стрічка

Правда і міфи про засіб «від усіх хвороб» «Меновазин»

14 Лютого 2022, 15:30
Правда і міфи про засіб «від усіх хвороб» «Меновазин» 76497
Правда і міфи про засіб «від усіх хвороб» «Меновазин»

У волинських фейсбук-спільнотах розповсюдили фейк про чудодійні властивості препарату «Меновазин». Начебто, ці диво-ліки здатні побороти будь-яку недугу, однак в аптеці про це ніхто не скаже.

Кількахвилинне відео, на якому під заспокійливу музику транслюють слайди з текстом які захворювання і як лікувати цим засобом опублікували, зокрема, у спільноті «Підслухано Горохів». Застуда, кашель, герпес, варикозне розширення вен, безсоння – далеко не повний перелік недуг, які, як запевняють на відео, здатен «вилікувати» «Меновазин». Розбір міфів про те, чому цей препарат не може бути панацеєю проти усіх хвороб, зробили фактчекери проєкту «Без брехні».

СПРОСТУВАННЯ

Міф 1. «Меновазин» – потужний засіб, однак в аптеках про це не скажуть

І це – НЕПРАВДА! Наразі, як повідомив начальник Державної служби з контролю лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь, в Україні зареєстровано препарат «Меновазин» сімох різних виробників. Усі вони мають приблизно однаковий склад та дозування діючої речовини. До того ж до будь-якого лікарського засобу є інструкція по застосуванню. Щодо «Меновазину», то цей засіб наявний в аптеках та відпускається без рецепта.

За словами Сергія Лебедя, згідно з вимогами до традиційних лікарських засобів, препарат призначений для зовнішнього застосування. Даних про ефективність та властивості «Меновазину» у відкритому доступі достатньо. Препарат не є шкідливим за звичайних умов використання.

Міф 2. «Меновазин» лікує застуду з кашлем

Як заявляють на відео, щоб вилікувати застуду з кашлем, достатньо натирати грудну клітку та спину цим препаратом, а після процедури вкутатися в тепле покривало. І це – ФЕЙК!

Справа в том у, що «Меновазин» – препарат, який застосовується місцево при м’язовому та суглобовому болю. Як розповідає Сергій Лебедь, цей засіб призначають при невралгіях, міалгіях, артралгіях. Він протипоказаний при підвищеній чутливості до новокаїну та інших складових компонентів. Дітям до 12 років ці ліки взагалі протипоказані!

Застуда – інфекційне захворювання вірусного походження, що вражає верхні дихальні шляхи. І, як свого часу рекомендувала ексміністерка охорони здоров’я України Уляна Супрун, лікувати її слід рясним питтям, провітрюванням приміщення, корисною їжею, постільним режимом, жарознижувальними при температурі понад 38,5 градусів. Будь-які фармацевтичні препарати лікар призначає пацієнту за певними симптомами. Якщо ж приймати ліки на власний розсуд – вони не принесуть жодного позитивного ефекту.

Читайте також: Правда та міфи про йод, або Чому це хороший препарат, з яким варто бути обережними

Міф 3. Герпес на губах пройде, якщо потрете уражене місце цим розчином

Це – НЕПРАВДА! Герпес супроводжується появою на губах невеликих пухирців. А «Меновазин» забороняється наносити на ушкоджену шкіру, шкіру з проявами алергії та на обличчя. Оскільки у складі рідини досить високий вміст спирт,  протирання нею можуть лише ускладнити наявні проблеми.

До того, як повідомляють у службі Держліків, даних для використання цього препарату при лікуванні герпесу ні в наказі МОЗ 949, ні в інструкціях із застосування немає.

Своєю чергою на сайті Мінохорони здоров’я зазначено, що при лікуванні герпесу прописуються препарати системної дії – таблетки на основі змінених нуклеотидів.

У разі дуже важкого перебігу інфекції можливе внутрішньовенне введення ліків. Медичні протоколи не радять користуватися ліками із місцевою дією через їхню низьку ефективність.

Міф 4. При варикозному розширенні вен розчин знімає важкість у ногах та набряки

Це ФЕЙК! Знову ж таки, немає жодних науково доведених фактів що «Меновазин» помічний при деяких симптомах варикозу. Як пояснює луцький флеболог Андрій Романчук, при варикозному розширенні вен будь-які мазі, розчини для натирань та креми, які начебто мають знімати набряки та важкість у ногах, а подекуди й лікувати саму хворобу – неефективні! На вражені хворобою вени можна вплинути або хірургічним методом, або ж дещо стримати розвиток недуги компресійними панчохами. Різні препарати для натирань створюють оманливе враження полегшення, оскільки мають у своєму складі ментол, який викликає відчуття прохолоди на шкірі.

Міф 4. Щоб поринути в глибокий сон, слід протерти потилицю розчином «Меновазину»

Це НЕПРАВДА, оскільки порушення сну є наслідком впливу багатьох чинників. На якість сну, зокрема, впливає й поведінка людини протягом дня, а особливо перед сном. Аби налагодити сон, у МОЗ радять дотримуватися режиму сну, провітрювати кімнату, лягати спати лише тоді, якщо почуваєтеся втомленими. На ніч не радять вживати напої з кофеїном, палити, уникати важкої їжі, фізичних активностей… Якщо ж порушення тривають понад місяць, а зміна режиму не покращила сон, радять звернутися до лікаря, який і призначатиме подальшу терапію.

До того ж виробники не зазначають, що цей препарат може бути помічним при безсонні. Навпаки, при тривалому використанні «Меновазин» може викликати запаморочення, зниження артеріального тиску, загальну слабкість.

Міф 5. Полегшення при радикуліті наступить, якщо намастити потилицю, хребет і сідальний нерв

Оскільки «Меновазин» є знеболювальним препаратом, а радикуліт – запалення корінців спинномозкових нервів, тому в цьому випадку препарат може бути помічним. Однак, засіб не лікує недугу, а лише зменшує больові відчуття в місці нанесення. Тому це твердження – ПРАВДА.

Міф 6. Відкладені солі в суглобах перестануть турбувати, якщо регулярно  натирати їх

Це – МАНІПУЛЯЦІЯ! Знову ж таки, цей препарат не має здатності лікувати, а лише полегшує больові відчуття. Відповідно, ним не можна позбутися сольових відкладень у суглобах, а лише тимчасово полегшити біль.

Міф 6. При болю в серці, якщо «віддає» в плече, болить голова чи зуби – змастіть двічі на день контур вуха

ФЕЙК. Протягом останніх років серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смертності українців. Такі дані наводять у Центрі громадського здоров’я. А тому, якщо ви відчули біль у серці з «відголосом» у ліву руку, який не проходить, а лише посилюється – слід викликати «швидку», адже це може свідчити про серцевий напад. У такому випадку жодні натирання не допоможуть! Щодо усунення головного та зубного болю за допомогою цього препарату, то в інструкції для медичного застосування не зазначено, що «Меновазин» слід призначати при цих симптомах. Як і при сердечних хворобах. Тому можна зробити висновок, що засіб у таких випадках не матиме жодної помічної дії.

Міф 7. Щоб повернути рухливість та позбутися болю в ногах, слід щодня натирати стопи та впадини під колінами

ПРАВДА. Оскільки «Меновазин» призначений саме для знеболення м’язів та суглобів, він дійсно може бути помічним при зазначених проблемах.

Міф 8. Коли починається ангіна, паралельно з медикаментозним лікуванням треба розтирати горло «Меновазином»

ФЕЙК! Ангіна – це інфекційне запалення мигдалин, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Лікування цього захворювання зазвичай таке: полоскання горла антисептичними засобами – як природними, так і фармацевтичними, збалансоване харчування, постільний режим. «Меновазин» призначений для зовсім іншого спектру хвороб.

Міф 9. Нежить – швидко позбутися цього неприємного симптому можна, якщо понюхати флакон із препаратом

ФЕЙК! Немає клінічно доведених даних, що «Меновазин» є помічним при лікуванні нежитю. До того, головним у лікуванні цього симптому є відновлення дихання та зменшення утворення носового слизу. Для цього застосовують різноманітні засоби, що зменшують розширення кровоносних судин у слизовій оболонці носових ходів.

Міф 10. Отит. Зняти запалення з вуха можна за допомогою турундочок, просочених «Меновазином»

ФЕЙК! Методи боротьби з отитом залежать від його форми, виду, причин та локалізації. Зважаючи на ці показники, призначити ефективне лікування може лише лікар. Натомість самовільна терапія може призвести до серйозних ускладнень. До того, в інструкції до «Меновазину» не зазначено, що препарат можна використовувати при лікуванні ЛОР-захворювань.

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024