стрічка

Як живуть та чим займаються жителі сучасного Берестечка. ВІДЕО

23 Жовтня 2019, 17:28
Ілюстративне фото 3805
Ілюстративне фото

Журналістка Марія Вавринюк показала, як живуть та чим займаються жителі Берестечка.

Про це йдеться у сюжеті програми «Заходеньки» на 12 каналі.

Берестечко – невеличке містечко на Волині. Тут проживає трішки більше тисячі людей. Вперше згадується у літописі 1445 року як село Берестки. Проте у 1547 населений пункт отримує Магдебурзьке право і стає містом.

До Другої світової війни у Берестечку працювали цегельний, тютюновий і вапняний заводи. Також тут були млин з олійницею, маслозавод, хлібопекарня, кравецькі майстерні, виготовляли консерви, безалкогольні напої тощо.

Зараз у місті є середня школа, ПТУ, лікарня, психоневрологічний інтернат, бібліотека, будинок культури, кінотеатр, музична школа, будинок школяра

«Берестечко – містечко невеличке. У нас навіть є такий жарт, що на наш квадратний метр більше історичних пам'яток, ніж в інших містах на кілометр», – підкреслила Валентина Залевська, міська голова Берестечка.

За даними чиновниці, колись Берестечко було великим, розвинутим містом, проте з часом почало занепадати через закриття промислових заводів. Зараз у містечку функціонують плодоконсервний завод та млин.

Читайте такожЗавод із Берестечка експортує у Прибалтику 20 тонн продукції щомісяця

Валентина Залевська наголосила, що у Берестечку є робочі місця, проте жителів не влаштовує зарплата, тому частина з них їздить за кордон.

АРХІТЕКТУРА

Берестечко – місто унікальних архітектурних пам'яток.

«У мене місто (Берестечко) асоціюється з собором, нашим славним Свято-Троїцьким собором. Це наша візитна картка», – повідомила міська голова.

Як зазначила очільниця міста, собор є гарним та величним, проте його реконструкція є незавершеною. Всередині споруди ще багато роботи.

Читайте також: Берестечко: просять допомогти відбудувати собор

Берестківчани також пишаються капличкою святої Теклі. Пам'ятку збудували на честь монахинь католицького монастиря, яких замордували татари через непокірність. Капличка названа в честь наставниці жінок. 

«На екскурсії сюди приїжджають не тільки з України, а також з Польщі, США, Ізраїлю... » – повідомив  директор Берестечківського історичного краю Олег Дергай.

Читайте також: У Берестечку замордували 43 черниць

Неподалік каплички знаходиться стовп-могила князя Олександра Пронського, який був аріанином. Його віровчення заперечували римо-католицька та православна церкви. Прихильників аріанства називали єретиками.

«Їх віровчення заборонили на першому вселенському соборі. Аріан хоронили у відлюдних місцях: полях, лісах», – зазначив Олег Дергай.

СТИР

Також не менш важливою для жителів є річка Стир. Як повідомляє місцевий рибалка, у берестецькій водоймі чиста вода, бо немає промислових центрів, які забруднювали б її.

Читайте також: Річка Стир біля Берестечка 100 і 50 років тому

У Стиру водиться плотвиця, лящ, верховодка, окунь, щипавки тощо. За даними місцевого рибалки, до 90-х років ще ловили карасів, проте згодом вони зникли.

Читайте також: Горохівчанин спіймав кілограмову щуку у Берестечку. ФОТО

МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ

Хоч Берестечко є містом, проте сільським господарством тут займається майже кожен. 

«Я пенсіонер, 70 років. Маю шість гектарів землі, гораю кіньми», – розповів про свої заняття житель Берестечка Ярослав Бошко.

Також місцеві не забувають і про спорт. У Берестечку цього року організували чемпіонат з футболу у Волинській області серед юнаків 2004-2005 років народження. 

«Хлопці вчаться у ПТУ. Навчаються і одночасно відносяться до Горохівської ДЮСШа, а також беруть участь у Чемпіонаті області», – розповів про своїх вихованців тренер з футболу Дмитро Філін.

Читайте також: Як Берестечківське ПТУ готує перспективних футболістів

Для найменших жителів містечка є Будинок юнацької та дитячої творчості. Тут діти займаються рукоділлям, зокрема виготовляють обереги.

Читайте також: У Горохові презентували картини створені юними художниками

Берестечко – тихе місто, тому воно подобається не лише місцевим, а й – іноземцям. Зокрема, 14 років назад тут оселився американець Герберт Гравер.

«Я живу тут і мені подобається, але я багато подорожую. Три рази вже цього року був за кордоном», – поділився своїми враженнями пан Гравер.

Читайте також: У Берестечку 12 років живе поліцейський із Нью-Йорка

ЛЯК

Як зазначила місцева жителька Людмила Грудзевич, ляк – це давня страва берестечківських незаможних міщан.

«Тут дуже мало інградієнтів і вона дуже швидко готується. «Ляк» називається тому, що її готували на основі розсолу з оселедців. Раніше оселедці засолювали в бочках. той розсіл називався ляком», – розповіла жінка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024