стрічка

Карантинна подорож волинян: шукали цікавинок на Рожищенщині, а знайшли на Локачинщині

05 Травня 2020, 17:00
У селі Кисилин 2931
У селі Кисилин

Карантинні обмеження на подорожі стимулювали цікавість українців до рідного краю. Неможливість виїхати на відпочинок за кордон відкрила незнані раніше можливості місцевого туризму та цікаві пам'ятки історії рідного краю.

Помандрувати рідним краєм вирішив й волинян Дмитро Мандзюк з коханою Яною. Про пригоди у Рожищенському та Локачинському районах чоловік розповів на своїй сторінці у фейсбуці.

Відправною точкою подорожі став матеріал Район.Рожище ТОП-10 місць, які варто відвідати у Рожищенському районі, відшуканий у «Гуглі». Молоді люди вирішили відвідати німих свідків Першої світової війни – подивитися на численні військові кам’яні захисні споруди – дзоти.

Для цього вони відправилися у найвіддаленіші села району – Тристень, Вічині, Ворончин та Кияж. Однак, об'їздивши і опитавши багатьох людей в цих селах, ніхто не міг дати відповіді подорожнім, де це є.

«Майже розчарувавшись та зупинившись, щоб наробити селфачів на фоні ріпака, все ж вирішили запитати незнайомця, який проїжджав повз на велосипеді. Той знову ж сказав, що таких місць не знає, проте, розповів про дзоти та зруйнований костел села Кисилин. Однозначно ми вирішили туди завітати і, проїхавши декілька сіл по бездоріжжю, виїхали до переправи через річку Стохід, поблизу якої побачили старі захаращені хрести з датами 1914, 1941 та 1944. Одразу стало зрозуміло, що ця місцина тісно пов'язана з першою та другою світовою», – розповідає Дмитро.

Саме у Локачинському районі вдалось відшукати те, що шукали у сусідньому Рожищенському.

«Проїхавши ще метрів 200, в полі стало чітко видно перший дзот, проте до нього не було під'їзду, тому поспілкувавшись з місцевими, ті розповіли що навколо їхнього села повно таких залишків та вказали нам дорогу. Міць цих споруд одразу вразила, особливо розуміючи що вони тут більше 100 років. Також цікавим було те, що напрямок бійниць в сторону тодішньої російської імперії», – йдеться у дописі.

Також туристів вразили руїни монастиря у селі.

«Надалі цей день знову подарував нам враження, оскільки в селі Кисилин знаходяться руїни комплексу монастиря Кармелітів, який датується 1720 роком. Руїни величних стін, завалені підземелля, замуровані проходи – все в цьому комплексі пахло історією. Ми обов'язково повернемося до цього села, оскільки хочемо відвідати ті дзоти, до яких так і не дійшли», – пише на завершення Дмитро.









Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024