стрічка

Україна (не)закривається на карантин: у соцмережах пишуть про «новий» локдаун

16 Січня 2022, 18:30
Україна (не)закривається на карантин: у соцмережах пишуть про «новий» локдаун 5244
Україна (не)закривається на карантин: у соцмережах пишуть про «новий» локдаун

У всеукраїнському Telegram-каналі «Ваші новини» поширюють фейкову інформацію, що через стрімке поширення нового штаму коронавірусу «Omicron» впровадять локдаун в усіх містах України, зокрема й у Волинській, Рівненській, Закарпатській та Львівській областях.

Ще раніше у декількох волинських Facebook-спільнотах з'являлися вкиди про те, що вводять загальнодержавний карантин. Лише змінювалися дата введення локдауну та деякі деталі, як-от «карантин вихідного дня» та обмеження лише в 12 областях України.

Журналістка фактчекерського відділу «Брехунець» з'ясувала, чи буде все ж таки в Україні повний локдаун.

СПРОСТУВАННЯ

Telegram-канал «Ваші новини», який випустив у світ фейк про карантин, має 6 114 підписників. 

Telegram-канал «Ваші новини»
Telegram-канал «Ваші новини»

Крім картинки з великим текстом та мінімального наповнення новини адміністратор каналу залишив декілька посилань на детальну інформацію з переходом на інший Telegram-канал під назвою «News UA», який має поки що лише 676 підписників.

Telegram-канал «News UA»
Telegram-канал «News UA»

Але повністю повідомлення можуть прочитати лише «обрані», тобто підписники каналу.

Очевидно, що це чергова спроба заманити читачів на канал, адже якщо такі «важливі та ексклюзивні новини» там публікують, значить варто підписатися. Таким чином аудиторія «мігрує» від одного Telegram-каналу до іншого.

Такі спроби заманювання читачів на Telegram-канали останнім часом трапляються доволі часто. Користувачів соцмережі залякують якоюсь гучною фразою, яка не до кінця розкриває суть повідомлення, а потім пропонують підписку і лише тоді показують інформацію, за якою прийшов читач. Схожа ситуація була нещодавно з інформацією про начебто зупинку пасажирських перевезень Укрзалізницею.

Декілька днів тому в поле зору журналістів «Брехунця» потрапили два таких вкиди, лише дата була інша: першого разу «локдаун» мали запровадити з 12 січня, другого – 15 січня, а на цей раз – з 17 січня.

Telegram-канал «Україна про Головне»
Telegram-канал «Україна про Головне»

Telegram-канал «Ваші новини»
Telegram-канал «Ваші новини»

Також ніяких заяв від уряду чи Міністерства охорони здоров'я України про введення локдауну по всій країні через поширення штаму «Omicron» не було.

Що каже ВООЗ про стрімке розповсюдження штаму «Omicron»

На сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я справді є оновлена інформація про варіант «Omicron», але вона опублікована 28 листопада 2021 року.

«У зв'язку з тим, що варіант «Omicron» визнаний таким, що викликає занепокоєння, ВООЗ рекомендує країнам вжити ряд заходів, у тому числі посилити епіднагляд за випадками захворювання», – йдеться у повідомленні ВООЗ.

Ніяких інших новин конкретно про спалах «Omicron» пресслужба ВООЗ не публікувала.

На днях, 11 січня 2022 року опублікували нову заяву організації під назвою «Попередня заява Технічної консультативної групи ВООЗ щодо складу вакцин проти COVID-19 (ТКГСВ) з питання про вакцини проти COVID-19 у контексті циркуляції варіанту SARS-CoV-2 «Omicron».

Основні тези з цієї заяви:

  • Технічну консультативну групу за складом вакцин проти COVID-19 (ТКГСВ) створила ВООЗ для аналізу та оцінки впливу нових варіантів SARS-CoV-2, що викликають стурбованість (ВВО), на здатність вакцин проти COVID-19 забезпечувати захист здоров'я населення та надання за потреби рекомендацій ВООЗ щодо складу вакцин проти COVID-19;
  • В умовах циркуляції ВВО SARS-CoV-2 «Omicron» ТКГСВ наполегливо закликає забезпечити ширшу доступність наявних вакцин проти COVID-19 для проведення початкової серії вакцинації, а також введення ревакцинуючих доз, висловлюючи надію на те, що це зменшуватиме ймовірність появи та негативного впливу нових варіантів коронавірусу.
  • ТКГСВ розглядає питання про штамовий склад вакцин проти COVID‑19 та рекомендує розробникам вакцин накопичувати точкові дані про широту та інтенсивність імунної відповіді на одновалентні та багатовалентні вакцини проти ВПО; такі дані будуть згодом враховані ТКГСВ після прийняття більш загальних рішень про принципи відбору складу вакцин.

Як бачимо, ні одної згадки про стрімке поширення штаму «Omicron» немає.

Про що саме йдеться у фейку про новий локдаун?

У повідомленнях Telegram-каналів «Ваші новини» та «News UA» розповідають одну й ту ж саму інформацію, лише в останньому підписавшись на канал можна переглянути деталі.

«Усі міста України з 17.01.2022 перейдуть у «Локдаун». У зв’язку із стрімким поширенням нового штампу Коронавірусу «Omicron». Також додані нові обмеження які вже вступили в дію», – йдеться у повідомленні.

У посиланнях йдеться про вигадану «чорну зону» карантину. Такої одиниці поділу на карантинні зони ніколи не впроваджували.

Далі у рамках «Червона зона», «Помаранчева зона» та «Жовта зона» написана усім відома та правдива інформація про те, які області України знаходяться в тих чи інших обмеженнях. Тут фейкотворці нас нічим не здивували.

У рамці «Список заборон» також немає нічого нового чи ексклюзивного.

Хоча для продовольчих магазинів (до яких входять продуктові магазини) наявність сертифікату про вакцинацію не потрібна.

З вікна про гроші за вакцинацію теж ви не дізнаєтеся нічого нового, адже там наведена загальна інформація про впровадження президентом України виплати у розмірі 1 000 гривень повністю вакцинованим українцям.

ВИСНОВКИ

  • Про фейковість свідчить те, що в обох повідомленнях немає першоджерела, з якого вони взяли інформацію про введення карантину по всій Україні.
  • Адміністратори Telegram-каналів використовують гучні заголовки як перевірений спосіб залучити нових підписників і збільшити активність на сторінках.
  • Чому ж поширюють такі повідомлення? Однозначної відповіді поки що немає, однак вищезазначені факти свідчать про те, що українців можуть тестувати на вміння протистояти інформаційним «вкидам». Цим вкидом автори знову підіймають тему загального карантину, тримають українців в напрузі та страху. До того ж таким чином аудиторію можуть готувати до нового вкиду.
  • Тема коронавірусу та карантину актуальна вже майже третій рік і викликає страх у підприємців та працівників інших установ, тому творці повідомлень цим користуються. Налякана людина не буде вчитуватися у зміст і перевіряти інформацію.
  • Дані, які навели у своїй новині адміністратори телеграм-каналу, більш-менш правдиві. Проте тут використали брудний прийом – маніпуляцію, пересипавши правдиві факти вигаданими. Тому непідготовленому читачу буде важко відрізнити правду від брехні.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар