стрічка

Рівненська фотографиня поширила фейк про введення надзвичайного стану в Україні та закриття кордонів

22 Лютого 2022, 23:12
Рівненська фотографиня поширила фейк про введення надзвичайного стану та закриття кордонів 455
Рівненська фотографиня поширила фейк про введення надзвичайного стану та закриття кордонів

Рівненська фотографиня Олена Парфінчук поширила фейк про те, на українському кордоні не пропускають відвідувачів з-за кордону через введення надзвичайного стану в нашій країні та закриття кордонів у випадку повномасштабної війни з Росією. 

Про це жінка розповідала підпискам своєї сторінки у сторіз.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили заяву фотографині та дійшли висновку, що  сказане – ФЕЙК!

ФЕЙК

Їдучи в автомобілі напередодні минулих вихідних, Олен Парфінчук записала звернення про те, що змушена скасувати у Рівному майстер-клас своєї колеги з-за кордону, адже її не пропустили українські прикордонники. Причиною тому, начебто, став надзвичайний стан, який вводять в Україні через ймовірність бойових дій. Додала, коли Росія таки розпочне повномасштабне вторгнення, кордони закриють як на в'їзд, так і на виїзд.

«Тому, дівчата, якщо ви хотіли під час «бомбьошки» втікати – у вас це не получиться, дівчата і хлопці», – жартома додала фотографиня.

СПРОСТУВАННЯ

Про те, що на всій території України, окрім окупованих Донецької та Луганської областей секретар РНБО Олексій Данілов повідомив лише 23 лютого. В залежності від обставин, обласні комісії, в які будуть входити представники усіх органів державної та місцевої влади, прийматимуть рішення про: посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Також можуть обмежувати рух транспорту та проводити перевірки документів. В залежності від територій ці заходи посилюватимуть чи пом'якшуватимуть. Олена Парфунчук же про режим надзвичайного стану розповідала кількома днями раніше. Відповідно, озвучена рівненською фотографинею інформація про те, що її колезі відмовили у в'їзді в Україну через запровадження надзвичайного стану – ФЕЙК!

Зазначимо, що на популярному ресурсі з продажу автобусних квитків Busfor можна придбати проїзний документ як в Україну, так і за кордон. Очевидно, що якби пасажирів, які їдуть до нас з Європи, повертали прикордонники, рейси б скасували. 

Нагадаємо, що для перетину державного кордону людина повинна мати при собі певний пакет обов'язкових документів. Відсутність або недостовірність котрогось із них може бути причиною того, що особу не пропустили до країни.

Не відповідає дійсності та твердження, що у випадку повномасштабної війни українські кордони закриють в обидва боки. Наразі інформації про це немає ані на сайті Ради національної безпеки та оборони, ані Державної прикордонної служби. Це – ФЕЙК!

ВИСНОВОК

  • На момент запису відео рівненською фотографинею в Україні не вводили надзвичайний стан, це – ФЕЙК.
  • На офіційних сайтах відсутня інформація про те, що у випадку нападу Росії українські кордони повністю закриють. Це – ФЕЙК!

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024