стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 27 березня

27 Березня 2022, 20:34
Війна в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4674
Війна в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

20:33

Чеська Республіка заморозила активи на сотні мільйонів крон російських громадян та компаній, які підпадають під санкції ЄС, запроваджені проти Москви після вторгнення в Україну.

Про це заявив прем'єр-міністр Петро Фіала в ефірі Чеського телебачення, пише «Європейська правда».

Фіала зазначив, що заморожування активів утруднене, оскільки часто вони не ізольовані, а є частиною більших компаній.

«Ми налаштовані рішуче, ми заморозили активи російських олігархів на сотні мільйонів крон... І ми продовжуватимемо це робити», - сказав він.

20:24

Міністр оборони Великої Британі Бен Уоллес заявив, що найближчим часом до України надійдуть переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak. Уоллес додав, що перші українські оператори ПЗРК вже пройшли підготовку.

18:52

У Вашингтоні поки не бачать вагомих причин припускати, що Кремль обмежить свою увагу Донбасом. Про це заявила посол США в НАТО Джуліанна Сміт в інтерв'ю CNN, пише «Європейська правда».

«Але ми маємо докази того, що росіянам не вдалося досягти своїх початкових цілей. А це, як ви добре знаєте, було взяти Київ лише за кілька днів. Отже, через це я думаю, що Росія проводить переоцінку, і вони дали зрозуміти, що збираються змінити свою тактику, але почекаємо трохи. У наступні кілька днів Сполучені Штати у тісній співпраці з союзниками та урядом України шукатимуть доказів цього зсуву», - сказала Сміт.

На питання, чи надасть НАТО президенту України Володимиру Зеленському винищувачі, Сміт сказала, що «це розмова, що розвивається», але зрештою ні.

18:19

Папа Римський Франциск закликав робити усе можливе для припинення війни в Україні та назвав війну «варварством і святотатством» і явищем, якому немає місця у майбутньому, якщо людство не хоче самознищитись. 

18:05

У Празі та Берліні відтворили напис «ДЕТИ». Такий самий був біля Драмтеатру Маріуполя, який розбомбили російські фашисти.  Цей напис вже став світовим символом трагедії в Маріуполі. 

17:01

Канада заявляє, що може надати більше нафти, газу та урану, щоб допомогти вирішити глобальну енергетичну кризу. Про це пише ВВС, повідомляє «Європейська правда».

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що багато країн готові «допомогти, наскільки це можливо, з погляду витіснення російської нафти та газу». Канада, четвертий за величиною виробник нафти у світі, зобов'язалася експортувати додатково 200 тисяч барелів нафти.

16:47

У Будапешті відбулася акція вшанування пам‘яті загиблих у Маріуполі, де Росія влаштувала варварство, якого Європа не знала з часів Другої світової війни. Акція відбулася біля меморіалу «Взуття на березі Дунаю», який вшановує пам’ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття.

15:21

Уряд Британії виділяє пакет обсягом 3 млн фунтів стерлінгів на підтримку українських науковців, а також призупиняє співпрацю з російськими університетами і компаніями, що стратегічно важливі для російської влади. Про це йдеться у заяві уряду від 27 березня, що є у розпорядженні «Європейської правди».

15:20

Британія не планує послаблювати накладені на Росію санкції доти, доки не відбудеться повного припинення вогню та виходу російських військових з України. Про це в інтерв’ю Sunday Telegraph сказала міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс.

14:14

В уряді Німеччини обговорюють створення потужної системи протиракетного захисту над територією країни, на зразок ізраїльського «Залізного купола». Про це повідомляє Bild am Sonntag, пише «Європейська правда».

За інформацією видання, на останній зустрічі з канцлером Олафом Шольцом щодо модернізації озброєння Бундесверу у рамках пакета на 100 млрд євро йшлося у тому числі про вдосконалення системи протиракетної оборони, зокрема системами Arrow 3. Зараз захист країни нібито недостатній, найбільшу загрозу становлять російські ракети з Калінінграду. 

12:00

У Британії придбали для України 20 тонн медикаментів загальною вартістю майже мільйон доларів.

Про це повідомило посольство України у Британії, пише «Європейська правда».

Кошти були зібрані через платформу withukraine.org, посольство здійснило оплату та відправку допомоги.  Це антибіотики, гормони, засоби для наркозу, нестроїдні та опіоїдні анальгетики, інсулін.

«Серед обладнання - пацієнтські монітори, ларингоскопи, набори для трахеостомій тощо. Загалом - більше 100 позицій, які не увійшли до переліку урядової гуманітарної допомоги Великої Британії», - зазначає українське посольство. 

09:26

Швейцарська страхова компанія Zurich Insurance відмовляється від використання логотипу Z, щоб уникнути асоціацій з російським вторгненням в Україну. Тепер на  офіційних сторінках компанії у соцмережах замість Z буде напис Zurich, передає Telegraph.

08:43

Десятки тисяч людей пройшли центром Лондона в суботу, щоб висловити солідарність з українським народом і впевненість у перемозі у війні проти Росії.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє The Guardian.

Після заклику президента України Володимира Зеленського до людей з усього світу протестувати проти кровопролиття Трафальгарська площа перетворилася на жовто-блакитне море.

Мер Лондона Садік Хан, який організував марш солідарності, заявив, що за останній місяць Україна пережила «неймовірний біль та страждання». Хан сказав, що Лондон стояв «пліч-о-пліч з Україною в темну годину».

Хан також оголосив про виділення фінансування у понад 1,1 мільйона фунтів стерлінгів для підтримки біженців і людей, які шукають притулку в Лондоні.

На великому екрані прозвучав заклик Володимира Зеленського об'єднуватися на мітингах та відстоювати свободу, на що люди на площі бурхливо відреагували.

01:35

У Великій Британії заявляють, що санкції з росії можуть бути зняті після її виходу з України, припинення вогню та подальшої агресії.

Про це заявила міністерка закордонних справ Великобританії Ліз Трасс в інтерв’ю газеті Telegraph, цитує Reuters

«Ми знаємо, що Росія підписала кілька угод, яких вона просто не дотримується. Тому повинні бути жорсткі важелі. Звичайно, санкції – це жорсткий важіль».

 Трасс заявила, що санкції, запроваджені проти російських фізичних осіб і компаній, можуть бути зняті, якщо Росія вийде з України та зобов’язується припинити агресію.

1:22

Президент Польщі Анджей Дуда підписав три законопроєкти, які мають полегшити перебування біженців з України.

Як повідомляє Rzechpospolita, зокрема, Дуда підписав так званий спеціальний акт про допомогу Україні, відповідно до якого претендувати на допомогу у Польщі зможуть не лише ті біженці, які після 24 лютого прибули напряму з України, але й з території інших держав.

Другий закон визначає порядок реєстрації неповнолітніх українців, в тому числі тих, які прибули на територію Польщі без законних опікунів. Згідно з документом, відповідний реєстр вестиме міністр у справах сім’ї, а також повітові центри підтримки сім’ї. Реєстр покликаний забезпечити можливість для польської влад надавати українській стороні інформацію про долю дітей, які опинились на територію країни.

Третій ухвалений закон регулює дію на території Польщі українських водійських посвідчень та реєстрацію транспорту. Зокрема, він призупиняє до 31 грудня 2022 року дію вимоги щодо обов’язкового обміну українських водійських посвідчень на документи польського зразка за 6 місяців від дати отримання посвідки на постійне або тимчасове проживання.

Відповідно до зазначеного закону, також українські водійські посвідчення, термін дії яких добігає кінця до 31 грудня 2022 року, визнаватимуться дійсними. Окрім того, від біженців з України не вимагатимуть додаткових документів, що підтверджують право користування транспортним засобом, якщо це право не випливає з реєстраційних документів на авто.

При цьому зазначені закони формально набувають чинності 24 лютого — від першого дня вторгнення РФ в Україну.

00:07

Центр протидії дезінформації при РНБО закликає німецькомовні медіа не поширювати російську пропаганду та брехню про український полк «Азов», який зараз захищає Маріуполь.

Про це кажуть у Центрі протидії дезінформації РНБО 

«У німецькомовних медіа кілька останніх тижнів наявна тривожна тенденція поширення неправдивих прорашистських наративів щодо українського нацбатальйону «Азов».

Для німців тема нацистів та їх злочинів є гіперчутливою з часів Другої світової війни, тому будь-яка згадка чи опис військових формувань з префіксом «наці» викликає негайний осуд та дистанціювання.

Нагадаємо батальйон «Азов» створений у 2014 з добровольців, які воювали на Донбасі. Сьогодні уже полк «Азов» – це окремий загін спецпризначення Національної гвардії України

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024