стрічка

Укрзалізниця не зупиняє пасажирські перевезення, – голова Укртрансбезпеки

11 Січня 2022, 19:10
Укрзалізниця не зупиняє пасажирські перевезення, – голова Укртрансбезпеки 4826
Укрзалізниця не зупиняє пасажирські перевезення, – голова Укртрансбезпеки

Декілька днів тому у волинському сегменті Facebook, а також на Рівненщині активно поширювали повідомлення про те, що з 11 січня 2022 року Укрзалізниця зупиняє всі пасажирські потяги, проте інформація виявилась фейковою.

Спростування оприлюднив на своїй сторінці у Facebook голова Державної служби України з безпеки на транспорті Євген Зборовський.

«Брехунець» розповість, як і де поширювали фейк, та з якою метою.

ПЕРЕВІРКА

У місцевих спільнотах Facebook на Волині і Рівненщині починаючи з 6 січня поширили і продовжують поширювати інформацію приблизно з таким змістом: «Терміново! З 11 січня 2022 року Укрзалізниця призупиняє перевезення пасажирів».

 
 

Детальну інформацію користувачам пропонують переглянути за посиланням, яке веде на Telegram-канал. Щоб побачити деталі (а тема «гаряча»), людині потрібно підписатися на цей канал.

Після підписки бачимо інформацію, начебто «Укртрансбезпека призупинила дію ліцензії Укрзалізниці на перевезення пасажирів та небезпечних вантажів. Укртрансбезпека має низку зауважень, які Укрзалізниця у стислі терміни усуне. Після цього пасажирські перевезення будуть тривати».

 

 

СПРОСТУВАННЯ

Детальніше про те, чому ця інформація – фейк і яка ситуація насправді, повідомив глава Укртрансбезпеки Євген Зборовський. За його словами, у липні на Укрзалізниці відбулася перша за п’ять років перевірка на дотримання ліцензійних вимог, яка встановила 116 порушень.

«Натомість колишнє керівництво компанії відмовилось від співпраці. Ми запропонували розробити спільний план щодо виправлення ситуації, однак на заплановану зустріч ніхто не з'явився, а на адресу Укртрансбезпеки надійшов формальний лист-відписка.

Одразу після зміни керівництва Укрзалізниці ми почали спільну підготовку до нової позапланової перевірки з метою встановлення реальної ситуації в компанії», – йдеться у дописі.

Проте, як зазначає Євген Зборовський, це НЕ означає, що Укрзалізниці скасовують ліцензію, адже перевірка дотримання ліцензійних вимог — це стандартна процедура, яка передбачає у разі виявлення низки порушень винести відповідне рішення щодо зупинення дії ліцензії.

«Позапланова перевірка була завершена 24 грудня 2021 року. Її результати очікувано показали низку порушень, які не виправлялись роками, що і стало підставою для відповідного наказу. Насправді ж ніякої зради у цьому наказі немає.

Наказ набере чинності лише у разі невиправлення порушень. Фактично, це попередження про можливе скасування ліцензії, а не саме скасування. Як ви розумієте, перевірка відбувалась заздалегідь. І весь час, поки вона тривала, команда Міністерства, Укртрансбезпеки та Укрзалізниці спільно працювали над усуненням порушень. Звісно, що порушення будуть виправлені, і ніхто залізницю зупиняти не збирається», – пояснив глава Укртрансбезпеки.

ВИСНОВКИ

У багатьох місцевих спільнотах Волині і Рівненщини поширили фейкове повідомлення з посиланням на телеграм-канали. Це один з нечесних методів залучення додаткової аудиторії, адже інформацію можна побачити лише після підписки. Схожу схему поширення фейків ми розбирали в матеріалі: «Київ готується до надзвичайного стану»: на Волині сіють паніку щодо вторгнення РФ в Україну.

Зради не буде! Укрзалізниця продовжує перевозити українців. А наказ про скасування ліцензії вступить в силу лише якщо Укрзалізниця не виправить знайдені порушення (а їх вже виправляють). Фактично наказ – це лише попередження. Зупиняти залізницю ніхто не збирається.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024