стрічка

Один день із життя любомльських рятувальників

17 Вересня 2018, 16:41
Девіз рятувальників: «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» 1973
Девіз рятувальників: «Запобігти! Врятувати! Допомогти!»

Сьогодні жоден випуск новин не обходиться без згадки про рятувальників. Тут пожежа, там ДТП, там ще якась надзвичайна ситуація – всюди вони.

У понеділок, 17 вересня, ці мужні люди святкують День рятувальника України, який святкується в той же день, що і день Ікони Божої Матері «Неопалима Купина». Вона вважається покровителькою пожежників і рятувальників.

Читайте також: Люди мужньої професії відзначають День рятувальника

Головне завдання Служби порятунку виходить із самої назви – рятувати життя. А девіз рятувальників: «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» у повній мірі розкриває суть повсякденної діяльності кожного, хто присвятив своє життя захисту людини від руйнівної стихії вогню чи інших природних та техногенних факторів.

«З початку року працівники 10-ої Державної пожежно-рятувальної частини м. Любомля здійснили 76 виїздів на пожежі та загоряння, не рахуючи викликів на інші надзвичайні ситуації, аварійно-рятувальні роботи, на заняття, взаємодії з іншими службами – повідомив головний інспектор Любомльського РВ УДСНС у Волинській області, капітан служби цивільного захисту Микола Лябук.

Караул заступив на зміну
Караул заступив на зміну

Умови праці в частині відмінні, говорять пожежники. Є кімната відпочинку, їдальня, де хлопці собі готують, душова кімната, світлиця для навчання та проведення зборів. Вогнеборці працюють добу через три.

Ранок у пожежників розпочинається зі зміни караулу, в якому чергує 5-6 осіб. Перед зміною начальник караулу, що заступає, інструктує підлеглих і перевіряє документи. У водіїв, наприклад, повинно бути при собі відповідне посвідчення, а щодня перед зміною вони проходять медогляд. Після того, як нова зміна бійців заступила на чергування, начальник частини контролює прийом і здачу техніки.

О 10-й — заняття із вивчення характеристики району, розташування об’єктів та джерел протипожежного водопостачання, засвоєння знання з пожежної тактики, медичної, рятувальної, психологічної та гуманітарної підготовки, радіаційного та хімічного захисту. Часом проводяться навчання: заняття в димокамері, наприклад.

О 14-й – обід і знову навчання. В частині проводиться відпрацювання нормативів: робота з рукавами, драбинами і рятувальними мотузками.

Час після занять у рятувальників присвячено догляду за технікою і територією частини.

Після 22-ї проводяться нічні пожежно-тактичні заняття, несення служби в складі внутрішнього наряду, відпочинок особового складу вільного від несення служби. Спати на службі не можна, тому в підрозділі оголошується час відпочинку.

Після підйому і ранкових процедур починається зарядка. Виконавши стандартний комплекс вправ, вогнеборці відправляються приводити в порядок машини і кабінети.

У пожежного караулу майже немає часу для відпочинку, оскільки для всіх є чіткий розпорядок дня.

Втім, розпорядок дня коригується в разі раптового займання. Чотири рятувальники впродовж хвилини повинні бути у повній бойовій готовності і виїжджають за сигналом «Тривога».

До речі, 4 тони води вистачає на 7-10 хвилин гасіння вогню. Тому не важко підрахувати, скільки тон витрачається на великих пожежах. Якщо займання великого масштабу, на допомогу викликають резервний патруль.

Машина 1991 року випуску, наповненість якої 2,5 тони води.
Машина 1991 року випуску, наповненість якої 2,5 тони води.

Машина 2007-го, яка може перевозити 4 тони води.
Машина 2007-го, яка може перевозити 4 тони води.

Держава мало дбає про матеріально-технічне оснащення рятувальників.
Держава мало дбає про матеріально-технічне оснащення рятувальників.

Вільний час рятувальники присвячують своїм рідним.

Усім, хто носить горде звання вогнеборець, бажаємо міцного здоров’я, безмежного щастя, сімейного благополуччя, а на чергуванні сухих рукавів.

Анна СКЛЯНЧУК, учениця Любомльського ЗЗСО №2

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024