стрічка

Депутати Волиньради закликали звільнити волинських захисників з російського полону

19 Березня 2024, 18:43
Депутати Волинської облради закликали звільнити волинських захисників з російського полону 405
Депутати Волинської облради закликали звільнити волинських захисників з російського полону

Депутати Волинської обласної ради підтримали звернення щодо визволення волинських військовополонених.

Про це інформують на сторінці Волинської обласної ради у фейсбук.

Волиньрада звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Прем’єр-міністра України щодо визволення полонених захисників. Ініціював внесення відозви депутат Ігор Лех.

Як йдеться у тексті документа, з початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути 3135 захисників та захисниць, з них лише 50 – волиняни. За 3 місяці 2024-го року було проведено 3 великих обміни полоненими: 8 січня повернули 230 українців, 31 січня – 207, а 8 лютого – 100 полонених. Із 537 визволених бранців – лише 10 мешканці нашого краю.

«Всупереч статутам Женевської конвенції про поводження з військовополоненими (ст. 21), Росія утримує військовополонених в закладах пенітенціарної системи покарань російської сторони (СІЗО). Росія відмовляє у підтвердженні утримання людини та місця її утримання, що є порушенням ст. 23 Конвенції. Військовополонених приховують в традиціях тоталітарного режиму. російська сторона офіційно не підтверджує місце знаходження військовополонених, свідомо направляючи брехливі відповіді родичам. Крім того, Росія не дозволяє військовополоненим виходити на зв’язок з родичами та близькими, не надає інформації про стан здоров’я, умови утримання військовополонених», – йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що відповідно до Конвенції, Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) – це нейтральний посередник, якому згідно зі ст. 126 Женевської Конвенції, дозволено відвідувати всі місця, де можуть перебувати військовополонені, а також розмовляти з військовополоненими та їхніми представниками. На адресу МКЧХ були відправлені сотні звернень від рідних військовополонених з Волині, але прямих відповідей організація не надала, що підтверджує повну інертність з боку МКЧХ.

Тож депутати попросили сприяти обміну більшої кількості військовослужбовців з Волинської області, які перебувають в полоні; вчергове звернутися до міжнародних партнерів, аби привернути їх увагу до ситуації з полоненими; нагадати організаціям ООН, Червоного Хреста, державам-партнерам про їх зобов’язання і забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених, а також посилити комунікацію з рідними військових, які перебувають в полоні.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024