стрічка

Які фейки та дезінформацію про ЄС поширювали на Волині у лютому-березні: моніторинг соцмереж

09 Березня 2024, 19:30
Які фейки та дезінформацію про ЄС поширювали на Волині у лютому-березні: моніторинг соцмереж 2957
Які фейки та дезінформацію про ЄС поширювали на Волині у лютому-березні: моніторинг соцмереж

У лютому-березні дезінформатори всіма доступними методами намагалася створити недовіру до західних союзників України. Підґрунтя для створення нової хвилі фейків додали і протести польських фермерів на митних пропускних пунктах з Україною. У мережі міксували правду з брехнею, аби ще більше дезорієнтувати українців. Не оминули і теми військової допомоги, маніпулювавши словами західних політиків.

У Волинському інфопросторі циркулювали фейкові повідомлення про начебто часткову депортацію українців, які проживають у Євросоюзі, скасування пільг і грошових допомог, зміни умов перебування українських громадян у Польщі. Вигадали і пільги за відвідування українцями  Португалії та Іспанії.

Журналістка Район.in.ua упродовж лютого-березня моніторила, які брехливі повідомлення «гуляли» у волинських Facebook-групах та Telegram-каналах.

***

Маніпулятори скористалися загостренням ситуації на польсько-українському кордоні і запустили у мережу чимало фейків. Адже тема актуальна і «на слуху», а у Волинській області розташовані шість пунктів пропуску з Польщею. Тож уся інформація про те, що відбувається у державі-сусідці миттєво розлітається соцмережами. Складність полягає в тому, що фейкороби розміщують як правдиві, так і дезінформаційні повідомлення, тому читачам інколи важко їх відрізнити. Ми відстежили декілька фейків, які розганяли волинські та рівненські телеграм-канали.

Фейк про зміни правил перебування українців у Польщі

Через погіршення відносин між Польщею та Україною, уряд Польщі вносить ряд змін до правил перебування українців на території Польщі та вводить обмеження для чоловіків від 18 до 60 років, водіям та власникам авто з українською реєстрацією, робітникам, які працюють на умові «злеценя» та трудового договору. Якщо ці умови порушити, то особу буде обмежено на території Польщі та розглядається можливість депортації на батьківщину!

Спростування

Насправді президент Польщі Анджей Дуда наприкінці лютого підписав акт про допомогу українським біженцям. Документ передбачає продовження терміну легального перебування громадян України до 30 червня 2024 року.

Закон ухвалено відповідно до рішення Ради Євросоюзу щодо продовження тимчасового захисту українських біженців до 4 березня 2025 року. Перебування громадян України є легальним, якщо вони прибули до Польщі у період з 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року.

Окрім цього, документ вносить зміни, що збільшують до 28 місяців термін, протягом якого українському громадянину, що здобув кваліфікацію лікаря або стоматолога за межами території держав Європейського союзу, може бути наданий дозвіл на провадження професійної діяльності лікаря або стоматолога та умовне право на здійснення профдіяльності.

Отже, як бачимо, ніяких вікових, або інших обмежень відносно українців польська влада не вводила.

Фейк про відміну пільг українцям

Польща скасує пільги для українців. Нові правила можуть набрати чинності вже з червня. За виїзд до України на один день – ануляція права на легальне перебування, зменшать виплати біженцям, жорстка перевірка людей, які мають заборгованість виплат, уріжуть пільги для неповнолітніх, хворих та людей з інвалідності.

Спростування

На офіційному сайті Республіки Польщі ми не знайшли інформації про те, що за виїзд в Україну на один день можлива ануляція права на легальне перебування. Кордон залишається відкритим і громадяни України можуть повернутися на батьківщину у будь-який час.

Насправді наприкінці лютого деякі вразливі категорії українських біженців, які проживають у Польщі зможуть отримати нову грошову допомогу у розмірі 850 злотих (8172 гривень). Йдеться про три виплати, які можна буде отримати через систему BLIK. Це фінансова підтримка для українців вразливих категорій, які мають PESEL UKR та які приїхали до Польщі після 10 лютого 2022:

  • вагітні або жінки, які годують груддю;
  • люди з інвалідністю, яка впливає на працездатність;
  • люди з хронічними та онкологічними захворюваннями;
  • особи, що належать до етнічних груп (роми);
  • одинока мати та член сім’ї, який має трьох дітей;
  • люди від 55 років;
  • особи, що втратили майно та житло внаслідок війни;
  • особи, які раніше проживали в прифронтових областях (Луганська, Донецька, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська);
  • безробітні (або ті, хто працює неповний робочий день).

Отже, українські вразливі категорії українських біженців мають можливості для отримання грошової допомоги у Польщі.

Фейк про часткову депортацію українців, що проживають у Європі

В середині лютого волинські телеграм-канали почали розповсюджувати фейкове повідомлення про те, що начебто в Євросоюзі запровадять часткову депортацію для українців.

Фейк

Погана новина для українців, що проживають у Європі. З 27 лютого 2024 року в Євросоюзі запроваджують часткову депортацію для українців, списки опублікували сьогодні вночі. Туди попали більше 760 000 українців, але 87 % з них про це ще не знають, у вас є час виправити це простим зверненням до посольства, обов’язково перевірте своє прізвище. Щоб подивитися оберіть країну.

Спростування

У контакт-центрі Міністерства закордонних справ України повідомили, що про такі списки не знають. У посольстві України в Чехії наголосили, що про таку інформацію чують вперше.

Також варто зауважити, що у кінці повідомлення зазначені клікабельні назви країн на які потрібно натиснути, аби начебто можна дізнатися інформацію. Натиснувши, до прикладу Німеччину, потрібно підписатися на новий телеграм канал «Європич. Німеччина».

 З’являється чат-бот, який просить підтвердити громадянство, країну та місто, в якому знаходиться користувач. Відповівши на усі запитання, ми не знайшли інформації чи списків людей, яких планують депортувати. Очевидно, що таким нечесним методом телеграм-канали набивають собі нових підписників.

Фейк про те, що Нідерланди припинять надавати військову допомогу Україні

У волинському сегменті Фейсбук поширили маніпуляцію про те, що Нідерланди припинять військову допомогу України. У меседжі використали цитату нідерландського лідера ультраправих Ґерта Вілдерса, який виступає проти продовження військової допомоги Україні.

Маніпуляція, Фейк

Нідерланди можуть зупинити військову допомогу Україні. Потенційний прем’єр Герт Вілдерс розкритикував наших біженців, нібито вони приїжджають в країну не через війну, а заради роботи, безкоштовного житла і медицини. Нідерланди мають припинити підтримку України та зберегти зброю для себе, вважає він.

Спростування

Політик дійсно заявляв про те, що Нідерланди стали «дурнем Європи», оскільки прийняли дуже багато українських біженців на своїй сторінці у мережі X (Twitter). Також він виступає проти продовження військової допомоги Україні, стверджуючи, що Нідерланди повинні зберегти зброю, щоб захистити себе.

Проте, прем'єр-міністр Марк Рютте, який покидає свою посаду, заявив, що підтримка Нідерландів Україні гарантована в довгостроковій перспективі, оскільки Вілдерс не зможе знайти жодного партнера по коаліції, готового підтримати його наміри.

Підтверджує цю думку й інформація про те, що на початку березня стало відомо про новий пакет військової допомоги Україні від Нідерландів. До нього увійдуть надувні човни та десантні катери. Також будуть виділені кошти на закупівлю боєприпасів.

«Нідерланди нададуть Україні швидкі та високоманеврені гумові та патрульні катери, а також десантні кораблі. Нідерланди також виділили 250 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо замовлення великої кількості артилерійських снарядів для України в короткостроковій перспективі», – повідомило Міністерство оборони Нідерландів.

Також Нідерланди оголосили про надання 100 мільйонів євро на чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України по всьому світу.

Фейк про допомогу в розмірі 10 800 гривень для кожного українця від ООН

У волинських телеграм-каналах поширили фейк про те, що кожен українець може отримати допомогу від ООН на суму 10800 гривень.

Фейк

Українці отримають по 10 800 гривень від ООН для всіх категорій населення. Нова програма від ООН, яка стартувала з 1 березня – кожен українець має змогу подати заявку та отримати 10 800 грн. Опісля повідомлення зазначені групи із роками народження, на які потрібно клацнути, аби начебто подати заявку.

Проте після того, як натиснути на будь-яку категорію, потрібно підписатися на новий телеграм-канал «Батальйон «Монако».

Спростування

ООН дійсно надає грошову допомогу українцям. Проте отримати її може не кожен, а лише вразливі вимушено переміщені особи, постраждалі від воєнних дій у певних регіонах, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону). 

Рік народження не має відношення до нарахування цієї допомоги, тим більше не є критерієм, щоб її отримати. Варто додати, що заявки на отримання допомоги приймають у пунктах збору та реєстрації даних у різних регіонах України. А під час оформлення мають бути присутні всі члени родини.

Тому повідомлення про те, що заявку на отримання грошової допомоги від ООН можна подати, натиснувши на посилання у телеграм-каналі  - ФЕЙК!

Фейк про грошову допомогу українцям в розмірі 4400 гривень від ЮНІСЕФ

Під час моніторингу  волинських груп у вайбері ми натрапили на фейк про те, що українці можуть отримати допомогу від дитячого фонду Організації Обʼєднаних Націй (ЮНІСЕФ) в розмірі 4400 гривень.

Фейк

Мені тут знайомий написав, що тут можна допомогу отримати 4400 гривень. Тільки що оформила сама, протягом 10 хвилин прийшли кошти. Всім кому цікаво. Далі зазначається посилання, на яке потрібно перейти.

Спростування

Журналістка Район.in.ua зателефонувала на гарячу лінію ЮНІСЕФ, де нам повідомили, що така інформація не відповідає дійсності. Наразі діє лише одна програма із соціальної підтримки малозабезпечених сімей з дітьми, яку організація виконує спільно з українським урядом.

Ця співпраця регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2023 р. № 1255 «Про реалізацію спільного з Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки малозабезпечених сімей з дітьми». Проте її дія розповсюджується лише на Донецьку, Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську області.

Варто додати, що фейкороби поширюють і сумнівне гіперпосилання, яке немає нічого спільного з офіційним сайтом ЮНІСЕФ. На нього начебто потрібно  перейти аби зареєструватися, щоб отримати допомогу. Воно може містити шкідливе програмне забезпечення, яке може викрадати дані користувачів, або спрямовувати на фішингові сайти.

Фейк про 140 євро на добу за відвідування Іспанії та Португалії

Під час моніторингу волинських телеграм-каналів ми натрапили на повідомлення, що начебто Іспанія і Португалія запустили програму для українців до другої річниці війни.

Фейк

Іспанія і Португалія у зв’язку з другою річницею повномасштабної війни запустили програму, за якою кожен українець може отримати до 140 євро на добу за відвідування країни з родиною та громадянство, просто проживши там 4 місяці.

Спростування

Для того, аби дізнатися, чи повідомлення відповідає дійсності, авторка матеріалу зателефонувала до контакт-центру Міністерства закордонних справ України. Де їй повідомили, що такої програми не існує.

«Інформації стосовно даної програми у нас немає. Скоріше за все, це фейк», – відповіли у міністерстві.

Варто додати і той факт, що для того, а щоб отримати іспанське громадянство, треба прожити в країні не менше ніж п'ять років.  Дозвіл на тимчасове проживання українцям, що втекли від війни, надається за спрощеною процедурою та без отримання іспанської візи.

Фейкороби не зупиняються у своїх прагненнях ввести в оману волинян. У інформаційному просторі циркулює й чимало іншої дезінформації про ЄС. А ще,  маніпулятори використовують складнощі у польсько-українських відносинах, аби дискредитувати відносини двох країн.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024