стрічка

На Волині створять комісію для припинення діяльності російських релігійних організацій

19 Березня 2024, 19:09
На Волині створять комісію для припинення діяльності російських релігійних організацій 884
На Волині створять комісію для припинення діяльності російських релігійних організацій

Волиньрада закликала Парламент припинити діяльність УПЦ МП.

Про це повідомили на сторінці Волинської обласної ради у фейсбук.

Відповідне звернення ініціювали представники фракцій «За майбутнє», «Свобода», «Батьківщина», «Сила і честь», а депутати обласної ради схвалили під час позачергової 25-ої сесії і адресували Верховній Раді України.

У зверненні зазначено, що лицемірно прикриваючись статусом духовних осіб і свободою віросповідання, у стінах храмів та монастирів УПЦ МП кремлівська агентура в рясах десятиліттями наполегливо і цілеспрямовано плекає розкольницьку, антиукраїнську та антидержавницьку підривну діяльність.

«Здавалося, задокументовані правоохоронцями під час повномасштабної війни численні докази сприяння УПЦ МП окупантам, переконали законодавців, що релігійні організації з центром в країні-агресорці повинні не перейменовуватися, а припинити своє існування. На справедливу вимогу свідомої частини українського суспільства у жовтні 2023 року Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроєкт, що мав би покласти край діяльності російської церкви в Україні. Та поки парламент зволікає із остаточною законодавчою забороною УПЦ МП, служителі української філії російської церкви і надалі безперешкодно чинять духовну окупацію, зводять нові храми, безкарно зомбують вірян, відмовляються відспівувати загиблих героїв, виправдовують війну. Це викликає справедливе обурення і глибоке несприйняття національно вмотивованої частини українського суспільства, спантеличує міжнародних партнерів, підриває обороноздатність країни та загрожує національній безпеці держави», – наводять аргументи обранці Волинської громади.

Також зазначається, що додатковим стимулом до дій має стати і те, що парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики доопрацював урядову версію проєкту відповідного закону і теж рекомендує Верховній Раді схвалити його. «Тож ми, депутати Волинської обласної ради, вчергове звертаємося до Верховної Ради України з вимогою негайно прийняти в другому читанні і в цілому законопроєкт 8371. Російська православна церква нарешті має бути заборонена законом, а діяльність усіх, афілійованих з нею релігійних організацій, припинена», – йдеться у зверненні.

Окрім того депутати обласної ради зажадали від голови обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка інформації про те, як виконуються рішення обласної ради від 15 вересня 2022 року № 18/2 щодо дій з припинення функціонування церкви московського патріархату на території області та від 16 листопада 2023 року № 23/53 про заборону на продовження договору про безоплатне користування УПЦ МП комплексом Успенського собору XII-XVII ст. у м. Володимир та укладання інших видів договорів з релігійними громадами УПЦ МП. 

Відповідала на запитання депутатів заступниця голови ОВА Мирослава Якимчук. Зокрема вона зауважила, що свобода віросповідання гарантована Конституцією України, а припинення діяльності релігійних організацій передбачено лише з їх власної ініціативи та за рішенням суду за певних законодавчих підстав, відтак, стверджує посадовиця, облвійськадміністрація не наділена повноваженнями скасовувати державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП. Що ж до договору про безоплатне користування УПЦ МП комплексом Успенського собору, то Мирослава Якимчук зазначила, що термін дії згаданого договору спливає 1 липня 2024 року і його пролонгація не передбачена.

Проте такі відповіді депутатів не задовольнили. Зокрема, депутат Андрій Бокоч зазначив, що до прикладу, в Хмельницькій області в односторонньому порядку було розірвано кількасот договорів з церквами московського підпорядкування. Натомість, стверджує він, у 2019 році колишній заступник голови облдержадміністрації аж на 50 років подовжив угоди на безоплатне користування УПЦ МП національними пам’ятками Зимненським та Низкиницьким монастирями. Депутат Володимир Бондар додав, що слід відрізняти духовні потреби громадян, від керованих країною-агресором організацій, які провадять системну роботу зі згубного впливу на свідомість вірян. Тож, на його думку, така позиція ОВА виглядає як виправдання бездіяльності, а не намір вплинути на ситуацію.

Натомість Анатолій Вітів навів приклад, як можна діяти у законний спосіб: «Пам’ятка архітектури національного значення Зимненський монастир, яку передали в користування МП у 90-х роках, в супереч законодавству була спотворена усілякими добудовами і євроремонтами у келіях. Саме з такої причина був розірваний в односторонньому порядку договір на користування Лаврою».

В результаті обговорення депутати вирішили створити комісію у складі представників усіх фракцій, яка б відстежувала, контролювала та координувала дії, спрямовані на припинення в області діяльності релігійних організацій, афілійованих з росією, а також вкотре зобов’язали голову ОВА Юрія Погуляйка прозвітувати перед депутатським корпусом про виконання делегованих повноважень.

Коментар