стрічка

Законопроєкт про мобілізацію: для кого комітет ВР підтримав відстрочку

22 Березня 2024, 17:09
Фото ілюстративне 372
Фото ілюстративне

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки визначився щодо поправок до законопроєкту про мобілізацію. 

Про це повідомила членкиня цього комітету, народна депутатка Ірина Фріз у Фейсбуці.

За її інформацією профільний комітет погодив відстрочку для аспірантів всіх форм навчання (бюджетної та комерційної), а також правки щодо надання відстрочки від мобілізації доглядачам за людьми з інвалідністю.

Фріз написала, що правки підтримані в такій редакції:

  • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів чи онкологічного захворювання, розумових, психічних вад або наявності в такої особи неповнолітньої дитини (дітей);
  • які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, відбувають покарання у вигляді позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю.
  • члени сім’ї другого ступеню споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх неможливості здійснювати догляд внаслідок того, що вони самі потребують догляду).

Разом з тим Ірина Фріз зауважила, що комітет не підтримав надання відстрочки для певних категорій громадян, яких правками намагались додати до редакції законопроекту, що ухвалено в першому читанні. А це для:

  • осіб начальницького складу НАБУ та ДБР;
  • співробітників МЗС України та осіб, які мають дипломатичний ранг Надзвичайний та Повноважний Посол;
  • особам, які є релігійними проповідниками, наставниками або іншими священнослужителями релігійних організацій. Члени комітету вважають, що це питання треба врегульовувати в Законі про альтернативну службу, а не в законі про мобілізацію, адже всі громадяни згідно Конституції мають рівні права та обов’язки не зважаючи на релігійні та інші переконання;
  • для працівників позашкільної освіти;
  • для неповнорідних братів/сестер;
  • для творчих працівників, реставраторів , головних зберігачів фондів та керівників національних закладів культури.

За словами народної депутатки, наступне засідання комітету й розгляд правок до законопроєкту відбудеться 25 березня.

Читайте ексклюзиви Район.in.ua у нашому каналі WhatsApp

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024