у справах біженців, пише "Європейська правда".

Статистичні дані зібрані з різних джерел - в основному з даних, наданих владою з офіційних пунктах пропуску на кордоні, повідомило агентство.

12:53

ДБР затримало прибічників Іллі Киви, які мали організовувати провокації та дестабілізувати ситуацію на Одещині. 

За інформацією відомства, на замовлення Іллі Киви один з підозрюваних відповідав за збір людей в Одесі та забезпечував їхню участь на акціях та мітингах на території країни. Інший затриманий наймав охоронців представників "ОПЗЖ" на масові заходи в Одеській та Київській областях.

12:38

Російські військові втретє завдали ракетного удару по мосту через Дністровський лиман, повідомили в Одеській ОВА.

12:37

Евакуація з Маріуполя, яка мала розпочатися о 7:00, ще не почалася —автобуси не можуть доїхати до місця збору біля ТРЦ «Порт Сіті», повідомили в Маріупольській міській раді. Людей закликають залишатися там і дочекатися транспорту.

12:26

Біля Херсона стався вибух, також мешканці Одеси та області чули звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

12:22

На спеціальному рахунку Нацбанку для потреб армії на 2 травня залишилося 77 млн грн, 15,6 млрд грн вже спрямували на оборону, пише Економічна правда.

12:00

Російські хакери атакують інформаційні системи по всій країні, адже мета росії – завоювати всю Україну, а не тільки її Схід.

Мета росії – завоювати всю Україну, а не тільки її Схід. Саме тому вона атакує та атакуватиме надалі не тільки регіональні сервіси та місцеву владу, а й державні установи та компанії, які надають послуги на національному рівні. 

«У кіберпросторі ми бачимо, що російські хакери здійснюють кібератаки як на місцеві ресурси, так і на загальнонаціональні. Іноді ці кібератаки координуються з атаками на землі. Прикладом є атаки на телеком-операторів, які відбувались у певних регіонах. Іноді зв'язку між військовими діями і кібератаками немає», – підкреслив заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора.  

Так, нещодавно потужної DDoS-атаки зазнав сайт Львівської ОДА, хоча тепер російська армія фокусується на захопленні Сходу. Атака на сайт Львівської ОДА тривала понад 12 годин.

11:53

Щоб маскувати втрати на війні в Україні, росіян везуть трупи невеликими партіями і лише ночами. Про це свідчить одна із розмов окупантів, яку перехопила СБУ. Це значно подовжує термін доставки, тому іноді до родичів окупантів приїжджає уже «напіврозкладений вантаж 200», який треба додатково ідентифікувати.

11:27

У Маріуполі розпочалася евакуація.

"Автобуси вирушили з Маріуполя. За попередньою домовленістю, автобуси підберуть людей у селищі Мангуш і Бердянську. Дозволено також долучатися до колони власним транспортом" — Петро Андрющенко.

10:45

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.05 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 23800 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1048 (+22) од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 2519 (+48) од,
  • артилерійських систем – 459 (+8) од,
  • РСЗВ – 152 (+1) од,
  • засоби ППО – 80 (+0) од,
  • літаків – 194 (+2) од,
  • гелікоптерів – 155 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1824 (+28) од,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 (+26).
  • Спеціальна техніка – 38 (+6).
  • Крилаті ракети – 84 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському напрямку.

 

Знищені сьогодні зранку російські катери потраплять у зведення загальних втрат завтра. Алгоритм.

10:40

Ситуація в регіонах станом на 8.00

На Дніпропетровщині ніч — з тривогами. На ранок — кілька "прильотів" у Синельниківському районі. Внаслідок одного з них — влучання в промзону, зруйновано складські приміщення. За оперативними даними постраждалих немає. Деталі щодо інших прильотів та наслідків з’ясовуються.

Харків: нічні обстріли житлових районів міста продовжилися. Виникло кілька пожеж, на місці працюють рятувальники, інформація про наслідки уточнюється, за попередніми даними постраждалих немає. В Ізюмі тривають бої.

Луганщина: за добу — 18 ворожих обстрілів. Руйнування 28 будинків. Троє загиблих, троє поранених. Серед постраждалих – малолітня дитина, у Лисичанську згоріла гімназія.

Донеччина: область залишається в критичному стані внаслідок бойових дій. Внаслідок обстрілів протягом вчорашнього вечора та ночі на ранок відомо про 4 поранених: по двоє у Великій Новосілці та Володимирівці (Бахмутський район).

Херсонщина: ситуація в області залишається складною. Тривають вибухи та обстріли на території області. Окупанти продовжують бойові дії та мародерства на території Херсонщини. Стабільно критична ситуація у окупованих селах.

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Чернігівщині

10:25

росія залучила вже 65% усіх своїх наземних збройних сил — заявила Британська розвідка. 

Це понад 120 батальйонних тактичних груп, четверта частина з яких, ймовірно, вже виведена з ладу.

09:50

Сьогодні на світанку біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу Раптор. 

 

09:44

На Харківщині під час проведення розвідувальних заходів українські воїни виявили скупчення ворожої техніки. Це були важкоброньовані і легкоброньовані машини.

Про це пише Командування Сил спеціальних операцій.

За годину після визначення пріоритетних цілей для ураження, воїни Руху опору скоординували підрозділ однієї з артилерійських бригад і корегували вогонь артилеристів по ворожим цілям.

В результаті спільної роботи воїнів Сил оборони України втрати росіян склали:

  • Танк Т-90 – знищено
  • Танк Т-80БВМ – знищено
  • МТЛБ – знищено
  • МТЛБ – пошкоджено

Повідомляється, що також влучним попаданням було уражено бліндаж противника. Втрати серед особового складу російських окупантів – уточнюються.

09:26

В результаті ворожих обстрілів Луганщини минулої доби загинули троє мешканців, ще троє поранено, серед них 12-річна дитина, пише УП.

09:24

Вчора російські військові гатили по цивільній інфраструктурі міста Оріхів Запорізької області, влучили у багатоповерхові будинки — чотирьох людей шпиталізували, двоє загинули. Про це пише Бабель.

8:16

На Дніпропетровщині ракета влучила в елеватор, зруйнувала склад з зерном, травмованих немає, повідомив керівник ОВА Резніченко.

07:35

Евакуацію з Маріуполя розширили і продовжили. Про це пише УП.

Евакуація 2 травня розпочалася о 7:00 – на годину раніше, ніж повідомляли попередньо. Згодом стало відомо, що за підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя. Це – селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська. 

06:55

Розпочалась шістдесят восьма доба протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Оперативну інформацію станом на 06:00 надав Генштаб ЗСУ.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні. 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь і далі виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Є загроза завдання  ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог з мінометів обстрілював позиції наших військ поблизу Сеньківки Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує обстріли міста Харкова та населених пунктів Уди і Прудянка.

На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії ворога у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Противник продовжував обстріли наших військ. 

На Донецькому напрямку угруповання окупаційних військ веде наступальні дії практично вздовж всієї лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ на рубежі Лиман – Сіверськ з метою витіснення їх із займаних позицій та створення умов для наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на Сєверодонецьк. 

На Попаснянському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі Попасної. Посилив війська за рахунок переміщення з Маріупольського напрямку однієї батальйонної тактичної групи. 

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються вийти на адміністративний кордон Херсонської області, шукають слабкі місця у нашій обороні. У районі Миколаєва агресор провів повітряну розвідку із застосуванням трьох БпЛА. Вів артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів. 

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони вразили десять БпЛА «Орлан-10». 

Зазнає ворог значних втрат, особливо в артилерії, і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено два танки, сімнадцять артилерійських систем, тридцять вісім одиниць бойової броньованої техніки та 10 одиниць автомобільної техніки противника. 

00:40

У Харкові пролунав гучний вибух.

00:38

Оперативне командування «Підвень» звітує:

За добу на південному напрямку втрати ворога склали:

  • 35 рашистів;
  • 7 одиниць техніки, в тому числі броньованої, автомобільної і реактивної системи залпового вогню;
  • 3 БПЛА.

00:18

Українські ППО 1 травня збили десять безпілотників «ОРЛАН-10». Повідомляє Командування повітряних сил ЗСУ.

Російський БпЛА «Орлан-10» зараз найпопулярніша ціль для підрозділів протиповітряної оборони Збройних Сил України. Адже вертольоти – взагалі рідкість, а літаки окупантів – уникають ближніх боїв з українськими винищувачами та намагаються не входити в зону ураження зенітних ракетних комплексів Повітряних Сил.

Переважно авіація ворога діє поза межами повітряного простору України, або ж на тимчасово окупованій території, де противник суттєво наростив власні засоби ППО різних типів.

Тому цілями українських захисників все частіше стають російські безпілотники «Орлан-10», які здебільшого ведуть повітряну розвідку та корегують вогонь артилерії окупантів. 

Про цей БпЛА достатньо інформації у відкритому доступі. Це російська розробка, однак практично нічого російського в «Орлан-10» немає, вся «начинка» – імпортна (США, Японія, Китай, Німеччина та ін.). 

Не варто применшувати роль цього комплексу у війні. «Орлан-10» може виконувати різні завдання, скажімо, робити цілевказання, бути ретранслятором чи постановником перешкод. І він несе серйозну загрозу для наших військ.

Ціль не проста, малопомітна, втім щодня українські захисники неба із різних засобів ураження вражають все більше цих БпЛА. Вартість одного «Орлан-10» близько 80-120 тис. доларів, в залежності від комплектації.

00:14

Окупаційні війська 1 травня обстріляли багатоповерхівки у місті Оріхів Запорізької області. Через це двоє чоловіків загинули, ще чотири людини отримали поранення. 

Читайте також: Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 травня

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024