стрічка

«Родина для кожної дитини»: в Україні стартує проєкт із сімейного патронату

22 Березня 2024, 12:12
Більше дітей в Україні матимуть змогу жити в сім'ях 1368
Більше дітей в Україні матимуть змогу жити в сім'ях

Щороку тисячі дітей, батьки яких потрапили у складні життєві обставини, потребують тимчасового влаштування. Патронат — це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї. Поки дитина перебуває у безпечному середовищі під наглядом професійних вихователів, з біологічними батьками працюють соціальні служби. Так дитина залишається у своїй громаді, може ходити до своєї школи чи садка, зберігає контакти з родичами.

Щоб популяризувати цю послугу, в Україні стартує проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», повідомляє Міністерство соціальної політики.  

«Ми віримо, що Україна має достатньо людських ресурсів, досвіду та бажання втілювати кращі практики догляду за дитиною. Міжнародні дослідження доводять, що переміщення у заклад посилює стрес та травму для дітей. Натомість улаштування у сімейне середовище — це відновлення внутрішнього потенціалу, можливість упоратися зі стресом. Тому ЮНІСЕФ підтримує ініціативу Міністерства соціальної політики України максимально розширити послуги патронату над дитиною. І особливо приємно, що цей проєкт впроваджуватиме Партнерство «Кожній дитині» — організація, яка започаткувала сімейний патронат в Україні», – говорить Джин Чой, керівниця секції захисту дітей представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)

Сьогодні в Україні працюють орієнтовно три сотні патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, — тисячі. Завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», кількість патронатних сімей має подвоїтися. Проєкт із розвитку сімейного патронату втілюватимуть у різних областях України.   

Саме патронат дає шанс зберегти сім’ю для дитини, пояснює Назар Танасишин, заступник міністра соціальної політики України. З-поміж головних завдань проєкту — не лише збільшення кількості сімей, а й підвищення професійної компетенції патронатних вихователів та їхніх помічників. 

«Патронат — це захист дитини та можливість для сім’ї відновити свої батьківські функції, подолати складні життєві обставини. Під час проєкту відпрацюємо нові механізми залучення ресурсних сімей до надання послуги патронату, їхньої спеціалізації, поліпшення матеріального та фінансового забезпечення. Ми вже завершуємо підготовку змін до нормативно-правової бази, які розширять можливості надання послуг патронату над дитиною», — говорить Назар Танасишин. 

Також послуги патронату діти потребують тоді, коли про повернення в біологічну сім’ю з тих чи інших причин уже не йдеться, розповідає заступниця директора міжнародної благодійної організації Партнерство «Кожній дитині» Зінаїда Кияниця. Тобто в період, поки вирішують питання пошуку нової сім’ї для дитини — усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу чи під опіку.  

«Упродовж півтора року ми працюватимемо із громадами, які пройдуть добір. Будемо підтримувати місцевих спеціалістів, заохочувати їх проводити інформаційні кампанії з добору кандидатів у патронатні вихователі. Також будемо надавати учасникам матеріальну, інформаційну, консультаційну та психологічну підтримку. Працюватимемо і над підвищенням професійної компетентності спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд», — пояснює Зінаїда Кияниця.

Громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату і розвитку сімейних форм виховання. Крім цього, Партнерство «Кожній дитині» надаватиме благодійну допомогу: побутову техніку, засоби для навчання та гігієнічні набори. Йдеться про підтримку багатодітних, опікунських, прийомних, патронатних родин, дитячих будинків сімейного типу та сімей, які виховують дитину з інвалідністю. 

Наразі триває конкурс із добору громад для участі у проєкті. Заповнити заявку на участь можна за посиланням не пізніше 25 березня 2024 року. А дізнатися більше про проєкт можна тут

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» реалізують спільно Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Партнерство «Кожній дитині», Міністерство соціальної політики України, Національна соціальна сервісна служба України, Координаційний центр із розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024