стрічка

Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист Район.in.ua та «Української Правди»

14 Березня 2024, 20:29
Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист медійників Район.in.ua та «Української Правди» 1404
Міжнародна та Європейська федерації журналістів стали на захист медійників Район.in.ua та «Української Правди»

Міжнародна та Європейська федерація журналістів стали на захист прав медійників-розслідувачів з Інформаційного агентства «Район.ін.юа» та видання «Українська правда».

Відповідну реакцію опублікували на сайті Міжнародної федерації журналістів IFJ 14 березня, повідомляє Район.in.ua.

У своїй заяві Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ-EFJ) закликали польську владу провести незалежне та ретельне розслідування цих серйозних нападів на журналістів і переглянути питання про їхню депортацію з території.

«IFJ та EFJ стурбовані таким постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, яке створює серйозну загрозу безпеці журналістів і самій свободі преси. Крім того, федерації закликають польську владу вжити негайних заходів для захисту журналістів, зокрема скасувати депортацію Юрія Конкевича та Олександра Пілюка», – зазначили у федерації.

Нагадаємо, 7 березня у Польщі затримали журналістів інформаційного агентства Район.in.ua Юрія Конкевича та Олександра Пілюка за розслідування торгівлі між Польщею та Росією. У них вилучили особисті речі та робочу техніку. За словами журналістів, офіцери відмовили журналістам у зверненні до консула, редакції чи родичів.

Окрім того, Юрію Конкевичу та Олександру Пілюку заборонили в'їзд до країн Шенгенської зони на п'ять років. В Україну вони повернулися вночі 9 березня. Редакція Район.in.ua розпочала процес оскарження депортації, крім того, домагаючись повернення конфіскованої техніки.

Також редакція закликає переглянути матеріал на ютуб-каналі Район.in.ua Газ та зерно з РФ їдуть до ЄС, доки кордон Польщі та України заблокований

До слова, подібний випадок стався й 27 лютого. Тоді журналіст Михайло Ткач, співробітник порталу «Українська правда», разом зі своїм оператором Ярославом Бондаренком були затримані під час репортажів про транзит вантажів між Польщею, Росією та Білоруссю. Того дня десятеро агентів почали обшук в машині журналіста, вилучаючи телефони, конфіденційні документи та пошкоджуючи карти пам'яті камер. 

«Було видно, що представники польських спецслужб були налякані. Вони почали мене питати, хто ще знає, чи знає українська влада й український уряд. Питали нас, хто наші джерела, як ми про це дізналися і як довго ми працювали над цим», – сказав Ткач, якого утримували щонайменше чотири години, а потім звільнили після втручання посольства України в Польщі. 

Весь час перебування під вартою журналістам не дозволяли ні з ким контактувати. Польська поліція заперечувала затримання журналістів. 

 

  

 

«Той факт, що польські правоохоронці ігнорують статус журналістів, затримують і обшукують працівників ЗМІ, викликає обурення», – заявив президент Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.  

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024