стрічка

Патріархати – то є видумка журналістів, – батюшка «московської» церкви з Ковельщини

22 Лютого 2019, 14:41
Патріархати – то є видумка журналістів, – батюшка «московської» церкви з Ковельщини 3816
Патріархати – то є видумка журналістів, – батюшка «московської» церкви з Ковельщини

На Ковельщині священик заявив, що не знає, хто утворив ПЦУ, а патріархати придумали журналісти.

У селі Воля-Любитівська Ковельського району перед церквою святителя Петра Могили відбулися збори релігійної громади, на яких священик виголосив дивні твердження.

«У мене є свідоцтво про реєстрацію релігійної громади святителя Петра Могили Української православної церкви. Патріархатів там не пише, тому що це – видумка журналістів», – приголомшив новиною батюшка.

Хоча всім давним-давно відомо, що Українська православна церква, де митрополитом Онуфрій, є самоврядною митрополією Російської православної церкви, тобто належить до Московського патріархату. Після Об’єднавчого собору українських православних церков 15 грудня 2018 року, відколи єдиною канонічною православною церквою у євхаристичному спілкуванні з Вселенським православ’ям стала Православна церква України, канонічний статус УПЦ МП залишається нез’ясованим. За канонами Вселенського православ’я, після того як Україна отримала томос від Константинопольського патріархату, Московський патріархат в Україні перестав існувати та втратив канонічність.

Читайте також: Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України

Далі отець сказав, що люди зібралися з приводу того, чи переходити в новостворену православну церкву України, де центром управління є Стамбул, і що все майно церковне і сам храм є власністю громади.

«Якщо ми переходимо в новостворену православну церкву в Україні, яку утворили я не знаю хто, все майно переходить в ту церкву. Не громади, а в церкву. І вони вже будуть казати, що маєте робити. А я кажу: у нас немає патріархатів, тому що Петро Могила канонізований Українською православною церквою, Румунською і Молдавською. І в мене такі аргументи вагомі, що мені ніхто нічого не може сказати. Навіть патріарх приїде – нічого не скаже», – заявив батюшка, маючи на увазі, очевидно, патріарха Московського Кирила, в миру Володимира Гундяєва.

На батюшкіну пропозицію проголосувати за те, щоб релігійна громада залишилась в лоні православної церкви, патріархат якої очолює митрополит Онуфрій, парафіяни запропонували не голосувати руками, а просто стати по різні сторони, щоб краще було видно кількість людей: хто і кого підтримує. Як все відбувалось – можна подивитися на відео.

 

Коментарі
22 Лютого 2019, 17:19
Мені цікаво на яких колесах сидить той писака що пише ці статєйки?! Любий друже сядь почитай що значить "вселенський патріарх" і що значить" перший серед рівних" нічим він не більший за сербського патріарха, грузинського, російського та інших, те що він прийняв мають підтримати і інші церкви, сам від себе він нічого не вирішує. Хіба канонічні православні церкви визнали так зване ПЦУ?! Ні! "Визнав" тільки константинопіль, мало того афонські монахи написали офіційне звернення до Варфоломея що якщо нога так званого Епіфанія ступить на святу гору Афон вони перестануть поминати у своїх молитвах Варфоломея як патріарха. А ще "визнали" так зване ПЦУ одвічні вороги православ'я а саме папа римський, уніати грекакатоліки-автокефали, всілякі там сектанти, навіть мусульмани, ті хто з покон віку притесняли віру православну, гнали її раптом "визнали" якесь ПЦУ, ну хіба це не дивно?! Дурять голову народу тим "патріотизмом" і обдирають як липу, вже і до Церкви чорти влізли.
23 Лютого 2019, 22:49
Люди необізнані, батюшка мав би правду сказати, що тепер МП сам вімовився від Вселенського патріарха, а своім патріархом вважає Кіріла ! Відмовився від засновниці православ‘я, а ще тут всіх налаштовує, що вони самостійні.. нехай їдуть в москву з тим попом
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024