стрічка

Волинські кавуни не гірші за херсонські, – фермер з Ковельщини зібрав 120 тонн смугастого врожаю. ФОТО

23 Вересня 2019, 11:20
Фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району вирощує кавуни 1792
Фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району вирощує кавуни

Фермер Василь Сидорук із села Мирин Ковельського району вирощує баштанну культуру, більш звичну для півдня України – кавун.

Цікаво, що з двох гектарів посівної площі вдалося зібрати аж 120 тонн смугастого врожаю. Висадивши в червні розсаду, Василь вже в кінці липня пробував свої перші кавуни, інформують Волинські Новини.

«Як на перший рік вирощування, то я задоволений. Буду й далі висаджувати цю культуру, пробуватиму інші сорти. Моя родина вже звикла, що я завжди саджу щось нове на городі. Хоча дехто мені закидав: «Ти що, так хочеш виділитися?!?». Скептикам довів, що немає нічого неможливого, а волинські кавуни не гірші за херсонські, бо не менш солодкі. Сам реалізовував їх оптом по 2-3 гривні за кілограм, на ярмарках – по 4-4,5 гривні. Витрати, зокрема й на органічні добрива, окупилися – ще й заробив трохи», – ділиться мій співрозмовник.

Він вдячний за співпрацю фахівцям компанії «Магнат Агро» (директор – Сергій Дятел), які спершу допомогли йому підібрати три сорти насіння, виростити з них розсаду й висадити її у ґрунт.

Менеджер-консультант Сергій П’ятіков, який безпосередньо слідкував за процесом вегетації, розповів, що проаналізували низку особливостей ґрунту, специфіку погодних умов на Волині, кількість сонячних днів.

«Згодом, завдяки зусиллям і старанням фермера та засобам біологічного живлення і захисту ТОВ «Біо Терра Технолоджі» (Євген Саєвський, місто Чернігів) взялися за роботу. Адже секрет вирощування будь-якої живої культури полягає у вкладанні душі людини в цей процес та, звісно ж, у професійному підході до технології її вирощування», – констатував пан Сергій.

Він також зауважив, що під час підготовки ґрунту до посіву пан Василь використовував перегній, оброблений препаратами «Байкал» (основа – 18 штамів бактерій) і «Триходерма», щоб прибрати патогени попередніх періодів і не «заселити» з них шкідників, хвороб у землю й на розсаду нової культури.

З його слів, у цьому випадку ґрунт був досить непоганий. Під час внесення самого насіння в касету було здійснено полив «Байкалом» і стимулятором зростання кореневої та імунної систем («Панцер»). Для обробки рослини проти ґрунтових і поверхневих шкідників застосовували біологічні інсектициди «Мезитропін» і «Боверін».

Сергій П’ятіков запевнив, що згадані біологічні препарати безпечніші та дешевші за хімічні. А в тому, що волинський кавун не менш солодкий, ніж херсонський, авторка цих рядків мала змогу переконатися, скуштувавши його на Дні поля в селищі Торчин Луцького району.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото з архіву Василя Сидорука та «Магнат Агро»

Читайте також: Через зміни клімату на Ковельщині почали рости 16-кілограмові кавуни







 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024