стрічка

За держзраду судитимуть колишнього прем'єр-міністра і його помічницю

21 Березня 2024, 14:31
Судитимуть експрем'єра і його помічницю 1521
Судитимуть експрем'єра і його помічницю

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно колишнього прем’єр-міністра України та його помічниці, яка перебуває в Російській Федерації.

Про це йдеться на офійному сайті Офісу Генпрокурора.

Обом інкримінують публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). Експрем’єр-міністру також інкримінують державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідство встановило, що колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресорки, створив телеграм-канал. Там він розміщував публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

Адміністрування телеграм-каналу здійснювали дві помічниці експосадовця. Одна з них обіймала посаду начальника організаційного відділу в столичній райдержадміністрації. Її справа вже перебуває на розгляді суду.

Інша помічниця – колишня співробітниця цієї ж РДА, яка на даний час виїхала на територію Російської Федерації.

Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єр-міністра у телеграм-каналі, а також в інших соцмережах і допомагали організовувати та поширювати антиукраїнські інтерв’ю та коментарі російським ЗМІ.

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єр-міністром і його оточенням, жінки сприяли проведенню інформаційно-підривної діяльності, координована представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію чинної влади на міжнародній арені.

Вони не припинили допомагати державі-агресорці навіть після повномасштабного вторгнення.

Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності фігурантів.

Досудове розслідування здійснювало слідче управління Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області, оперативний супровід – управління контррозвідки СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Судитимуть експрем'єра і його помічницю
Судитимуть експрем'єра і його помічницю

Читайте ексклюзиви Район.in.ua у нашому каналі WhatsApp

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024