стрічка

Російська пропаганда та маніпуляції в інфопросторі Рівненщини в серпні

01 Вересня 2022, 13:24
Дезінформація на Рівненщині в серпні 5882
Дезінформація на Рівненщині в серпні

Дезінформатори в рівненському інфопросторі у серпні майже не змінили тону та основних напрямків роботи.

Моніторингова команда «Брехунця» досліджувала медійний контент Рівненщини на вміст маніпуляцій і фейків. У поле зору групи за серпень потрапило 50 регіональних рівненських груп у Facebook, стрічки онлайн-ЗМІ та 10 Facebook-сторінок місцевих політиків.

Досить часто доводилося спостерігати як телеграм-канали поширювали однотипні меседжі, які наганяли паніку і страх. Згодом виявляється, що опубліковані повідомлення не відповідають дійсності. До прикладу, під час повітряних тривог часто пишуть про вибухи в містах. Зокрема, під час однієї з оголошених повітряних тривог телеграм-канали Рівного рознесли плітки, що у місті вибухи, хоча ні в області, ні в місті в той день «прильотів» не було.

Фейк про вибухи

Під час однієї з тривог, які лунали на Рівненщині 24 серпня, анонімні телеграм-канали повідомляли, що в регіоні чути вибухи. Зокрема, такі дописи з'явилися у пабліках «Вертикаль», «Труха Украина», «Гончаренко». Втім, оприлюднена інформація не відповідає дійсності. 

Традиційно, повідомлення про начебто звуки вибухів, які чули на Рівненщині, не надто інформативні. Більшість з них – російськомовні. Кількома словами пишуть фрази на кшталт «Взрывы в Ровно!», «Сообщают о взрывах в Ровно». Де конкретно чули вибухи, хто про них повідомив адмінів пабліків – не зрозуміло. Не виключено, що жодних повідомлень про вибухи анонімним телеграм-каналам не надходило. Повідомлення подібного змісту публікували навмисне, аби викликати паніку серед населення. Тим паче, що незадовго до Дня Незалежності України ширилася інформацію про можливість масових ракетних обстрілів.

Провокація про дівчину з Рівненщини, яка начебто кликала додому «русскій мір»

Мережу Facebook сколихнула новина про те, що дівчина Ірина з невеличкого села на Сарненщині начебто кликала у Рівне російську армію. Однак сама Ірина одразу спростувала цей «вкид», зазначивши, що її особисті дані вкрали. Інцидент розслідували правоохоронці. 

Що ж сталося насправді? Від імені дівчини з Рівненщини написали коментар у соцмережі, де йшлося про те, що вона начебто бажає смерті кожному, хто причетний до Служби безпеки України. Також був заклик вбивати українських військових та тероборонівців. А фоном ішла інформація про те, що батько дівчини служить в Збройних силах України. Дивний акцент, чи не так?

Не добираючи слів, користувачі соцмережі почали активно репостити цю інформацію на свої сторінки та «рознесли» по спільнотах. Разом зі скріншотом повідомлення, де дівчина «зневажає все українське та кличе до Рівного путінську армію», люди поширювали й начебто особистий номер Ірини та її фото, де добре видно обличчя.  

Згодом у пресслужбі поліції Рівненщини повідомили, Ірина дійсно не робила жодних провокативних дописів, а профілі, з яких начебто вона вихваляла «рускій мір» – фейкові. Проросійські пропагандисти навмисне вкрали дані неповнолітньої користувачки, аби спровокувати людей на ненависть між собою та підірвати авторитет тих, хто наразі служить в ЗСУ. 

«Наступ» на Рівне та Житомир — фейк

Напередодні, під час і після свята Дня незалежності України, був справжній «бум» лякливих і панічних повідомлень про можливі ракетні в рівненських телеграм-каналах. Ба більше, ЗМІ та телеграм канали активно поширювали цитату з інтерв’ю директора військових програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. А. Разумкова Миколи Сунгуровського. Експерт зазначив, що варіант масованого удару на День Незалежності України – не самостійний. Він може стати частиною великої наступальної кампанії росії. Те, що в білорусь стягуються і ракети С-300 – це, на думку фахівця, прикриття. Це спроба показати, що готуються обстріли наземних цілей.

«Насправді ж готується велика наступальна операція, для якої необхідна посилена протиповітряна оборона. Тим більше, на тлі тієї інформації, що Україні передаються авіаційні засоби. Посилення угруповання в білорусі є однією з ознак підготовлюваної наступальної операції. Але це не обов'язково станеться», – зазначив Микола Сунгуровський.

Якщо насправді такий наступ готується, то, як зазначав військовий експерт, основний напрямок буде на Рівне, Житомир – щоб перерізати логістичні магістралі поставок західної допомоги. Однак, це виявилося фейком.

Про що ще писали

Російські пропагандисти сіяли паніку в Україні щодо можливого нападу білорусі. Також поширювали відео, де зазначали, що лукашенківські війська «точно нападуть» на Україну, і це – лише питання часу. Також пропагандисти залякували суспільство повідомленнями, на кшталт: «починаючи з 00:00 24 серпня, «джерела у розвідці» повідомляють про високий ризик масштабного ракетного обстрілу України». Нібито, відомі міста, об’єкти та навіть координати. 

В інформаційному просторі Рівненщини напередодні 24 серпня «гуляв» і список, де противник зосередив увагу на розвідці об’єктів критичної й цивільної інфраструктури у таких районах. У ньому зазначені міста та об’єкти у різних областях, з начебто знімками цих територій. Мовляв, саме їх рашисти обрали для ракетного обстрілу. Насправді походження такої інформації невідоме, адже ніде не вказане її джерело. Жодне з офіційних джерел не повідомляло про список територій, чи знімків, які зробив ворог. А отже інформація – неправдива. Ворог це робить для того, аби посіяти паніку в суспільстві, щоб знизити рівень обороноздатності України та отримати перевагу на полі бою. Саме тому окупанти активізували роботу з проведення інформаційно-психологічної операції (ІПСО). Все це ворог робить для того, щоб провокувати панічні настрої та розхитування ситуації всередині України.

 

***

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 7 до 35 дописів на день), 12 каналів Telegram, 10 новинних сайтів Рівненщини,  10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024