стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 березня

23 Березня 2022, 23:37
Фото: Макс Лєвін ОНОВЛЮЄТЬСЯ 15053
Фото: Макс Лєвін

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 23 березня.

23:37

Громадська організація «Асоціація саперів України» оприлюднила дані щодо загальної площі потенційно-небезпечної території України, яка може містити вибухонебезпечні предмети (ВНП), як наслідок широкомасштабної агресії з боку рф. 

23:09

У Чернігові внаслідок потрапляння російського снаряду сталося пошкодження магістрального аміакопроводу.

Голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус у Telegram.

«Російські окупанти здійснили обстріли району розташування одного з харчових підприємств міста. О 18.50 внаслідок потрапляння снаряду в машинну залу підприємства сталося пошкодження магістрального аміакопроводу та осколкове пошкодження однієї ємності. Станом на 20.10 підрозділи ДСНС обстежували ємності та запірну арматуру. Концентрація випарів аміаку в межах допустимої норми. Жертв та постраждалих (попередньо) немає».

22:41

У Запорізькій області російські окупанти утримували колону автобусів для евакуації людей з міста Пологи до Запоріжжя.

Про церозповіла міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук на брифінгу, пише УП.

Колону автобусів для евакуації людей з міста Пологи до Запоріжжя окупанти утримували на блокпості у місті Василівка. Зараз їх вже пропустили і вони продовжили рух по маршруту, та завтра зранку з міста Токмак будуть вивозити людей.

Загалом із 9 гуманітарних коридорів у середу спрацювало 7. Всього за день евакуйовано 4 554 людини.

Зокрема, на Донеччині з Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті дісталися 2 912 людей.

При цьому автобуси і вантажівки з гуманітарною допомогою, які ще у вівторок доїхали до Бердянська, були цілий день заблоковані окупаційними військами на в’їзді до міста.

Також цілий день на блокпості у місті Василівка окупанти утримували додаткову колону автобусів для евакуації маріупольців і бензовоз. Колона залишиться на ніч у місті Токмак і в четвер зранку продовжить рух до міста Бердянськ.

Верещук також повідомила, що у четвер мають бути звільнені рятувальники з ДСНС та водії автобусів, яких у вівторок безпідставно затримали у місті Мангуш.

У Запорізькій області з міста Гуляйполе до Запоріжжя вдалося евакуйовати 51 людину і завезти в місто гуманітарну допомогу.

На Київщині з селищ Велика Димерка та Богданівка до Броварів евакуювали 769 людей, з села Светильня до Броварів – 150 людей.

Водночас із Бородянки до Білої Церкви знову не вдалося витягти людей через порушення режиму тиші з боку окупаційних військ.

На Луганщині з міст Рубіжне, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Креміна та селища Ніжнє евакуйовано до міста Бахмут 672 людини. Також гуманітраними коридорами до цих міст було доставлено 60 тон гуманітарної допомоги.

22:05

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що зникнення з публічного простору ключових силовиків РФ говорить про те, що серед російських структур іде з’ясування стосунків і пошук винних у провалах в Україні.

Про це він сказав у ефірі телемарафону, пише УП.

«Зараз відбувається з’ясування, хто зробив таку підставу, що вони, не маючи інформації про нашу країну, пішли на таку авантюру. Зараз там відбувається з’ясування стосунків між їхніми структурами. ФСБ тикає пальцем, що це військові недопрацювали, військові – що недопрацювали інші структури», – сказав секретар РНБО.

Також Денілов зазначив, що в РФ сьогодні «не тільки Шойгу немає, там багато генералів, які вже не виходять на зв'язок».

«Дуже багато генералів, яких вони вже поміняли. Вони вважають, що вони вже будуть новими силами робити наступ на наші території. Я можу сказати, що їм це не допоможе», – підкреслив посадовець.

Він також заявив, що президент РФ Володимир Путін за 22 роки свого правління «знищив Російську Федерацію».

«Те, що сьогодні відбувається – це знищення РФ, яке зробив їх президент. Їх ніхто не чіпав, вони самі себе знищили за ці 22 роки», – вважає Данілов.

21:49

Російські окупанти обстріляли район розташування одного з харчових підприємств Чернігова.

Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

О 18.50 внаслідок потрапляння снаряду в машинну залу підприємства сталося пошкодження магістрального аміакопроводу та осколкове пошкодження однієї ємності. Станом на 20.10 підрозділи ДСНС обстежували ємності та запірну арматуру. 

Концентрація випарів аміаку в межах допустимої норми. Жертв та постраждалих попередньо немає. 

Триває ліквідація пожежі на складі готової продукції та тари.

Обстріли міста тривають. Подальші ураження підприємства потенційно можуть призвести до витоку аміаку.

21:45

Українські захиснини збили крилату ракету над Харківщиною, повідомили у Повітряному командуванні «Схід».

«Мінус одна крилата ракета на Харківщині. Зенітні ракетні підрозділи, як завжди, на висоті», – йдеться у посиланні.

21:03

У Києві під ракетним обстрілом загинула журналістка російського видання The Insider Оксана Бауліна, пише Бабель.

Вона знімала руйнування у Подільському районі столиці після ракетного удару, коли те місце знову обстріляла росія. Разом з нею загинула ще одна людина, двоє отримали поранення.

20:53

Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні на боці РФ, повідомляють у Головному управлінні розвідки іноборони.

22 березня відбулась зустріч між командувачем 8-ї бригади в південній сирійській провінції Дера полковником Насімом Абу Ірра, та генералом збройних сил РФ Олександром Журавльовим (виконує функції командувача російського угруповання у південних провінціях Сирії).

Під час зустрічі російський генерал поставив чітку вимогу сформувати та надати список імен та особистої інформації бойовиків з підрозділів Абу Ірра та з Сил оборони Сирії, які готові до участі у війні проти України.

Сирійський полковник не надав чіткої відповіді. Натомість, пообіцяв вийти на зв’язок після консультацій «з іншими представниками керівного складу 8-бригади».

На сьогодні попередні обіцянки сирійської влади про системне постачання найманців для російської армії не виконуються. Обіцяну «легку прогулянку» змінили повідомлення про запеклі бої та високі втрати росіян. Більшість сирійських військових не готові ризикувати своїм життям заради примарного грошового забезпечення.

Відомо, що наразі російські оперативники також намагаються домовитись про вербовку найманців зі складу 16 бригади Сирійської Арабської Республіки.

20:49

Росіяни обстріляли блокпост у Славутичі Київської області, повідомив міський голова Славутича Юрій Фомічев.

Висування противника в бік українців не відбулося, але окупанти поряд.

Мер закликав містян не нехтувати сигналами тривоги і ховатися в укриття. Він повідомив, що місто заблоковане й виїхати з нього неможливо. Так само важка ситуація з підвозом продуктів, гуманітарної допомоги.

19:52

У Миколаївській області збили крилату ракету. Про це повідомив голова місцевої ОДА Віталій Кім.

19:20

У Харкові продовжують розбирати завали обласної держадміністрації після обстрілу росіянами 1 березня. Наразі з-під завалів вже дістали тіла 24 загиблих людей, але це може бути не остаточна кількість, інформує Бабель.

19:07

На третій тиждень навіть «мирна» категорія росіян починає усвідомлювати наслідки війни проти України.

Цілком можливо, що це усвідомлення переросте у нову хвилю еміграції з РФ. Принаймні про це йдеться у чергових розмовах російських окупантів, які вдалося перехопити СБУ.

«Я тебе хочу честно сказать: если бы у меня были свободные бабки, я бы с удовольствием отсюда уехала. Пока будет эта власть, ничего хорошего не будет», – говорить жінка путінському вояці.

Вона розповідє про ситуацію в РФ і катастрофічні наслідки для економіки. «Работы лишились люди, которым 20-30 лет, до сороковника», – розповідає вона.

Не впливає на «вояку» і емоційне: «У нас там тоже родственники есть. И родственники эти живут под Киевом, который сейчас бомбят и в осаде держат».

Та росіянам настільки чужий наш проєвропейський вибір, що готові кидати бомби на пологові будинки та розстрілювати з танків притулки для літніх людей.

19:06

Окупанти обстріляли територію зоопарку у Миколаєві

«Сьогоднішній «подарунок» від «захисників російського світу«. Будьте ви прокляті!», – написав у своєму Facebook директор зоопарку Володимир Топчій, передає Сегодня.

18:50

Від початку повномасштабної війни в Україні окупанти обстріляли 58 «швидких» та вбили 6 медиків. 

«Сьогодні передав першу частину бронежилетів працівникам екстренної медичної допомоги, які попри все, під кулями, рятують українців на межі зони активних бойових дій. Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!» – написав очільник МОЗ Віктор Ляшко, інформує ТСН.

18:48

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що російська армія обстріляла парковку торгового центру в Подільському районі. Одна людина загинула, двох постраждалих госпіталізували, інформує Бабель.

18:30

У Чернігівській області окупанти розповсюджують пропагандистські листівки, у яких брешуть, що вони «не прийшли воювати проти цивільних і гарантують людям безпеку та свободу слова», інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

18:26

Оперативна інформація від Генештабу станом на 18:00 23б ерезня щодо російського вторгнення:

Триває двадцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Угруповання сил оборони продовжує оборонну операцію проти російських загарбників, завдаючи противнику значних втрат.

Росія, зірвавши всі терміни наступальної операції, продовжує розглядати можливість оточення окремих угруповань військ Збройних Сил України для висування чергових ультиматумів під час переговорного процесу. 

Водночас, російські окупанти, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, не припиняють вогнем артилерії, ударами ракет та авіації цілеспрямоване знищення інфраструктури міст, а хаотичне мінування місцевості та знищення сільськогосподарської техніки ставить під загрозу початок посівної кампанії в окремих регіонах України.

На Волині, Поліссі, Сіверщині й Таврійському напрямку дії противника змін не зазнали.
На Слобожанському напрямку, в місті Вовчанськ, окупанти, демонструючи таку собі «гуманітарну місію» російської федерації, організовували показову роздачу так званої «гумдопомоги» місцевим мешканцям під особистий підпис та за наявності паспорта громадянина України.
На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області противник, через проблеми з логістичним забезпеченням, намагається поповнити запаси палива шляхом його вилучення у цивільного населення та аграріїв.

Сили оборони України продовжують боронити Україну як на землі так і в повітрі, поступово звільняючи її від російських окупантів.

18:00

На Київщині окупанти продовжують зазнавати втрат – цього разу рашисти втратили частину сучасного мобільного комплексу «Краснуха-4», який є дуже цінним для армії загарбників.

Він призначений для прикриття військ та великих територій від радіолокаційного виявлення, а також протидії літакам розвідникам та БПЛА супротивника, повідомляє 24 канал.

17:43

Мер Маріуполя Вадим Бойченко виїхав з міста, оскільки там немає зв’язку — наразі Бойченко перебуває в постійному контакті з владою і військовими для порятунку мешканців міста, повідомляє УП.

17:00

Щойно Укртелеком відновив надання інтернет-послуг у Фастові, Білій Церкві та Боярці (Київська область) після вчорашнього пошкодження мереж, повідомляє Держспецзв'язку.

16:50

У Київській області влада посилила комендантську годину. В усьому регіоні від 23 до 24 березня вводиться комендантська година від 20:00 до 7:00.

Мешканців регіону просять не виходити на вулиці та інші громадські місця (тільки зі спеціально виданими перепустками та посвідченнями особи), повідомляє ТСН.

16:42

У Мелітополі російські солдати увірвалися до будинку журналістки та директорки сайту «Ріа-Мелітополь» Світлани Залізецької та викрали її 75-річного батька6 інформує Бабель.

16:22

У Чернігові окупанти розбомбили міст через Десну, який з'єднував місто з Києвом

До цього ним доправлялася гуманітарна допомога та проводилася евакуація мирних жителів, повідомляє Енергоатом.

15:38

Бувалі російські вояки зізнаються рідним, що війна в Україні перевершила їх втрати в Чечні, а за рівнем спротиву – Сирію

Вони відверто ненавидять свою владу і розуміють, що ніхто не ставиться до них, як до людей, повідомляє СБУ.

Ось що про це говорить окупант, який «героїчно» захоплював ЧАЕС, а зараз намагається взяти в облогу Київ: «Прикинь, мы там (під Чорнобилем, - ред.) 2 недели стояли, и нас всех в бой кинули пида*сы еб*ые. Наше государство я всех ненавижу, нах*й».

У надії вижити він не гребує ні шаманськими обрядами, ні молитвами та «заздравними» свічками... Чекає лише можливості повернутися, щоб надалі «косить от службы больничными».

А поки загарбники «поправляють» здоров’я звиклим способом – горілкою. «Да я тут уже столько водки выпил, что за всю жизнь не выпивал», – зізнається вояка.

 

15:11

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України у повному обсязі забезпечує управління мережами в умовах війни. 

Мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell продовжують відновлення та утримання покриття мобільним звʼязком та доступом до інтернету українців. Однак, на жаль без звʼязку поки залишаються місто Маріуполь (Донецька область), населені пункти на Київщині – Ворзель, Ірпінь, Буча та Гостомель, а також місто Ізюм Харківської області, повідомляє Держспецзв'язку.

Силами Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Держспецзвʼязку та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку (НКЕК) заблоковано 97 IP-адрес та доменів, з яких поширювали ворожу пропаганду, дезінформацію та здійснювали хакерські атаки на інформаційно-телекомунікаційну інфраструктуру України.

Фахівці Укртелекому відбили кібератаку на зовнішні інформаційні ресурси компанії. Зловмисники намагались провести DDOS-атаку на вебсайт компанії. Атаку відбили без втрати працездатності інформаційних систем.

Критична інфраструктура та національна мережа Укртелекому працюють. Послуги електронних комунікацій надаються усюди крім Чернігівської та Луганської областей: компанія шукає можливості для відновлення телекомунікаційних послуг в цих областях. Продовжуються ремонтні роботи з відновлення послуг у Фастові, Білій Церкві та Боярці Київської області.

14:48

У Чернігівській області сили спротиву разом із місцевими патріотами знищили російський «Тигр». Втрати ворога уточнюються, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

14:40

За минулу добу українські енергетики відновили електропостачання для тисяч 56 сімей.

В Донецькій області фахівці ДТЕК повернули світло 24 тисячам родин, в Київській – 13 тисячам. В Харківській, Запорізькій, Сумській та Миколаївській областях електропостачання відновили для 19 тисяч домогосподарств.

Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб спільно з ЗСУ оперативно повернути світло й тепло українським громадянам, повідомляє Україна 24.

За даними Міністерства, станом на 22 березня через обстріли російських окупантів знеструмленими залишаються 1318 населених пунктів, загалом понад 865 тисяч українських родин.

14:18

В Рубіжному троє загиблих, з них дві дитини. Ворожий снаряд влучив ввечері у багатоповерхівку. Прибувши на місце події, рятувальники ДСНС Луганської області, на жаль, вже не мали можливості допомогти людям, всі троє вже були без ознак життя.

Внаслідок обстрілу виникли численні пожежі по всій території Луганської області. Зокрема, у Рубіжному палало підприємство легкої промисловості, училище, декілька квартир. Перебито газопровід. У Лисичанську внаслідок авіаудару горів нафто-переробний завод. У Кремінній пошкоджено чотири житлові будинки, повідомляє МВС України.

Окупанти продовжують знищувати цивільну інфраструктуру. У Сєвєродонецьку цинічно розстріляли людей, які прийшли до магазину по їжу. В результаті – одна людина загинула, 6 отримали поранення.

14:06

Українські військові взяли в кільце Бучу, Ірпінь та Гостомель. Що це означає?

Під Києвом військові Збройних Сил України взяли в кільце Ірпінь, Бучу та Гостомель, де велись найжоростокіші бої з початку вторгнення рф. Про це повідомляє Бучанська міська рада, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Це означає, що українські сили оточили окупантів і або виб'ють їх з населених пунктів, або уб'ють. Також це унеможливлює просування варварів у бік Києва.

Водночас загарбники продовжують обстрілювати Макарівську, Бучанську, Ірпінську та Дмитрівську.

Вночі обстріляли село Шпитьки, це спричинило пожежі. Постійно ведуться бої на Житомирській трасі. В Пісківській громаді авіабомбами зруйнували чотири будинки.

Шість сіл Бородянської громади окуповані та без зв’язку. Окупанти вдираються у хати, шукають їжу та алкоголь, відстрілюють собак, ріжуть худобу.

14:02

Повітряні сили збили два російських літаки у південно-східному регіоні Харківщини, повідомляє повітряне командування «Схід».

13:48

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (23.03.2022 – день).

13:18

За минулу добу на Дніпропетровщині затримано чотирьох осіб, які можуть бути російськими інформаторами.  Два чоловіки та дві жінки можуть бути причетні до збору інформації та передачі даних російським спецслужбам. Їх доправили до Служби безпеки України для встановлення всіх обставин.

13:15

Оперативна інформація станом на 12:00 23.03.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу:

Підтверджується повернення підрозділів республіки Білорусь до пунктів постійної дислокації. При цьому, режим Лукашенка продовжує утримувати війська поблизу державного кордону України. 

На Броварському напрямку окупанти продовжують інженерні роботи, мінують місцевість і цивільні об’єкти. Ворог продовжує утримувати блокпости на шляхах логістичного забезпечення в районах н.п. Новий Биків, Лосинівка. Велика Дорога, Монастирище, Берестовець, Прохори, Талалаївка, Макіївка. 

Окупанти зосереджують зусилля на блокуванні міст Харків та Суми та відновленні втрат особового складу. 

Ворог перекидає додаткові сили в район Ізвариного та проводить примусову мобілізації цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 

На тимчасово окупованій території АР Крим, в районі Джанкоя, зафіксовано прибуття та зосередження особового складу і військової техніки підрозділів збройних сил РФ. 

Противник деморалізований, має суттєві втрати та значні проблеми з їх поповненням, а також логістичним забезпеченням.

13:13

російські окупанти вночі 22 березня застосували заборонені фосфорні боєприпаси над північно-західною околицею Києва – це є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

12:22

Військові РФ заарештували директора Херсонського обласного музично-драматичного театру Олександра Книгу, повідомив Олешківський міський голова.

12:17

У рашистських загарбників – розрив шаблону від якості життя в Україні. Виявляється, що українці живуть набагато краще, ніж російські «асвабадітєлі». Тож останні мародерствують, а близьким і рідним називають це «безліміт».

Ось що про це говорить загарбник, який перебуває у Київській області: «Тут, бл*дь, с двумя детьми попробуй так хату обставить. Всю жизнь будешь платить, и еще дети будут платить. И все вещи не как наши (ширпотреб вонючий), а достойные, фирменные… нигде еще хе*ню не встретил: ни в селах, ни в городах».

Та промиті мізки його співбесідниці легко знаходять цьому пояснення: «…Запад поддерживает их как! Ясное дело: и шмотки, и все…».

Вона скаржиться на санкції Заходу і поступово готується до життя у новій реальності: як у Радянському Союзі – за залізною завісою.

Наше ж майбутнє – у прогресивному цивілізованому світі!

Ми боремося за свою землю, за Україну! І обов’язково переможемо!

12:02

784 біженці з Маріуполя, включно з 40 людьми з інвалідністю, вирушають до західної України з Запоріжжя.

12:02

Вночі окупанти обстріляли Інгульський район Миколаєва. 

Внаслідок цього загорілося складське приміщення та п'ять автомобілів, а також двоповерховий житловий будинок — загинули двоє людей. Пожежу вже загасили.

10:50

  • Бойові втрати противника з 24.02 по 23.03:
  • особового складу - 15 600;
  • танків ‒ 517;
  • бойових броньованих машин ‒ 1578;
  • артилерійських систем – 267;
  • РСЗВ - 80;
  • засоби ППО - 47;
  • літаків – 101;
  • гелікоптерів – 124; 
  • автомобільної техніки - 1008;
  • кораблі / катери - 4;
  • цистерн з ПММ - 70;БПЛА оперативно-тактичного рівня - 42;
  • Спеціальна техніка - 15.

10:47

Окупант під Києвом переїхав танком свого командира полковника Юрія Медведєва, звинувативши його у втраті 50% особового складу.

10:45

Погоджено 9 гуманітарних коридорів:

Донецька область: 

  • З м. Маріуполь до м. Запоріжжя 
  • З м. Бердянськ до м. Запоріжжя

Запорізька область:

  • З м. Пологи до м. Запоріжжя
  • З м. Гуляйполе до м. Запоріжжя

Київська область:

  • З селища Велика Димерка до м. Бровари
  • З селища Богданівка до м. Бровари
  • З м. Бородянка до м. Біла Церква
  • З с. Світильня до м. Бровари

Луганська область:

  • З м. Рубіжне до м. Бахмут
  • З селища Нижнє до м. Бахмут

10:36

путін готується заблокувати виїзд росіян з окупованого Криму. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Підтверджено інформацію про підготовку блокування силами росгвардії руху по Кримському мосту в бік рф. Також окупаційною владою буде обмежено рух пармною переправою та авіасполучення півострова з рф.

Формальна причина таких дій – боротьба з українськими диверсантами та запобігання можливим «терористичним атакам».

Таким чином путінська влада намагається відреагувати на панічні настрої серед громадян рф, які незаконно переселились до українського Криму після лютого 2014 року. Окупанти прагнуть зупинити потік втікачів з півострова.

Протягом останніх тижнів, після лютневого вторгнення російської армії в Україну, намітилася тенденція до відтоку російських громадян з Криму. При цьому, в перших рядах «втікачів» – члени сімей російських офіцерів, правоохоронців та представників окупаційної адміністрації Севастополя. Вони терміново продають нерухомість, змінюють реєстрацію місця проживання, виводять з півострова бізнес та активи.

Обмежуючи можливість виїзду з Криму, путін фактично утримує в якості заручників 600 тисяч громадян рф, які нині незаконно перебувають на півострові і починають розуміти непевність свого правового статусу.

9:25

Оперативна інформація станом на 08:00 23 березня 2022 щодо російського вторгнення.

Київщина

За ніч — декілька тривог по всій області. Бої в населених пунктах вздовж Житомирської траси. ЗСУ змогли покращити позиції в Ірпіні та с. Мощун. Ворог окопується та намагається перегрупуватися. Вночі з Градів було обстріляне село Ясногородка. Дані про постраждалих уточнюються. 

Чернігівщина

Оброна Чернігова. Вночі — 2 авіанальоти на місто, бомбили місто. Розбомбили міст через Десну, яким рухались евакуаційні рейси та гуманітарна допомога. Інформація про інші  руйнування та загиблих наразі уточнюється.

Сумщина

Ніч пройшла відносно спокійно, крім Тростянецької громади. Там внаслідок боїв досі — пожежі. Вночі горіли підприємства, орки не пускають ДСНС тушити пожежу, вона триває.

Житомирщина

Кілька тривог ввечері та вночі. Ракетно-бомьових ударів не зафіксовано.

Кіровоградська область

На Кіровоградщині спокійно, попри те, що за добу було 7 повітряних тривог.

Дніпропетровщина

Ніч була відносно спокійною.

Вчора ракетними ударами знищено  залізничну станцію у Павлограді. Одна людина загинула. 

Харківщина 

Вночі знову активізувалися атаки на житлові райони та історичний центр міста. ЗСУ відбили спробу нападу з боку росіян бойовими вертольотами К-52. 

Область: окупанти намагаються взяти Ізюм, українська армія свої позицій не втрачає та відкидає атаки. Росіяни обстріляли Лозову, удари були ракетними. Щонайменше 8 осіб поранені, 20 пошкоджених або знищених будинків. 

Запорізька область

Кілька разів за ніч була повітряна тривога. Вибухів не було.

Волинь

Ніч була тихою.

Вінничина

Ніч пройшла спокійно, без тривог.

Закарпаття

Ніч без тривог. Все спокійно.

Хмельницька область

Ситуація спокійна.

Тернопіль

Ніч минула спокійно.

Черкаси

Ситуація спокійна, ніч була тихою.

Львівщина 

Ніч була тихою.

Полтавщина

Ніч — спокійно, зранку  — повітряна тривога.

Рівненська область 

Ситуація вночі відносно спокійна. 

Чернівці

Ніч була спокійною.

Івано-Франківськ

Ніч минула спокійно.

Луганщина

Усі міста наші, але артобстріли тривають майже безперервно. У Рубіжному  горить підприємство,  навчальний заклад, у Лисичанську — залишки пального на НПЗ. Внаслідок обстрілу житлових кварталів у Рубіжному є 3 загиблих, з них — 2 діти.

Донеччина

Значна активізація по Авдіївці та Мар'їнці.

ЗСУ тримають оборону. Авдіївка: всю ніч обстріли по лінії навколо міста. Частина міста без електрики. На зараз інформації про постраждалих немає.

Волноваха окупована. Маріуполь — у блокаді.

До авіаударів та обстрілів з реактивної артилерії додалися удари з моря, з кораблів та з установок.

У місті залишаються люди. Виїзд з міста на особистому транспорті дуже небезпечний через постійні бомбардування. 

Миколаївщина

Вночі Миколаїв зазнав обстрілів, лунала   повітряна тривога. Інформація щодо руйнувань уточнюється. Також тривога була по ряду інших територій Миколаївщини. На ранок ситуація стабільна.

Херсонщина 

За останню добу на території Херсонщини ситуація майже не змінилася.Проблема із забезпеченням населення продуктами харчування, ліками, бензином. 

Також до ОВА продовжують надходити повідомлення з інформацією щодо замінувань території. 

Одеса

 

Одна вечірня тривога, ніч — спокійно.

9:23

Ворог знову обстріляв Київ: пошкоджені будівлі у Святошинському та Шевченківському районах.

8:15

У Чернігові російські військові розбомбили автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом. 

На міст скинули авіабомби, один з прольотів впав. Інформацію Суспільному підтвердив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. 

Цим мостом із Чернігова рухалися евакуаційні рейси та завозилася гуманітарна допомога до міста.

08:00

У Рубіжному російський снаряд близько 20 години 22 березня влучив в багатоповерхівку.  Є загиблі, двоє з них діти. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай у телеграмі.

07:35

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук повідомив про знищення командира бригади морської російської. піхоти.

07:20

Прокуратура і поліція України оголосили підозру у посяганні на територіальну цілісність України кремлівським пропагандистам Ользі Скабєєвій та Дмитру Кісельову. Про це повідомляє Українська правда.

Працівники кіберполіції опрацювали всі наявні відкриті джерела інформації та зібрали доказову базу.

Ользі Скабєєвій та Дмитру Кісельову за українським законодавством може загрожувати довічне позбавлення волі.

06:50

Оперативна обстановка на 06:00 23 березня. Як інформує Генеральний штаб ЗСУ, українські воїни продовжують вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

На Східному напрямку оперативні угруповання військ діють у Донецькому, Слобожанському та східній частині Таврійського операційних районів. Не дають противнику можливості відновити наступ в напрямках на Слов’янськ та, частиною сил, на населений пункт Лозова. Стримують просування противника в напрямку на Запоріжжя.

Угруповання об’єднаних сил стримує просування загарбника в напрямку на міста Попасна та Курахове. Здійснює кругову оборону Маріуполя

На Північно-Східному напрямку продовжується ведення оборонної операції у визначеній операційній зоні. Основні зусилля зосереджені на прикритті державного кордону, стримуванні наступу противника у районі населеного пункту Малин

На Сіверщині угруповання військ утримує оборону Чернігова та стримує просування противника у напрямку на Київ.

На Південно-Східному напрямку проводиться оборонна операція, здійснюється підтримка дій сухопутних угруповань військ та окремих підрозділів, оборона пунктів базування і морських портів у Чорноморській операційній зоні. Продовжується ведення оборони міста Миколаїв та населених пунктів Миколаївської області.

Наші захисники стримують противника у напрямках на Кривий Ріг та Нововоронцовку, проводять стабілізаційну операцію, виконують завдання територіальної оборони. 

Відчутні активні дії авіації ворога та завдання ударів з використанням ракет за останню добу.

За попередню добу було збиті понад 17 повітряних цілей ворога (6 літаків, 5 БПЛА, 1 вертоліт та 5 крилатих ракет. Крім того, авіація Повітряних Сил завдавала нищівних ударів по скупченню техніки й живої сили противника та здійснювали ураження ворожих крилатих ракет. 

На території російської федерації продовжується прихована мобілізація з метою поповнення втрат особового складу окупаційного угруповання військ, що діє у війні на території України. Військові комісаріати намагаються залучити до проходження служби і підписання відповідних контрактів колишніх військовослужбовців, віддається перевага тим хто вже має бойовий досвід. 

На території білорусі представники опозиційних сил та небайдужі громадяни, які засуджують сприяння чинної нелегітимної влади російській федерації у війні з Україною, частково вивели з ладу залізничне сполучення між республікою білорусь та Україною. Інформація уточнюється. 

Водночас, за наявною інформацією, по території республіки білорусь триває активне переміщення російської та білоруської військової техніки і подальше її накопичення вздовж українського кордону.

Противника на окремих напрямках деморалізовано. Так, під час штурму міста Маріуполя, в одному із загонів спецпризначення, що залучений до ведення активних бойових дій, менш ніж 10% особового складу готові продовжити участь у війні, решта особового складу вбиті, поранені, хворі або деморалізовані.

06:30

Нові супутникові знімки показали, що російська армія, ймовірно, вивела більшу частину своєї авіації з аеродрому в Чорнобаївці під Херсоном. Про це інформує «Обозреватель», покликаючись на видання New York Times.

02:50

Росіяни в Бердянську викрали бізнесмена та депутата від ОПЗЖ Олександра Пономарьова.  Про це інформує телеграм-канал штабу Бердянського виконкому. Жодної інформації про його стан та місце знаходження немає.

02:15

Розвідка Великобританії припускає, що Росія спробує силою придушити протести мирного населення на окупованих територіях України. Про це повідомляє Українська правда.

01:00

За останню Протиповітряна оборона України знищила 6 літаків, 1 вертоліт, 5 БПЛА і 5 крилатих ракет. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«2 березня протиповітряна оборона вирішила не зупинятись на 100-му збитому літаку російських окупантів і нанесла ворогу суттєвих втрат у повітрі».

00:56

Українські захисники повідомляють про ймовірність залучення Збройних сил білорусі на стороні росії у війні проти України, хоча велика кількість війських РБ відмовляються від участі. Про це повідомляють у Генштабі

00:48

Заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін закликав українців, які були вимушені залишили свої домівки через війну, не повертатися додому поспішно. «Можуть чекати неприємні сюрпризи: покинута зброя, боєприпаси, відповідне мінування, міни-розтяжки та багато чого іншого, що око пересічного громадянина, не підготовлене, може не помітити», — сказав він.

00:40

«Завершилась 27 доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Російські окупаційні війська продовжують ведення стратегічної наступальної операції проти України. У зв’язку з відсутністю успіхів у війні з Українським народом ворог перейшов до тотального знищення об’єктів критичної інфраструктури.

Ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли та завдавати ракетно-бомбових ударів по житлових кварталамх населених пунктів, історичним пам’яткам архітектури, школам, лікарням та цивільним промисловим виробництвам. В містах та селах, що чинять мирний опір військам окупантів, ті вдаються до мародерства, насильства стосовно мирного населення.

Збройні Сили України у тісній взаємодії з іншими складовими Сил оборони продовжують утримувати займані рубежі, ведуть розвідку противника на всіх напрямках його висування та завдають йому вогневого ураження наявними силами та засобами.

Так, на Донецькому та Луганському напрямках, противник намагався просунутись та закріпитись, успіху не мав.

Військово-політичне керівництво республіки білорусь продовжує надавати військам ворога всебічну підтримку у використанні аеродромної та транспортної мережі, окремих закладів охорони здоров’я та є співучасником злочинів проти Українського народу.

Разом з тим, існує ймовірність залучення збройних сил республіки білорусь у війні проти України на боці російської федерації. Але, за наявною інформацією, велика кількість особового складу та деякі командири, відмовляються від участі в окупаційних діях проти Нашої Держави.

Українськими захисниками та захисницями було відбито 7 атак ворога та знищено 7 танків, 2 БМП, 6 артилерійських систем та кілька автомобілів, захоплено 3 БМП-3. Підрозділами ППО було уражено повітряні цілі противника, а саме 2 БПЛА, 4 літаки та ракета «Точка-У». Втрати особового складу противника склали близько 100 осіб (втрати окупантів уточняються).

00:35

Окупанти з літака обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську, який належить російській компанії «Роснєфть» .Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Ситуація стабільно важка. Обстріли на всій території, контрольованій Україною – від Кремінної до Попасної», – розповів він. Ворог наразі зосередив обстріли на Рубіжному, Серверодонецьку і Попасній, намагається зробити прорив між Кремінною та Рубіжним, а також у Попасній.

00:32

22 березня з'явилася інформація про те, що голова Охтирської райради — Кірічко Сергій Борисович був звільнений з полону російських військових.Інформацію про це підтвердили у Сумській ОВА. Чоловіка взяли в полон у селі Боромля Сумської області.

00:27

У Тростянці на Сумщині тривають бої та артилерійські обстріли, сталася пожежа. Людей закликають залишатися в укриттях і зачинити вікна.

00:21

У Київській області російські окупанти знищили овочесховище та ковбасний цех. Збитки агропромислової компанії «Вегі тренд» становлять понад 600 мільйонів, про збитки компанія, яка займалась ковбасною промисловістю не уточнювалось. Про це повідомив у Facebook співвласник даних компаній Евген Коломієць.

«Це ще один удар по забезпеченню потреб Київщини та всієї України у харчуванні», – зазначив він, додавши, що певні знищені продукти які мали піти на харчування бійців територіальної оборони Києва та Київської області.

 

Коментар