стрічка

Показали, як адаптували меню Клопотенка у ковельських школах

17 Січня 2022, 17:19
Показали, як адаптували меню Клопотенка у ковельських школах 1096
Показали, як адаптували меню Клопотенка у ковельських школах

У школах Ковельської громади вводять нове меню – у ньому більше корисних продуктів, менше солі та цукру. 

Вартість харчування збільшили на 10 гривень. Нині одна порція вартує 18 гривень. Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Заступниця міського голови Наталія Маленицька та начальник управління освіти Віктор Бичковський побували у сільських школах Ковельської громади та перевірили, що пропонують дітям на сніданки. 14 січня вони відвідали ліцей імені Олени Пчілки та ліцей №1.

 

 

В ліцеї імені Олени Пчілки для школярів в цей день приготували відварений рис, м'ясні фрикадельки зі свинини, салат з тушкованої моркви. А ще були сік і бутерброд з маслом та сиром. Шеф-кухар також запропонувала дітям соус за рецептом Євгена Клопотенка.

Шестикласники,  які саме прийшли у їдальню, розповідають, що тепер помітно збільшились порції. З того, що уже спробували, найбільше їм сподобались нагетси з курки. Загалом враження від нових страв хороші. Щоправда, цього разу салат з моркви не всім прийшовся до смаку.

Директорка Олена Вальчук вважає, що нове меню це добре: 

«Треба уже було щось змінювати в харчуванні. Втім, завжди є проблеми, труднощі, яка б реформа в освіті не відбувалась. Хтось це сприймає, є незадоволені. Але ми разом з усім справимося», – каже Олена Вальчук.

Харчування школярів у закладі постійно перебуває під пильним наглядом медсестри.

Вранці неодмінно меню вивішується на дошці оголошень. Тож усі можуть з ним ознайомитись. 

 

 

Начальник управління освіти Віктор Бичковський закликав батьків до діалогу. Він вважає, що усі питання, які виникають, необхідно вирішувати у школі з директором, класним керівником,  шеф-кухарем.

«Всі ми разом зацікавлені у хорошому та якісному харчуванні у наших закладах освіти», – наголосив Бичковський.

Керівниця першого ліцею Оксана Мельник говорить, що спочатку  дещо зменшилась кількість дітей, які харчуються в їдальні. Але потроху ситуація змінюється і все більше учнів приходять снідати.

За словами одинадцятикласників, тепер смачніше, все подобається, у школі чудовий кухар, готує смачно.

Їх думку продовжують семикласниці. «Стало смачніше і ситніше», – кажуть вони.

До нововведень у Ковельській громаді почали готуватись завчасно. У десятому ліцеї ще восени спробували готувати страви за рецептами Євгена Клопотенка. Їх змогли скуштувати та оцінити керівники навчальних закладів, кухарі, проконсультуватись. Проходили спеціальні майстер-класи.

«Зміни в шкільному харчуванні – це правильний крок. Є певні застереження стосовно деяких страв. Не всі вони подобаються дітям. Зараз саме від професіоналізму працівників шкільних їдалень багато залежить: як швидко вони зможуть перелаштуватись і готувати по-новому, аби це було до вподоби дітям», – зауважила заступниця міського голови Наталія Маленицька.

Аби полегшити роботу кухарів, міська влада планує придбати нове сучасне обладнання, зокрема, пароконвектомати. Цьогоріч їх мають купити для найбільших шкіл, кількох садків. А у першому ліцеї буде повністю оновлено харчоблок.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024