стрічка

Білоруська пропаганда про війну в Україні 4 квітня

05 Квітня 2022, 20:08
Білоруська пропаганда про війну в Україні 4 квітня 1927
Білоруська пропаганда про війну в Україні 4 квітня

Щодня білоруські пропагандисти поширюють меседжі, націлені на зміщення фокусу від участі білорусі у війні росії проти України.

Про це повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець», посилаючись на дані телеграм-каналу опозиційних білоруських журналістів «Беларускі Гаюн».

Винятком не стало і 4 квітня. Далі йтиметься про те, які пропагандистські меседжі знайшли і спростували журналісти з цей день.

1. Військове телебачення білорусі опублікувало черговий сюжет про ситуацію на білорусько-українському кордоні.

МЕСЕДЖІ

  • «підрозділи ЗС РБ спільно з МВС, прикордонною службою, МНС та місцевими органами влади «відпрацьовують питання щодо прикриття державного кордону»;
  • «навчання, що відбуваються, дозволять комплексно перевірити наявні знання та навички у військовослужбовців у реальних умовах, у тому числі й на незнайомій місцевості».

СПРОСТУВАННЯ

Сюжет не несе практично ніякої нової інформації. Проте звертає на себе увагу відсутність згадок про війну в Україні (замість цього - лаконічне формулювання «обстановка, що складається»). Також можна помітити зміщення фокусу посилення охорони державного кордону Білорусі (через війну, що йде в Україні) - на проведення навчань (що не так сильно має кидатися обивателю). Продовжуємо спостерігати за розвитком ситуації.

2. Редакція газети «Навіни Старадорожчини» приєдналася до, напевно, вже багатьма забутого флешмобу «Ми на місці!». У матеріали були наведені коментарі солдатів 8 бригади радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

МЕСЕДЖІ

  • «Щодо заяв про нібито нашу відправку на Україну скажу – це неправда. Ми знаходимося у своїй частині та виконуємо навчальні завдання. Ми нікуди не поїхали. Ми вдома»;
  • «Щодо нашої відправки на Україну, то це брехня. Ми всі знаходимося на території військової частини та проходимо службу тут, а не десь в іншій країні»;
  • «Вони (батьки, – прим.) теж переживають через ситуацію в Україні. Але я запевняю, що не варто хвилюватися. Ми вдома, ми на своїй землі. Чуткам вірити не треба».

СПРОСТУВАННЯ

Треба сказати, що для флешмобу «Ми на місці!» була обрана не найкраща військова частина. 8 бригада РХБЗ - це не та військова частина, яка (гіпотетично) перша пішла б у «прорив» в Україну. Найчастіше надбанням громадськості ставала інформація про можливу участь ЗС РБ у війні в Україні підрозділів СЗГ та механізованих бригад (як найбільш боєздатних частин). З іншого боку, які є частини у Стародорожському районі – про такі й написали.

Безумовно, можлива участь військовослужбовців Білорусі у війні в Україні стосується (зокрема) і прихильників чинної влади, чиї чоловіки та сини проходять службу в армії. І перспектива їхньої участі у бойових діях (як наслідок - високий ризик загинути), м'яко кажучи, не тішить рідних та близьких. Тому доводиться продовжувати доводити, що «ми на місці». Інакше й бути не може, коли десятиліттями формується недовіра між громадянами та інституціями влади.

Читайте також: Антивоєнний рух білорусів

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 



Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024