стрічка

Травнева пропаганда та маніпуляції в інфопросторі Рівненщини

02 Червня 2022, 20:36
Фейки у травні в інфопросторі Рівненщини 3787
Фейки у травні в інфопросторі Рівненщини

Упродовж травня моніторингова група «Брехунця» відстежувала фейкові та дезінформаційні повідомлення в інфопросторі Рівненщині. 

Чи не усі меседжі стосувалися  теми загарбницької війни росії проти українців. Досить часто доводиться спостерігати, як телеграм-канали поширюють однотипні «вкиди», які наганяють паніку і страх. Згодом з'ясовується, що вони не відповідають дійсності. 

До прикладу, під час повітряних тривог часто пишуть про вибухи в містах. Зокрема, під час однієї з оголошених повітряних тривог телеграм-канали Рівного рознесли плітки, що у місті вибухи, хоча на щастя ні в області, ні в місті в той день «прильотів» не було.

Гроші кожному

На Рівненщині у соцмережах поширювали брехню, яка стосується виплат кожному з користувачів провідних українських банків. Місцеві телеграм-канали «розкидали» повідомлення  про те, що «ПриватБанк», «Монобанк» та «Ощадбанк» нарахують кожному користувачу по 2000 гривень.

 У тексті додавали, що допомогу можна отримати одноразово, а оформити лише до 10 травня. До повідомлення прикріплювали картинки з логотипами банків, що одразу привертають увагу. Для того, аби ж «зареєструватися» на отримання грошей, потрібно було натиснути на назву банку і, звичайно, перейти за посиланням на інший телеграм-канал. У пресслужбі ПриватБанку підтвердили, що ця інформація неправдива. До речі, ідентичні повідомлення траплялися й у чатах всеукраїнських телеграм-каналів.

Кожен українець може оформити допомогу в Bitcoin

У травні кожен українець начебто міг отримати на картку 75 доларів на місяць, а також картку з кешбеком 8% у біткоїнах від компанії  Binance. Таке повідомлення розмістили в телеграм-каналі «Рівне Головне». Зазначимо, що саме повідомлення про те, що українці можуть отримати таку картку, було не надто інформативне. Кількома реченнями автори повідомляли про те, що така послуга стала доступною для наших земляків, а також дали посилання на інструкцію, яка, власне, й мала «допомогти» отримати допомогу в криптовалюті.

У пабліку наголошували, що допомогу начебто отримає кожен українець. Компанія  Binance справді запровадила біткоїнові картки з кешбеком для українців, куди протягом трьох місяців надходитимуть виплати від компанії. Однак оформити їх зможуть не всі громадяни нашої країни, а лише ті, хто виїхав до країн Європи через вторгнення російських окупантів. Тому у соцмережах поширили маніпулятивну інформацію, яка не відповідає дійсності.

 Польща хоче загарбати українські землі

Російські пропагандисти продовжують поширювати наратив, що Польща планує «загарбати» Західну Україну. У травні ми отримали чергову порцію пропагандистських заяв з боліт. Адже візит Президента Польщі Анджея Дуди не міг залишитися непоміченим і став приводом для подальшого поширення наративу про загарбання західних областей України.

Україна вилікувалася від коронавірусу

У мережі фейсбук на Рівненщині поширювали провокативне відео начебто Україна – перша країна у світі, що позбулася коронавірусу. Якби нам не хотілося, щоб це було правдою, однак це – маніпуляція. Covid-19 не зник, але він став більш сезонним захворюванням. Варто відзначити, що зменшилася кількість комунікацій людей одне з одним. Серйозних масових заходів в Україні не проводять через війну і люди менше спілкуються.

Зменшилася кількість звернень пацієнтів до сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Це пов'язано з тим, що велика кількість жінок-лікарів виїхала за кордон і знизилася доступність надання медичної допомоги на первинній ланці, тому часто пацієнт навіть із вірусною інфекцією не звертається до лікаря.

Якщо великі лабораторії в пік пандемії робили орієнтовно 1500 аналізів ПЛР-тестів на Covid-19, то тепер таку ж кількість аналізів вони роблять за місяць. Більше звертаються люди для тестування, щоб виїхати за кордон. Також доволі активна кампанія вакцинації від Covid-19 призвела до того, що українці якщо і хворіють, то переносять інфекцію у легкій формі. До того ж нагадаємо, постанову про продовження на території України карантину та режиму надзвичайної ситуації з метою запобігання поширенню СOVID-19 до 31 серпня 2022 року схвалили на засіданні Уряду 27 травня. 31 травня постанова набрала чинності.

«Українцям вхід заборонено»

У рівненській групі у фейсбук поширили фейк про те, що начебто українцям заборонено заходити до кількох празьких магазинів. У соціальних мережах наростало обурення, а скандальні фотографії миттєво почали використовувати інтернет-тролі для антиукраїнської пропаганди. Проте багато коментаторів одразу зрозуміли, що це фейк. 

Один із них стверджував, що живе поруч із магазином, зображеним на знімку, але ніколи не бачив нічого подібного. Після появи публікації репортер видання Denik вирушив за вказаною адресою, але написи у вітрині не побачив. На додаток, продавець магазину був вражений такою інформацією і заявив, що ніколи у них не було подібних табличок. Власниця другого магазину, Марсела Абдель Фаттах, каже:

«Я зараз нічим іншим не займаюся. До нас звертаються клієнти та знайомі, і ми тепер повинні всім пояснювати, що це фейкова фотографія. У нас тут ніколи такого напису не було».

Потім Denik спробував зв’язатися із редакцією Prague Morning звідки вперше пішла інформація. Там категорично відмовилися розкрити походження фото, але стверджували, що вони справжні. Проте фотографії, що невдовзі викликали скандал, зникли зі сторінок видання.

 

Моніторинг здійснювався у 50 рівненських групах мережі  Facebook (від 6 до 39 дописів на день), 10 каналах Telegram, 11 новинних сайтів Рівненщини.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024