стрічка

Як у Луцьку вшанували пам'ять про луцького художника Миколу Кумановського

15 Липня 2018, 09:46
756

Пам'ять про луцького художника Миколи Кумановського вшанували відкриттям художньо-меморіального музею.

Відкриття художньо-меморіального музею Миколи Кумановського відбулося 14 липня в «Адреналін-сіті».

Важко оцінити вклад луцького художника Миколи Кумановського у мистецьке життя нашого рідного міста, а й усієї України. Він був уродженцем Хмельниччини, навчався у Львові – і, за словами львівських мистецтвознавців здійснив потужний вплив на розвиток модернізму і мистецтво у Львові загалом. Однак  продовжив свій життєвий і творчий шлях у Луцьк, чим ми, лучани, маємо дуже пишатися. Частину цієї поваги і виражено у створенні художньо-меморіального музею при галереї «Арт-кафедра».

Експозиція музею сформована зі студентських начерків, графіки, експериментального малярства, полотен із серії «Умовні українці», які просякнуті глибоким філософським змістом і випереджають свій час. Також родзинкою виставки є меморіальні речі, які використовував художник і які часто з’являються у його композиціях – мольберт, пензлі, офортний станок, фотографії, книги тощо. Звичайно, це не увесь творчий спадок луцького митця. Керуюча «Арт-кафедри» Леся Корсак та директорка Луцького художнього музею Зоя Навроцька зазначають, що експозиція час від часу буде змінюватися, щоб жителі та гості міста могли ознайомитися із якомога більшою кількістю творів Кумановського та присвячених йому.

Відкриття музею відвідали родичі, друзі і колеги художника Миколи Кумановського та всі небайдужі до його мистецтва. Більше того, візит у музей повинен стати обов’язковим пунктом у списку справ кожного лучанина.







 

Читайте також: У Луцьку відкрили музей відомого українського художника

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024