стрічка

Лісозаготівля - для дівчини, бухоблік - для хлопця: у Шацькому лісовому коледжі буде поповнення

12 Серпня 2018, 18:00
Студенти 1681
Студенти

У Шацькому лісовому коледжі імені Валентина Сулька вже є нове студентське поповнення. Зокрема, приймальна комісія визначилася з абітурієнтами на базі 9 класів.

Зараз формуємо студентські групи, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Катерина Прасюк. – На спеціальність «Лісове господарство» вступило 52 студенти. Всі пройшли на державну форму навчання.

Катерина Прасюк
Катерина Прасюк

 Фах лісівника вважається чоловічим. Чи є серед вступників дівчата?

– А в нас є професія, яка традиційно вважається суто жіночою, – посміхається на те Катерина Юріївна. – Це бухгалтерський облік. Адже жодне лісопідприємство не може обійти без бухгалтерів та економістів. А це, як правило, дівчата і жінки. Але й там не без винятків. Цього року попри семи дівчат професію бухгалтера виявив бажання здобути й один хлопець. У той же час на суто чоловічу, як ви кажете, спеціальність «Лісозаготівля та первинна обробка деревини» подала документи й одна дівчина. Ми пробували її переконати, що там важко, потрібна чоловіча сила, знання техніки і вміння на ній працювати, краще б пішла на бухоблік, а вона затялася: «Тільки на лісозаготівлю! У мене дід був лісівником і я хочу бути, як і він». До речі, Марія Зінчук, вихованка Скулинського учнівського лісництва, яке виховало цілу когорту лісівників. То ж попри дев’яти хлопців там навчатиметься й одна дівчина. Буде дев’ять дівчат і на «Лісовому господарстві»: чотири – в одній групі, п’ять – в другій.

Студенти
Студенти

– Цього літа на базі Шацького лісоколеджу проходив зліт учнівських лісництв? Чи зацікавилися його учасники коледжом?

– Так, а двоє членів учнівських лісництв того ж дня навіть подали до нас документи. Марія Зінчук, як я вже говорила, обрала «Лісозаготівлю та первинну обробку деревини», а вихованка В’язівського учнівського лісництва (ним опікується ДП «СЛАП «Любешівагроліс» – Авт.) Валентина Коляса – «Лісове господарство». Щодо інших вихованців учнівських лісництв дізнаємось невдовзі.

– Хто із вступників Вам запам’ятався найбільше?

– Особисто мене та й усіх членів приймальної комісії вразила настирливість і бажання навчатися у нашому коледжі Максима Шелковича. Він родом із с. Куликовичі Маневицького району. Хлопець вступав до нас торік, але не пройшов по конкурсу. Цього року закінчив 10 класів і таки став студентом. Лісівником був його батько, то ж у юнака є мотивація. До речі, багато наших вступників – діти лісівників, які свого часу також навчалися у Шацьку. Запам’яталися й брати-близнюки Іван та Ілля Кантеруки. Вони не тільки схожі один на одного, як дві краплі води, а й, здається, думають синхронно, однаково вміло відповідають на запитання та і їх письмові тести – один в один.

Поки ми розмовляли, до приміщення, де працює приймальна комісія, завітала мама з донькою. Знайомимось. Світлана Іванівна Петрук привезла до Шацька старшу доньку Софію. Вона закінчила Павлівський ліцей. У лісовій галузі працювали її бабуся Галина Йосипівна Косик та дідусь Йосип Франц. Тепер ось і онука вирішила пов’язати долю з лісом. Каже, що любить природу, а на вибір навчального закладу вплинула також класний керівник Неля Василівна Гошко, яка у ліцеї веде ще й учнівське лісництво. Дівчина заздалегідь подбала про копії документів, привезла оригінали.

Студенти
Студенти

Цікавлюся талантами дівчини: співачка, спортсменка, краєзнавець? Катерина Прасюк наголошує, що це важливо для отримання стипендії, адже за новим законодавством її матимуть тільки 45 відсотків студентів – найуспішніші і найактивніші в громадському житті.

Звісно, маму дівчини цікавлять умови навчання і проживання. Після здачі документів обоє ідуть оглянути студентський гуртожиток, їдальню, дендропарк коледжу. Катерина Прасюк каже, що студентам у них буде комфортно і цікаво.

Тим часом є ще один кандидат у студенти – це Вікторія Туровська з Локачинського району. Вона вже має диплом залізничника, тепер хоче здобути ще й спеціальність «Лісове господарство» на базі 11 класів.

І якщо із вступників на базі 9 класів уже сформовано навчальні групи, то документи на базі 11 класів на «Лісове господарство» тільки вчора закінчили приймати, про результати стане відомо вже найближчими днями. Відповідальний секретар приймальної комісії наголошує, що окрім основної спеціальності студенти можуть здобути робітничі професії лісоруба ІV розряду (для хлопців), робітника зеленого господарства ІІІ розряду (для дівчат), таксидерміста (про це найкраще продемонструє музей фауни, що діє при коледжі) та оператора комп’ютерного набору.

Цьогоріч, як і в попередні роки, головою приймальної комісії є директор коледжу, заслужений працівник освіти України, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Жмурко, також у ній працюють адміністратор ЄДРПО Василь Маротчак, відповідальний секретар Катерина Прасюк, її заступник Тетяна Божук, технічний секретар Роман Сулім, секретар коледжу Софія Юрчук. Усі кажуть, що літо не пройшло марно. Поки інші викладачі відпочивали, вони подбали про студентське поповнення.

Студенти
Студенти

А посвята у студенти вже традиційно відбудеться 1 вересня. Цього дня і хлопці, і дівчата мають прийти у вишиванках. Це у Шацькому лісоколеджі вже стало доброю традицією.

Сергій ЦЮРИЦЬ

Фото автора

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024