стрічка

«Якщо вакцинувалися – натисніть один»: на Волині поширюють фейкові шахрайські схеми

14 Грудня 2021, 17:43
Телефонні шахраї / Фото ілюстративне 5521
Телефонні шахраї / Фото ілюстративне

На Волині у групових чатах у месенджері Viber активно поширюють кілька повідомлень з начебто попередженням про шахрайські схеми. 

У першому випадку людей попереджають про те, що шахраї телефонують і запитують, чи вакцинувалася людина. Якщо відповідь «так», просять натиснути «1» і після того начебто має заблокуватися телефон. У другому випадку шахраї нібито скидають гроші на банківський рахунок людини, а потім просять їх повернути. 

Одразу попередимо, обидва повідомлення – фейк. Таких випадків на Волині ще не було. 

Фейкові шахрайські схеми, які волиняни поширюють
Фейкові шахрайські схеми, які волиняни поширюють

Журналістка ІА Район.in.ua дізналася, чи справді можна заблокувати телефон віддалено і як діяти, якщо вам надійшли гроші від невідомої людини. А також розповість, чому не варто брати участь у розсиланні таких повідомлень.

ПЕРЕВІРКА

Представник відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області розповів, що ні першу, ні другу шахрайські схеми на території Волині поки не фіксували. Принаймні, потерпілі не зверталися з заявами. 

«Вказані у цих повідомленнях шахрайські схеми на даний момент на території Волинської області не зустрічалися. Принаймні, повідомлень від потерпілих громадян чи доручень слідчих на проведення оперативно-розшукових заходів за фактами подібних шахрайств до Відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області не надходило», – розповів журналістці ІА Район.in.ua представник волинської кіберполіції Андрій Ніколаєв.

За нашими спостереженнями, перше повідомлення з'явилося на просторах волинських соцмереж близько двох-трьох місяців тому. Як бачимо, за цей час ніхто не постраждав від цієї шахрайської схеми. До слова, більшість користувачів, які поширювали допис у місцеві чати, – реальні люди. 

Також Андрій Ніколаєв спростував факт про те, що телефон можна віддалено заблокувати.

«Хочу повідомити, що віддалено заблокувати ваш мобільний телефон, натиснувши на будь-яку із цифр, технічно неможливо. А тому вказана у повідомленні інформація є фейковою», – розповів представник кіберполіції Волині.

Другу начебто шахрайську «схему», коли ключовим є надходження коштів на картку та оплата чужої покупки, теж не фіксували на території Волинської області.

«Наразі ця схема не траплялася нам. Можемо порадити, що при надходженні незрозумілих та незапланованих коштів потрібно через банківську установу відстежити їх походження та нікому нічого не перераховувати. Ці кошти можуть бути отримані шахрайським шляхом чи шляхом крадіжки з карток потерпілих», – порадив Андрій Ніколаєв.

ВИСНОВКИ

  • Повідомлення про шахрайства, як поширюють на Волині – фейкові. У нашій області подібних випадків не фіксували. 
  • Про фейковість свідчить те, що в обох повідомленнях немає першоджерела, яке повідомило про шахраїв, немає прив'язки до місця, де сталися подібні «злочини». 
  • Людей, які отримали текст, просять максимально його розповсюдити, особливо у групові чати. Як відомо, такі прохання – одна з основних ознак фейку, як і надмірна кількість знаків оклику та емоційний виклад інформації.
  • Одне з повідомлень написане російською, що також насторожує, адже часто фейки та дезінформація потрапляють на терени України з країни-агресора – РФ.
  • Чому ж поширюють такі повідомлення? Однозначної відповіді поки що немає, однак вищезазначені факти свідчать про те, що українців можуть тестувати на вміння протистояти інформаційним «вкидам». 
  • Тема шахрайства – завжди актуальна і викликає страх, тому творці повідомлень цим користуються. Налякана людина не буде вчитуватися у зміст і перевіряти інформацію. Особливо, коли її попросять попередити про загрозу «всіх знайомих і близьких». Тексти, які ми перевірили, написані саме так.

Тому редакція «Брехунця» радить читачам не брати участі у розсиланні подібних повідомлень, якщо ви не впевнені у їх правдивості.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: Тисяча за вакцинацію: шахраї пишуть українцям від імені МОЗ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024