стрічка

На Рівненщині поширюють фейк про єдиний симптом «Омікрону»

27 Січня 2022, 16:45
На Рівненщині поширюють фейк про єдиний симптом «Омікрону» 2648
На Рівненщині поширюють фейк про єдиний симптом «Омікрону»

«Омікрон» захопив уже вісім регіонів України! Існує один головний симптом, щоб розпізнати цей штам коронавірусу» – публікації з такими гучними заголовками ширяться у рівненському сегменті Facebook.

Один з таких дописів розмістили у спільноті «Рівне».

Журналісти проєкту «Брехунець» проаналізували публікацію та готові розповісти, що з нею не так.

 

ФЕЙК

Сам текст допису – невеликий. Кількома гучними фразами автор повідомляє про те, що новий штам коронавірусу «Омікрон» уже поширився у восьми регіонах країни. І зазначає, що начебто існує один симптом, за яким одразу можна розпізнати недугу.

Аби дізнатися, що ж це за симптом, читач мусить перейти за посиланням на Telegram-канал, лінк на який публікують у кінці публікації.

ПЕРЕВІРКА

Перейшовши за посиланням, читач не бачить інформації про те, як же розпізнати новий штам вірусу. Натомість відкривається загальна стрічка з новинами Telegram-каналу.  Серед яких час від часу трапляються повідомлення, що уряд прийняв рішення про запровадження локдауну.

Звісно ж, що публікації у цій спільноті доступні лише підписникам. Тобто в такий маніпулятивний спосіб адміністратори збільшують кількість людей, які підписані. Таким прийомом останнім часом дуже зловживають.

До того ж рішення про посилення чи послаблення карантинних обмежень, перехід регіонів до тієї чи іншої карантинної зони та запровадження локдауну приймає Державна комісія з питання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ НС), а не уряд. Тобто або адміністратори просто не компетентні в питанні повноважень того чи іншого представницького органу, або ж свідомо пишуть НЕПРАВДУ.

Щодо єдиного симптому, за яким можна одразу розпізнати «Омікрон», такого не існує. Ця інформація – ФЕЙК.

Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України, «Омікрон» ще досліджують, тож наразі можна виокремити симптоми, які найчастіше трапляються у хворих на вказаний штам. 

Зокрема, у 73% випадків спостерігають нежить, у 67,5% – головний біль, у 63,5% – втому. Також у 60% випадків є чхання та біль у горлі. 

Водночас науковці не виявили суттєвої відмінності  між симптомами «Омікрону» та «Дельти», який зараз домінує в Україні. У разі зараження цим штамом, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігають кашель (43,5%),  хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманку (29,4%), втрату/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо. 

Попри те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти довготривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

Новий штам має менший інкубаційний період, ніж штам «Дельта». У середньому, за даними наукових досліджень, він становить три доби.

Брехнею є й те, що новий штам «захопив» вісім регіонів. Як повідомив у коментарі виданню «Укрінформ» головний санітарний лікар країни Ігор Кузін 24 січня, «Омікрон» зафіксували у 17 областях.

ВИСНОВОК

Єдиного симптому, за яким можна розпізнати «Омікрон» не існує, це ФЕЙК.

Інформація про те, що «Омікрон» захопив всім областей – ФЕЙК. Насправді штам підтвердили у 17 регіонах.

Рішення про епідемічне зонування та локдаун приймає комісія з питань ТЕБ НС, а не уряд. Тому у соцмережах поширили неправду.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також:  На Рівненщині поширюють фейк, що сучасна медицина заліковує людей до смерті

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024