стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 21 квітня

21 Квітня 2022, 22:39
Японська залізниця пофарбувала потяг у синьо-жовті кольори на знак солідарності з Укрзалізницею 4597
Японська залізниця пофарбувала потяг у синьо-жовті кольори на знак солідарності з Укрзалізницею

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:39

Міністр оборони Ізраїлю у середу, 20 квітня, санкціонував постачання шоломів і жилетів українським рятувальним службам на тлі російської агресії. 

Таким чином Ізраїль вперше з початку повномасштабної війни передасть Україні оборонну допомогу.

22:37

Упродовж останніх двох тижнів добровольці приходили до посольства рф в столиці Ефіопії Аддис-Абебі, сподіваючись поїхати за грошову винагороду воювати на боці росії в Україні — Reuters.

У The Times навели дані представника розвідки однієї західної країни, що в сусідній Еритреї існують плани надіслати 5 тисяч добровольців до лав російської армії в Україні.

21:36

Велика Британія вирішила надати Україні фінансову допомогу у розмірі 500 мільйонів доларів кредитних гарантій.

21:13

Данія допоможе відбудувати Миколаїв.

Данська прем'єр-міністерка запевнила, що Данія та Україна – друзі надовго. І країна  візьме на себе лідерство у відбудові Миколаєва, який потерпає від обстрілів російських військових.

21:08

Володимир Зеленський звернувся до парламенту та народу Португалії з проханням передати Україні танки «Леопард», бронетранспортери та протикорабельні ракети «Гарпун» для захисту від російської агресії.

20:23

Президент США Джо Байден оголосив про нову ініціативу «Об'єднаємося для Україну» на підтримку українців, які прагнуть переїхати до США на тлі російського вторгнення.

19:59

У Пентагоні конкретизували інформацію про військову допомогу Україні, – пише Politico.

Зокрема, США відправлять до України:

  • гаубиці калібру 155 мм – 72 одиниці;
  • тягачі для гаубиць – 72 одиниці;
  • БПЛА Phoenix Ghost;
  • Польове обладнання та запчастини.

19:39

Велика Британія впровадила нові санкції проти росії, – пише Україна 24.

Зокрема, йдеться про заборону на імпорт дерева та низки товарів розкоші, а також підвищення мита на торгівлю з рф.

Окрім цього до санкційного списку внесено 26 нових осіб та компаній.

19:35

Євросоюз впровадив санкції «за допомогу великим російським компаніям та державним холдингам обходити обмежувальні заходи ЄС, діючи як субпідрядник» проти українського бізнесмена Сергія Курченка.

«Кухар путіна» Євгеній Пригожин теж втрапив у цей список. «За дії, які підривали та загрожували територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України», – йдеться у повідомленні.

19:33

Данія готова взяти участь у відбудові Миколаєва. Про це під час візиту в Україну заявила прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, – пише Україна 24.

17:59

Данія виділяє $90 мільйонів для озброєння України. Про це заявила прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

17:54

Словенія передасть Україні велику кількість своїх основних бойових танків Т-72, а натомість отримає від Німеччини бойові машини піхоти Marder та колісні бронеавтомобілі Fuchs, – пише Українська правда.

17:42

Кораблям під прапором рф заборонили входити в порти США, – пише Україна 24.

17:40

США нададуть військову Україні допомогу на $800 мільйонів. Новий пакет включає важку артилерію, гаубиці і тактичні дрони. Йдеться також про додаткові $500 мільйонів українському уряду для стабілізації економіки. Про це заявив президент США Джо Байден під час брифінгу щодо ситуації в Україні.

15:01

У разі застосування росією зброї масового ураження Великобританія лишає за собою право самостійно, не консультуючись з іншими країнами НАТО, завдати удару у відповідь, – заявив прем′єр-міністр Борис Джонсон.

14:41

 Велика Британія розширила перелік підсанкційних осіб та компаній, – пише Україна 24.

Обмеження наклали на:

  • чотирьох російських командувачів, яких вважають відповідальними за воєнні злочини,
  • екснардепа Іллю Киву,
  • дружину олігарха Германа Хана Анжеліку,
  • гендиректора російської залізниці Олега Бєлозьорова
  • першого заступника директора фсб Сергія Корольова.  

Також під санкції потрапили чотири компанії:

  • концерн «Калашников»,
  • Арзамаський машинобудівний завод,
  • холдинг «Військово-промислова компанія»
  • Державна транспортна лізингова компанія росії

 

14:31

Прем‘єр-міністр Іспанії Педро Санчес разом зі своєю колегою із Данії Метте Фредеріксен відвідав розбиту окупантами Бородянку на Київщині.

13:54

Голова Кабінету представників світлани Тихановської Валерій Ковалевський та його команда передали батальйону Кастуся Калиновського транспорт, техніку та гуманітарну допомогу, привезені з Литви. 

«Ми впевнені, що ці машини добре послужать при обороні України та звільненні Білорусі. Все це стало можливим завдяки підтримці небайдужих білорусів. Солідарність – наша головна зброя», – додав Валерій Кавалевський.

13:43

Парламент Латвії слідом за Естонією теж проголосував за визнання воєнних злочинів росії в Україні геноцидом українського народу, повідомляє Бабель.

13:21

Естонія стала першою країною у світі, яка визнала воєнні злочини росії в Україні геноцидом проти українського народу. Це рішення естонський парламент ухвалив одноголосно, повідомляє Бабель.

«Російська Федерація здійснила акти геноциду, зокрема і масові звірства, щодо мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема у містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Вони полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, зґвалтуванні, а також оскверненні трупів», — йдеться в заяві.

У 1993 році Естонія теж стала першою у світі, яка визнала вчинений радянською владою Голодомор геноцидом українського народу.

12:41

Австрійська нафтогазова компанія OMV після початку масштабного вторгнення росії в України припинила імпорт та переробку російської нафти.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 
«США та їхні європейські союзники відреагували на загарбницьку війну росії проти України широкими економічними санкціями. Оскільки цього виявилося недостатньо, щоб зупинити російський напад, Україна вимагає повного енергетичного ембарго проти росії. Однак європейці ухиляються від цього, оскільки їхня залежність від російського газу та нафти надто велика. Але Австрія вже зараз не отримує взагалі нафту з росії», – йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, що, на відміну від Німеччини, яка отримує більше третини свого імпорту нафти з рф, для Австрії відмовитися від російської нафти було порівняно легко: у 2021р. лише 7,8% або 596 тис. тонн австрійського імпорту нафти припадало на країну-бензоколонку.
 
«Закупівля нафти з росії завжди була на низькому рівні, з початком війни ми замінили її іншою нафтою з ринку», – заявив речник OMV.
 

Водночас, Австрія залишається залежною від російського природного газу – 80% цього палива країна імпортує з рф.

11:32

Німеччина веде переговори з країнами ЄС та НАТО, які можуть надати Україні важке озброєння радянського виробництва.

Про це заявила міністр оборони Крістін Ламбрехт, пише Європейська правда.

Ламбрехт чітко дала зрозуміти, що Німеччина не може постачати Україні важке озброєння із запасів Бундесверу, тому відбуваються переговори з партнерами з ЄС та НАТО.

Йдеться про те, що країни, які нададуть важке озброєння Україні, пізніше отримають заміну від німецької промисловості.

«Йдеться про танки, про бронетранспортери, про різні варіанти, які можуть надати окремі країни. Зараз ми ведемо переговори, і зараз це відбувається дуже швидко», – сказала Ламбрехт.

На запитання, коли саме Україна отримає це важке озброєння, Ламбрехт сказала: «Йдеться про найближчі дні. Усі військові експерти впевнені, що наступні два тижні будуть вирішальними у боротьбі України з Росією, і ми маємо підтримувати цю боротьбу».

10:25

До Києва із візитом прибули прем’єр-міністри Данії Метте Фредеріксен та Іспанії Педро Санчес, повідомляє Бабель.

09:31

Індія відмовила в дозволі на посадку на своїй території літака Сил самооборони Японії, призначеного для доставки гуманітарної допомоги біженцям з України.
 
Про це повідомила керівник правлячої Ліберально-демократичної партії Японії Санае Такаїчі, передає Укрінформ.
 

Як зазначається, в Індії японський уряд планував завантажити в літак гуманітарну допомогу і доставити її в Польщу і Румунію. Допомогу запросило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Інших деталей не наводиться.

09:27

Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною, хоча німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

Як повідомляє Європейська правда, про це пише Bild, у розпорядженні якого є українські та німецькі списки.

У списку, спрямованому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російським вторгненням, була низка важких озброєнь: танки «Leopard», БТР «Puma» та «Marder», БТР «Boxer», «Fuch».

Крім того, Україна повідомила федеральний уряд і промисловість Німеччини про гостру потребу в реактивних системах залпового вогню та протикорабельних ракетах, а також протитанкових ракетах типу «Milan» і «Spike».

 

Ще в середині березня майже все озброєння, яке запросило Україна, було в списку поставок німецької промисловості – навіть сучасні танки Leopard 2.

За даними видання, після цього Міноборони на настійну вимогу канцелярії Олафа Шольца почало скорочувати списки і в результаті перелік можливого експорту озброєнь німецької військової промисловості в Україну скоротився з 48 до 24 сторінок.

Зникло все важке озброєння, яке німецька промисловість хотіла продати Україні. З 15 початкових запитів України на озброєння залишилося лише три, причому деякі з них мають альтернативи.

Загальна вартість усіх «консолідованих» німецьких озброєнь для України становить лише 307 мільйонів євро, хоча уряд Німеччини заявляв про виділення 1 млрд євро, більша частина якого нібито мала піти Україні.

У німецькому експортному списку озброєнь, складеному в дуже загальних рисах з міркувань безпеки, є транспортні засоби, особисте спорядження, датчики та засоби розвідки, боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення, зброя та стрілецька зброя, а також «польове обладнання» для України.

Видання зазначає, що планується постачання сучасних пристроїв, таких як високотехнологічні радари та дистанційно керовані бойові модулі для встановлення на українську бронетехніку.

Транспортні засоби включають модернізовані повнопривідні автомобілі, броньовані вантажівки, броньовані автобуси та майже 100 важких напівпричепів HX81 для швидкого перевезення українських танків.

Але важкого озброєння у списку немає.

Повідомляється, що Міністерство оборони України після отримання інформації про скорочений список надіслало німецькій стороні ще два запити: 9 квітня Київ знову запросив у Берліна танки «Leopard-2» та самохідні гаубиці, а 16 квітня – зенітно-ракетні комплекси «IRIS-T».

За даними видання, ︎німецький уряд проігнорував ці листи.

19 квітня канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина не постачає важке озброєння, оскільки цього не роблять і інші країни, наприклад, США, Канада, Великобританія, Франція.

Насправді США та Великобританія, а також Австралія та Нідерланди постачають важке озброєння в Україну.

Речник уряду Німеччини заявив, що Берлін більше не бачить можливості постачати в Україну зброю із запасів Бундесверу.

08:45

Литва передала Україні важкі міномети, щоб допомогти у боротьбі з російською агресією.

Про це заявив міністр оборони Литви Арвидас Анушаускас, пише Європейська правда. 

«Ми передали Україні важкі міномети. Цифр я не називатиму, але передали ми багато», – зазначив він. 

08:35

Міністри фінансів країн Групи семи у спільній заяві повторили осуд війни рф проти України, підкресливши, що через ці обставини продовжувати традиційну співпрацю з росією неможливо. 

Про це повідомляє Європейська правда.

Вони наголосили, що це неспровокована і невиправдана агресивна війна, яка кричуще порушує міжнародне право. 

«Цей осуд поділяють 141 країна світу в ООН, і на цьому наголошували більшість членів G20 сьогодні вранці», – зауважили міністри. 

Вони нагадали про рішення Міжнародного суду ООН, яке зобов’язує росію зупинити війну, розв’язану під приводом нібито запобігання «геноциду» в Україні, та закликали негайно вивести війська з території України. 

«Ми приєднуємося до заяв наших лідерів і глав МЗС від 7 квітня про найсуворіше засудження жахливих звірств, скоєних російськими військовими… Міжнародним організаціям та форумам не варто і далі вести відносини з Росією «як завжди». Ми будемо тісно співпрацювати з партнерами, щоб діяти належним чином на основі спільних інтересів та правил відповідних інституцій. Ми висловлюємо жаль у зв’язку з участю Росії у міжнародних форумах, зокрема G20, зустрічах Міжнародного валютного фонду та Світового банку цього тижня», – йдеться у заяві.

 

Західні ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомляли, що низка західних посадовців влаштували бойкот участі росії у зустрічі Групи двадцяти та демонстративно вийшли з зали під час виступу міністра фінансів РФ.

Першими вийшли міністерка фінансів США Джанет Єллен та голова ЄЦБ Крістін Лагард, далі – ще кілька посадовців, у тому числі голова Федерального резерву США Джером Павелл і віцепрем'єрка Канади Христя Фріланд.

Можливий бойкот зустрічі G20 через дії Ррсії та ідея про її виключення з цього формату обговорювалися у багатьох західних столицях – відповідні заклики на найвищому рівні лунали від СШАКанади, Британії. Проте у Групі двадцяти це підтримали б не всі члени, зокрема Китай та Індонезія, яка цього року головує в G20. 

08:28

росія відхилила пропозицію Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша оголосити чотириденну гуманітарну паузу на Великодні свята для виведення цивільних осіб із Маріуполя та доставки гумдопомоги в постраждалі райони.
 
Про це в середу написав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Твіттері, повідомляє Укрінформ. 
 

«Антоніу Гутерреш закликав установити з 21 квітня «великодню гуманітарну паузу» для організації гуманітарних коридорів і евакуації цивільних. Позиція московського фюрера була озвучена вже за декілька годин на Радбезі Послухайте й ви! Не мені ж одному це трійло (отруту – ред.) регулярно терпіти», – зауважив Кислиця.

Заступник російського постпреда рф при ООН дмитро полянський назвав пропозиції про припинення вогню «псевдомиротворчими, брехливим й нещирими», заявивши, що пауза дала б Україні «передишку» для отримання зброї.

7:21

До України за останні кілька днів  прибули п'ять літаків із військовою допомогою, — заявила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

Найближчим часом заплановано прибуття ще понад шести рейсів зі США із ще більшою кількістю обладнання.

«Ми працюємо з українцями та українськими військовими, щоб точно визначити, яка допомога в галузі безпеки їм потрібна на цьому етапі війни. Це включає збільшення постачання артилерії та боєприпасів», — зазначила Псакі.

6:41

росія відповіла відмовою на пропозицію генсека ООН Антоніо Гуттеріша про введення в Україні 4-денної «Великодньої гуманітарної паузи».

6:21

Генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс заявив, що існують юридичні підстави та можливості для того, щоб Путін постав перед судом.

6:07

Міністри фінансів країн G7 заявили про додаткову підтримку Україні на суму понад $24 млрд на 2022 рік і готові її збільшити в разі потреби.

4:37

В Естонії пройшов друге читання законопроєкт про поправки до Пенітенціарного кодексу, згідно з яким передбачається покарання за публічну демонстрацію символів, пов'язаних з підтримкою, виправданням актів агресії, геноциду, злочину проти людства або воєнного злочину.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR.

Згідно з законопроєктом, за відповідний злочин може призначатися покарання у вигляді штрафу до 1200 євро або арешту. У випадку юридичних осіб штраф може становити до 32 тисяч євро.

1:37

Білий дім повідомив, що президент Сполучених Штатів Джо Байден реагує на кадри з України, і з Маріуполя зокрема, із сумом і страхом за людей, пише УП.

Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Білий дім продовжує закликати російські сили гарантувати безпечний прохід для цивільних з Маріуполя.

0:10

Сполучені Штати турбує посилення у Китаї російської дезінформації про НАТО та війну в Україні.

Як повідомляє «Європейська правда», така заява заступниці Держсекретаря США Венді Шерман розміщена на сайті Держдепу.

«Вона висловила занепокоєння США стосовно підтримки Китаєм російської агресії, в тому числі шляхом посилення російської дезінформації про НАТО та російську війну проти України, та закликала до продовження трансатлантичної координації з метою захисту заснованого на законах міжнародного правопорядку», – вказано у повідомленні.

Це не єдина розмова про Китай топурядовців США.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони США Ллойд Остін вперше за останні місяці провів розмову із своїм китайським колегою, висловивши йому занепокоєння американської щодо можливого надання Китаєм військової допомоги РФ.

Міноборони Китаю у відповідь зазначає, що у відповідь Пекін «вимагає, щоб США припинили свої військові провокації на морі та не використовували українське питання, щоб дискредитувати, підставляти, погрожувати чи здійснювати тиск на Китай».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024