стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 березня

19 Березня 2022, 23:59
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 березня 14467
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 19 березня.

23:59

Українська ППО збила упродовж доби лише три вертольоти рашистів. Про це повідомляє командування Повітряних сил.

23:50

Жителі Маріуполя, які втекли до Мангуша та Мелекіно, помирають від голоду. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

23:30

У Чернігові тривають артилерійські обстріли окупантами по житлових районах. Гинуть десятки мирних жителів. Зокрема обстріляли лікарню. Місто потерпає від гуманітарної катастрофи – нема ні електрики, ні тепла, ні води, – повідомляє мер міста Владислав Атрошенко.

23:13

Окупанти з «Градів» обстріляли Велику Костромку. Про це повідомив голова Криворізької ОВА Олександр Вілкул.

«Загиблих немає, пошкоджена інфраструктура», – йдеться в повідомленні.

22:23

Українські бійці ліквідували ще одного російського командира – заступника командувача Чорноморського флоту рф капітана першого рангу Андрія Палія. Про це пише 24 канал.

21:40

Майже ста тисяч українців відновили електропостачання. При цьому без газопостачання залишаються понад 273 тисячі споживачів. Знеструмлені понад 1327 населених пунктів, – інформує УП.

21:34

Окупанти з «Градів» гатили по Новій Петрівці на Київщині. Від обстрілів пошкодилась автозаправна станція та загорілось поле. Потерпілих немає, – пише 24 канал.

21:25

У Чернігові через обстріли окупанта упродовж доби трапилось три пожежі. Про це повідомив голова ОВА В"ячеслав Чаус.

Горіли паливо-мастильний склад, завод із виготовлення пластикових виробів та складські приміщення. Крім того, вогонь охопив десять житлових будинків.

21:19

З десяти евакуаційних коридорів сьогодні спрацювали вісім. Загалом вдалось евакуювати 6 623 людини. Про це повідомила віцепрем"єрка Ірина Верещук.

21:08

У тимчасово окупованому Криму окремі підрозділи морської піхоти агресора втратили до 90% особового складу, резервів для відновлення втрат немає, – повідомляє Міноборони.

Згідно з інформацією, спостерігаються спроби укомплектувати роти для відправки в Україну за рахунок відряджених з інших військових частин. 

20:37

Внаслідок обстрілів Харкова окупантами на Великій Салтівці та Великій Данилівці спалахнули пожежі. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені, – пише УП.

20:35

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення в Україну станом 18:00

Триває двадцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу повномасштабній збройній агресії РФ.

Оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Захисники України надійно утримують рубежі оборони, зосередивши головні зусилля довкола стратегічно важливих міст, та змушують ворога відмовитися від продовження наступу. 

Саме завдяки професійним і героїчним діям Сил оборони та потужному національному спротиву противник не виконав поставлені кремлівським керівництвом завдання: оточення Києва, вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей і встановлення контролю над лівобережною частиною України.

Навіть ворожа розвідка дійшла до висновку, що у зв’язку із сильним спротивом українців встановити проросійську владу на тимчасово підконтрольних окупантам територіях є неможливим.

Ворог не припиняє наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури із застосуванням високоточної зброї, некерованих авіаційних бомб та боєприпасів підвищеної вражаючої дії.

Порушуючи норми міжнародного права та людської моралі, російські загарбники атакують густонаселені українські міста та села, об’єкти критичної та виробничої інфраструктури, школи, лікарні, державні установи.

Російські війська продовжують зазнавати значних втрат. У тимчасово окупованому Криму окремі підрозділи морської піхоти втратили до 90 відсотків особового складу, резервів для відновлення втрат немає.

Спостерігаються спроби укомплектувати роти для відправки в Україну за рахунок відряджених з інших військових частин. У цих підрозділах понад 20 осіб написали рапорти про відмову брати участь у війні проти України, до «відказників» застосовуються репресивні методи впливу.

Протягом останніх днів на Миколаївському напрямку ворожі підрозділи, що були укомплектовані за рахунок мобілізації на тимчасово окупованій території Донецької області (принагідно нагадаємо: примусова мобілізація населення на окупованих територіях є прямим порушенням Римського статуту і Женевських конвенцій), також зазнали суттєвих втрат. За дві доби боїв безповоротні втрати противника склали понад 200 осіб, решта деморалізовані та відмовляються брати участь у бойових діях. Мобілізовані відверто звинувачують російське командування у використанні їх для «розвідки боєм», щоб виявити позиції ЗС України.

До Луганської обласної лікарні щодня прибувають рефрижератори з вантажем «200». Це тіла солдат 2-го армійського корпусу, який має значні втрати. Біля райвиконкомів вишикувались черги родичів загиблих за довідками по смерть.

Не маючи успіхів у відкритому бою, окупанти продовжують терор місцевого населення. За допомогою пропагандистських сюжетів противник намагається сформувати картинку лояльного ставлення місцевого населення до окупаційної влади. У населених пунктах на Чернігівщині російські загарбники намагались роздавати «гуманітарну допомогу». Місцеві жителі навіть під тиском з рук ворога нічого не взяли. Схожі заходи ворог намагається проводити і в Київській та Херсонській областях.

20:32

На четвертому тижні війни біля 30% української економіки або не працює зовсім, або тимчасово. Про це в етері телеканалу Рада розповів міністр фінансів Сергій Марченко

20:30

Російські окупанти силоміць вивезли кілька тисяч жителів Маріуполя на територію Росії, зокрема до віддалених регіонів. Про це пише УП, посилаючись на Маріупольську міську раду з коментарем мера Вадима Бойченка.

20:20

Рубіжне на Луганщині контролюють українські захисники, попри протилежні твердження російської пропаганди.

Нагадаємо: 18 березня в соцмережах росіяни поширювали фейкові відео, мовляв, вони взяли Рубіжне.

«Тут діє українська влада і вона не переходила. Не було вчора, не сьогодні і не буде завтра під контролем ворога. А ворога звідси ми будемо гнати. Гнати впевнено і сміливо», – запевняють у Нацгвардії.

20:10

З-під завалів казарми у Миколаєві, зруйнованої внаслідок ракетного удару окупантів 18 березня, дістали не менше пів сотні загиблих. Невідомо, скільки іще тіл перебуває під руїнами, – пише Українська правда.

20:00

У Києві від початку повномасштабного вторгнення росії загинули 228 людей, зокрема чотири дитини. Такі дані наводять у КМДА.

19:20

Американські офіційні особи підтвердили, що Росія ще минулого тижня запустила проти України гіперзвукові ракети.

Як повідомляє «Європейська правда», про це на умовах анонімності заявили CNN американські постановці.

За їх словами, це стало першим відомим прикладом використанням таких ракет у бою. За словами джерел, США змогли відстежувати запуски в режимі реального часу.

18:45

Нашi захисники на Запорізькому напрямку повідомляють про знищення вертольота КА-52 та нанесення пошкодження ще одному такому ж літальному апарату . Також ліквідовано близько 60 російських окупантів та декілька одиниць бронетехніки ворога.
Ще один «супералігатор» КА-52 збито на Київщині.

18:42

Оперативна інформація Держспецзвʼязку про роботу мобільних мереж станом на 18:00 19 березня.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України у повному обсязі забезпечує управління мережами в умовах війни. 

Мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell вживають заходів із відновлення покриття мобільним звʼязком та доступом до інтернету для українців. Зокрема, стабільно працюють мережі у Києві, Миколаївській, Сумській, Київській областях (за винятком Бучі, Ірпеня, Ворзеля та Гостомеля – у цих населених пунктах окупантом цілеспрямовано знищено інфраструктуру операторів, робота над відновленням якої триває). Також без звʼязку залишаються міста Ізюм (Харківська область), Маріуполь (Донецька область).

Протягом доби оператори відновили покриття у Новій Каховці (Херсонська область), Прилуках (Чернігівська область). Стабільно працюють мережі у Херсоні та Харкові.

НЦУ та оператори провели СМС-інформування населення щодо евакуції людей із Бучі та Бородянки. 

Фахівці НЦУ нейтралізували та заблокували фейковий домен для збору коштів під виглядом Мінцифри. Зловмисники намагалися збирати криптоактиви на армію.

У Харківській області налаштовано безперебійний доступ абонентів до лінії 102.

Минулої доби фахівцями Укртелекому відновлено доступ до інтернету в Генічеську, Каланчаку, Скадовську, Асканії-Новій, смт Чаплинка, Іванівка та Нижні Сірогози Херсонської області.

Відновлено інтернет-доступ у Запоріжжі та області. Зараз там працює 80% районних вузлів зв’язку.

 

Аварійно-відновлювальні робочі бригади АТ «Укртелеком» працюють над відновленням мереж у Фастові, Білій Церкві, Обухові, Броварах, Борисполі. Послуги телефонії та інтернет-доступу поки що не надаються у Чернігівській та Луганській областях, у решті  областей – доступні. 

17:42

В Україні на сьогодні офіційно – 562 особи російських військовополонених, – Ірина Верещук.

17:41

В Бучанському районі, підрозділами ППО СВ України збито ворожий бойовий вертоліт К-52! Мінус ще один ворожий «Алігатор»!

17:40

Сьогодні, 19 березня, евакуювали в рамках гуманітарного коридору близько 700 мешканців Луганської бласті. 

З Попасної виїжджали з перервами, адже росіяни порушували «режим тиші», були обстріли.

В автобусах багато поранених попаснян від обстрілів (раніше) та людей, які не можуть самостійно пересуватися.

 

З Сєвєродонецька (160), Лисичанська (160), Рубіжного (30) та Попасної (302) + власним транспортом (інформація уточнюється).

16:34

Російські окупанти з початку бойових дій провели 1 403 авіаційних нальоти на Україну. Про це інформує Медіа Центр Україна з посиланням на брифінг речника Міноборони Олександра Мотузяника.

 

«З початку бойових дій противник завдав 291 ракетний удар, застосовано 459 ракет наземного, морського та повітряного базування, провів 1 403 авіаційних нальоти».  

Речник Міноборони додав, що російські окупаційні війська намагаються продовжувати наступу на Україну, але їм це не вдається.

16:30

Працівники Оператора ГТС відремонтували газопровід-відвід до Вуглегірської ТЕС Центренерго, який був пошкоджений 10 березня внаслідок ворожих обстрілів.

Завдяки ремонту газопроводу ТЕС отримала резервне джерело живлення.

15:53

У Демидові Київської області, яке тимчасово окуповане російськими військовими, є загроза підтоплення через руйнування греблі.

15:52

Окупанти завдали авіаудару по селищам  Бучанського району.

Вночі, 19 березня, ворог скинув чотири снаряди  по транспортній інфраструктурі між селищем Пісківка і селом Мигалки.

У результаті загиблих та поранених немає, споруди  зазнали пошкоджень.

Раніше, 18 березня, близько 21-ї  години, російська армія також здійснила авіаудар по території Пісківської громади.

У результаті атаки одна жінка отримала поранення, пошкоджено  цивільні будівлі .  

 

Поліцейські Київщини фіксують наслідки авіаударів та допомагають жителям подолати наслідки ворожих атак.

15:37

З «гарячих» точок країни вже переміщено 50 підприємств.

Кабмін запустив програму евакуації приватних підприємств з «гарячих» точок країни у західні області.

Так, перевага надається стратегічно важливим підприємствам та підприємствам з виробництва товарів першої необхідності. 

Держава допомагає у пошуку приміщень, перевезенні обладнання і працівників. Звернення надходять від представників харчової, деревообробної, текстильної, паливної хімічної промисловості, медицини та машинобудування.

 

Кількість заявок на евакуацію постійно зростає – на сьогодні їх вже 700.

15:35

В Організації об’єднаних націй не мають інформації про жодну програму створення біологічної зброї, що реалізується в Україні.

Про це заявила глава Організації з роззброєння Ідзумі Накаміцу на нараді Ради Безпеки у відповідь на нові звинувачення росії. Представник рф в ООН Василь Небензя стверджував, що в Україні на кошти США проводять дослідження кримсько-конгольської лихоманки, лептоспірозу та інших небезпечних збудників.

15:14

На час запровадження у Запоріжжі комендантської години з 19 по 21 березня вокзал буде зачинений, а висадка та посадка пасажирів заборонені. Про це інформує Укрзалізниця.

Наразі готується до відправки останній на 19 березня евакуаційний рейс №86 Дніпро-Львів/Ковель о 16:05. Поїзди поновлять рух після комендантської години. Нагадаємо, комендантська година діятиме з 16:00 суботи до 6:00 понеділка, загалом триватиме 38 годин.

15:06

У Рубіжному на Луганщині з-під завалів витягнули двох загиблих дітей та жінку, ще одну дитину врятували. Житловий будинок обвалився через обстріли російських військ.

14:26

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний звернувся до деяких політиків.

Текст звернення опублікували на сторінці Генштабу у фейсбуці.

«Хочу звернутися до політиків, які, перебуваючи в тилових містах, розповідають про «зраду» і роблять «оцінки» оперативної обстановки.

Своїми безвідповідальними заявами, на зразок, противник щось нібито без проблем взяв або що нібито готується здача країни, ви ображаєте наших воїнів.

Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі.

Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити.

Про це знають всі українці. Про це знає світ.

Триває 24-та доба нашого спротиву повномасштабній агресії. Спротиву, який став можливий завдяки національній єдності, нашій підготовці та мотивації.

Тож, я звертаюся до вас: не принижуйте наших захисників своїми «експертними оцінками». Це ж не ви зараз на першій лінії оборони. І не ваші діти.

Кожен повинен займатися своєю справою. Ми захищаємо Україну. Ви дбаєте про її розвиток і не заважаєте нам.

Охочих боронити країну запрошую до лав Збройних Сил.

 

Закликаю – не розколюйте державу!»

13:54

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ станом на 12.00 19 березня.

Триває двадцять четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська намагаються продовжувати стратегічну наступальну операцію проти України. Головні завдання щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей і встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Частково ворогом досягнуто мету на Донецькому напрямку. Противник зупинений у напрямку на Миколаїв.

Ворог продовжує нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури із застосуванням високоточної, за заявами рф, зброї та некерованих авіаційних бомб. 

З початку бойових дій противник завдав 291 ракетний удар, застосовано 459 ракет наземного, морського та повітряного базування, провів 1403 авіаційних нальоти. 

Основними наземними цілями російських загарбників стали українські міста та села, а саме об’єкти виробничої інфраструктури, школи, лікарні, національні історичні та релігійні святині, густонаселені житлові квартали.

На Волинському напрямку суттєвих змін у обстановці не відбулось.

На Поліському напрямку окремі підрозділи окупантів займають оборону у районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів. 

У районі на північний захід від Чорнобиля загарбники розгорнули тиловий район угруповання військ Східного військового округу.

В ході ведення бойових дій противник продовжує зазнавати значних втрат в особовому складі та техніці. Для прийому поранених військовослужбовців окупаційних військ використовується мережа закладів охорони здоров’я міста Гомель та Гомельської області республіки білорусь. Переважно для надання медичної допомоги окупантам використовуються лікарні, що мають у своєму складі операційні відділення. Планові операції для цивільного населення не проводяться.

Для поповнення втрат угруповання Східного воєнного округу на територію республіки білорусь перекинуті окремі підрозділи 

155-ї окремої бригади морської піхоти (Владивосток) та 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський).

На Сіверському напрямку ворог силами окремих підрозділів Центрального воєнного округу намагається діяти в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Ковпита, Золотинка, Мена, Ніжин, Браниця, Каліта, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводив. 

Продовжується часткове блокування міста Чернігова, ворог здійснює артилерійські обстріли густонаселених районів. Силами до трьох бригад  намагається утримувати оборонні позиції в районах населених пунктів Любеч, Михайло-Коцюбинське, Якубівка, Шестовиця, Золотинка, Ягідне, Лукашовка, Киселівка. Суттєвих змін у складі та характері дій ворога не відзначено. 

У напрямку на Бровари загарбник діє силами до трьох бригад. Намагається контролювати рубіж в районах населених пунктів Марковці, Заворичі, Рудня, Богданівка, Залісся, Михайлівка, Світильня, Перемога, Рудницьке, Великий Крупіль, Малий Крупіль, Петрівка. Активних дій війська окупантів не проводили. Противник не відмовляється від проведення наступальних дій на Київ та намагається здійснити перегрупування бойових підрозділів.

На Слобожанському напрямку визначеними силами Західного воєнного округу активних наступальних дій не проводив, Намагається втримати позиції в районах населених пунктів Сватове, Ізюм, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Ліман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка.

У напрямку на Суми та Охтирку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії противника активних наступальних дій не ведуть, зосереджують зусилля на блокуванні міста Суми. Ворог намагається здійснити підготовку до наступальних дій у напрямку на населені пункти Тростянець, Охтирка, Полтава, частиною сил - на Прилуки та Київ. 

В районі Харкова підрозділи зі складу 6-ї загальновійськової армії та північного флоту активних дій не проводили. Основні зусилля окупантів зосереджувалися на блокуванні міста Харкова, знищенні його цивільної інфраструктури та веденні розвідки позицій Збройних Сил України. Зафіксовано проведення повітряної розвідки із використанням БпЛА “Орлан-10ˮ.

У напрямку на Ізюм ворог намагається діяти у районах населених пунктів Балаклея, Гусарівка, Волобуївка, Петрівське, Протопопівка, Савинці, Веселое, Ізюм, Сніжківка, Топольське, Бахтин, Капитолівка. Активних наступальних дій не відзначено, здійснюється перегрупування та логістичне забезпечення військ. Ворог здійснив нанесення ракетно-бомбових ударів по позиціях Збройних Сил України у районі Кам’янки.

На Донецькому напрямку визначеним складом сил ворог діє в районах населених пунктів Борова, Терни, Новокраснянка, Первомайськ, Горлівка, Пантелеймонівка, Ясинувата, Донецьк, Оленівка, Новотроїцьке, Ольгинка, Володимирівка, Микільське, Павлівка, Пречистовка. 

На Луганському напрямку противник намагався продовжити наступальні дії на визначених напрямках та діє в районах населених пунктів Терни, Червонопопівка, на околицях Рубіжного, Кудряшівки, Пудрівки, Осколонівки, Бобрового, Жолобка, Молодіжного, Новоолександрівки, Попасної, Троїцького, Санжарівки, Лозового, Доломітного, Зайцевого, Шумів, Широкої Балки, Озерянівки.

Намагається вести штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на спробах захопити населені пункти Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна.

В районах населених пунктів Сиротине та Метьолкіне здійснював авіаційні удари по цивільних об’єктах.

У напрямку на Сєвєродонецьк ворог здійснив спробу проведення наступальних дій, успіху не мав, зазнав значних втрат та відступив. 

В районі Рубіжного, за підтримки артилерії, продовжує закріплюватись у західних та північно-західних частинах міста, здійснив перегрупування, успіху не має.

На напрямку Первомайськ, Лисичанськ намагається здійснювати вогневий вплив на наші війська з метою стримування дій підрозділів Збройних Сил України.

Веде штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджені на захопленні міста Вугледар та міста-героя Маріуполя.

На Приазовському напрямку противник протягом доби активних наступальних дій не проводив, обстрілював позиції наших військ в районах Гуляйполе, Степногірськ та Оріхів з використанням мінометів, ствольної артилерії та РСЗВ. Проводить перегрупування з метою недопущення прориву наших військ в напрямку Маріуполя. 

На Південнобузькому напрямку ворог діє в районах населених пунктів Правдіне, Петровське, Новогригорівка, Новомиколаївка, Червоне, Грейгове, Михайло-Ларіне, Інгулка, Христофорівка, Мар’янівка, Новоолександрівка, Партизанське, Снігурівка, Калинівське, Біла Криниця, Кочубеївка, Високопілля, Нововоронцовка. Активних наступальних дій не веде, проводить перегрупування, розгортання резервів, поповнення боєприпасів.

У напрямку на Кривий Ріг зупинений та закріплюється в районах населених пунктів Красновка, Пригір’я, Заградовка, Архангельське, Князівка, Високопілля, Мала Шестерня, Петровка, Нововоронцовка та намагається здійснити підготовку до наступальних дій. 

На окремих напрямках противник здійснював переміщення з метою виведення пошкодженої техніки та підрозділів, які не підлягають відновленню. 

Українські захисники та захисниці продовжують стримувати ворога демонструючи мужність та героїзм!

13:40

Внаслідок авіаудару російських окупантів по селищі Макарів на Київщині загинули семеро людей, ще п’ятеро отримали поранення.

У результаті обстрілів зруйнувано житлові будинки, пошкоджено адміністративну споруду та інші приміщення, передає УП.

13:19

13:04

Росія завдала ударів по підземному складі ракет та авіаційних боєприпасів українських військ у населеному пункті Делятин Івано-Франківської області. Інформація про тип випущених ракет та дані про постраждалих уточнюються. 

Про це повідомив речник Командування Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат у коментарі УП.

Ворог завдав удару по складах зберігання. Тип ракети буде ще встановлено. Є пошкодження і руйнація. Є детонація боєприпасів. Кількість постраждалих уточнюється.

Водночас поки що командування Повітряних сил ЗС не може підтвердити чи спростувати інформацію щодо заяв росіян про удар авіаційним ракетним комплексом «Кинжал». 

13:01

18 березня російські загарбники нанесли два ракетних удари по передмістю Запоріжжя, внаслідок чого загинули дев'ять людей і 17 було поранено.

Про це повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф'єв, пише УП.

За його словами, серед загиблих – представник Державної служби з надзвичайних ситуацій. Ще трьох працівників ДСНС було поранено.

Також під час обстрілу п’ятеро травмованих.

Водночас, за словами Арєф'єва, протягом доби 18 березня українські захисники та захисниці Запорізького краю знищили БТР-82 з десантом окупантів та пошкодили дві БМП противника.

При цьому окупанти систематично обстрілюють українські позиції, застосовуючи міномети, танки, гелікоптори та ракетні системами великої потужності.

12:53

РФ замінувала рекомендовані шляхи від Босфору до Одеси і повідомила, що це нібито українські міни. Про це заявив керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, інформацію також підтвердило джерело УП у ВМС.

Це попередження має на меті перешкодити морському трафіку комерційних суден в Чорному морі. 

«Воно потребує негайного введеня до Чорного моря Постійної мінно-тральної группи НАТО», – завив Клименко

12:51

Окупанти використовують мобілізованих з ОРДЛО як гарматне м’ясо для виявлення вогневих позицій ЗСУ.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки.

Російські окупанти активно «мобілізують» чоловіче населення на окупованих територіях ОРДЛО. Сформовані таким чином підрозділи вирізняються вкрай низькою бойовою підготовкою, дисципліною та моральним станом.

Зі слів самих «мобілізованих», російське командування використовує їх в якості «живця». Тобто, як передовий ешелон розвідки боєм. Підрозділи відправляють на військових автомобілях до лінії зіткнення, ігноруючи високі втрати. І таким чином визначають розташування вогневих позицій ЗС України.

Один з таких підрозділів, що мав у своєму складі 250-300 осіб, 16-17 березня втратив близько 200 «мобілізованих» на Миколаївському напрямку. Рештки підрозділу, що повернулися до Херсонської області, абсолютно деморалізовані та відмовляються від подальшої участі в бойових діях.

12:31

Воїни ЗСУ знищили дві батареї ворожої артилерії у Чернігівській області. Українські оборонці нанесли вогневе ураження російській батареї РСЗВ «Ураган» та батареї самохідних артилерійських установок 2С19 «МСТА-С», повідомили в оперативному командуванні «Північ».

12:25

Вранці в ході спецоперації бійці полку «Азов» провели рейд по ворожому командному пункті та тиловому пункті управління, в ході якого знищили склади з боєприпасами, офіцерський склад ворога, один танк, два БТРи та вантажні автомобілі. Про це повідомили у полку «Азов».

11:26

До Запоріжжя прибули п'ять автобусів з маріупольцями, які змогли дістатись до Бердянська – близько 500 людей. 

Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Тих, хто хоче одразу продовжити евакуацію, відправлять на вокзал. Охочих перепочити розміщують у дитячих садочках, вони продовжать евакуацію пізніше.

11:24

У Коростенському районі на Житомирщині російські окупанти поцілили в одноповерхову будівлю. Її зруйновано повністю. Пожежу ліквідували. Жертв та постраждалих немає, повідомили у ДСНС.

10:23

На Чернігівщині ворог продовжує бити по цивільній інфраструктурі, жодного військового об’єкту. Страждають житлові будинки, гинуть прості люди, які не мають відношення до військових. Про це повідомив голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

10:06

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 19 березня озвучили у Генштабі ЗСУ.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – близько 14 400 осіб 
  • танків – 466 од
  • бойових броньованих машин – 1470 од
  • артилерійських систем – 213 од
  • РСЗВ– 72 од
  • засоби ППО – 44 од
  • літаків – 95 од
  • елікоптерів – 115 од
  • втомобільної техніки – 914 од
  • ораблі /катери – 3 од
  • цистерн з ПММ – 60
  • ПЛА оперативно-тактичного рівня – 17
  • спеціальна техніка – 11

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:36

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова надала перелік гуманітраних коридорів, які мають діяти 19 березня.

З міста Маріуполь Донецької області до міста Запоріжжя (Мангуш/Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя) – з обов'язковим розмінуванням по всьому маршруту. Автобуси для евакуації та збору людей на шляху з Маріуполя буде відправлено з міста Запоріжжя. По маршруту до Запоріжжя слідують також приватні автомобілі мешканців Маріуполя.

Просимо забезпечити належну координацію дій російських військових підрозділів для пропуску колон автобусів для евакуації в обидві сторони за маршрутом та запобігання їх обстрілу.

Із села Бервиця Київської області до міста Бровари Київської області (Бервиця – Мокрец – Заворичі – Калита – Семиполки – Літки – Рожни – Пухівка – Калинівка – Бровари). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Бровари. Люди із с.Бервиця самостійно рухаються до мосту с. Мокрець, де переходять річку Трубіж. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

З міста Буча Київської області до селища Білогородка Київської області (Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничі – Білогородка). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10.00 із селища Білогородка. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

Із селища Богданівка Київської області до міста Бровари (Богданівка – Новобогданівка – Рудня – Літки – Рожни – Пухівка – Калинівка – Бровари). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Бровари. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

З міста Бородянка Київської області до міста Біла Церква (Бородянка – Пісківка – Біла Криниця – Кочеров – Брусилів – Фастів – Біла Церква). Автобуси для евакуації будуть відправлені до 10:00 з міста Біла Церква. Також до колони приєднуються люди з прилеглих населених пунктів, у тому числі на приватних легкових автомобілях.

Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Лисичанськ Луганської області (Бахмут – Лисичанськ – Бахмут). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Сєверодонецьк Луганської області (Бахмут – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Попасна Луганської області (Бахмут – Попасна). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із міста Бахмут.

Гуманітарний вантаж (продукти та медикаменти) для міста Херсон (Апостолове – Нововоронцовка – Берислав – Херсон – Берислав – Нововоронцовка – Апостолове). Автомобілі з продуктами та медикаментами будуть відправлені із селища Апостолове.

8:56

За добу рятувальники Харківщини здійснили 33 виїзди для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Співробітники служби порятунку на пожежах та під час розбирання завалів врятували чотирьох осіб, повідомили у ДСНС.

08:19

У Маріуполі ідуть бої за Азовсталь. Російські окупаційні війська обстрілами фактично знищили металургійний завод. Про це повідомляє Суспільне.

07:55

19 березня у Луганській області з 9-ї ранку мають припинити вогонь, щоб почалася евакуація. Із Сєвєродонецька, Рубіжного, Попасної та Лисичанська їхатимуть автобуси, із Новозолотарівки – поїзд. Про це повідомив голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай у телеграмі

07:37

За добу з 18 по 19 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС проводили пошукові роботи та розбирали завали у Київському, Шевченківському та Немишлянському районах Харкова, а також Харківському районі області. Про це інформує ДСНС України.

Загалом за добу надзвичайники  під час розбирання завалів  врятували четверо особи.

07:25

У Луганській області 18 березня внаслідок обстрілів Сєвєродонецька, Рубіжного, Привілля, Кремінної 18 березня пошкоджені близько 54 об’єктів, вбиті чотири людини, поранені 10 осіб.  Про це у телеграмі повідомив голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай

07:20

Через вторгнення військ рф понад 23% населення України довелося залишити свої домівки. Сюди входять внутрішні переселенці та ті, хто залишив країну, – інформує «Бабель», покликаючись на відомості ООН.

07:15

Із Запоріжжя на Львівщину евакуювали близько 130 дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це повідомляє «Суспільне» у телеграмі.

Усім їм до п'яти років, вони вихованці дитячого будинку в Запорізькій області. Серед евакуйованих також діти, яких напередодні привезли у дитячий будинок з Маріуполя. Тепер їх усіх разом перевезли у населений пункт на Львівщині

07:05

За минулу добу положення та характер дій сил оборони суттєвих змін не зазнали. Про це інформує Генеральний штаб ЗСУ станом на 06:00 19 березня

Збройні сили України та інші підрозділи Сил оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі.

Зенітні ракетні війська та винищувальна авіація України вразили 12 повітряних цілей ворога – 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети.

Також упродовж доби, українські захисники та захисниці знищили кілька колон техніки окупантів у Миколаївській та Сумській областях, втрати ворога наразі уточнюються.

Українська армія знищила командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева

З території України продовжують доправляти загиблих та поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації та росгвардії. Так, у місті Гомель для прийому і лікування поранених окупантів залучені усі медичні заклади, що мають хірургічні відділення. Хірурги працюють цілодобово, усі планові операції білоруських громадян або скасовані, або перенесені на невизначений термін. Фіксується великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників. 

Ворог продовжує зазнавати втрат. Має проблеми з логістичним забезпеченням підрозділів. Низький рівень морально-психологічного стану особового складу призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України.

06:15

Поблизу Херсона на аеродромі у Чорнобаївці ЗСУ знищили передовий командний пункт 8-ї загальновійськової армії Південного округу рф, – інформує УП, покликаючись на слова Олексія Арестовича.

03:30

Минулої доби росіяни були активними на Сумщині, зокрема в Тростянці, де обстріляли лікарню. Про це повідомив голова ОДА Сумщини Дмитро Живицький у телеграмі. Медзаклад зазнав великих руйнувань, загиблих унаслідок обстрілу немає.

01:15

Російські окупаційні війська тимчасово відрізали Україну від виходу до Азовського моря.

Про це інформує Генштаб ЗСУ.

«Частково окупанти досягли успіху у Донецькому операційному районі – тимчасово позбавили Україну виходу до Азовського моря», йдеться у повідомленні.

01:00

«Змістовні переговори про мир і безпеку для України – це єдиний шанс для Росії зменшити шкоду від власних помилок», – заявив президент України Володимир Зеленський.
Президент також заявив, що настав час зустрічатися. Час говорити. Настав час відновлювати територіальну цілісність і справедливість для України. Інакше втрати Росії будуть такими, що вам не вистачить і кількох поколінь, щоб піднятися.
 

0:50

Оперативна інформація станом на 24.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення
Триває двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Російські окупаційні війська ведуть стратегічну наступальну операцію проти України. Головні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.
Частково окупанти досягли успіху у Донецькому операційному районі - тимчасово позбавили Україну виходу до Азовського моря. На підступах до Миколаєва ворог був зупинений спільними діями підрозділів Сил оборони.
Невдачі у просуванні військ в ході наземної операції ворог намагається компенсувати нанесенням ракетно-бомбових ударів із застосуванням як високоточної зброї, так і бомбардуванням боєприпасами невибіркової дії. Загарбники знищують інфраструктуру міст, руйнують густонаселені райони з метою залякування мирного населення України та схилення воєнно-політичного керівництва нашої Держави до перемовин на умовах ворога.
Тільки протягом поточної доби противником нанесено 4 ракетних удари (14 ракет) та здійснено понад 40 авіаційних нальотів.
На Волинському напрямку обстановка істотно не змінилася.
На Поліському напрямку ворог намагається утримати раніше захоплені рубежі на річці Ірпінь. Активних наступальних дій окупанти не здійснюють. Противник вимушений перейти до оборони на невигідних рубежах та позиціях, намагається перегрупувати залишки сил, а також налагодити логістичне забезпечення. Не полишає спроб відновлення просування в бік Києва. Веде повітряну розвідку із застосуванням БПЛА.
На Сіверському напрямку змін у складі угрупування військ противника та характері його дій не відбулося. Окупанти продовжують частково блокувати місто Чернігів, обстрілюючи артилерією цивільні квартали міста. Для ведення розвідки та корегування вогню активно застосовують БПЛА.
На Слобожанському напрямку характер дій противника суттєвих змін не зазнав. Продовжуються спроби блокування міст Суми та Харкова, а також намагання відновити наступ у напрямку Покровська. Окупанти посилили угруповання за рахунок введення з території російської федерації двох підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу.
На Луганському напрямку загарбники здійснюють спроби встановлення контролю над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, а також блокування Сєверодонецька.
В районі Рубіжного ворог закріпився на західних та північно-західних околицях міста, робить невдалі спроби здійснити вихід до південної частини міста. Тривають бої за місто Попасна.
На Донецькому напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук. Триває блокада та спроби штурму міста-героя Маріуполя.
На Південнобузькому напрямку угруповання російських окупаційних військ здійснює заходи щодо інженерного обладнання позицій, налаштування системи логістичного забезпечення. Ворог не полишає спроб здійснити передислокацію окремих підрозділів на Миколаївському на Криворізькому напрямках.
Збройні Сили України стримують противника та здійснюють контрнаступальні дії у визначених операційних районах. Завдають артилерійських та ракетно-бомбових ударів по угрупуванню військ та колонах техніки.
Зберігаємо спокій! Разом переможемо! Слава Україні!

0:45

Нідерланди та Німеччина на прохання НАТО поставлять Словаччині американські зенітні ракетні комплекси Patriot замість її систем ППО С-300, які передаються Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Інтерфакс-Україна.

0:25

Ремонтники НЕК Укренерго відновили високовольтну лінію 750 кВ Запорізька АЕС — Каховська, яка була пошкоджена в ході обстрілів. Про це повідомляється на сайті держкомпанії.

 

«Ремонтники НЕК Укренерго відновили високовольтну лінію 750 кВ Запорізька АЕС — Каховська, яка була пошкоджена окупантами. Лінія введена в роботу та забезпечує стабільне функціонування Запорізької АЕС», — йдеться в повідомленні.

0:24

Контактний зоопарк «Парк XII місяців», розташований у селі Демидів на Київщині, просить про гуманітарний коридор для постачання їжі підопічним і евакуації транспортабельних тварин.

0:15

Начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін закликав президента надати захисникам міста систему протиповітряної оборони.

«Пане президенте, зробіть так, щоб Маріуполь вижив. Нам потрібні системи ППО. Не маленькі ракети, які не працюють проти літаків агресора, а нормальні системи ППО. Ми не знаємо точно, чи залишимося живими, коли ви будете дивитись це звернення», - заявив він.

Він наголосив, що така доля, як у Маріуполя, може бути у кожного міста.

0:04

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич розповів, що місто обстрілювали із близької відстані, зокрема із Херсонщини, тому миколаївців не встигли попередили про ранкове бомбардування міста.

0:03

Російські окупанти зазнали втрат під Кремінною, що на Луганщині. Гвардійці виявили дві бойові машини піхоти російських загарбників та знищили з гранатомета одну БМП-1. Про це повідомляють у ЗСУ.

Під час бойового зіткнення екіпаж іншої ворожої БМП-1 не витримав вогневого контакту та ганебно втік покинувши зброю й техніку. Нашим бійцям дісталася трофейна бойова машина піхоти БМП-1 в робочому стані з повним БК, придатна для виконання бойових завдань та ліквідації її колишніх господарів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024