стрічка

Правила перебування у прикордонній зоні на Волині: як отримати дозвіл

15 Березня 2024, 13:19
Брифінг про надання дозволів стосовно перебування на прикордонні 1737
Брифінг про надання дозволів стосовно перебування на прикордонні

Віднині для жителів прикордонних територій зміняться правила щодо перебування у цій зоні. Таке рішення оголосили на брифінгу у Волинській обласній державній адміністрації. 

Зустріч начальника Волинського прикордонного загону Сергія Лозінського із журналістами відбулася 15 березня, повідомляє кореспондентка Район.in.ua.

Як зауважив Сергій Лозінський, правила перебування на прикордонній смузі посуворішали з огляду на воєнний стан. Відповідні зміни були запроваджені 7 грудня 2023 року, щоб обмежити кількість людей, які можуть перебувати на визначеній території. 

Говорячи про прикордонну смугу, посадовець зауважив, це – територія, що простягається на п’ять кілометрів від лінії кордону.

Брифінг
Брифінг

Читайте також: За які медичні послуги Рівненського обласного діагностичного центру має платити держава

Дозволи поділяються на п’ять видів: на в'їзд, перебування, проживання, проведення робіт та пропуск в прикордонну смугу. Для того, щоб отримати таку згоду, жителі або робітники, які працюють на цій території, мають звернутися до 6 прикордонного Волинського загону. Заяви можна надіслати письмово, на електронну адресу або ж особисто через уповноважену особу. Наданий дозвіл діятиме на межі прикордонної смуги усієї Волинської області. 

«Це дуже корисні зміни для нас, прикордонників. Бо вони дозволять нам більш якісно контролювати перебування, в'їзд осіб та транспортних засобів у цих краях. А також вести облік осіб, у тому числі й іноземців. Чи й інших осіб, які намагатимуться незаконно перетнути державний кордон або вчинити інші дії, які суперечать закону», – сказав начальник прикордонного загону Сергій Лозінський.

Сергій Лозінський, Юрій Погуляйко
Сергій Лозінський, Юрій Погуляйко

Жителі прикордоння матимуть безстроковий дозвіл на перебування у цій території, а для усіх інших громадяни термін дозволу триватиме один рік. Їх видаватимуть безкоштовно упродовж 10 робочих днів з дня надходження звернення. 

Відсутність такої перепустки для відвідувачів прикордоння є порушенням правил прикордонного режиму, що передбачатиме штраф у 850-1700 гривень (за статтею 202 Кримінального кодексу України). Проте є перелік осіб, яким можуть відмовити в отриманні цього дозволу. Це:

  • люди, які впродовж року притягувалися до відповідальності через незаконне перетинання кордону;
  • ті, які понад 90 днів були відсутні за визначеним місцем проживання чи змінили його;
  • особи, яким заборонено в’їзд в Україну;
  • працівник, який отримав дозвіл від підприємства, установи чи організації, але звільнився;
  • люди, які до звернення надали неправдиві дані чи підроблені документи. 

А ось діти, особи до 18 років зможуть отримати згоду на перебування у прикордонній території з дозволу одного з батьків чи опікуна. 

Захід
Захід

Брифінг
Брифінг

Читайте також: На Рівненщині хочуть створити інститут судової психіатрії

Довідково: раніше в Україні встановили спеціальний прикордонний режим, який передбачає, що для перебування в прикордонній смузі (5 км від лінії державного кордону) потрібно мати спеціальний дозвіл органу.

У грудні 2023 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови «Про прикордонний режим», які регулюють підстави перебування в прикордонних смугах.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024