стрічка

В Україні діє єдина платформа для визначення еквівалентності ліків

31 Липня 2020, 16:53
1919

«Rx index – Довідник еквівалентності лікарських засобів» 2020 – це оновлена платформа, яка містить дані про фармацевтичні препарати, їх механізми дії та способи застосування. Також це перший і поки єдиний ресурс в Україні, що надає відомості про еквівалентність лікарських засобів. Еквівалентність – дуже важливий показник ефективності препарату. Що ж це таке і навіщо це потрібно?

Чи звертали ви увагу на те, що багато препаратів, які доступні в аптеках, містять одні ті самі діючі речовини? Так, в Україні налічується близько 10 тисяч різних торгових назв ліків, а діючих речовин у їх складі всього  близько 2 тисяч. Однак не можна стверджувати, що два різних препарати, наприклад, «еналаприл», будуть діяти однаково.

Справа в тому, що перш, ніж будь-яка нова діюча речовина потрапить на фармацевтичний ринок, вона  мусить пройти низку тестів і досліджень. Виробник, як і організації, що його контролюють, зобов'язані переконатися в тому, що вона ефективна і безпечна, перш ніж застосовувати її в лікуванні.

Якщо препарат, що містить цю діючу речовину, успішно проходить всі фази доклінічних та клінічних досліджень і його допускають до використання в практичній медицині, то такий препарат називають оригінальним і деякий час він знаходиться під патентним захистом: іншим виробникам не можна виробляти ліки з тією самою діючою речовиною. Однак, коли патент втрачає чинність, діюча речовина може бути використана і іншими виробниками. Так з'являються генеричні препарати, або, скорочено, генерики.

Для того, щоб переконатися, що генерик має ті самі лікувальні властивості та так само безпечний, як і оригінальний препарат, на допомогу приходить поняття еквівалентності. Розрізняють еквівалентність фармацевтичну і терапевтичну.

Фармацевтична еквівалентність – це відповідність дози активної речовини і форми випуску генерика оригінальному засобу, в той час як терапевтична еквівалентність - це відповідність терапевтичного ефекту. Саме терапевтична еквівалентність є гарантією того, що генерик так само ефективний, як оригінал.

Ресурс «Rx index – Довідник еквівалентності лікарських засобів» 2020 є першим і поки єдиним джерелом даних щодо терапевтичної еквівалентності оригінальних та генеричних препаратів в Україні. Його розробка та оновлення здійснюються під керівництвом професора І.А. Зупанця і академіка НАН України, професора В.П. Черних – провідними українськими експертами у галузі фармакології.

Якщо раніше довідник Rx index був виключно друкованим, то нині, завдяки професійній технічній підтримці, він доступний на сайті RX.UA та у вигляді  Android-додатку, який можна безкоштовно встановити у віртуальному магазині Google Play. І все це для того, щоб і лікарі, і пацієнти були впевнені, що препарат-генерик відповідає характеристикам, яких від нього очікують, та може стати повноцінною заміною оригінальному препарату.

«Rx index – Довідник еквівалентності лікарських засобів» значно спрощує пошук доказової інформації про фармацевтичні препарати, що доступні на ринку. Завдяки додатку для смартфона, усі потрібні дані доступні в будь-якому місці в будь-який час. Rx index – це можливість швидко та зручно отримувати інформацію, необхідну для якісного ефективного лікування.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024