стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 26 березня

26 Березня 2022, 23:05
Реакція світу на війну росії проти України 26 березня 5180
Реакція світу на війну росії проти України 26 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:05

Байден не закликав до повалення режиму путіна. У Білому домі заперечили, що у своїй промові у Варшаві президент Джо Байден закликав до повалення режиму російського президента путіна. 

Про це пише CNN з посиланням на слова високопосадовця Білого дому

«Думка президента полягала в тім, що не можна дозволити Путіну мати владу над сусідніми країнами чи регіоном загалом. Він не мав на увазі владу Путіна в Росії чи то повалення режиму», пояснили у Білому домі.

22:55

США виділять Україні додаткові $100 млн на посилення цивільної безпеки.

Додаткові кошти будуть направлені на «забезпечення безпеки кордонів, підтримання  правоохоронних функцій та захисту критично важливої інфраструктури».

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на CNN, таку заяву зробив держсекретар США Ентоні Блінкен.

За його словами, «додаткова допомога на суму $100 млн» буде призначена для «підвищення спроможності МВС України забезпечувати необхідну безпеку кордонів, підтримувати цивільні правоохоронні функції та захищати критично важливу державну інфраструктуру перед лицем навмисного, неспровокованого та невиправданого нападу президента путіна».

Як запевняють у Держдепі, «збільшене фінансування продовжить стабільний потік засобів індивідуального захисту, польового спорядження, тактичного обладнання, медичних засобів, бронетехніки та засобів зв’язку для Державної прикордонної служби України та Національної поліції України».

19:45

Правляча польська партія Право і Справедливість розпочинає процедуру звільнення спікера Сенату Томаша Гродзького.

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на Onet.pl, відповідну заяву сенатори від ПіС вже сьогодні мають подати на ім’я віце-спікера Марека Пенка.

Причиною скандалу стала відео звернення Томаша Гродзького до українського парламенту, оприлюднене на сайті Сенату.

У цьому зверненні спікер Сенату заявив про «фінансування Польщею злочинного режиму Путіна».

19:44

Британія заарештувала два приватні літаки друга Абрамовича Швідлера, – повідомляє Економічна правда.

19:24

У Варшаві почався брифінг президента США Джо Байдена.

Дивитись тут:

18:54

У суботу вранці група чеських активістів провела акцію протесту перед посольство росії у Чехії, обливши його штучною кров'ю. Про це повідомляє Європейська правда.

Кожен з чотирьох учасників акції прийшов до посольства з 5-літровим відром штучної крові - водного розчину, що зовні нагадує кров.

Те, що для нападу на посольство обрали не стійку фарбу, а водний розчин, який легко змивається, є свідомим вибором активістів.

«На відміну від війни, яку Росія веде в Україні, цей протест є ненасильницьким і не завдає жодної майнової шкоди», – пояснив організатор акції Давід Штеффель.

18:42

Америка пригрозила санкціями тим фізичним і юридичним особам з інших країн, які сприяють уникненню росією санкцій країн Заходу. Про це пише Українська правда.

18:17

Президент США Джо Байден під час візиту у Польщу назвав путіна м'ясником.

17:37

Європейська комісія та уряд Канади оголосили про початок глобальної кампанії зі збору фінансування на підтримку українських біженців.

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на сайт канадського уряду, ще одним партнером у цьому проєкті буде міжнародна адвокаційна організація Global Citizen.

Збір коштів відбудеться в рамках онлайн-заходу «Встань за Україну», анонсованого президентом України Володимиром Зеленським на 9 квітня.

Того ж дня має відбутися захід, співорганізаторами якого виступлять президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єр-міністр Джастін Трюдо

17:26

Президент США Джо Байден у Варшаві зустрівся з українськими біженцями та волонтерами.

17:00

Провідна дослідницька Academia Sinica в Тайвані запропонувала 10 стипендій для студентів та науковців з України. Про це написали у Twitter навчального закладу

15:30

У Киргизстані пройшла акція на підтримку України у війні проти росії. Участь у ній взяли близько пів сотні осіб, зокрема активістів і журналістів. Серед вимог учасників акції – закрити російські ЗМІ у Киргизстані, вивести з країни російські військові бази, – пише НВ.

12:50

У Варшаві розпочалася зустріч українських міністрів Кулеби і Резнікова та їхніх американських колег Блінкена і Остіна.

«Цей особливий формат 2+2 дозволяє нам шукати практичні рішення як у політичній, так і в оборонній сферах, щоб зміцнити спроможність України протистояти російській агресії», – заявив Кулеба

08:40

Уже декілька країн слідом за Польщею підтримали введення в Україну миротворчої місії НАТО. Зокрема, є позитивна реакція від Данії та Литви — заявив премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Також є схвалення і з боку інших країн, але вони чекають на реакцію Альянсу

08:35

Федеральний міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт (СДПН) відкинула звинувачення щодо повільних поставок німецької зброї в Україну:

«Рішення приймаються в Федеральній раді безпеки, і ці рішення є таємними. Тому я нічого не скажу про те, що куди і коли буде доставлено».

06:55

Президент США Джо Байден, в суботу, 26 березня завершить свою поїздку до Європи у Варшаві. Він планує зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою та виступити з «великою промовою» щодо війни в Україні.

Про це заявив радник із національної безпеки Джейк Салліван, передає Радіо Свобода.

За словами Саллівана, виступ Байдена торкнеться «ставок на цей момент, невідкладності виклику, який чекає попереду, значення війни в Україні для світу і чому так важливо, аби вільний світ зберігав єдність і рішучість перед обличчям російської агресії».

05:55

Росія змінила загарбницькі пріоритети і вже націлена не на Київ, а на Донбас із метою відрізати українські сили на сході від решти.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву високопоставленого представника оборони США

Росія заявила в п’ятницю, що перший етап її військової операції в основному завершений, і вона зосередиться на повному «звільненні» Донбасу, частина якого вже перебуває під російською окупацією. Це оголошення вказує на те, що Москва може перейти до більш обмежених цілей після того, як наштовхнулась на запеклий опір українців протягом місяця війни, пише видання.

05:15

Українка Валентина Верецька з Миколаєва, яка змушена була покинути рідне місто після вторгнення Росії, перемогла у марафоні в Єрусалимі.

Про це інформує The New York Times

Верецьку, професійну бігунку і фізіотерапевта, разом із дочкою прихистила родина в Польщі. Її чоловік залишився в Україні та воює. За словами жінки, її будинок у Миколаєві зруйновано, а через війну вона не могла тренуватися. Проте прагнула повернутися в спорт, який любить, тому зв’язалася з представниками Єрусалимського марафону і змогла отримати місце у змаганнях.

Це був її четвертий марафон. Перед війною вона посіла перше місце в марафоні в Албанії 17 жовтня і третє місце на марафоні Гутенберга в Майнці, Німеччина, у травні 2019 року.

 

04:40

Польща виступає за те, аби ввести в Україну миротворчу місію НАТО. У Варшаві запевнили, що все більше країн підтримує таку ідею. Про це розповів польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

04:25

Міністерство фінансів США готує нові санкції проти компаній, котрі забезпечують товарами та послугами російських військових.

Про це, посилаючись на The Wall Street Journal, інформує Бабель.

 Ідеться про такі компанії як «Сернія Інжиніринг» (забезпечує зброєю російські спецслужби), та «Сертал» (виробляє обладнання та технології для російських військових)

04:10

США можуть збільшити виробництво систем Stinger та Javelin, про які просила Україна.  

 Про це вів мову помічник міністра армії США із закупівель, логістики та технологій Даг Буш, якого цитує Defense News

Зазначається, що прискорення або збільшення виробництва зенітних та протитанкових озброєнь пов'язане з кількома моментами: довгострокові закупівлі, допоміжне обладнання, польові потреби та проблеми з ланцюжком постачання. 

03:45

Кілька тисяч людей вийшли на мітинг у Варшаві в день візиту президента США Джо Байдена.

Акція мала назву «Stop promising, start acting!» («Досить обіцяти, почни діяти!»), інформує ZN.UA.

Біля будівлі Палацу Культури та Науки зібралося кілька тисяч українців, яких прийняла Польща. З плакатами та прапорами України, люди, які приїхали з розстріляних Росією міст, вимагали негайної підтримки України від США та країн-членів НАТО у війні з Росією. 

Під час акції було проведено символічний перформанс: учасники акції лягли на землю та накрилися куртками і пакетами.

03:32

Франція, Греція та Туреччина хочуть допомогти евакуювати мирних жителів з Маріуполя, заблокованого російськими окупантами. Французький президент Еммануель Макрон заявив, що найближчим часом говоритиме про це з Путіним.

02:30

Лідери країн-членів ЄС погодилися створити трастовий фонд солідарності з Україною для відбудови країни після припинення війни росії проти України.

Про це повідомляє hromadske.ua з посиланням на повідомлення Європейської Ради щодо результатів саміту до лідерів ЄС, який тривав 24−25 березня.

Лідери країн Євросоюзу також закликали міжнародних партнерів взяти участь у цій роботі, а підготовку почати «без зволікань»

02:26

У Вільнюсі поїзд у напрямку Калінінграда проходить повз виставку фотографій війни в Україні.

Про це повідомив голова Литовського клубу фотокореспондентів Йонас Стаселіс, інформує AFP.

Виставка  з 24 фотографій була встановлена ​​на платформі транзитних поїздів. Зображення розміщені на висоті вікон вагонів. На знімках є напис «сьогодні Путін убиває мирне населення України. Ви згодні з цим?».

00:53

Британія запровадила санкції проти російської компанії «Кронштадт», що є основним виробником російського безпілотника «Оріон» та інших БПЛА — ці системи широко застосовуються на війні росії в Україні.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024