стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 травня

01 Травня 2022, 23:36
Село Горенка. Бабуся пече паску у зруйнованій окупантами домівці 8129
Село Горенка. Бабуся пече паску у зруйнованій окупантами домівці

Україна 67 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:33 

Змінили час початку евакуації з Маріуполя. Повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

«Евакуація у Маріуполі розпочинається о 7:00. Точка збору – ТРЦ «Порт Сіті». Якщо підтримуєте за'язок з тими, хто залишається, у заблокованому місті, передайте їм цю інформацію», – йдеться у повідомленні.

22:34

Триває гуманітарна операція в Маріуполі. За два перші дні евакуювали понад сто жінок, дітей та людей похилого віку з території металургійного комбінату «Азовсталь». Повідомляє Ірина Верещук.

Як відомо, на Азовсталі разом із захисниками Маріуполя залишаються заблокованими сотні цивільних осіб. Ситуація набула ознак справжньої гуманітарної катастрофи, бо у людей закінчується вода, їжа та медикаменти. 

«Як би не складалася воєнна ситуація навколо Маріуполя, ми будемо боротися за кожного нашого воїна та цивільного, які залишаються в місті. Маріупольська гуманітарна операція триватиме, допоки не досягнемо своїх цілей – порятунку життів наших громадян», – каже Верещук.

22:19

За даними ООС за добу на донецькому та луганському напрямках наші захисники знищили:

  • 2 танка;
  • 17 артилерійських систем;
  • 38 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 10 одиниць автомобільної техніки;
  • 7 БПЛА.

Бої тривають.

22:04

Внаслідок обстрілу окупантів на Донеччині загинули чотири мешканці Лиману, ще 11 людей було поранено. Пише НВ.

22:02

Внаслідок обстрілів Харківщини 1 травня — троє загиблих, вісім поранених, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

21:37

росіяни взяли у полон водія евакуаційного автобуса в Попасній і записали з ним пропагандистське інтерв’ю. Повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram

Гайдай розповів, що 29 квітня ворожа ДРГ з гранатомету обстріляла евакуаційний транспорт у Попасній. Декілька груп українських військових побували на місці розстрілу евакуаційного транспорту, але виявили лише один пошкоджений автобус, людей в ньому не було, тільки сліди крові.

Другий автобус, який віз гуманітарну допомогу і на зворотньому шляху мав забрати людей, не знайшли, зв‘язку з водієм не було.

21:30

Окупанти почали знову обстрілювати «Азовсталь», як тільки там завершилася евакуація частини українців. Про це в ефірі телемарафону розповів командир 12-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії Денис Шлега, який зараз перебуває у Маріуполі.

До цього росіяни два дні дотримувалися режиму припинення вогню. За словами командира, окупанти знову обстрілюють завод з усіх видів зброї.

21:18

Полк «Азов» надав унікальні кадри нинішньої операції з порятунку людей в Маріуполі. Відео показав Давид Арахамія.

20:44

російські окупанти здійснюють артилерійські обстріли населених пунктів за 50 кілометрів від Кривого Рогу із захопленої території Херсонщини. російські війська вели артилерійський вогонь по населених пунктах Осокорівка, Трудолюбівка, Князівка та Таврійське на Херсонщині, що неподалік Криворіжжя. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

20:40

Президент Володимир Зеленський переконаний, що війна в Україні нічого не дасть росії, а тільки збільшуватиме кількість держав, які працюватимуть на ізоляцію рф. Про це він сказав під час свого відеозвернення.

«Що може бути стратегічним успіхом росії в цій війні? Чесно, не знаю. Зруйновані життя людей, спалене або вкрадене майно росії нічого не дасть, тільки буде збільшувати токсичність російської держави і кількість тих у світі, хто працюватиме на ізоляцію росії», – сказав Зеленський.

Президент додав, що Збройні сили України відповідають загарбникам на всі їхні удари і «будуть відповідати далі, поки окупанти не залишать нашу землю».

Також Зеленський розповів про евакуацію з Маріуполя, зокрема з «Азовсталі».

«Сьогодні вперше за всі дні війни запрацював цей життєво необхідний коридор. Вперше було дві доби справжнього припинення вогню. Вдалося вивезти вже понад сто цивільних – жінок, дітей, які рятувалися від бойових дій саме там. Саме на «Азовсталі». Враховуючи всі складнощі процесу, перші евакуйовані прибудуть у Запоріжжя завтра вранці. Там їх зустрічатиме наша команда. Сподіваюся, що завтра також будуть дотримані всі необхідні умови, щоб продовжити вивозити людей із Маріуполя. Плануємо розпочати о восьмій ранку».

Головне зі звернення:

  • Сьогодні вперше за всі дні війни запрацював цей життєво необхідний коридор. Вперше було дві доби припинення вогню на цій території. Вдалося вивезти вже більше ста цивільних – жінок, дітей, перш за все. Які рятувалися від бойових дій саме там. Саме на Азовсталі. Будемо й надалі робити все, щоб евакуювати наших людей з Азовсталі, з Маріуполя в цілому.
  • Обговорив ключові питання допомоги нашій державі зі спікеркою … Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка відвідала Київ разом з делегацією Конгресу Провели з пані Пелосі чотири години дуже предметних переговорів – як то кажуть, багатоаспектні. Зокрема, про оборонне постачання, макрофінансову допомогу, санкційну політику, політичну взаємодію зі Сполученими Штатами Америки.
  • Сьогодні російські війська продовжили нанесення ударів по території нашої держави. Те, що вони обирають собі за мішені, вкотре доводить, що війна проти України для російської армії – це війна на винищення. Били по складах агропідприємств. Зруйнували склад із зерном. Обстріляли також і склад з добривами. Продовжили бити по житловим кварталам на Харківщині, на Донбасі тощо. Підтягують сили на південь країни, щоб пробувати атакувати наші міста і громади на Дніпропетровщині.
  • Що може бути стратегічним успіхом росії в цій війні? Чесно – не знаю. Зруйновані життя людей і спалене або вкрадене майно росії нічого не дасть. Тільки буде збільшувати токсичність російської держави і кількість тих у світі, хто працюватиме на ізоляцію росії.
  • Тільки за 67 днів повномасштабної війни вже 143 нашим воїнам присвоєно звання Герой України. Понад 10600 захисників і захисниць відзначені державними нагородами України

20:37

Окупанти намагаються евакуюватися зі Зміїного після удару України. Про це повідомили у оперативному командуванні «Південь». 

«В морі зафіксовано активізацію сил ворожого флоту. Після нанесення нами чергового удару по Зміїному, десантними швидкісними катерами типу «Раптор» противник намагався здійснити евакуацію та поповнення особовим складом своїх підрозділів, що лишаються на острові».

 Решта кораблів та підводний човен продовжують тримати загрозу ракетного удару по території України на високому рівні.

20:25

У Золочеві на Харківщині російський снаряд убив чоловіка в його власному будинку, ворожі обстріли відбувалися близько 18:00. Про це повідомив очільник Золочівської громади Віктор Коваленко в коментарі Суспільному.

Мер містечка додав, що всього російські окупанти обстрілами зруйнували чотири будинки, ще шість пошкоджено. Також снаряди влучили в храм Вознесіння Господнього, яка належить Українській православній церкві Московського патріархату.

19:40

У Херсоні частоково поновився інтернет-зв'язок. Наразі свою мережу зміг відновити один з місцевих інтернет-провайдерів. З мобільним зв'язком поки що все без змін.

19:36

Рашисти готують умови для наступу на Кривий Ріг і Миколаїв. Основні зусилля армії окупантів зосереджені на Криворізькому напрямку. Там вони протягом дня обстрілювали позиції наших захисників з артилерії. На Миколаївському напрямку поки відносно спокійно. Проте, за даними розвідки там вороги почали перегрупування військ.

Окрім цього, русня почала вести активну розвідку позицій наших воїнів у східній частині Миколаївської та північно-західній частині Херсонської областей

19:05

Маріуполі окупанти почали роздавати газети з «ДНР».

19:02

Перші кадри евакуації цивільних з «Азовсталі». Нагадаємо, що перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на вільну від окупантів територію. Завтра їх зустрічатимуть у Запоріжжі.

Фото: Reuters

Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»
Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»

Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»
Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»

Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»
Евакуйовані цивільні з «Азовсталі»

19:00

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18.00:

  • На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції Сил оборони із мінометів в районах н.п. Уди та Прудянка. Також російські окупанти зазнали втрат в районі н.п. Старий Салтів
  • На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці
  • На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався встановити повний контроль над н.п. Рубіжне та Попасна, успіху не мав, також зазнав втрат.
  • російські окупанти безуспішно здійснювали штурмові дії в районі н.п. Озерне та Мар’їнка. Також ворог зазнав втрат в районі н.п. Времівка та Зелене Поле
  • На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг
  • російські окупанти продовжують протиправні дії проти громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Перешкоджають вільному переміщенню наших громадян на незахоплену росіянами територію України. Також загарбники продовжують спроби формувати систему так званої влади на тимчасово захоплених територіях

18:30

На Миколаївщині вибухнув склад з добривом. В ОК «Південь» розповіли, що рашисти продовжують обстрілювати їхні позиції з артилерії та мінометів. У результаті орієнтовно 600 кг добрива вибухнули, виникла пожежа. 

Рятувальники оперативно спрацювали, тож хімічної загрози для навколишнього середовища та людей немає. На щастя, поки що про постраждалих у результаті цього інциденту немає

18:19

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія спільно з віце-прем'єркою Іриною Верещук прокоментували евакуацію із заводу «Азовсталь».

Зараз уже можу сказати, що часткова евакуація мирних жителів з «Азовсталі» пройшла успішно. Понад 100 українців, серед яких діти, жінки, люди похилого віку, нарешті в безпеці", – написав Арахамія

17:53

Розпочалася евакуація цивільних з Азовсталі. Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі, – про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у твітері.

17:33

ООН підтвердила, що просто зараз триває евакуація цивільних людей із «Азовсталі», передає Бабель. Прессекретар Органзіації з гуманітарних питань Савіано Абреу повідомив агенції AP, що людей намагаються вивезти спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста та в координації з українськими та російськими чиновниками. Він назвав ситуацію «дуже складною» і додав, що наразі не розголошуватиме більше подробиць

16:50

Годину тому стався вибух в Ізюмі у районі штабу 2 армії окупантів, пише ICTV/

За попередніми даними, там перебував начальник Генштабу рф Валєрій Гєрасімов, його поранено. Загинув охоронець. Також загинув генерал Симонов та 20 старших офіцерів. Ймовірно, під завалами ще багато загиблих.

16:30

На окупованій частині Луганщини, Донеччини, Херсонщини й Запоріжжя росіяни вкрали й вивезли до росії кількасот тисяч тонн українського зерна.

Про це йдеться у фейсбуці Міністерства аграрної політики та продовольства.

Для проведення посівних робіт та внутрішнього споживання на тимчасово окупованих територіях Луганщини, Донеччини, Херсонщини й Запоріжжя було близько 1,5 млн тонн зерна. Кількасот тисяч тонн загарбники вкрали та вивезли до Росії.

16:19

Близько 40 цивільних прибули з Маріуполя до тимчасового центру для переміщених осіб у селі Безіменне у Донецькій області, яке перебуває під окупацією — українська служба Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

За даними кореспондента Reuters, всі вони покинули територію, прилеглу до заводу «Азовсталь».

Людей доставили на автобусах з українськими номерними знаками у супроводі конвою російських військових та автомобілів з символікою ООН.

16:07

Армія РФ обстріляла село на Дніпропетровщині — одна жінка поранена, повідомив керівник ОВА Резніченко.

15:30

Міністерство освіти і науки України призначило виконувачкою обов'язків ректора  Херсонського національного технічного університету Олену Чепелюк. Юрій Бордачов залишається Радником ректора.

15:05

Чергові обстріли Богодухівського району на Харківщині - розпочато провадження, повідомляє Офіс Гепрокурора у телеграмі.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, вранці 1 травня 2022 року російські військові обстріляли села у Богодухівському районі. Внаслідок обстрілу у селі Уди пошкоджено два житлових будинки та навчальний заклад. У селі Баранівка руйнувань зазнали господарські приміщення фермерського господарства.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчими Управління СБУ в Харківській області.

14:19

В Херсонській області від тортур російських загарбників загинув ветеран АТО з села Абрикосівка Назар Кагальняк.

Про це повідомила уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

Відомо, що після АТО чоловік переніс два інфаркти та складну операцію на серці.

Денісова  розповідає, що окупанти викрали чоловіка з дому, жорстоко били та піддавали катуванням за те, що він колишній учасник бойових дій. Понівеченого АТОвця російські військові привезли додому. Його стан критично погіршився, після чого чоловіка доставили в лікарню міста Олешки, де він згодом помер. Двоє неповнолітніх дітей українського захисника залишилися сиротами, оскільки останні п’ять років він їх доглядав без дружини.

 

«Тортури Назара це воєнний злочин, оскільки згідно зі статтею 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, особи, які не беруть активної участі у воєнних діях, зокрема зі складу збройних сил, які склали зброю, а також ті, які припинили участь у воєнних діях у зв'язку з хворобою, пораненням, триманням під арештом чи з будь-якої іншої причини, не мають жодним чином переслідуватися», – наголошує Денісова.

14:14

Кабмін прийняв постанову «Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі рибного господарства».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що війна Росії проти України докорінно змінили сферу дії зобов'язань, які підлягають виконанню відповідно до Угоди від 24 вересня 1992 р між Урядом України та Росії про співробітництво в галузі рибного господарства.

«У таких умовах, передбачені Угодою цілі, зокрема в частині заходів з управління морських живими ресурсами, у межах економічних зон та континентального шельфу, знехтувані державою агресором, а інструменти для ïx досягнення не можуть бути реалізовані в подальшому», – заявили в міністерстві.

13:44

Російські окупанти за минулу добу, 30 квітня, тричі обстрілювали Харків. Ворог завдав удари артилерії та реактивних систем залпового вогню. 

Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в Telegram.

«За добу росіяни завдали по Харкову 3 обстріли із артилерії, та реактивних систем залпового вогню. Постраждали Салтівка, П’ятихатки, район аеропорту. За добу 1 людина постраждала у Балаклійському районі», – йдеться в повідомленні. 

Він також зазначив, що російські війська зменшили інтенсивність обстрілів. Зокрема, це заслуга ЗСУ, які звільняють населені пункти Харківщини від окупації. В тому числі і ті, звідки росіяни обстрілювали житлові квартали Харкова.

«Але не варто втрачати пильність. Буквально кілька годин тому окупанти знову обстріляли Дергачівську громаду, є 1 постраждалий», – додав Синєгубов.

13:32

У Дніпропетровській області російські окупанти завдали удар з артилерії по Синельниківському району.

Про це на своїй сторінці в соцмережі написав голова Дніпропетровської військової адміністрації Валентин Резніченко.

«У нас «приліт» у Синельниківському районі. Людей не зачепило. Ракета влучила  у склади агропідприємств. Один пустий, інший з зерном. Вони зруйновані. Орки з хворобливою впертістю «демілітаризують» наші склади», – наголосив Валентин Резніченко.

13:24

У Маріуполі сьогодні можлива евакуація мирного населення до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ «Порт Сіті», повідомляє міська рада Маріуполя.

13:05

Українські військові атакували тимчасово окупований острів Зміїний, повідомляє оперативне командування «Південь».
Світ став чистішим на:

  • 42 російських окупанти;
  • три російські зенітні установки;
  • зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10»;
  • машину зв’язку – серверну з телекомунікаційним обладнанням.

12:58

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що із 1 травня споживачам Луганщини подаватимуть неодорований газ, без специфічного різкого запаху.

Про це Гайдай повідомив у Telegram.

«Краматорське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів повідомило АТ «Луганськгаз» про ризики та ускладнення з доставки речовини для проведення одоризації природного газу для споживачів. Подібна ситуація склалася через російське вторгнення на територію України. Тож, із 1 травня споживачам Луганської області відбуватиметься подача неодорованого газу», – пояснив він.

Гайдай закликав бути вкрай обережними та дотримуватись правил безпечного користування природними газом.

12:51

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.05 орієнтовно склали:
  • особового складу – близько 23 500 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1026 (+18) од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 2471 (+26) од,
  • артилерійських систем – 451 (+15) од,
  • РСЗВ – 151 (+0) од,
  • засоби ППО – 80 (+3) од,
  • літаків – 192 (+2) од,
  • гелікоптерів – 155 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1796 (+20) од,
  • кораблів/катерв – 8 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 245 (+13).
  • спеціальної техніки – 32 (+0).
  • крилатих ракет – 84.

12:39

СБУ знешкодила ДРГ, яка була агентом генштабу збройних сил рф і збиралася збити пасажирський літак над територією росії чи білорусі. В атаці росіяни мали намір безпідставно звинуватити Україну та її партнерів. СБУ встановила, що росіяни хотіли обстріляти цивільний борт з переносного зенітно-ракетного комплексу «Stinger», повідомляє Оперативний ЗСУ.

12:02

Харківська ОВА закликала жителів північних та східних районів Харкова не виходити з укриття упродовж усього дня навіть за відсутності повітряної тривоги. Це пов'язано це з інтенсивними обстрілами Харкова, зокрема Салтівки.

11:58

Маріупольська міська рада повідомила, що бере режим радіомовчання і наразі не даватиме коментарів про ситуацію з евакуацією.

11:25

За вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України Президент Володимир Зеленський нагородив спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги, повідомили на офіційному сайті Президента України.

11:17

На Донеччині, воїни 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України з ПТРК «Стугна-П» в черговий раз знищили танк російських окупантів, повідомив пресцентр командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

11:07

Російські окупанти відключили зв’язок та інтернет в Херсонській та частині Запорізької областей, повідомляє Держспецзв’язку.

«Учора жителі Херсонської та частини Запорізької областей спочатку відчули перебої з інтернетом та мобільним зв’язком, а потім ці послуги зникли на значних територіях. Наразі стало відомо, що причинами відсутності зв’язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах», – дослівно Держспецзв’язку.

 У Держспецзв’язку зазначили, що відсутність зв’язку та інтернету «є нічим іншим, як черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни… та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій Росії».

10:31

Російські війська зосередили зусилля на штурмі села Оріхове в Луганській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай вранці 1 травня.

«Після окупації Новотошківського росіяни зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Точаться дуже інтенсивні стрілецькі бої – вулиця за вулицею. Також ворогом був організований штурм Золотого-4 – хутора Вільного. Штурмові групи виходили під прикриттям артилерії та танків, але були відкинуті», – написав він у своєму телеграм-каналі.

За даними Гайдая, російські війська також намагалися обстрілювати Катеринівку та Нижнє з літаків, а Золоте-3 зруйноване на 70%.

Голова ОВА також закликав жителів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного та Гірської громади виїздити, анонсувавши евакуацію на 1 травня. За його словами, обласна влада мусила зупинити евакуацію з Попасної після того, як втратила зв’язок з людьми у двох автобусах 29 квітня.

«У попаснян було багато можливостей виїхати раніше: декілька разів евакуаційний потяг рушив із місцевого залізничного вокзалу, а потім – з Комишувахи. Дуже довго автобуси могли дістатися центру міста. Тепер все складніше. Тому не чекайте до останнього. Поки є можливість – виїжджайте якомога далі від «руського миру», який не жаліє ані жінок, ані дітей. Збережіть життя», – порадив Гайдай.

10:24

На Херсонщині російські військові викрали депутата Ігоря Протоковило.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Каховської міської ради.

«Відомо, що 19 квітня із власного будинку військові РФ забрали депутата Новокаховської міської ради, керівника дачного селища Ігоря Протоковило (1989 р.н.). Наразі його місцезнаходження невідоме», – йдеться у повідомленні.

10:10

Над Одесою збили російський безпілотник-розвідник, повідомили в оперативному командуванні  «Південь».

09:56

В Одесі пролунали вибухи. Згодом повідомили, що це результат роботи ППО.

09:54

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім підтвердив вибухи у області. «Окупанти проти українських добрив. Хмара вже біла, перевіряємо склад повітря», — повідомив він.

09:41

Ситуація в регіонах станом на 8.00:

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині, Київщині та Чернігівщині. 

У Запорізькій області: локальні бої по всій лінії зіткнення, артилерійські обстріли військових позицій українських воїнів та мирних кварталів сіл, селищ та міст регіону.

Дніпропетровщина: Один обстріл Зеленодольської громади. Влучили по околиці одного з сіл громади. Ніхто не постраждав. Детальна інформація уточнюється 

Харків: ніч порівняно спокійна, були поодинокі обстріли східних житлових районів, постраждалих немає. За добу по місту та області внаслідок обстрілів окупантів виникли 9 пожеж, зокрема — в Ізюмському районі, в Харківському районі та Чугуївському районі.

В Ізюмі тривають бої.

Луганщина: за добу 19 разів росіяни відкривали вогонь по житлових кварталах міст та сіл Луганщини: масовані артилерійські обстріли витримали Сєвєродонецьк та Лисичанськ, по Рубіжне та Попаснянщина. Вночі — обстріл Рубіжного. 1 загиблий, 1 поранений. У Комишувасі (поблизу Попасної) зруйновано будівлю сільради, школу та багатоквартирний будинок. У Лисичанську перебито газогін.

Донеччина: активні бойові дії по всій лінії фронту. За вчорашню добу — 9 поранених цивільних, з них 4 — діти. Зранку повідомлення про смерть цивільного у Лимані - був поранений вчора ввечері.

Мар’їнська ВА — перебито електромережу, і через це знеструмлене місто Красногорівка. Триває евакуація. За вчора було евакуйовано 435 людей. 

Херсонщина: тривають вибухи та обстріли на території області. Ситуація в області залишається складною.

7:03

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

Для нарощування темпів наступальної операції командування збройних сил російської федерації продовжує вживати заходів з посилення ударного потенціалу своїх військ. До прикордонних з Україною районів залізничними шляхами перекидається зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння і військова техніка.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують прикриття кордону у Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України з території республіки білорусь, а також здійснення противником провокацій на зазначеній ділянці державного кордону України.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ з території Брянської області. 

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати авіаційні удари та вогневе ураження артилерією по Харкову. Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Триває посилення ударного угрупування противника. До визначених районів  переміщено до 300 одиниць озброєння і військової техніки та прибуло близько тисячі мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

З метою протиповітряного прикриття наступаючих військ у чотирьох визначених районах противник розгорнув два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК «Бук-М2» та ЗРК «Тор-М». 

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення. Ворог намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій наших військ. 

На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку Кримки та Олександрівки. 

На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії на напрямку Новотошківське - Оріхове. Закріплюються на досягнутих рубежах. З метою недопущення маневру наших сил і засобів здійснюють їх блокування у визначених районах.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону наших підрозділів на напрямку Оленівка - Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на міста Миколаїв і Кривий Ріг. 

За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони уразили дев’ять повітряних цілей: два літака Су-25 та сім БпЛА.

Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено вісім танків, одну артилерійську систему, двадцять чотири одиниці бойової броньованої техніки, одну спеціальну машину та п’ять автомобілів (два паливозаправники включно). 

6:18

У Міністерстві інфраструктури України ухвалили рішення про закриття окремих морських портів у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії та неможливістю обслуговувати судна та пасажирів, про це йдеться в наказі відомства від 28 квітня № 256, передає Урядовий портал.

Тимчасово закриють морські порти:

  • Бердянськ
  • Маріуполь
  • Скадовськ
  • Херсон

Таке рішення ухвалили у зв’язку з неможливістю обслуговувати судна і пасажирів, проводити вантажні, транспортні та інші пов’язані з цим види господарської діяльності, забезпечити належний рівень безпеки судноплавства тощо.

«Ми неодмінно поновимо роботу зазначених морських портів після перемоги України над російським окупантом», – ідеться в повідомленні.

3:44

Американська компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі, пише «Суспільне.Новини» з посиланням на твіт журналіста New York Times Крістіана Тріберта.

На оприлюднених знімках видно, що приміщення і конструкції сталеливарного заводу практично зруйновані у результаті бомбардувань і артилерійських ударів російської армії.

«На першому зображенні показаний загальний вигляд заводу, на другому зображенні трохи більший план, а на третьому зображенні найближчий вид на частину ділянки», — зазначив журналіст.

Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі
Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі

Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі
Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі

Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі
Знімки заводу «Азовсталь» у Маріуполі

02:02

Окупанти викрали старосту села Зміївка, що на Херсонщині, Миколу Курівчака. Перед тим окупанти проводили обшуки по всьому селу. 

Про це 30 квітня повідомив депутат обласної ради Ігор Йосипенко.

01:02

Російські окупанти продовжують обстрілювати Запоріжжя. 30 квітня ворожі снаряди прилетіли у два фермерські господарства. Тварини загинули, – повідомляє Запорізька ОВА.

00:50

У Запорізькій області окупанти почали скуповувати зерно у фермерів за вдвічі заниженими цінами, – повідомляє Запорізька ОВА.

Якщо хтось відмовляється від такої «співпраці», зерно забирають силою, погрожуючи зброєю.

00:49

Протягом доби в Донецькій області загарбники поранили дев'ятьох мирних жителів, в тому числі чотири дитини. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

00:45

Оперативне командування «Південь» звітує. За добу на південному напрямку наші воїни знищили:

  • 42 рашисти;
  • 2 БПЛА «Орлан-10»;
  • 1 станцію радіоелектронної боротьби «Реппелент-1»;
  • 3 ЗРК, у тому числі «Стріла-10»;
  • 1 машину зв’язку.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024