стрічка

Від Лінії Маннергейма до мату Іздрика: чим дивувала Фронтера 2019

07 Жовтня 2019, 13:03
Сергій Жадан 4028
Сергій Жадан

Що може бути кращим  дощового осіннього дня ніж голос улюбленого автора, терпке багряне вино й запальні танці? Лише якщо цих днів три. Саме стільки тривав II Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» на теренах міста Луцьк, що об’єднав людей, чиї спраглі думки потребували натхнення.

Автори з непідробним захватом спостерігали за тисячами прихильників, що мандрували  містом з 4 по 6 жовтня. Наскрізь просякнутими рядками прози стали луцькі вулиці Кривий Вал, Лесі Українки, Богдана Хмельницього.  Рими часто падали краплями на бруківку поряд з РЦ «Промінь» та «ГаРмИдЕр ангар-stage». Джаз нагрівав повітря музичної школи №1 імені Фредеріка Шопена та неймовірно точно підкреслював ритм віршів. Книгарні, друкарні, кав’ярні відкрили свої двері для неосяжної творчості і прихистили у своїх стінах сотні фанатів та можливо майбутніх учасників вже наступного літературного фестивалю «Фронтери».


 

Як зазначили самі організатори фестивалю, головною метою цьогорічної  «Фронтери» стало будівництво мостів чи проведення лінії, за яку не можна переступати. Усі події об'єднував пошук відповідей на питання: як зрозуміти інші культурні форми, сенси і досвіди. Учасники мали шукати точки дотику з автором та між собою за однаковими чи різними маршрутами.


 

Зачаровували експресивні, ритмічні, речитативні читання Сергія Жадана, де кожен рядок містить сенс, що постає перед очима і відразу закарбовується у пам’яті. Кожна метафора, алегорія, такт автора змішується з автентичним гумором та проростає у ідеях майбутніх українських поетів.


 

Вражала сучасність книг Максима Кідрука, тут і додатки в Playmarket-, і можливість поглянути на віражі сюжетів з рідних ракурсів, і спілкування з персонажами книги. Концентрований урок життя з невичерпними історичними довідками приправленими вдало з акцентованою презентацією. В залах повна тиша. На автограф-сесіях шквал похвали та щирих посмішок. Ввечері на концертах Лінії Маннергейму та PALINА гучні прохання «на біс»! Запалювали серця й Іван Малкович, Тарас Прохасько, Олександр Бойченко, Андрій Бондар, Катерина Калитко та низка інших не менш важливих майстрів слова.

Читайте також: Як у Луцьку виступила білоруська співачка PALINA

Останній день фестивалю запам’ятався меланхолійною риторикою Юрія Іздрика. Несподівані рими і значення слів, розчинялись у повітрі переплітаючись з власним досвідом та цікавими історіями утворюючи нові горизонти, споглядання на які мотивує писати, творити, жити. Не цурався автор і гострого слівця, щоб краще донести до слухачів сенс буття.


 

Згодом на сцену вийшла Мар’яна Савка з тріом «Мар’яничі». Їхні пісні торкались душ, а  її вірші – сердець. Вечір плавно переходив у ніч. ІІ Міжнародний  літературний фестиваль «Фронтера» підходив до завершення.

Читайте також: «Слухаєш ніби якусь казку»: у Луцьку виступив Іван Малкович

В розвитку літератури, а надто українською, все ще є чимало змінних. Проте, дещо залишається константою – письменник та його читач. «Фронтера» – це унікальна можливість перезавантажити світогляд та розставити всі крапки над «і» у питаннях національної свідомості, червоними лініями перенести чи встановити кордони й неодмінно отримати добірну творчість у подарунок.

Читайте також: «Слухаєш ніби якусь казку»: у Луцьку виступив Іван Малкович





 

Єлизавета ТОМАШЕВСЬКА

Коментарі
07 Жовтня 2019, 18:00
Супер, гарно передана атмосфера заходу.
08 Жовтня 2019, 00:02
Дякую автору за розгорнуту та гарно написану статтю,наче саме там побувала...
08 Жовтня 2019, 00:20
Гарна стаття. <br/>А автору окреме &amp;quot;дякую &amp;quot;, за чудове передання атмосфери заходу та мови письма.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024