стрічка

Журналістки на службі в УПЦ МП: хто з волинських медійниць співпрацював з ресурсом СПЖ

12 Березня 2024, 17:07
Скрін із сайту СПЖ 3663
Скрін із сайту СПЖ

Служба безпеки України нейтралізувала злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Ймовірно, йдеться зокрема й про так званий Союз православних журналістів (СПЖ).

На своєму сайті організація 12 березня написала про обшуки СБУ та використала фото пресслужби правоохоронців. Про це повідомляє Район.in.ua.

Ресурс СПЖ активно висвітлював релігійну тематику на Волині та Рівненщині, відстоюючи інтереси УПЦ МП. Зокрема, часто використовуючи матеріали Волинської єпархії УПЦ МП. 

На сайті СПЖ серед авторок є і журналістки з Волині – Наталія Малімон та Євгенія Стекунова.

Тексти Наталії Малімон – це передруки із сайту Волинської єпархії УПЦ МП. Євгенія Стекунова була більш продуктивною на ресурсі – там 225 матеріалів, що підписані її ім'ям.

За інформацією джерел Район.in.ua, Стекунова адмініструвала ще один інформаційний ресурс «Raskolam.NET», який також поширював пропагандистські матеріали. 

Є серед авторів й ексречник Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський. Він підготував для сайту близько ста текстів, останній з яких датований 2 березня 2021 року.

«12 березня до співробітників СПЖ прийшли представники Служби безпеки України. У них вилучили комп'ютерну техніку та телефони. Поки що жодних звинувачень силовики не висунули. Як повідомлялося раніше, 16 грудня 2023 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України опублікувала розпорядження, згідно з яким в Україні має бути заблоковано низку ресурсів, у тому числі – сайт Спілки православних журналістів», – йдеться на сайті СПЖ 12 березня.

Як зазначають у СБУ, у результаті комплексних заходів викрили понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримали. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

«Наразі це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ РФ, які одразу підхоплювали «потрібний» контент», – йдеться у повідомленні СБУ.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024