стрічка

Віче «Збережемо Світязь»: чого очікували і що відбулося

22 Червня 2020, 10:10
Віче в Шацьку 1176
Віче в Шацьку

У Шацьку намагалися провести народне віче «Збережемо Світязь».

Акція відбулася 21 червня в сквері імені Тараса Шевченка смт Шацьк.

Організував її активіст із Луцька Сергій Рижков, який мав за мету обговорити з жителями району проблему обміління найглибшої в Україні водойми та зібрати підписи під зверненням до вищого керівництва – щоб «показати владі та недобросовісному бізнесу силу громадського контролю» .

Називаючи причини зневоднення Світязя, Сергій Рижков головний акцент у своєму виступі зробив на діяльності ТзОВ «Волинська ягідка», яке начебто працює з порушеннями і негативно впливає на стан водойми.

Представники товариства, які прибули на захід, не погодилися з ним. Головними причинами того, що з озера йде вода, вони назвали глобальне потепління, несправні гідроспоруди, діяльність Хотиславського кар’єру в Білорусі, несанкціоноване використання води приватним сектором. А звинувачення підприємства, яке справно платить податки і створює нові робочі місця, є, з їхніх слів, тиском на бізнес і передвиборчим піар-ходом певних політичних сил. Більше того, є точні дані компетентних органів про незначний вплив сільськогосподарських підприємств на рівень води в шацьких озерах.

«Раніше величезні площі біля Положева пустували, заростали бур’янами, чагарниками. Тільки дикі кабани бігали по них, роблячи велику шкоду нашим городам. Зараз поля обробляються, росте лохина, а на плантації приїздять подивитися навіть іноземці. Та головне, що це підприємство дало нам роботу, якої ми в селі не мали», – апелювала до організаторів акції місцева жителька.


 

Учасники наголошували, що проблему потрібно вирішувати комплексно, а не робити крайнім одне підприємство, тим більше, що господарств, які вирощують лохину у Шацькому районі, є до двох десятків. Більше того, зараз у районі йдуть дощі, і Світязь потрохи наповнюється водою.

Втім, відчуваючи, що їх не розуміють, люди вигукували «Ганьба!» і навіть кинули в організаторів заходу яйце. Конструктивного діалогу не вийшло, підписів під зверненням до влади зібрати не вдалося.

Активні жителі Шаччини, підприємці після віче ще деякий час дискутували з Рижковим, проте до компромісу обидві сторони так і не дійшли. Організатор обурювався, що акцію проігнорували керівники району, депутати, в тому числі й Верховної Ради.

Люди ж наголошували, що не вірять у те, що Світязь можна врятувати пафосними промовами приїжджих активістів і недієвими зверненнями.


 

 

 

 


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024