стрічка

Євроінтергація впливає на всі сфери життя українців: як журналісти вивчали все про ЄС у Луцьку

16 Липня 2023, 22:01
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023 2307
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас та інші експерти розповідали українським журналістам про євроінтеграцію на курсі від West Media Forum.

Перша частина курсу тривала три дні і складалась з насиченої навчальної програми. Понад два десятки журналістів з регіональних медіа зі всієї України прибули до Луцька 2-4 червня, щоб відвідати вступний курс «ЄС: просто про складне». 

А потім учасники отримали менторський супровід у роботі над власними матеріалами упродовж місяця. Наставником працював відомий журналіст з Луцька Юрій Конкевич. 

Редактори з Луцька: Ольга Булковська та Юрій Конкевич
Редактори з Луцька: Ольга Булковська та Юрій Конкевич

Серед слухачів курсу була і журналістка Район.Освіта.

Кожен з учасників мав різні цілі в деталях, але одну спільну загальну мету: дізнатись, яка саме роль журналістів з регіональних медіа для налагодження подальших відносин України та ЄС, а також якісне висвітлення  інформації щодо боротьби України проти російської агресії та виконання кроків Українським урядом на шляху вступу до ЄС.

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

West Media Forum про євроінтеграційні процеси
West Media Forum про євроінтеграційні процеси

Експерти з України, Польщі, Чехії, Греції, Італії підготували для учасників лекції про історію, устрій, цінності Європейського Союзу, розповіли про євроінтеграційні реформи та виклики, підготували практичні поради, де брати інформацію, які теми зараз є пріоритетні, як глобальні процеси можна пояснювати для локальної аудиторії.

З вступним словом до учасників звернувся заступник керівника відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Ніколо Ґаспаріні. В своїй промові пан Ніколо подякував присутнім участь в навчальному курсі, підкреслив важливість роботи журналістів в умовах воєнного часу та в умовах розгортання історичних подій – процесі вступу України до ЄС.

PhD/PD, професор німецьких та європейських студій в DAAD, гостьовий професор європейських студій Дюссельдорфського університету, професор соціології Дортмундського університету Ангелос Янокопулус розповів про устрій політичної системи ЄС: Інституції ЄС, міжінституційні координації та прийняття рішень. 

Науковець провів короткий екскурс в історію Європейського Союзу, розповів про інструменти, які використовує уряд ЄС, розказав про склад Європейського парламенту та порядок прийняття рішень країнами-членами ЄС.

Ангелос Янокопулус розповів про устрій політичної системи ЄС
Ангелос Янокопулус розповів про устрій політичної системи ЄС

Старший аналітик дослідницького центру «Європейські цінності» в Празі Давід Стулік виступив перед учасниками з інформацією про комунікацію подій між ЄС та Україною, надав практичні поради, де шукати ресурси, та як протидіяти російській пропаганді, а також продив позбавляти російських пропагандистів ініціативи, залишаючи їх без уваги:

«Коли ми намагаємось протистояти російській пропаганді - вони цим користуються, адже їм належить ініціатива. Задача українських журналістів – подавати власні історії, власні наративи, на які росіяни будуть змушені реагувати. Робіть далі, що ви робите», – звернувся до журналістів Давід Стулік.

Директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан розказала про перспективи для України в приєднанні України до внутрішнього ринку Європейського Союзу на основі аналізу питань: що таке спільний ринок ЄС та який доступ до ринку ЄС має зараз Україна. Пані Мовчан надала інформацію про очікуваний прогрес для України у найближчий рік.

«Варіанти руху далі: переговори про вступ, виконання Угоди про асоціацію, «Staged accession» – поетапне приєднання», – пояснила Вероніка Мовчан.

West Media Forum про євроінтеграційні процеси
West Media Forum про євроінтеграційні процеси

Комунікаційниця євроінтеграційних реформ Ольга Євстігнєєва
Комунікаційниця євроінтеграційних реформ Ольга Євстігнєєва

Другий день курсу учасники розпочали з тренінгу від координаторки Climate Ambition Accelerator Глобального Договору ООН в Україні, комунікаційниці євроінтеграційних реформ Ольги Євстігнєєвої. Пані Ольга надала інформацію щодо Європейського зеленого курсу та екологічних зобов’язань у рамках процесу європейської інтеграції. Тренінг з екологічних питань складався з двох частин: 

  • основи економічної політики в Україні та світі;
  • кліматична політика та повоєнна відбудова України. Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні.

Виконавча директорка ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко розповіла про «Європу без кордонів», відповіла на важливі питання, які стосуються Європейських кордонів. Надала конкретні поради журналістам, що ЗМІ можуть і повинні висвітлювати про кордони. А також розповіла про стратегію інтегрованого управління кордонами.

Про 7 кроків України до майбутнього в ЄС: Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом та її перспективи розказали учасникам форуму одразу два спікери: старший радник Collegium Civitas та Варшавського Безпекового форуму Марчін Бузанскі та радник Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк.

Старший радник Collegium Civitas та Варшавського Безпекового форуму Марчін Бузанскі
Старший радник Collegium Civitas та Варшавського Безпекового форуму Марчін Бузанскі

Радник Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк
Радник Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк

В першій частині Марчін Бузанські розповів про власний погляд на Євроінтеграцію, розповів про цінність України для Європи, про важливість боротьби з російською агресією для України, Європи і всього світу.

В другій частині Іван Нагорняк розказав, на якому етапі Україна перебуває у виконанні семи рекомендацій ЄС щодо кандидатства. Повідомив про наявний прогрес на шляху від статусу кандидата в члени ЄС до повноправного членства України в Євросоюзі. 

Учасники курсу
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023

Учасники курсу
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023

Третій день завершили разом з заступником керівника відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Ніколо Ґаспаріні та його оглядом на солідарність Європейського Союзу з Україною. 

На початку фінального, третього дня форуму для журналістів, перейшли до обговорення інформаційної війни проти Росії, розвінчували міфи і дезінформації в ЄС разом з журналістом, фактчекером StopFake-Ukraine з Одеси Олександром Замковим

Фактчекер StopFake-Ukraine Олександр Замковий
Фактчекер StopFake-Ukraine Олександр Замковий

Журналістки Район.in.ua Світлана Кирилова та Вікторія Телечук
Журналістки Район.in.ua Світлана Кирилова та Вікторія Телечук

На продовження теми фактчеків і протидії російській пропаганді про ЄС та Україну поділились досвідом журналістки Район.in.ua Світлана Кирилова та Вікторія Телечук. Фахівчині в області розкриття російських фейків розказали про створення проєкту «Брехунець», особливості роботи з фактчеками та способами залучення аудиторії.

Учасники курсу
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023

Учасники курсу
Учасники курсу "ЄС: просто про складне". Луцьк, червень 2023

Заступник головного редактора видання «Ракурс», журналіст німецького видання Die Tageszeitung Юрій Конкевич провів брейншторм зі створення матеріалів, пов'язаних з ЄС, разом з учасниками. У спільному діалозі обговорили концепцію власних матеріалів про євроінтеграцію.

Журналісти запітчили ідеї тем про ЄС, які вони запланували висвітлити у своїх українських медіа.

Найпопулярніші теми, які обрали учасники, стосувались:

  • реформи в сфері захисту навколишнього середовища;
  • військова допомога ЄС для України;
  • перспектив аграрного сектору;
  • інтегроване управління кордонами;
  • успіхи України на євроінтеграційному треку;
  • російська дезінформація в ЄС і про ЄС.

На фінал учасники курсу також отримали унікальну можливість поспілкуватися з Послом ЄС в Україні Матті Маасікасом, який вийшов на онлайн зв’язок і відповідав на запитання журналістів. Регіональні журналісти поставили питання, які турбують їхню аудиторію стосовно євроінтеграції, виходу на ринок ЄС, вимог до України та її перспектив в майбутньому:

«Наголошу, що членство в ЄС впливає майже на всі сфери вашого життя. Кожний український громадянин, кожна українська громадянка будуть відчувати вплив членства на їхнє життя. ЄС сплачує кошти фермерам, також сплачує за будівництво доріг та інфраструктури через політику об’єднання. ЄС затверджує стандарти для всієї продукції: для тієї, що імпортується до України, та продукції, яка виробляється в Україні», – сказав пан Посол.

Після завершення теоретичної частини учасники перейшли до практичної: протягом місяця в різних виданнях публікували свої матеріали про євроінтеграцію.

У виданні «Армія Інформ» Єгор Брайлян опублікував статтю «Як ЄС підтримуватиме Україну: результати засідання Європейської Ради».

За авторством Тетяни Палаєвської у виданні Район.Закордон вийшла стаття «Малий прикордонний рух: доживає віку чи чекає змін».

Назарій Вівчарик написав і розмістив свій матеріал «Аграрна євроінтеграція по-черкаськи: фермери як потужна ланка у створенні продовольчої безпеки» у виданні «Прочерк».

У газеті «Вісник+К» вийшла стаття від журналістки Руслани Сулік «Не викидати сміття за поріг, а сортувати: прямуючи в Європу, вчимося жити за її правилами».

Головна редакторка медіа «Український півень» Лідія Григор'єва  дослідила прозорість міжнародної допомоги і підготувала матеріал «Модульні будиночки від ЄС на Херсонщині встановлюють у зруйнованих і затоплених громадах Херсонщини».

Друковане видання «Першотравенські новини» випустило статтю головної редакторки Людмили Маслової «Життя після шахт. Як змінять громаду «зелені» реформи». 

Стаття «Позбавитись монополії енергопостачання – надзавдання українських громад» В’ячеслава Головченко вийшла у «Губернському тижні».

Головна редакторка газети «Білопільщина» Наталя Калініченко розмістила на сайті «Білопілля.city»  матеріал «Співпраця України та Німеччини – крок до вступу в Євросоюз: Юрій Зарко про результати поїздки».

Статтю «Євробачення на Херсонщині: 5 історичних зв'язків регіону з Європейським Союзом» написала на «Кавун.city» головна редакторка Євгенія Вірлич

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

West Media Forum про євроінтеграційні процеси
West Media Forum про євроінтеграційні процеси

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку
Навчальний курс про євроінтеграційні процеси у Луцьку

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024