стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 17 квітня

17 Квітня 2022, 22:45
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5410
Війна

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:45

З перших днів війни Україну підтримує далекий Тайвань. У столиці Тайбеї сьогодні знову пройшла акція «We all are Ukrainians».

21:35

В Індії вирішили скасувати плани про закупівлю 48 вертольотів Мі-17 V5 у росії, – пише Українська правда.

18:19

У перші дні війни Україна звернулася до Молдови з проханням передати Міг-29, що перебувають на балансі і не використовуються, – йдеться у статті «Європейської правди» .

Тому, за даними ЄП, у перші дні російського вторгнення керівництво України зверталося до уряду Молдови з проханням продати або передати Україні бойову авіацію молдовських ВПС.

На балансі Міноборони Молдові перебувають 6 винищувачів Міг-29, що базуються на авіабазі в селі Маркулешти, у північній частині країни. За офіційними даними, всі вони у робочому стані, але літаки давно не піднімалися у повітря. Кишинів тривалий час намагався їх продати, аукціон не дав успіху.

Однак джерела видання стверджують, що Київ на своє прохання отримав категоричну відмову від керівництва уряду Молдови, з поясненням «ми не хочемо дратувати Росію». У Молдові вважали, що РФ вважатиме це порушенням принципу нейтральності.

16:55

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму великодньому привітанні згадав про війну і підтримав українців.

«Бажаю вам і вашим сім'ям щасливого Великодня і кількох днів, щоб набратися сил і надії. Тому що війна серед Європи нас усіх гнітить. Йдеться про мир та свободу, і тому ми всі підтримуємо українців і стоїмо на їх боці», — написав канцлер у Twitter.

16:16

У всіх державах Європейського союзу, які мають морські або річкові порти, почала діяти директива ЄС про заборону входу до портів кораблів, що пов'язані з РФ.

Про це повідомляє кореспондент «Європейської правди».

П’ятий пакет санкції ЄС містить норму про те, що вхід до морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором. 

Як порахували у Єврокомісії, наразі діє 2873 торгівельних корабля, з російським прапором, всі вони потраплять під санкції. Зміна формальної реєстрації не допоможе обійти цю санкцію:  рішення ЄС поширюється також на усі кораблі, що позбавилися російського прапора після 24 лютого 2022 року.

 

Існує загальноєвропейський виняток з цього правила – рішення не буде поширюватися на ті кораблі, що опинилися у скруті – наприклад, подали сигнал SOS (Mayday). Рішення про допуск таких кораблів буде ухвалюватися індивідуально.

Також державам-членам дозволено ухвалювати обгрунтовані винятки, як-то для суден, які перевозять енергоносії, продукти харчування та фармацевтичні препарати до країн ЄС.

Деякі держави окремо наголошують, що заборона буде стосуватися також приватних яхт та пасажирських суден, що не перевозять комерційний вантаж. В Естонії вирішили, що норма діятиме для кораблів понад 15 метрів довжиною, розрахованих на 12 людей та більше.

15:21

Естонія приєдналася до морської блокади Росії.Естонія закрила порти для морських суден з Російської Федерації, в рамках п'ятого пакета санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Як повідомляє ERR, з неділі, 17 квітня, судам під російським прапором заборонено заходити в порти ЄС, в тому числі Естонії. Йдеться про один із санкційних заходів, раніше схвалений Європейським Союзом.

Пресслужба Міністерства економіки і комунікацій Естонії зазначила, що порти Європейського Союзу відтепер також закриті для суден, які змінили свій прапор з російського на інший прапор після 24 лютого.

Судна під прапором РФ, що терплять лихо, можуть у виняткових випадках заходити в порти Естонії з дозволу Департаменту поліції і прикордонної охорони, який заздалегідь визначить необхідність надання допомоги.

15:00

Європейський Союз оголосив про виділення Україні ще 45 мільйонів євро на фінансування гуманітарних проєктів та допомогу українцям, що постраждали від російського вторгнення.

Про це повідомляється у пресрелізі Європейської Комісії, – пише Суспільне.

Фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі 1 млрд євро, обіцяного Європейською комісією на глобальному заході «Stand Up For Ukraine» минулого тижня.

Допомога від ЄС покликана задовольнити найактуальніші гуманітарні потреби, зокрема ті, що пов'язані з медичною допомогою, доступом до питної води та житла. Крім того, гроші мають піти на здійснення заходів проти гендерно зумовленого насильства.

Ще 5 мільйонів євро для фінансування гуманітарної допомоги Європейський Союз надасть Молдові.

«Ми повинні бути готові до подальшого збільшення безжальних нападів Росії на Україну, особливо на сході. З цими додатковими 50 мільйонами євро ЄС продовжує швидко надавати гуманітарне фінансування своїм партнерам з метою подальшого розширення допомоги. Це допоможе людям у важкодоступних районах, які відрізані від доступу до охорони здоров'я, води та електрики, а також тим, хто був змушений тікати та залишити все позаду. Україна, ми з вами», — заявив єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич.

14:04

Болгарія заборонила судам під російським прапором заходити до своїх чорноморських портів у рамках розширених санкцій ЄС.

Про це повідомила Морська адміністрація країни на своєму вебсайті, пише «Європейська правда».

«З 00.00 16 квітня 2022 року вхід до болгарських морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором, а також для всіх суден, які змінили російський прапор або реєстрацію  в морському регістрі на будь-яку іншу державу після 24 лютого 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Винятки зроблені тільки для суден, які потрапили у скрутне становище або потребують гуманітарної допомоги, або суден, які перевозять енергоносії, харчі та фармацевтичні препарати до країн ЄС.

12:29

ЄС виділяє ще 50 мільйонів євро гуманітарного фінансування на підтримку людей, які постраждали від війни Росії проти України.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС у неділю, пише «Європейська правда».

45 мільйонів євро передбачені на гуманітарні проєкти в Україні та 5 мільйонів євро – у Молдові. 

Таким чином загальний обсяг фінансування гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на війну досягає 143 мільйонів євро. 

Це фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі 1 млрд євро, який Європейська комісія пообіцяла на глобальному заході минулого тижня.

Нове фінансування має задовольнити найнагальніші гуманітарні потреби шляхом надання невідкладної медичної допомоги, доступу до безпечної питної води та гігієни, притулку та захисту, грошової допомоги та підтримки проти гендерного насильства.

12:10

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон частину великоднього звернення у неділю промовив українською мовою.

Про це повідомляє «Європейська правда».

У привітанні, висловленому здебільшого англійською, Джонсон сказав, що для українців послання Христа про надію, тріумф життя над смертю та добра над злом відгукується цьогоріч більше, ніж будь-коли раніше.

«Будьте сильні і майте в серці одвагу, ви всі, що уповаєте на Господа», – сказав українською мовою Борис Джонсон.

У ролику, викладеному в офіційному Twitter-акаунті британського прем’єр-міністра, також можна побачити традиційні українські писанки. На піджаку Джонсона видно значок із прапорами Британії та України.

10:49

Адміністрація президента США присвятила дві пам'ятні монети з серії «Історичні моменти» Україні та її президенту Володимиру Зеленському, пише УП.

Білий дім у сувенірному магазині презентував пам'ятну монету, присвячену історичному зверненню Володимира Зеленського до Конгресу США 7 березня 2022 року.

Промову Зеленського там вважають зразковою як для лідера воєнного часу, і вона стоїть на одному щаблі з легендарними промовами Уїнстона Черчілля під час Другої світової війни.

Прибуток від продажу монети буде повністю спрямований на гуманітарну допомогу українському народу.

9:41

Росія може розпочати наступну фазу своєї військової кампанії в Україні вже цими вихідними або на початку наступного тижня, у зв’язку з чим США закликають союзників надати Україні більше артилерії та боєприпасів.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє NBC News з посиланням на двох високопоставлених представників міністерства оборони США.

Офіційні особи під час брифінгу на умовах анонімності заявили, що США працюють над тим, щоб переконати союзників направити в Україну більше артилерії та боєприпасів, щоб вони не закінчилися, коли наступ РФ посилиться. 

За оцінкою США, ескалація може статися найближчими днями, додали вони.

Оцінка зі США надійшла після вибухів, які прогриміли у Дарницькому районі на околиці Києва рано-вранці в суботу. Внаслідок удару одна людина загинула, кілька людей отримали поранення. 

07:56

Фінляндія вважає, що на погрози Росії щодо «наслідків» вступу країни в НАТО не слід звертати занадто значної уваги. Про це Міністр закордонних справ Фінляндії Пеккі Хаавісто заявив у інтерв’ю Yle, пише Верховна Рада України.

За його словами, це не новина, що Росія виступає проти розширення НАТО. І не новина, що якщо НАТО розшириться, то Росії доведеться враховувати це у своїх оборонних планах. Він зазначив, що погрози влади Росії не вплинуть на рішення Фінляндії стосовно подання заявки на вступ до НАТО. Його планують узгодити у найближчі місяць-півтора, до літніх канікул.

06:39

Латвія сплатила 100 тисяч євро внеску Міжнародному кримінальному суду для підтримки розслідування ним воєнних злочинів Росії в Україні на тлі широкомасштабного вторгнення. Як повідомляє УНІАН з посиланням на Delfi, відповідну пропозицію висунув віце-прем’єр — міністр юстиції Латвії Яніс Борданс, уряд підтримав її на початку квітня.

05:44

Новий пакет санкцій санкції Європейського Союзу проти Росії буде націлений на «Сбербанк» і поставки нафти. Про це заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн газеті Bild am Sonntag, цитують Reuters,, пише Українська правда.

«Ми вивчаємо російський банківський сектор, особливо «Сбербанк», на частку якого припадає 37% цього сектора". І, звісно, питання, пов'язані з енергетикою», – зазначила політикиня.

Фон дер Ляєн також повідомила, що ЄС працює над «розумними механізмами», аби поставки нафти (ембарго – ред.) також можна було включити в наступні санкції.

Голова ЄК також прямо захистила уряд ФРН від звинувачень у тому, що він гальмує запровадження обмежень щодо РФ: «Німеччина погодилася на всі п'ять запропонованих нами пакетів санкцій протягом 48 годин».

05:22

Білий дім у сувенірному магазині презентував пам'ятну монету під номером 7, присвячену історичному зверненню Володимира Зеленського до Конгресу США 7 березня 2022 року, пише Оперативний ЗСУ.

Промову Зеленського там вважають зразковою як для лідера воєнного часу, і вона стоїть на одному ступені з легендарними промовами Уїнстона Черчілля під час Другої світової війни. Прибуток від продажу монети буде повністю спрямований на гуманітарну допомогу українському народу.

04:29

У столиці Литви Вільнюсі біля російського посольства влаштували протест проти воєнних злочинів окупантів в Україні: зґвалтувань жінок та знущання з дітей. Учасниці акції надягнули на голови мішки, нанесли на ноги штучну кров та зв'язали собі руки за спиною, повідомляє Громадське.

Декілька днів тому аналогічну акцію організували у Таллінні. Як зазначила Нерінга Буткуте, одна з організаторок протесту, литовські жінки вирішили взяти приклад з естонок та продемонструвати рішучість та сміливість.

2:45

Починаючи з неділі, 17 квітня, на виконання п'ятого пакету санкцій ЄС у зв’язку із агресією Росії проти України, порти Бельгії припинять обслуговування комерційних кораблів під російським прапором, з дотриманням певних виключень, що передбачені рішенням ЄС. Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті адміністрації одного з найбільших в Бельгії порту Антверпен.

«На основі правил Європейського Союзу, була розроблена дорожня карта для заборони заходу кораблів під російським прапором до портів Бельгії. Ця дорожня карта буде імплементована з неділі, 17 квітня», – йдеться у повідомленні.

00:33

ООН попередила, що закриття портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.

00:24

Президент Володимир Зеленський обговорив з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон оборонну підтримку України та посилення санкцій проти Росії.

Про це глава держави повідомив у Twitter, пише Європейська правда.

«Поговорив з прем'єр-міністром Швеції. Розповів про критичну ситуацію в Маріуполі. Обговорили оборонну підтримку України, посилення антиросійських санкцій. Подякував за підтримку приєднання України до ЄС», - йдеться у повідомленні.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024