стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 березня

21 Березня 2022, 23:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 березня 64565
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 21 березня.

23:50

Українські військові за добу успішно відбили 13 атак ворога в районі проведення Операції об‘єднаних сил. Про це повідомляють в ООС. 

Наші захисники знищили:

  • 14 танків;
  • 8 БМП;
  • 2 МТ-ЛБ;
  • 3 артилерійські системи;
  • 4 автомобіля. 

Загальні втрати живої сили противника склали близько 300 осіб.

23:30

На Запоріжжі українські військові вполювали сучасного російського бойового танка Т-90 відомого як «Владімір». Про це інформує Генштаб ЗСУ,

23:25

Уся підконтрольна Україні територія Луганської області повністю обстріляна окупантами з усіх видів озброєння та навіть літаків. Про це повідомляє голова Луганської ОВА  Сергій Гайдай.

«Агресор намагається зробити прорив у Попасній та мфж Рубіжним і Кремінною», – йдеться в повідомленні.

23:00

Близько 300 російських військових протягом доби знешкодили на Луганському та Донецькому напрмках. Крім того, ППО збила один ворожий літак на Донбасі та ще один підбила, – пише УП.

22:30

У Мелітополі окупанти викрали трьох громадян Ізраїлю. Про це повідомила віцепрем"єрка Ірина Верещук.

22:24

Так зараз виглядає Авдіївка. Цей жах влаштувала у місті російська авіація та артилерія.

Російські фашисти сьогодні вбили 5 жителів Авдіївки, 20 поранили, – Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

22:09

Результати роботи гуманітарних коридорів 21 березня. 

Спрацювали 7 коридорів, через які вдалося врятувати 8057 людей. Про це повідомляє Ірина Верещук.

Донецька область – 3007 маріупольців дісталися Запоріжжя, де їм надається необхідна допомога. 

26 автобусів дісталися Бердянська. Складнощі, які створюють окупанти на блокпостах по маршруту до Маріуполя, не дозволяють автобусам швидко дістатися місць збору людей. У Бердянську продовжують працювати штаби, де маріупольцям надається уся необхідна допомога.

 Київська область – 4750 людей (з Великої Димерки – 4370 осіб; по маршруту з Ворзеля до Бучі – 380 осіб, а також доставлено гуманітарну допомогу). 

На жаль, через обстріл окупаційними військами колони евакуація з с. Козаровичі не відбулася.

Луганська область – з Лисичанська, Сєвєродонецька та с. Гірське до Бахмута евакуйовано 300 людей. Крім того, у ці населені пункти доставлено більше 200 тонн гуманітарної допомоги.

Було звільнено водіїв та екіпаж швидкої допомоги, які 20 березня намагалися доставити гуманітарний вантаж до Вовчанська, що на Харківщині. 

Евакуація з Бердянська, населених пунктів Мангушської ОТГ, зокрема, селищ Мелекіне та Нікольське відбудеться 22 березня з 9.00 до 11.00. З міста Запоріжжя також буде направлено ще 27 автобусів.

21:47

Сьогодні розпочалися перші виплати 6 500 грн єПідтримки. Зараз вже є 3,2 млн заявок у Дії. Кошти виплачуватимуть почергово, – Михайло Федоров.

21:44

Укртелеком щойно відновив інтернет у Херсоні та області. Повідомляє Держспецзв'язку.

21:30

У тимчасово окупованому Бердянську з'явився самопроголошений «виконувач обов’язків мера». Прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за фактом колаборації. Пише Бабель.

20:43

Для авіанальотів російські окупанти використовують десятки аеродромів, зокрема в Білорусі та Криму – розслідування.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

За даними журналістів, у безпосередній близькості до кордонів України є близько 40 аеродромів із тактичною військовою авіацією. До того ж, росія використовує літаки стратегічної авіації, які можна розміщувати за 5 тисяч км від «цілі».

20:32

Остаточно компроміси на переговорах між Україною та росією буде вирішувати всеукраїнський референдум. Це стосується питань гарантій безпеки, тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю Суспільному.

«Відповідь же дуже проста. Ми всі вже розуміємо. Нас не беруть (в НАТО - ред), тому що бояться Росію. Ось і все. І нам треба заспокоїтись, сказати що, «окей, інші гарантії безпеки». Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запровадити стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити альянс, якщо б ми були членами альянсу. І я вважаю що це нормальний компроміс», – додав він.

Отже, за словами Зеленського, у питаннях гарантії безпеки ітиметься про конституційні зміни та зміни українського законодавства.

«Я пояснював усім переговорним групам; коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму. Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть – це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом», – зазначив президент.

19:54

Підрозділ добровольців Руху національного спротиву, що діє на південних теренах України, просунув відвойовані у армії окупанта позиції на Миколаївщині вперед та закріпився ще в двох населених пунктах.

Про це повідомив речник Одеської Військової Адміністрації, передає Україна 24.

19:45

За 25 днів російського вторгнення в Україні зареєстровали 1271 злочин проти національної безпеки.

З них 922 – посягання на територіальну цілісність та недоторканість кордонів України, 244 – за державну зраду, 48 – за диверсійні злочини та 57 – за інші, передає Україна 24.

Переважна більшість затриманих диверсантів – громадяни України. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова МВС Денис Монастриський.

«Дехто з затриманих приїхав з тимчасово окупованих територій або з інших країн. У когось — лише посвідка на проживання. Дехто начебто постійно перебував в Україні, але вряди-годи перетинав кордон із росією, де й був завербований, а згодом повернувся виконувати завдання своїх хазяїв», — повідомив міністр.

19:32

Військовослужбовці 24 бригади імені короля Данила продовжують сезон полювання на російську військову техніку.

Мінус три танки Т-72, БТР-82, та МТЛБ окупантів на Луганщині.

19:30

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну майже 400 тисяч громадян нашої країни повернулись додому, з них 75-80% – чоловіки.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко під час брифінгу в ефірі українського медіацентру 21 березня, передає УП.

19:17

З обстріляних російськими військами міст Донеччини евакуювали 134 мирних жителів.

До безпечних місць евакуйовано жителів Авдіївки та Вугледара, серед них – 33 дитини, повідомляє поліція України.

Евакуація здійснюється силами представників Донецької військової адміністрації, Збройних сил України, територіальної оборони, поліції та ДСНС.

Організатори вивозять людей під обстрілами окупантів, бо ворог не дає гуманітарних коридорів.

З Авдіївки врятовано 82 людини, з них 24 дитини.

З Вугледара – 52 особи, серед них 9 дітей.

19:16

Чоловіка, який (ймовірно) навів росіян на столичний ТЦ у Подільському районі, затримали.

Про це повідомляє СБУ.

Він виклав відео пересування техніки ЗСУ у Tik-Tok.

19:11

Евакуаційні автобуси з дітьми з Маріуполя потрапили під обстріли, є важкопоранені, повідомляє Бабель.

«Сьогодні понад 20 автобусів намагаються добратися зеленими коридорами. Дуже непросто було перетнути лінію зіткнення, бо йшли обстріли», — йдеться у повідомленні голови Запорізької ОДА.

Чотири дитини госпіталізовані. Троє дітей потрапили під обстріл у колишньому Гуляйпільському районі, нині Пологівський: одна дитина у важкому стані.

Ще одна родина попала під обстріли у селі Камʼянське, також дитина у важкому стані.

18:56

Через російську військову агресію не працюють морські порти у Херсоні, Скадовську, Маріуполі та Бердянську. Вхід та вихід суден тимчасово неможливий, повідомляє Бабель.

18:40

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18:00 21 березня щодо російського вторгнення:

Триває двадцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Окупаційні війська, що діють на території України, відчувають гостру потребу в ремонті та відновленні пошкодженого озброєння і військової техніки. За наявною інформацією, у зв’язку з відсутностю надходжень комплектуючих іноземного виробництва, призупинена робота підприємств корпорації «Уралзавод» та Челябинського тракторного заводу.

Зазначені підприємства спеціалізуються на виготовленні та ремонті танків, а також іншої броньованої техніки для потреб збройних сил російської федерації.

Продовжують фіксуватися випадки дезертирства серед особового складу окупаційних військ. Так, в районі населеного пункту Гавронщина Макарівського району Київської області, група російських загарбників заволоділа автомобілями місцевих жителів, переодяглись у награбований цивільний одяг та виїхали у бік кордону з республікою бєларусь.
Продовжуючи незаконну діяльність на тимчасово зайнятих територіях Запорізької області, в окремих населених пунктах загарбники здійснюють приховану підготовку до проведення виборів проросійської адміністрації районів та міст.

З метою організації так званих «російських гумконвоїв» окупанти зосередили у порту Бердянська колону білих тентованих вантажних автомобілів КАМАЗ міністерства надзвичайних ситуацій РФ. 

Подібні вантажівки використовувалися для прихованого транспортування боєприпасів на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей. Зазначене може свідчити про наміри окупантів організувати подібні «гумконвої» до Запорізької області.

На території одного з населених пунктів цієї області противник розгорнув пункт з ремонту бронетанкової техніки із залученням обладнання та робітників оборонних підприємств російської федерації. На відновленні перебуває до 20 одиниць броньованої техніки.

У Новій Каховці Херсонської області окупанти проводять перевірку документів на блокпостах міста з метою виявлення та затримання місцевих жителів, які брали участь в АТО/ООС.

Окрім великих втрат безпосередньо під час бойових дій, фіксується також великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників.

18:20

Олексій Арестович повідомив, що ЗСУ всьоме вдарили по окупованому російськими військами аеродрому «Чорнобаївка» під Херсоном.

Росіяни все намагаються облаштувати там базу, але щоразу щось йде не так, повідомляє ТСН.

17:45

Рашисти викрали міського голову Берислава Олександра Шаповалова та ще одного місцевого активіста, вони перебувають у полоні вже три доби — про це повідомляє Херсонська ОДА, передає УП.

17:00

20 березня захисники Маріуполя знищили 2 російські танки, потопили ворожий катер, ліквідували 17 загарбників та захопили трофейну зброю, повідомляє УП.

16:50

На Сіверщині українські захисники захопили ворожу гаубицю «Мста-С».

Автопарк сил спротиву Сіверщини поповнився новим екземпляром ворожої техніки – 2С19 «Мста-С» із боєкомплектом, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

16:48

Від початку війни окупанти обстріляли 135 лікарень, 9 з яких зруйновані вщент, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Крім того, російська армія обстріляла 43 машини екстренної медичної допомоги та вбила шістьох медиків, передає Бабель.

16:40

Українські військові знищили комплекс радіоелектронної боротьби та іншу військову техніку російських окупантів.

Про це повідомляє Оперативно-тактичне угруповання «Схід» у Facebook.

«У результаті вчорашньої плідної роботи українських воїнів далеко не всі рашисти залишились живими. Ось що буває, коли виродки-«визволителі» наслухаються російської фашистської пропаганди та йдуть завойовувати чужу землю, але щось пішло не так», – йдеться у дописі.

16:20

Тростянець на Сумщині залишається в окупації. Про злочини ворога проти жителів розповіла уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова:

Окупанти знищили декілька будинків та вбили трьох пенсіонерів, які там проживали, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

На одній із вулиць рашисти кинули гранату в людей. Від вибуху загинули двоє чоловіків.

На вулиці застрелили хлопця, який ввечері повертався додому. І керівника агропідприємства, який вранці на машині їхав на роботу.

Загарбники вбили голову вуличного комітету Ганну Самойлову і декілька днів обстрілювали вулицю, не даючи забрати тіло для поховання.

Окупанти примушують мирних жителів сидіти вночі на вулицях поблизу їхньої техніки як живий щит. Росіяни обстріляли місцеву лікарню, вона майже повністю зруйнована.

Катування мирного населення є нічим іншим як геноцидом українського народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

16:20

У Харкові загинув 96-річний в'язень фашистських концтаборів Борис Романченко.

Про це повідомляє ВР України.

Пережив Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, але його вбили російська ракета у своїй квартирі під час «операції з денацифікації».

16:18

21 березня в Луганську область дійшло 200 тонн гуманітарної допомоги: харчів, ліків, засобів гігієни.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає УП.

«Голоду не буде! Розвантажуємо гуманітарну допомогу. Сьогодні ми змогли завезти рекордну кількість гумвантажу: п’ять фур, десять мікроавтобусів, чотири вантажівки та ще декілька автівок. У підсумку – 200 тонн харчів, ліків, засобів гігієни. Завтра зможете отримати в своїх населених пунктах в своїх гумштабах».

Гайдай додав, що у вівторок 22 березня очікує на прибуття вагонів із черговою гуманітаркою. Голова ОВА сподівається на «режим тиші», аби продовжити доставку допомоги до громад.

16:12

За минулу добу українські енергетики повернули світло для майже 200 тисяч родин в шести областях, які постраждали від обстрілів російських окупантів.

Зокрема, в Харківській області вдалося повернути світло для 150 тисяч домогосподарств, повідомляє Україна 24.

Енергетики докладають максимум зусилля, щоб оперативно повернути світло й тепло українським громадянам.

В компанії ДТЕК Ріната Ахметова для ремонту електромереж в режимі 24/7 задіяли всі наявні 100 аварійно-ремонтних бригад. 

У деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію ворожих обстрілів. Станом на 20 березня знеструмленими залишається 1336 населених пунктів або близько 1 млн споживачів.

16:08

Розбагатіти в Україні – не проблема: заходиш у будь-яку квартиру і береш, що хочеш, – так говорить черговий загарбник на нових перехоплених розмовах СБУ.

Служба безпеки має безліч доказів, що мародерство серед окупантів набуло таких масштабів, що скоро стане їхньою єдиною метою перебування в Україні.
Загарбники, не криючись, вихваляються рідним про свої «здобутки». Як ось цей, чия військова частина базується на Донеччині.
Він телефонує дружині з української SIM карти, яку «знайшов» разом із мобільним телефоном. Але це не єдиний його трофей. Вихваляється годинником за 40 тисяч, Play Station-4 та 80 тисячами гривень.
Щоб вразити дружину, переводить цю суму в рублі. Правда, за довоєнним курсом. Каже, що це еквівалент 240 тисяч рублів. «Добытчик», вочевидь, ще не знає, як санкції знецінили їхню валюту.
Розповідає, що дехто з його однополчан «приедет домой – ипотеку закроет».

Та поки орки фантазують, як витрачатимуть награбоване, українські військові нищать їх на всіх фронтах.


16:01

Правоохоронці документують воєнні злочини російських окупантів після обстрілів прибережної зони Одещини.

Внаслідок злочинних дій ворожих сил в Одесі руйнувань зазнали декілька приватних будинків, пошкоджено багатоповерхівку в одному з житлових комплексів, одна людина травмована. Крім того, в Одеському районі пошкоджено приміщення на одній із баз відпочинку, обійшлося без людських жертв, повідомляє МВС.

15:50

У Харківській області під Чугуєвим українські військові збили російський винищувач, повідомляє Бабель

15:30

Російські окупаційні війська незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини на територію рф 2389 дітей.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України, передає Українська правда.

«За отриманою інформацією, 19 березня російські окупаційні війська незаконно вивезли на територію Російської Федерації 2389 дітей, які знаходилися в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема дітей, має ознаки викрадення. Такі дії є грубим порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права.

Руйнуючи будинки та вбиваючи батьків, РФ позбавляє українських дітей батьківської опіки, наражає їхні життя на подальшу небезпеку на території Росії», – повідомляє МЗС.

МЗС закликало міжнародну спільноту негайно відреагувати на незаконне вивезення дітей, посилити тиск на Росію, аби змусити її припинити варварську війну проти українського народу.

Наголошується: факти викрадення дітей, так само як і сотні інших фактів злочинів російських окупантів проти цивільних людей в Україні, ретельно документуються правоохоронними органами. Винні в цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

15:19

У Миколаєві ряд ракетних ударів по місту. 

Влучення – територія суднобудівельного заводу, будинки та психіатрична лікарня. Про постраждалих даних немає, повідомляє Україна 24.

15:15

Поліція розпочала досудове розслідування через удар російських військ по цивільному населенню Авдіївки.

Окупанти обстріляли місто з авіації та артилерії. Є загиблі та поранені серед мирних жителів. Поліцейські документують наслідки обстрілів і допомагають евакуювати громадян, повідомляє Національна поліція України.

Руйнувань зазнали щонайменше 15 будинків – житло, заклади освіти, адміністративні будівлі. Обстріли Авдіївки тривають. У місті – пожежі.

На місці працює поліція. Поліцейські проводять слідчі дії, а також евакуюють мешканців з небезпечних районів.

 За фактом воєнного злочину, вчиненого російською федерацією, відкрили кримінальне провадження за статтею 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України.

15:08

Російські окупанти викрали голову села Циркуни, що поблизу Харкова, Миколу Сікаленка.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у Telegram, передає УП.

«Російські окупанти продовжують терор проти мирного населення України. Сьогодні викрали Циркунівського сільського голову Миколу Васильовича Сікаленка», – повідомив Синєгубов.

Очільника села викрали з власного будинку. За словами свідків, його повезли в напрямку села Липці.

Синєгубов додав, що наразі влада області спільно із правоохоронцями з’ясовує всі обставини події та робить все, щоб знайти та повернути Сікаленка.

14:58

Україна 24 повідомила про головні тези з брифінгу Дениса Шмигаля:

Держава виплатить кожному переселенцю в Україні мінімальну грошову щомісячну допомогу в сумі 2 тисячі гривень. Просто, через Дію, на картку в банку.

3 тисячі гривень будуть виплачені на кожну дитину, яка через війну переїхала в більш безпечні регіони.

Розпочинаємо програму працевлаштування всіх переселенців. Для цього держава починає виплати тим роботодавцям, які беруть на роботу переселенців з постраждалих регіонів: 6500 гривень за кожного працевлаштованого.

Компенсацію за комунальні платежі також отримуватимуть сім’ї, які приймають переселенців у себе вдома: 450 грн в місяць за кожного, кому допомогли, на компенсацію комунальних послуг.

Програми вже затверджено Урядом України. Їхня реалізація починається вже сьогодні, 21 березня. З 30 березня запрацює реєстрація через Дію.

14:48

Мобільний оператор «Київстар» 20 березня відновив зв'язок у низці населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях, передає УП.

14:18

У Києві понад 70 житлових будинків пошкоджені внаслідок обстрілів: комунальні служби отримують ремонтні матеріали для відновлення.

Будівлі мають різні ступені пошкоджень: там, де руйнування критичні, мешканців відселили, де незначні – комунальні служби отримують ремонтні матеріали для оперативного відновлення: плівку для ремонту вікон, кріплення, матеріали для ремонту покрівлі тощо, повідомляє КМДА.

Служби оперативно відновлюють комунікації та послуги, щоб люди повертались у свої оселі в тих будинках, які придатні для проживання.

14:04

Міністерство економіки повідомило про переїзд із зони активних бойових дій 40 підприємств, із них 18 уже відновили роботу на новому місці, ще 299 найближчим часом перенесуть свої потужності, передає УП.

14:00

Оперативна інформація від Генштабу станом на 12:00 21 березня щодо російського вторгнення:

Триває двадцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває збройна агресія російської федерації проти нашої Держави. Переважна більшість завдань, що ставилася перед окупаційними військами їх командуванням залишається невиконаними.

Через активний супротив Сил оборони у взаємодії з громадянським суспільством російському агресору, Україна продовжує тримати рубіж оборони об’єднаної Європи.

Враховуючи великий некомплект людських ресурсів ворог вимушений переміщувати до кордонів України резерви з центрального та далекосхідного воєнних округів, проводити приховану мобілізацію та шукати підтримки у своїх малочисельних союзників. 

Також, окупанти продовжують практику залучення до безпосередніх бойових дій особового складу військових частин та підрозділів забезпечення, що є свідченням критичного стану ситуації у війську російських загарбників.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник намагається організувати інженерне обладнання позицій для ведення позиційної оборони, відновити логістичне забезпечення своїх підрозділів.

Ворог продовжує підступно знищувати інфраструктуру в захоплених містах, завдавати ракетно-бомбові удари по мирних кварталах Українських міст та сіл, грабувати, викрадати та брати у заручники цивільне населення.

На окремих напрямках противником зосереджуються сили і засоби для відновлення спроби здійснення наступальних дій.
У напрямку на Чернігів ворог наступальних дій не проводив. Продовжив підступно обстрілювати позиції підрозділів Збройних Сил України та густонаселені райони міста.

При спробі здійснення наступу у напрямку на Бровари зазнав значних втрат та був зупинений. Здійснює спроби провести заходи з відновлення боєздатності та інженерного обладнання зайнятих рубежів.

На Слобожанському напрямку активних наступальних дій ворог не веде. Продовжує блокування міста Суми. Наявними силами намагається блокувати місто Харків, здійснює вогневий вплив по оборонних рубежах та цивільній інфраструктурі українських міст Харкова та Чугуєва.

Окупанти продовжують докладати значних зусиль для встановленням контролю над містом Ізюм, у вказаному районі проводиться роззосередження військ. Противник намагається посилити угруповання, облаштовує смугу опорних пунктів.

На Донецькому напрямку ворог веде штурмові дії та проводить вогневі нальоти по всій лінії зіткнення. Намагався прорвати оборону позицій наших військ на Авдіївському напрямку, успіху не мав, зазнав втрат та відступив.

На Південнобузькому напрямку противник намагається втримати раніше зайняті рубежі, здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення запасів.

13:58

У Херсоні на площі Свободи російські окупанти закидали світлошумовими гранатами проукраїнських мітингувальників та відкрили вогонь, є поранені, передає УП.

Військові відкрили вогонь у повітря. Водночас серед людей є поранені, їх забирає швидка допомога.

На опублікованих відео видно, що люди намагалися підійти до пам'ятника, коли росіяни почали стріляти та кидати світлошумові гранати.

За попередніми даними, окупанти стріляли у мітингувальників.

13:05

Окупанти вперше обстріляли Житомирщину з Градів. Загинуло троє військових та цивільний.

Про це повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Ворог гатив по селах Народицької громади з реактивної артилерії. «Проте, ми тримаємо оборону та й далі будемо знищувати окупанта на українській землі», – сказав голова ОВА.

12:58

СБУ опублікувала нові аудіоперехоплення, котрі показують, як насправді воюють кадирівці в Україні

Російська пропаганда формує їх образ, як грізної сили, що здатна виконати будь-які завдання путіна. Але за 26 днів війни українські воїни вщент розбили цей міф.

Кадирівців тепер називають не інакше, ніж «ТікТок-військами» через їхню любов до постановочних роликів. Бо на війні вони «відзначились» лише відеозйомками та звірствами проти мирного населення.

До того ж, головне завдання кадирівців – «зачистка» і вбивство російських солдат, які втікають із поля бою. Тобто вони виконують функцію «загрядотрядів» і стріляють по своїх. Хоча, як показують численні докази, «своїми» росіян вони не вважають, називають «вошивими» і з задоволенням їх убивають.

На перехопленому СБУ аудіозаписі чутно, як один із кадирівців говорить по телефону своїй дружині:

«Не турбуйся, я не в гущі подій, ми стоїмо трохи далі. Наше завдання – гнати назад (прим: в бій) цих вошивих солдатів, коли вони починають розбігатися від ударів артилерії. Тож не турбуйся, не дуже марудка робота».

Водночас він підтверджує людські втрати серед окупантів та зізнається, що нещодавно вбили «командира спецназу». І це – не поодинокий випадок: «Так і чути, що там убили, тут вбили».

«Смалить їхня артилерія конкретно вдень і вночі. Проблема в тому, що у них ці снаряди не закінчуються», – говорить загарбник про українських захисників.

12:39

В окупованому Мелітополі Запорізької області російські військові 21 березня викрали декількох представників місцевого медіахолдингу, пише УП.

До журналістів Юлії Ольховської та Любові Чайки, видавця Михайла Кумока, випускового редактора газети «Мелітопольські відомості» Євгенія Боряна прийшли в домівки озброєні люди, забрали їх і повезли у невідомому напрямку.

Михайло Кумок уже на пенсії, але забрали і його самого, і його дружину. 

15 березня у захопленому Бердянську Запорізької області зникла журналістка hromadske Вікторія Рощина. Вона може бути у полоні російських військових, про місце її перебування досі нічого не відомо.

12:15

На Київщині до лав ЗС України стане ще один трофейний танк. «Хлопці тільки дещо підремонтують, бо як забирали – трохи пошкрябали», – повідомили у Генштабі.

12:07

Ворог продовжує «мобілізацію» на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, чергова хвиля відбувається на території Донецької області. З метою збільшення кількості потенційних «призовників», окупанти збільшують віковий ценз «військовозобов’язаних» – з 55 до 65 років, повідомляють у Головному управлінні розвідки Міноборони.

На окупованих територіях Луганської області по місцевому телебаченню оголошено мобілізацію місцевого населення. До лав окупаційної армії активно залучають студентів. Зокрема, всіх учнів Луганського залізничного технікуму офіційно викликають до навчального закладу для проведення «реєстрації». 

Тим, кому вже виповнилося 18 років особисто телефонує директор училища. Аналогічна ситуація в Луганському медичному університеті – у закладі оголошено про обов’язкове прибуття та реєстрацію студентів старших курсів.

«Мобілізовані» до складу 1 армійського корпусу окупаційних військ вирізняються вкрай низьким морально-психологічним станом та мають застаріле спорядження: екіпірування зразка 1974 року, захисні шоломи 1971 року випуску.

Серед особового складу поширюються чутки та панічні настрої викликані великими втратами особового складу – на окуповані території постійно прибувають важкопоранені та вантажі з тілами. 

Зокрема, на Луганський м’ясокомбінат привезли шістнадцять знищених «мобілізованих». Один з них – син директора 33 середньої школи Луганська. При цьому, рідним не повідомляють жодної інформації щодо місця та обставин загибелі.

11:43

У Києві та Київській області запровадили посилену комендантську годину із 20:00 21 березня до 7:00 23 березня.

Без спецперепусток буде заборонено пересування. Виходити можна тільки, щоб дійти до найближчого укриття. Цивільні особи, які перебуватимуть на вулиці у період комендантської години без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп.

11:34

Українські сапери ліквідували російський ЗРК «Тор М1». 

«Не зміг доїхати куди мав – якісь дірки на дорозі. Хто б це міг зробити? Українські сапери сором'язливо мовчать», – написали у Генштабі ЗСУ.

10:54

Вранці Одесу обстріляли з корабельної артилерії, жертв немає.

Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Внаслідок ворожого обстрілу постраждали декілька будинків в Одесі. Жертв немає.

10:39

У Генштабі ЗСУ повідомили про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 21 березня.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу — близько 15 000 осіб
  • танків — 498 од
  • бойових броньованих машин — 1535 од
  • артилерійських систем — 240 од
  • РСЗВ — 80 од
  • засоби ППО — 45 од
  • літаків — 97 од
  • гелікоптерів — 121 од
  • автомобільної техніки — 969 од
  • кораблі /катери — 3 од
  • цистерн з ПММ — 60
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 24
  • Спеціальна техніка — 13

10:03

На місці попадання снаряду в один із торгівельних центрів у Подільському районі Києва всю ніч працювали рятувальники та медики. Кількість жертв зросла до восьми, повідомляє УП.

Роботи тривають досі. Через масштабні руйнування та вісьмох загиблих столичні прокурори розпочали розслідування нічного ракетного обстрілу.

Встановлено, що ввечері 20 березня збройні сили РФ, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили ракетний обстріл Подільського району столиці.

09:33

На 21 березня погоджено 8 гуманітарних коридорів:

Маріуполь — Запоріжжя за маршрутами:

  • Бердянськ — Запоріжжя 
  • Мангушська громада — Запоріжжя 
  • Нікольське — Запоріжжя  

Велика Димерка — Бровари

Місце зборів – Будинок сільради на вулиці Бобрицька,1.

Ворзель — Білогородка

Місце зборів – на вулиці Садова, 13.

Буча — Білогородка

Місце зборів – вулиця Енергетиків, 12

Козаровичі — Вишгород

Місце зборів – тренінговий центр ГУНП.

Лисичанськ — Бахмут 

Місце зборів – будівля ДСНС на вулиці Сосюри, 324.

Сєвєродонецьк — Бахмут

Місце зборів – будинок культури на вулиці Хіміків, 28.

Гірське — Бахмут

Місце зборів – вулиця Першотравнева, 42, будинок культури та вулиця Миру, 136

9:09

У міністерстві оборони Британії стверджують, що Київ залишається пріоритетом Росії, і вони очікують, що РФ поновить спроби з оточення міста у найближчі тижні.

Про це йдеться в оновленій оцінці британського міністерства, опублікованій в понеділок, повідомляє «Європейська правда».

В міноборони Британії відзначають, що запеклі бої тривають на північ від столиці, хоча російські війська, що наступали на місто з північного сходу, зупинилися.

«Сили, що наступали з Гостомеля на північний захід, були відбиті запеклим опором українців. Основна частина російських військ залишається на відстані понад 25 кілометрів від центру міста», – йдеться у повідомленні.

Незважаючи на відсутність прогресу, Київ залишається головною військовою метою Росії, зазначає міністерство, і росіяни, ймовірно, віддадуть пріоритет спробам оточити місто найближчими тижнями.

9:02

Витік аміаку на Сумщині ліквідували, загрози немає. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

08:24

Окупанти намагаються обійти Миколаїв у напрямку Одеси, але це в них не вдається, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

08:08

Внаслідок російського ворожого обстрілу у Сумах пошкоджено резервуар з аміаком місткістю у 50 тонн. Станом на 05:00 спостерігається незначний витік аміаку. О 7:15 його локалізували. Аварійні бригади ДСНС та заводу проводять роботи по осадженню аміачної хмари. 

Загрози населенню міста Суми немає, попередньо жертв та постраждалих немає. Про це повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

08:05

Харківська область: за добу з 20 по 21 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу та здійснили понад 30 виїздів на ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. 

Проводились пошукові роботи та розбирання завалів у Київському та Шевченківському районах Харкова, а також Харківському районі області. Крім того, підрозділи ДСНС протягом дня здійснювали виїзди на гасіння пожеж житлових багатоповерхівок, приватних будівель та інших об'єктів. 

Пожежі виникали у Київському та Індустріальному районах міста Харкова, а також Харківському, Богодухівському та Ізюмському районах області. У районах області, де доба пройшла відносно спокійно і ворог не завдавав обстрілів, підрозділи ДСНС реагували на пожежі, що сталися у приватних домівках, а також на відкритих територіях. Таких пожеж сталося 8.

07:30

Путін скоригував свою тактику щодо війни в Україні: він більше не ставить за мету взяти столицю і хоче змусити Київ здати південні та східні території — американські чиновники. Про це пише УП.

  • Росія хоче забезпечити «сухопутний міст» між західною частиною Росії та Кримським півостровом, а також розширити свій контроль над Донбасом
  • Армія рф також продовжить обстріли українських міст, розраховуючи, що це змусить Володимира Зеленського погодитися на  вимоги Росії
  • Схоже, що путін повертається до тактики облоги. Це означає тижні, а можливо, й місяці, ракетних, артилерійських атак

07:26

Вкрадені десятки тисяч тонн: Росія пішла на новий злочин. З морського порту в Бердянську зникли п'ять кораблів із кількома десятками тисяч тонн зерна. Очевидці кажуть, що їх відігнали російські буксири. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух під час телемарафону UAразом. «Мешканці Бердянська повідомляють, що в порту стояли п'ять кораблів. Деякі з них були повністю завантажені – це ми бачимо за митними документами, деякі частково завантажені. Декілька днів тому ці кораблі зникли з Бердянського порту», – розповів Старух. «Як кажуть люди, вони були кудись відігнані російськими буксирами. Там було кілька десятків тисяч тонн українського зерна», — додав він.

06:43

Оперативна інформація станом на 06.00 21.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася двадцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали.

  • Фіксується зниження інтенсивності застосування противником пілотованої авіації.  
  • Підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу вразили 7 повітряних цілей ворога (1 літак, 4 БПЛА та 2 крилаті ракети). 
  • Бомбардувальна та штурмова авіація завдавала нищівних ударів по скупченнях техніки і живої сили противника.
  • Окупанти продовжують терор місцевого населення та мародерство на тимчасово захоплених територіях. До російської федерації ворог вивозить побутову, автомобільну техніку, продукти харчування та інші матеріальні засоби. 
  • Відзначаються непоодинокі випадки розміщення російськими окупантами особового складу, озброєння та техніки на об’єктах цивільної інфраструктури. 
  • Окупанти продовжують примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Так, за наявною інформацією, бюджетні організації Станично-Луганської селищної громади оповіщені про необхідність прибуття 1 квітня 2022 року працівників чоловічої статі віком від 18 до 60 років у місцевий відділ поліції для реєстрації. Причин такої “реєстрації” не пояснюють, хоча це пов’язано з черговою хвилею мобілізації до 2-го армійського корпусу для відправки у райони ведення бойових дій.
  • Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч загарбнику на всіх напрямках. Також продовжується знищення колон забезпечення противника.

 

Зберігаємо спокій ! Разом переможемо! Слава Україні!

05:21

Українські військові ліквідували КамАЗи з боєприпасами та провіантом для окупантів у Чернігівській області. Про це повідомляє оперативне командування Північ.

05:04

Подробиці щодо витоку аміаку на «Хімпромі» у Сумах: наразі зона ураження становить близько 2.5 км. Напрям вітру та населенні пункти, які опинилися під загрозою: село Новоселиця. Працюють аварійні бригади заводу та ДСНС. Для Сум наразі загрози немає (напрям вітру не на місто). Про це повідомив  голова ОВА  Дмитро Живицький.

04:39

У Сумах на заводі «Сумихімпром» стався витік аміаку, повідомив голова ОВА Живицький. Радіус ураження — близько 5 км. Про це пише Суспільне.

04:07

Унаслідок обстрілу в Києві ввечері 20 березня загинули чотири людини, ще одна — травмована. Про це повідомили в ДСНС.

03:55

Двох людей госпіталізували, ще 200 — евакуювали після влучення снаряду в багатоповерхівку у Святошинському районі Києва 20 березня, повідомили в КМДА. Про це пише Суспільне.

02:44

Внаслідок обстрілів російських загарбників за минулу добу в Донецькій області загинули три людини і п'ятеро – дістали поранення голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Про це пише УП.

2:00

Київ: внаслідок ворожого обстрілу зайнялися торговельний центр та автомобілі на парковці.

 20 березня о 22:48 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу у Подільському районі столиці. 

Рятувальники, які прибули на місце встановили, що внаслідок ворожого обстрілу загорілись автомобілі на паркуванні та 3-4 поверхи торгового центру. Ліквідація пожежі триває. На місці залучено 11 одиниць пожежної техніки та 63 осіб особового складу. Інформація щодо ймовірних загиблих та потерпілих уточнюється.

0:58

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 20 березня. 

Ворог протягом доби завдавав ракетно-бомбових ударів, активно застосовував засоби повітряного нападу. Окупанти зосереджували удари на важливих об’єктах цивільної інфраструктури та житлових кварталах населених пунктів, з метою залякування цивільного населення та зниження економічного потенціалу України. 

На Волинському напрямку залишається висока імовірність проведення провокацій спецслужбами орків на білоруських об’єктах з метою втягування ЗС Білорусі у військову операцію проти України.

На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Закріплюється на захоплених рубежах та проводить підготовку до наступу на Київ.

На Сіверському напрямку противник продовжує перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. Але неспроможний організувати якісне логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив, намагається здійснити приховану підготовку до поновлення наступу.

На Донецькому та Луганському напрямках завдяки вмілим та майстерним діям Українських воїнів було успішно відбито сім атак ворога, знищено 12 танків, 9 БМП, 3 автомобіля, близько 170 осіб живої сили. Підрозділи ППО збили 1 ворожий Су-34 та 1 вертоліт окупантів (втрати уточнюються). 

Противник продовжує нанесення авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя, зокрема, металургійному комбінату «Азовсталь». Веде штурмові дії на західних та східних околицях, у напрямку центральної частини міста. Успіху не має. Зазнає втрат.

0:55

Кілька годин тому російське міноборони поставило ультиматум українській владі: до 5 ранку 21 березня скласти зброю і здати місто, а лише тоді російські окупанти обіцяють відкриють гуманітарні коридори для населення.

Міністерка Ірина Верещук, яка координує роботу з гуманітарними коридорами відповіла, що ні про яку здачу Маріуполя не може йти мова.

0:36

МВС України повідомляє, що є випадки, коли цілі підрозділи РФ здаються в полон разом з технікою. 

Про це розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський у ефірі українських телеканалів. 

«Ми вже відзначаємо випадки здачі у полон, коли добровільно підрозділи РФ виходять на наших військових і проголошують, що вони хочуть здатися у полон, що вони не беруть участь в активних бойових діях, – разом з технікою, зокрема з танками. Вони вже переходять, здаються під гарантії безпеки, усвідомляюючи, що їх ніхто не чекає. Їх справді пускають на гарматне м'ясо їхні командири», – сказав він.

 

0:09

Рятувальники ліквідовують сильну пожежу на території одного з торговельних центрів у Подільському районі столиці, – повідомив Віталій Кличко.

На цей час — один загиблий. Всі служби - рятувальні, медики, поліція - працюють на місці. Інформація уточнюється.

Читайте також: Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 березня

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024