стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 березня

29 Березня 2022, 23:37
Могила у дворі. Маріуполь 15243
Могила у дворі. Маріуполь

Триває 34 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:37

29 березня, російські фашистські війська здійснили 1 атаку на позиції українських захисників.

Інформує Оперативно-тактичне угруповання «Схід».

У ході боїв наші воїни знищили:

особового складу – до 70
танків – 1
БМП – 2
БТР – 1
ББМ Тигр – 1
АТ – 1
 
22:46

Понад 70 людей насильно вивезли з пологового будинку №2 у Лівобережному районі.

Російські окупаційні сили викрали медичний персонал і пацієнток одного з пологових будинків Маріуполя.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада у Telegram.

21:22

Рятувальники, які працюють біля зруйнованої будівлі Миколаївської ОВА, вже дістали з-під завалів 12 загиблих.

 

Про це інформує Суспільне Миколаїв.

Цілий день рятувальники розбирають завали поблизу будівлі. За останніми даними, загинуло вже 12 людей – їхні тіла дістали з-під зруйнованої будівлі.

Ще 33 особи отримали поранення. 18 осіб дістали з-під завалів – вони вже отримують необхідну медичну допомогу.

20:43

На Київщині через авіаудари, які завдали російські окупанти, сталося кілька пожеж на складах із продуктами харчування.

Про це повідомили у Київській обласній прокуратурі.

Як стало відомо, 29 березня окупанти здійснили авіаудар по території Броварського району. Ракета, яку випустили окупанти, потрапила до складів із продуктами харчування, побутової хімії та інших товарів.

Внаслідок авіаудару сталася пожежа. Вогонь охопив близько 20 тисяч «квадратів».

20:15

Завдяки нашому ППО 29 березня мінус один БПЛА та мінус один «всепогодний» винищувач-бомбардувальник.

Інформує повітряне командування «Схід».

19:15

Російські окупанти затримали запорізьку журналістку Ірину Дубченко та відвезли до окупованого Донецька.

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Журналістку затримали 26 березня у Розівці Запорізької області та повезли до Донецька «для проведення слідчих дій у зв’язку з переховуванням та підтримкою українського військовослужбовця».

Звинувачення, яке окупанти пред’являють Ірині Дубченко – це переховування вдома тяжкопораненого українського військовослужбовця.

19:12

Сили протиповітряної оборони знищили ракету над Волинню, повідомив голова ОВА Юрій Погуляйко.

19:05

29 березня о 16:05 у Броварському районі на Київщині внаслідок влучання ворожого снаряду виникла пожежа складської будівлі.

О 18:00 пожежу локалізовано на площі 20 тис. м кв.

До гасіння залучено 25 осіб та 7 одиниць техніки.

18:51

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18.00 29 березня.

Триває тридцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Здійснює відведення окремих підрозділів з території Київської та Чернігівської областей, а також перегрупування для зосередження основних зусиль на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському напрямку суттєвих змін в складі та положенні окупаційних військ не зафіксовано. 

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Здійснював спроби вогневого ураження підрозділів Збройних Сил України у районах населених пунктів Романівка, Горенка, Личанка, Петрушки, Шпитьки, Мощун, Нова Буда, Майданівка, Любовичі, Забуяння, Наливайківка. Здійснює перегрупування військ та їх часткове відведення на територію республіки білорусь.

На Сіверському напрямку обстановка залишається без суттєвих змін. Противник продовжує блокувати Чернігів, завдавати вогневого ураження по цивільних та військових об’єктах. У напрямку на Бровари намагається утримати раніше зайняті позиції та не допустити подальше просування наших військ. 

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснив відведення окремих підрозділів 1-ї танкової армії з району міста Суми за межі території України, продовжив здійснювати перегрупування військ з метою перекидання на інші напрямки. Посилив наступальні спроможності угруповання окремими підрозділами зі складу 20-ї загальновійськової армії західного воєнного округу у напрямку на Слов’янськ.

На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів. Намагається підготувати підрозділи до відновлення наступальних дій.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з відстеження обстановки, ведення розвідки та ізоляції району ведення бойових дій.

На території російської федерації, в районі населеного пункту Богучар, противник здійснює заходи зняття з довгострокового зберігання бойової та спеціальної техніки. Понад 40 відсотків зазначеної техніки перебуває в несправному чи неробочому стані.

Російська федерація та її численна агентура в міжнародних організаціях заперечує факти транспортування та накопичення російськими військами великої кількості боєприпасів в безпосередній близькості до об’єкту “Укриття” Чорнобильської АЕС. Діяльність російських окупаційних військ в будь-який момент може призвести до детонації боєприпасів, пошкодження “Укриття” та радіаційного зараження території, де мешкають сотні мільйонів європейців. 

Наголошуємо, що як і в більшості інших випадків, російська федерація та її агенти впливу поширюють дезінформацію. Використання Чорнобильської зони для транспортування та накопичення боєприпасів, а також розміщення командних пунктів російських військ здійснюється свідомо, оскільки Збройні Сили України не можуть вести на території зони відчуження бойові дії. Ризик детонації російських боєприпасів є високим і без ведення бойових дій, у зв’язку з нехтуванням окупантами заходами безпеки, а також масовим використанням старих та некондиційних боєприпасів. Такі інциденти трапляються на російських складах та арсеналах регулярно і в мирний час, що є загальновідомим.

Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення і продовжує зазнавати втрат.

Разом переможемо! Слава Україні!

18:17

На Херсонщині російські військові викрали голову Милівської громади Олега Яхнієнка, повідомив Каховський міський голова Немерець.

17:53

російські окупанти завдали ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові на Хмельниччині, знищивши стратегічні запаси паливно-мастильних матеріалів — мер міста Микола Мельничук.

17:50

Розвідка США фіксує відведення військ рф від прилеглих територій навколо Києва — джерела CNN.

За словами американських чиновників, російські війська відступають у деяких районах на півночі України, ймовірно, щоб зосередити сили на півдні та сході. Не виключено, що такий відступ може супроводжуватися бомбардуваннями з повітря та артилерійськими атаками на Київ.

17:34

російські окупанти викрали міського голову окупованої Голої Пристані на Херсонщині — Офіс генпрокурора.

17:28

ЗСУ знищили російський броньований автомобіль підвищеної захищеності – Камаз «Тайфун», повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«Аналоговнет. Гордість російського ОПК – Камаз «Тайфун». Універсальний броньований автомобіль підвищеної захищеності на оригінальному шасі. Належить до машин класу MRAP – захищений від мін та засідок. Українські воїни зробили його унікальним – так він точно ще ніде у світі не виглядав», – йдеться у повідомленні.

17:23

Російські військові проводять рейди в передмісті Херсона: перевіряють документи, шукають зброю, викрадають автівки. 

Про це повідомляє «Суспільне.Херсон».

У вівторок зранку озброєні групи російських військових почали обшукувати домогосподарства у селищі Комишани з боку Шуменського мікрорайону Херсона.

Місцеві жителі розповідають, що військові РФ перевіряють документи, оглядають всі приміщення, шукають мисливців і зброю.

У деяких дворах, де господарі відсутні, російські військові виламують ворота і забирають автівки.

Херсонська область переважно зайнята армією РФ. Жителі Херсону після захоплення міста не раз виходили на мітинги за Україну та проти окупації, хоча окупанти почали розганяти мітингарів.

16:48

Черкаського прикордонника, автора легендарної фрази про російський корабель Романа Грибова нагородили відзнакою «За заслуги перед Черкащиною».

16:27

У звільненому від окупантів Ірпені з 30 березня починають шукати зниклих, евакуювати поранених і вивозити тіла загиблих для поховання.

«Усі заявки по Ірпеню прошу залишати за єдиним номером 0800750525. Разом із тим дуже прошу самотужки не їхати для цього в Ірпінь! У місті ще небезпечно! У разі виникнення подібних запитань щодо Бучі та сіл Бучанської громади прохання з 1 квітня залишати заявки за номером 0675704178», — заявив мер міста.

15:32

У звільненому від російських окупантів Ірпені на Київщині зруйновано 50% будівель — мер наголошує, що через обстріли повертатися до міста все ще небезпечно, тож влада продовжує евакуацію мешканців.

14:32

Із Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної та Рубіжного Луганської області евакуювали понад 500 людей, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

14:31

Станом на 13:30 на місці зруйнованої будівлі Миколаївської ОДА знайшли тіла семи загиблих осіб, ще 22 людини поранено, повідомили у ДСНС.

14:28

13:53

29 березня на Житомирщині рятувальники загасили пожежу на одному з підприємств у Коростенському районі, що спалахнула сьогодні внаслідок ракетного удару — ДСНС.

13:19

Як повідомляє Генштаб, росія виводить окремі підрозділи своїх військ із Київської і Чернігівської областей.

Як зазначається, залишається високою загроза того, що російські військові завдаватимуть ударів по об’єктах військової і цивільної інфраструктури.

13:15

У звільненому від окупантів селі Мала Рогань Харківського району триває зачищення території. Пересуватися там небезпечно через заміновані ділянки, повідомляє кореспондент Суспільного.

12:57

Ворог намагається запровадити на тимчасово захоплених територіях України обіг рубля, що порушує міжнародні конвенції і має бути враховано у позовах до міжнародних судів — Нацбанк, передає УП.

12:56

«Я так зрозумів, коли я посміхаюсь – орків це бісить», – Віталій Кім показав відео влучання ракети у будівлю ОДА.

12:55

У ДСНС повідомили, що з-під завалів зруйнованої Миколаївської ОДА витягли тіла трьох загиблих. 22 людини отримали поранення, з них 18 змогли витягти з-під завалів живими.

12:49

Кинуті окупантами танки будуть бити колишніх російських хазяїв.

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Нові трофеї відкопали українські захисники. Так, саме відкопали. Адже «професійні» російські танкісти примудрилися «посадити» їх у ґрунт ледве не по башти. А наші бійці, коли підсохло, дістали техніку та поставили в стрій.

12:46

Нова колона автобусів вирушила у Бердянськ, де на евакуацію очікує декілька тисяч маріупольців.

Сьогодні нова евакуаційна колона з 34 автобусів у супроводі ДСНС виїхала із Запоріжжя до Бердянську. За планом колона дістанеться місця посадки людей сьогодні, але з урахувань безпеки, сама евакуація розпочнеться завтра зранку, інформує ВР України.

Всього до Запоріжжя вже евакуйовано більше 75 тисяч маріупольців. Всім людям надана необхідна допомога – їжа, медикаменти, предмети першої необхідності, а також допомога у розселені.

12:30

У боях під Харковом ліквідовано командира 200-ї окремої мотострілецької бригади (військова частина 08275, Печенга) полковника Дениса Курило, повідомляє Держприкордонслужба.

12:25

Генеральний штаб ЗС України повідомив оперативну інформацію станом на 12:00 29 березня щодо російського вторгнення:

Триває тридцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Мети наступальної операції противник не досяг. Відзначається виведення окремих підрозділів збройних сил російської федерації з території Київської та Чернігівської областей. При цьому зберігається високою загроза нанесення російськими окупантами ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Існує проблема посилення та проведення ротації наявного угруповання противника. Так, тільки в тихоокеанському флоті збройних сил російської федерації, підрозділи комплектування, за причини відмови особового складу брати участь у так званій “спеціальній операції”, не спроможні укомплектувати навіть одну батальйонно-тактичну групу.

На Волинському напрямку угруповання збройних сил республіки білорусь забезпечує прикриття свого державного кордону, проводить демонстраційні дії.

На Поліському напрямку противник обмежується обстрілами артилерією, перегрупуванням наявних підрозділів та частковим їх виведенням на територію білорусі.

На Сіверщині окупанти продовжують блокувати Чернігів, намагаються поступово знищувати військові та цивільні об’єкти. В напрямку Броварів ворог активних дій не проводив.

На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують застосовувати авіацію та артилерію по населених пунктах Харків та Барвінкове, намагаються захопити місто Ізюм. 

Тривають бої в районі населених пунктів Камянка, Суха Камянка, Тихоцьке. Ворог наростив наявне угруповання введенням окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії. 

Саме в боях під Харковом 200-а окрема мотострілецька бригада противника втратила дві батальйонно-тактичні групи і особисто командира бригади полковника Дениса Курила. Втрати однієї 200-ї бригади склали понад 1500 військовослужбовців.

На Донецькому напрямку противник наростив вогневий вплив та активізував штурмові дії на більшості напрямків. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Воєводівка, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Золоте-4, Попасна, Торецьк, Новгородське. Основні зусилля концентрує на взятті під контроль Попасної та Маріуполя. Успіху ворог не має.
В місті Бердянськ російські окупанти намагаються відновити припортову інфраструктуру.

На Південнобузькому напрямку ворог, під прикриттям вогню артилерії, проводить заходи відновлення боєздатності, поповнює запаси боєприпасів та палива.

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. Стримує противника на всіх напрямках, на окремих напрямках – витісняють ворога.

11:05

З-під завалів будівлі ОДА в Миколаєві дістали 1 загиблого, врятовано 18 людей.

Рятувальна операція продовжується, повідомляє Україна 24.

11:50

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов розповів про ситуацію в області станом на 29 березня:

Ворог випустив дві крилаті ракети по Люботину. На жаль, одна людина загинула, є постраждалі. ЗСУ ведуть операції по витісненню ворога із Роганського, Чугуївського, Дергачівського напрямків, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Критичною точкою залишається Ізюм, там ведуться запеклі бої. За добу українські військові ліквідували ще один російський літак і безпілотник та захопили велику кількість ворожої техніки, у тому числі засоби радіоелектронної боротьби.

11:49

З початку війни в Україну повернулись близько 510 тис. українців, повідомляє представник Державної прикордонної служби.

80% з них — чоловіки.

11:25

Росія масово порушує закони та звичаї війни в Україні

СБУ фіксує так багато подібних випадків, що воєнне вторгнення РФ можна характеризувати як каральну операцію зі знищення мирних українців.

Для прикладу – перехоплені у Тростянці (Сумська область) розмови між двома офіцерами окупаційної армії з позивними «Венец» і «Ратник».

За оперативною інформацією СБУ, «Венец» – командир 4-тої танкової дивізії полковник Журавльов Євген Миколайович. «Ратник» – його підлеглий, командир одного з підрозділів.

Ось як просто рашистський м’ясник віддає наказ, щоб знищити українське село: «Отработать надо по Скряговке, сравнять с землей от восточной до западной стороны».

А от «Ратник», скаржачись на те, що воїни ЗСУ поливали їх вогнем, повідомляє: «…сейчас лупанул туда, откуда бить могут. Там жилые кварталы. Они сейчас опять обидятся и будут работать».

На що командир відповідає прямою вказівкою про знищення ще двох українських сіл…

11:23

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 28 березня 2022 року військовослужбовці ЗС РФ здійснили ракетний удар по м. Люботин Харківського району Харківської області. Внаслідок цього пошкоджено 7 будинків та автомобіль. Під завалами одного із будинків знайдено загиблого чоловіка. Поранено 7 осіб, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом Управління СБУ в Харківській області.

11:17

Повітряне командування «Захід» інформує:

Наприкінці доби 28-го березня, з території Республіки Білорусь, винищувачем окупантів було випущено дві ракети типу «Х», які рухалися у напрямку міста Львова. Обслугами радіотехнічних військ цілі були вчасно виявлені та знищені зенітними ракетними військами на відстані близько 30 км до обласного центру.

Крім того, підрозділами ЗРВ знищено два БПЛА оперативно-тактичного рівня.

11:11

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що у місті пошкоджено 50% будинків.

Водночас міський голова вкотре закликав евакуйованих містян не повертатися до Ірпеня. Адже існують великі ризики потрапити під обстріли. Наразі влада продовжує евакуацію населення. У місті залишилося приблизно 3,5 тисяч осіб, повідомляє Оперативний ЗСУ.

Продовжуються зачистки невеликих осередків ворога.

Є підозра про мінування тіл загиблих мешканців Ірпеня. Інакше не можна окупантів назвати, як потворами. Вони розстріляли багато мирних містян і понівечили їхні тіла танками.

11:10

Окупанти завдали ракетних ударів по Дніпропетровській області — ракети влучили зокрема на територію фермерського господарства та у віадук у Павлограді, інформує голова ОВА області Валентин Резніченко

Одну людину поранено, загиблих немає.

10:27

Віталій Кім підтвердив, що російські війська влучили у будівлю обласної адміністрації у Миколаєві. За його словами, більшість співробітників дивом врятувалися. Водночас продовжуються пошуки восьми цивільних та трьох військових.

10:20

З Криму на Миколаїв вилетіла ворожа авіація. Кількість невідома. Будуть працювати на дуже малих висотах, повідомляє голова Миколаєва Віталій Кім.

10:06

Через обстріл у Миколаєві зруйновано центральну секцію будівлі, з 9 по 1 поверхи. Пожежі немає.

Рятувальники дістали з-під завалів дев’ятьох людей, медики надають допомогу, повідомляє Бабель.

10:00

Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС України на небезпечні події (станом на 09:00 29 березня):

Протягом доби здійснили 1 656 виїздів, у тому числі 387 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури, врятовано 29 осіб, ліквідовано 181 пожежу, що виникла внаслідок ведення бойових дій.

Піротехніки ДСНС здійснили 136 залучень, знешкоджено 557 вибухонебезпечних предметів та обстежили територію площею понад 300 га.

На даний час знеструмлено 1 432 населені пункти із них частково 49. Для забезпечення аварійного електроживлення об’єктів соціальної сфери залучили 8 генераторів ДСНС, з них 5 для забезпечення електроенергією лікарень.

Розгорнули 70 наметів для обігріву та прийому громадян, у яких протягом дня надано допомогу понад 2 тис. особам.

Провели евакуацію населення загальною кількістю понад 1 мільйон 12 тисяч осіб, з них понад 225 тис. дітей та близько 7 тис. осіб з інвалідністю.

09:57

Про плани роботи гуманітарних коридорів 29 березня повідомила Ірина Верещук. 

Погодили три гуманітарних коридори:

  • Донецька область: з Маріуполя до Запоріжжя на власному автотранспорті;
  • Запорізька область: з Мелітополя до Запоріжжя; З Енергодару до Запоріжжя в супроводі машини ДСНС о 10:00 відправляється колона людей на приватному транспорті.

09:46

Рятувальники у місті Люботин, що під Харковом, дістали з-під завалів тіло чоловіка, ще двох осіб вдалося врятувати.

09:04

В Миколаєві росіяни зранку вдарили по житловій будівлі. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Кількість жертв очільник області не назвав. Зараз ведуться рятувальні роботи.

09:02

Загальні бойові втрати противника за даними Генштабу з 24.02 по 29.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel – близько/ about 17200 осіб,
  • танків / tanks ‒ 597 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1710 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 303 од,
  • РСЗВ / MLRS – 96 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems – 54 од,
  • літаків / aircraft – 127 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 129 од,
  • автомобільної техніки / vehicles – 1178 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters – 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks – 73,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 71.
  • Спеціальна техніка / special equipment – 21.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system – 4.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

08:46

Успіх ЗСУ під Кривим Рогом різко ускладнює окупантам можливість вести обстріли міста.

Про це повідомив радник голова МВС Вадим Денисенко в ефірі телемарафону, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Звільнено кілька сіл на кордоні з Херсонською областю. Відстань у 40 км від Кривого Рогу — це дуже важливо, тому що таким чином ворогу стає значно складніше вести обстріли міста. Раніше відстань була 10 км».

Також Денисенко розповів, що ЗСУ закріплюються у звільненому Ірпені. Зараз там проходить зачистка.

08:45

У селищі Розівка Запорізької області окупанти заарештували журналістку Ірину Дубченко.

Її звинуватили у підтримці й переховуванні українських військових, повідомляє Бабель.

Затримання Дубченко підтвердила її сестра. Жінку вивезли до Донецька для проведення «слідчих дій».

Журналіст Яків Носков додав, що за словами місцевих жителів, до того бойовики «ДНР» розправилися з кількома бійцями ЗСУ, які перебували на лікуванні у місцевому медзакладі.

08:35

Від збройної агресії росії станом на ранок 29 березня загинули 144 дитини, понад 220 поранених, про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

08:27

росіяни, обстрілюючи Харків, пошкодили колишню пожежну частину 1887 року – архітектурну пам'ятку Харківщини.

08:19

Голова тимчасово окупованої Балаклії Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами. Про що публічно заявив жителям громади.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Він зрадив інтереси країни, зрадив українських захисників та односельчан. Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста».

08:15

58 солдатів-контрактників із Калінінградської області відмовилися їхати на війну в Україну, – пише Україна 24.

08:13

Біля Нікополя окупанти завдали ракетної атаки. Обійшлося без жертв, – повідомляє голова РВА Євген Євтушенко.

07:53

Луганщина: 20 будинків зруйновано, поблизу Сєвєродонецька палає лісгосп.

Знову гинуть мирні жителі, є поранені, десятки врятованих життів і багато зруйнованих квартир по всій області. Зранку 29 березня виникла пожежа на території одного з лісгоспів поблизу Сєвєродонецька.

07:20

росія вже використала проти України вже понад 1370 ракет, – повідомляє Пентагон.

06:44

Українські бійці знищили на фронті командира та начальника штабу 503-го мотострілецького полку 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії рф.

06:36

Оперативна інформація станом на 06.00 29.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На всіх них Збройні Сили України успішно стримують противника, на окремих напрямках наші війська здійснюють успішні контратаки.

Ворог продовжує підступно завдавати ракетно-бомбових ударів, намагаючись повністю знищити інфраструктуру та житлові квартали Українських міст. Концентрується на сховищах пального, з метою ускладнення логістичного забезпечення та створення умов гуманітарної кризи.

В порушення вимог міжнародного гуманітарного права в окремих тимчасово зайнятих населених пунктах Київської, Запорізької, Чернігівської, Херсонської та Харківської областей російські окупанти продовжують терор стосовно місцевого населення. Обстрілюють житлові будинки; грабують, викрадають та тримають в заручниках мирних мешканців, займаються мародерством.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 12 танків, 10 бойових машин піхоти та 3 одиниці автомобільної техніки. Противник зазнав втрат і у живій силі.

Захисники з Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уразили 17 повітряних цілей - 8 літаків, 3 вертольоти, 4 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил завдавала ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога. Втрати російських окупантів уточнюються.

06:11

28 березня Повітряні Сили уразили 17 повітряних цілей: вісім літаків, три вертольоти, чотири БпЛА та дві крилаті ракети рашистів.

05:57

Північний напрямок: ЗСУ знищили понад 20 російських військових і техніку.

За всім відомими маршрутом відправилися 2 бронеавтомобілі «Тигр», вантажний автомобіль Урал з БК та танк Т-72. Пошкоджено 8 одиниць техніки противника, а вантажний автомобіль «Урал» із сухпайками – захоплено.

Втрати по живій силі – до 22 росіян

02:23

Сили оборони України відкинули росіян від підступів Кривого Рогу на 40-60 км.

01:00

росія продовжує перегруповувати війська та накопичувати застарілу техніку. Наразі в Курській області, що межує з Україною, техніки більше, ніж було 24 лютого. Про це заявив речник міжнародної розвідувальної спільноти Михайло Макарук.

00:42

ПВК «Вагнера» розгорнула свої сили на сході України. Про це повідомляє Британська розвідка.

До бойових дій залучать понад тисячу найманців, включаючи вищих керівників організації. Ймовірно, будуть залучені бойовики з Африки та Сирії.

00:12

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:

  • недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове; 
  • зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;
  • створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв; 
  • стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.

Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.

Угруповання, що захищає Киів, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частиною сил продовжується ведення оборонної операції у інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.

Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та ракетно-бомбовими ударами, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

Коментар